Tata 66l.PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Dla początkujących forumowiczów.

Tata 66l.PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: maciejmacowy » 19 lis 2020, 16:12

Dzień dobry.

Mam takie pytanie - u taty zdiagnozowano raka prostaty Gleason 7 (4+3), w TK jamy brzusznej/miednicy i TK klatki piersiowej nie ma żadnych przerzutów, jest czysto. Czekamy jeszcze na wyniki scyntygrafii kości.
I pytanie, czy jeśli TK wyszła dobrze, bez przerzutów, to w kościach może coś wyjść? Czy to tylko formalność?
maciejmacowy
 
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2020, 16:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata lat? PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: wlobo135 » 19 lis 2020, 18:20

Niestety, to nie formalność. Rak prostaty najczęściej zaczyna przerzucać się najpierw do kości a później do tkanek miękkich. W pierwszej kolejności atakuje najbliższe kości miednicy a później rozsiewa się na inne części szkieletu.
Motto: Zanim potępisz staraj się zrozumieć.
Ur. 1941 VI/09 PSA5,3 X/09 PSA9,7 Biopsja Gl 9(5+4) Scany: wszystko czyste 30/XI/09 prostatektomia radykalna z usunieciem wiązki nerwowo-naczyniowej. Gleason 10 pT3aN0M0 21/I/10 PSA 0,7 4/III/10 PSA 0,77. 26/III/10 PSA 1.0 Doubling time 4,5 mca. V/10 hormony (Zoladex) i radioterapia 66Gy. VIII/10 PSA 0,04 X/10 PSA 0.03 XII/10 PSA 0,03 testosteron 23ng/dL(0,8nml/L) II/11 PSA<0,05/<0,03 IV/11 PSA<0,05 testosteron<0,5nmol/L(<14ng/dL) Przerwa w hormonoterapii :) VII/11 PSA 0,001 Testosteron 1,03/30 IX/11 PSA<0.05, Testosteron3.8/112, 11/2011 PSA 0,04 testosteron 7,1/208 1/2012 PSA 0,1 2/2012 PSA 0,18Obrazekpowrót do HT 4/2012 PSA 0,03. 5/2012 PSA<0.03 7/2012 PSA 0,03 9/2012PSA 0,01 11/2012 PSA <0,03 1/2013 PSA <0,03 3/2013PSA <0,03 testosteron <23/0,8 Ponowne przerwanie HT 6/2013 PSA <0,003 testosteron<2,6 ng/dl 10/2013 PSA <0,03 testosteron 17,6 ng/dl. 2/2014 PSA<0.03 testosteron 138 7/2014 PSA-0,62, 8/2014 PSA-1,85 10/2014 PSA-7,9 11/2014 PSA-7,57PET/CT zajęte cztery węzły chłonne w miednicy, skierowanie na RT (SBRT) powrót do HT(3 miesiące) 2/2015 PSA-3,43 4/2015 PSA-0,72 7/2015 PSA-0,72 testosteron 40/1,3 10/2015 PSA-1,2 testosteron 168/5,8 12/2015 PSA-0,78 3/2016 PSA-0,71 6/2016 PSA-0,34 9/2016 PSA-0,16 12/2016 PSA-0,22 3/2017 PSA-0,54 7/2017 PSA-1,7 11/2017 PSA-0,3 2/2018 PSA-0,11 5/2018 PSA-0,09 7/2018 PSA-0,169 testosteron 37/1,34 12/2018 PSA-0,22 3/2019PSA-0,26 6/2019PSA-0,55 SBRT na jeden "świecący" węzeł chłonny.8/2019 PSA-0,25 11/2019 PSA-0,09 02/2020 PSA-0,06 05/2020 PSA-0,04 08/2020 PSA-0,08
Awatar użytkownika
wlobo135
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4125
Rejestracja: 18 mar 2010, 09:34
Lokalizacja: Sydney
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata lat? PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: maciejmacowy » 19 lis 2020, 18:50

:( No nic, ale to chyba dobrze, że w TK nie ma przerzutów do narządów/węzłów? Pozostaje wierzyć, że w kościach też będzie czysto.
maciejmacowy
 
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2020, 16:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata lat? PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: stanis » 19 lis 2020, 22:35

Maciej,
Jak dotąd znamy tylko jeden parametr z historii choroby taty a mianowicie Gleason 4+3.
Napisz, proszę, więcej, a mianowicie:
- chronologiczny zapis zmian PSA od pierwszego zmierzonego wyniku
- wklej skan lub zdjęcie opisu histopatologii z biopsji.

Na bazie ww. danych będzie możliwe prognozowanie co do ew. przerzutów do układu kostnego, etc.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT ; II.2020 PSA=0,004 ng/ml ; X.2020 PSA=0,007 ng/ml;

________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 3157
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Tata lat? PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 19 lis 2020, 22:39

Zgodnie z regulaminem forum załóż swój wątek, załącz dotychczasowe wyniki badań, najlepiej skany, załącz historię wyników PSA. Wtedy będziemy w stanie rzetelniej doradzić.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml.
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4353
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata lat? PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: maciejmacowy » 19 lis 2020, 23:06

22.07.2020 - PSA 48.45 ng/ml



23.10.2020
TK JAMY BRZUSZNEJ i MIEDNICY


tk jb.jpg



TK KLATKI PIERSIOWEJ

tk kp.jpg




20.09.2020
BIOPSJA - HISTOPATOLOGIA


biopsja m.jpg




07.10.2020 - INICJACJA HT - Apo-Flutam

02.11.2020 - PSA 17.7 ng/ml

03.11.2020 - Diphereline SR #1



Obecnie czekamy na wyniki scyntygrafii i konsylium.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
maciejmacowy
 
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2020, 16:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 66l. PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 20 lis 2020, 09:14

Dziękujemy za wklejenie dokumentów, dobrze byłoby gdybyś podał daty wykonania badan obrazowych, pobrania biopsji oraz początku HT.

Histopatologia pobiopsyjna znowu opisana w standardzie polskiej patologii, tj. na kolanie - nie wiadomo ile bioptatów pobrano, skąd je pobrano, jaką miały długość ani też w których konkretnie znaleziono komórki raka. Nie wiadomo również czy komórki dochodziły do końca torebkowego.
Prostata jest rozrośnięta, ale pan pato nie napomknął w swoim opisie o BPH.

Ty z kolei nie napisałeś, że Tata jest zacewnikowany - czy mamy rozumieć, że rozrośnięta prostata zablokowałą cewkę moczową i doszło do zatrzymania moczu?
W jakim wieku jest Tata?

Po wlączeniu HT PSA spadło do 17 ng/ml, ale nie wiemy w jakim przedziale czasowym to się stało.
Koniecznie napisz od kiedy Tata bierze Apo-Flutam oraz kiedy podano pierwszy implant Diphereline i kiedy ma być podany następny.

Wklej również szpitalną kartę informacyjną, którą Tata powinien był dostać po biopsji.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9437
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 66l. PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: maciejmacowy » 20 lis 2020, 10:07

Tata (lat 66) jest zacewnikowany, doszło do zatrzymania moczu, cewnik ma od lipca, jest zmieniany.
Apo-Flutam - wybrał opakowanie (zaczął od 7.10.2020), teraz zaczyna drugie.
Diphereline pierwsza dawka 3.11.2020.

Biopsja 20.09.2020
TK 23.10.2020
Stare PSA 22.07.2020
Nowe PSA 2.11.2020

Nie dostaliśmy żadnej karty szpitalnej po biopsji - była robiona prywatnie u lekarza w gabinecie.
maciejmacowy
 
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2020, 16:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 66l.PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 20 lis 2020, 12:01

Kluczowa jest teraz scyntygrafia kości, czy już została wykonana?
Przy PSA wyjściowym 48ng/ml i Gleasonie 4+3 przerzuty są mocno prawdopodobne. Zamieszczone badanie TK ich jednak nie potwierdzają.

Dziwię się też, że przy zatrzymaniu moczu w lipcu, dopiero we wrześniu wykonano biopsję,
Prostata jest mocno rozrośnięta, jej objętość wg wymiarów [podanych w opisie TK], to 178 ml. Normalna prostata ma wymiar objętość 25ml.
Przydałby się MRI prostaty. TK gorzej obrazuje tkanki miękkie.
Kluczowy jest optymalny dobór leczenia, ze względu na nowotwór, ale też znaczny przerost gruczołu.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml.
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4353
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 66l.PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: maciejmacowy » 20 lis 2020, 12:13

Tak, scyntygrafia wykonana, czekamy już prawie miesiąc na wynik, ale podobno już wysłali więc na dniach będzie.
Ogólnie, przez obecną sytuację (koronawirus) wszystko jest mocno opóźnione.

Jak tylko dotrze scyntygrafia umawiamy się na konsylium i tata zaczyna leczenie.
Tata już zaczął leczenie - hormonoterapia jest także leczeniem (choć niestety tylko paliatywnym).
-zb
maciejmacowy
 
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2020, 16:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 66l.PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: maciejmacowy » 24 lis 2020, 14:19

maciejmacowy
 
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2020, 16:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 66l.PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 24 lis 2020, 16:05

Scyntygrafia niejednoznaczna. Stawy to raczej zwyrodnienia. Kręgosłup, ale też żebra to częste miejsca przerzutowe, zmiany mogą być złagodzone - rozmyte przez HT.
Tak czy inaczej przerzutów nie potwierdzono. Choć przy PSA około 50 ng/ml to sprawa bardzo prawdopodobna.

Ponieważ przerzutów nie stwierdzono można próbować podejść do leczenia radykalnego. Mamy 2 możliwości - operację z rozszerzoną limfadenektomią, która zdecydowanie mogłaby pomóc i rozwiązać problem z przerostem gruczołu oraz radioterapię radykalną, która w tym przypadku powinna objąć też regionalne węzły chłonne. Wskazane byłyby konsultacje z urologiem chirurgiem oraz radioterapeutą. W obu przypadkach poza nowotworowym ważny jest aspekt znacznego przerostu prostaty.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml.
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4353
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 66l.PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: maciejmacowy » 24 lis 2020, 16:42

Dziękuję za odpowiedź!

Taka miał robione w lipcu też rtg kręgosłupa, wyszły tam jakieś zmiany:
https://zapodaj.net/3b8763dc30bfa.jpg.html

Za tydzień wizyta u urologa, wyznaczenie terminu konsylium, zobaczymy jakie leczenie zaproponują.
maciejmacowy
 
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2020, 16:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 66l.PSA 48.45ng/ml BxGl.4+3cT2c? HT

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 24 lis 2020, 18:27

Zmiany z RTG nie wskazują na ich przerzutowy charakter. Raczej mają charakter zwyrodnieniowy. Szkoda, że opisujący scyntygrafię nie podał więcej szczegółów, bo można by to odnieść do RTG.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml.
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4353
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Podstawowa wiedza o raku prostaty i jego leczeniu

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

logo zenbox