43l. PSA 1,73ng/ml f/tPSA 16,3%

Dla początkujących forumowiczów.

43l. PSA 1,73ng/ml f/tPSA 16,3%

Nieprzeczytany postautor: lukas » 04 cze 2019, 00:20

Dzień dobry.
Bardzo dziękuję za każdą odpowiedz.

Mam 43 lata, rok temu w zupełnie innej sprawie zrobiłem MR miednicy mniejszej, w opisie
" gruczoł krokowy granicznej wielkości (o wym. ok. 3,4 x 4,2 x 4,4 cm, vol ~32ml), o nieco niejednorodnym sygnale strefy obwodowej "

4 dni temu zrobiłem badanie PSA i fPSA
wynik
PSA 1,730 ng/ml
fPSA 0,282 ng/ml
fPSA/tPSA 16,3 %


Proszę o podpowiedz, sugestję, co Waszym zdaniem może oznaczać taki wynik PSA i fPSA?
Kompletnie nie znam się na tym, ale widzę, że stosunek wolnego PSA do calkowitego jest niski, mimo że calkowite PSA jest w laboratoryjnej normie.
43 lat. 2018.06. MR miednicy mniejszej," gruczoł krokowy granicznej wielkości (o wym. ok. 3,4 x 4,2 x 4,4 cm, vol ~32ml), o nieco niejednorodnym sygnale strefy obwodowej "
2019.05.22. PSA 2,46 ng.ml
Badanie moczu. Leukocyty obecne
2019.05.30. PSA 1,730 ng/ml. PSA wskaźnik (fPSA/PSA) 16,30 %. PSA wolny 0,282 ng/ml.
Brak ewidentnych dolegliwości.
2019.06.07. PSA 2,56 ng/ml. PSA wskaźnik (fPSA/PSA) 16,9%. PSA wolny 0,433 ng/ml
lukas
 
Posty: 4
Rejestracja: 03 cze 2019, 19:17
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wynik fPSA 16,30%

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 04 cze 2019, 00:50

Witaj na forum, Lukas,

Twoje obecne PSA całkowite jest przy górnej granicy dopuszczalnego dla twojego wieku (2 ng/ml dla mężczyzn poniżej 50 r.ż., ale proponuje się ostatnio
1,75 ng/ml, bo poprawiłoby to wykrywalność zwłaszcza wśród młodszych mężczyzn). Czyli trzeba drążyć temat.

Dla pewności możesz powtórzyć jeszcze badanie całkowitego i wolnego PSA w laboratorium, które nie jest tylko punktem pobrań, ale gdzie próbki trafiaja w ciagu 8 godzin do analizatora albo odwirowane do chłodni. Wolne PSA jest wrażliwe na ciepło i upływ czasu, co może zaburzać proporcje. Do badania hormonów nie musisz być na czczo.

Zakładając, że wyniki są prawidłowe, obecny stosunek f/tPSA plasuje cię w szarej strefie - to może być łagodny przerost prostaty, może być przewlekłe zapalenie prostaty, albo nowotwór. Albo dowolna kombinacja dwóch lub trzech z nich na raz. Jak wyżej - trzeba drążyć.

Myślę, że po potwierdzeniu badań PSA powinienieś zrobić najlepsze dostępne MRI - multiparametryczne, 3-teslowe, z określeniem PI-RADS, czyli prawdopodobieństwa występowania raka istotnego klinicznie. Jeśli MRI wykaże podejrzane miejsca, na jego podstawie będzie można zrobić biopsję. Prawdopodobnie nie zdobędziesz refundacji, ale tu nie warto oszczędzać - zabezpieczasz sobie drugą połowę życia.

Jeśli MRI będzie czyste, trzeba będzie poprowadzić rozpoznanie w kierunku stanu zapalnego prostaty.
Można by próbować to robić najpierw, ale w ostatnim MRI wyszły niejednorodności w strefie obwodowej, a u młodych pacjentów rak prostaty bywa agresywny. Miesiąc-dwa-trzy poświęcone na badania i testowanie antybiotyków nie zniweczą szans na wyleczenie w razie nowotworu, ale nogą parę procent ująć. A we wczesnych etapach szanse na całkowite pozbycie się lokatora są duże.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88; XII 18 PSA 0,05, T 1,57; III 2019 PSA 0.07, T 1,75; V 19 PSA 0.08, T 1,66

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3361
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wynik fPSA 16,30%

Nieprzeczytany postautor: lukas » 04 cze 2019, 08:46

Bardzo dziękuję bela71 za sensowną odpowiedz. Czy mogę prosić o podpowiedz gdzie wykonują dokładnie takie badanie mpMR z określeniem PI-RADS ?
Jestem z Warszawy, ale mogę pojechać w dowolne miejsce w Polsce, żeby było dokładnie to badanie z takim opisem, a nie "zamiennik".
Zadzwoniłem do kilku placówek (wyszukane po haśle w google), ale rozmowa jest nieszczególna, bo osoba w rejestracji nie wie czy określają PI-RADS i słyszę że podczas badania mam zapytać o to lekarza, więc to taka niska kompetencja.
Z kosztami nie ma problemu.
Pozdrawiam i dziękuję :-)
43 lat. 2018.06. MR miednicy mniejszej," gruczoł krokowy granicznej wielkości (o wym. ok. 3,4 x 4,2 x 4,4 cm, vol ~32ml), o nieco niejednorodnym sygnale strefy obwodowej "
2019.05.22. PSA 2,46 ng.ml
Badanie moczu. Leukocyty obecne
2019.05.30. PSA 1,730 ng/ml. PSA wskaźnik (fPSA/PSA) 16,30 %. PSA wolny 0,282 ng/ml.
Brak ewidentnych dolegliwości.
2019.06.07. PSA 2,56 ng/ml. PSA wskaźnik (fPSA/PSA) 16,9%. PSA wolny 0,433 ng/ml
lukas
 
Posty: 4
Rejestracja: 03 cze 2019, 19:17
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wynik fPSA 16,30%

Nieprzeczytany postautor: Piotres » 04 cze 2019, 09:39

Może często polecany na forum ECZ Otwock?
https://ecz-otwock.pl/313/rezonans-magn ... i-pacjenta
Tata, l. 80 (1939) | Wątek na forum | VI 2017: PSA 369 ng/ml, Gl. 4+5
IX 2017: Eligard 22,5 mg | Apo-flutam start - X 2017: PSA 0,47 ng/ml | T 0,04 ng/ml - XI 2017: PSA 0,08 ng/ml | T <0,025 ng/ml | Eligard
II 2018: PSA 0,03 ng/ml | Eligard - V 2018: PSA 0,29 ng/ml | Eligard - VIII 2018: PSA 3,7 ng/ml | Eligard | Apo-flutam stop - X 2018: PSA 5,5 ng/ml | Eligard
I 2019: PSA 21,5 ng/ml | Eligard | Binabic 150 mg start - II 2019: PSA 32,0 ng/ml | Binabic 150 mg stop - IV 2019: PSA 45,10 ng/ml
Awatar użytkownika
Piotres
 
Posty: 266
Rejestracja: 20 sie 2017, 17:42
Lokalizacja: Opolskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wynik fPSA 16,30%

Nieprzeczytany postautor: lukas » 04 cze 2019, 10:01

Bardzo uprzejmie dziękuję za poradę. Niestety najbliższy termin koniec lipca. Szukam, może gdzieś indziej mają mniejsze obłożenie.
43 lat. 2018.06. MR miednicy mniejszej," gruczoł krokowy granicznej wielkości (o wym. ok. 3,4 x 4,2 x 4,4 cm, vol ~32ml), o nieco niejednorodnym sygnale strefy obwodowej "
2019.05.22. PSA 2,46 ng.ml
Badanie moczu. Leukocyty obecne
2019.05.30. PSA 1,730 ng/ml. PSA wskaźnik (fPSA/PSA) 16,30 %. PSA wolny 0,282 ng/ml.
Brak ewidentnych dolegliwości.
2019.06.07. PSA 2,56 ng/ml. PSA wskaźnik (fPSA/PSA) 16,9%. PSA wolny 0,433 ng/ml
lukas
 
Posty: 4
Rejestracja: 03 cze 2019, 19:17
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wynik fPSA 16,30%

Nieprzeczytany postautor: Piotres » 04 cze 2019, 10:32

To może Akademickie Centrum Medyczne:
https://akcemed.pl/pl/diagnostyka/rezon ... o-491.html
Tata, l. 80 (1939) | Wątek na forum | VI 2017: PSA 369 ng/ml, Gl. 4+5
IX 2017: Eligard 22,5 mg | Apo-flutam start - X 2017: PSA 0,47 ng/ml | T 0,04 ng/ml - XI 2017: PSA 0,08 ng/ml | T <0,025 ng/ml | Eligard
II 2018: PSA 0,03 ng/ml | Eligard - V 2018: PSA 0,29 ng/ml | Eligard - VIII 2018: PSA 3,7 ng/ml | Eligard | Apo-flutam stop - X 2018: PSA 5,5 ng/ml | Eligard
I 2019: PSA 21,5 ng/ml | Eligard | Binabic 150 mg start - II 2019: PSA 32,0 ng/ml | Binabic 150 mg stop - IV 2019: PSA 45,10 ng/ml
Awatar użytkownika
Piotres
 
Posty: 266
Rejestracja: 20 sie 2017, 17:42
Lokalizacja: Opolskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wynik fPSA 16,30%

Nieprzeczytany postautor: torpedo » 04 cze 2019, 10:35

Spróbuj zadzwonić do Centrum Medycyny Sportowej na Wawelskiej 5 w Warszawie. Tam jest 3T a w poniedziałki siedzi radiolog, który jest biegły w sprawach prostaty.
Rocznik 1977. XII/2017 PSA 7,625 ng/ml, I/2018 PSA 8,14 ng/ml fPSA/tPSA 6%, II/2018 PSA 9,0 ng/ml. I/2018 TRUS: gruczoł krokowy 40x35x31 mm, obj. 23,4 ml. W strefie centralnej nieregularne odbicia o wymiarach 6,6x9,2x5,5 mm. I/2018 MRI: strefa przejściowa - PIRADSv2 2, strefa obwodowa - PIRADSv2 4 (ognisko 9mm). II/2018 biopsja: G 4+4 (lewa), G 3+4 (lewa), G 3+3 (prawa). IV/2018 scyntygrafia czysto, CT raczej czysto. V/2018 RARP pT2cN0LV0. VII/2018 PSA 0,012 ng/ml, IX/2018 PSA 0,007 ng/ml, XI/2018 PSA <0,002 ng/ml, I/2019 PSA 0,005 ng/ml, III/2019 PSA 0,010 ng/ml, V/2019 PSA 0,016 ng/ml.
torpedo
 
Posty: 20
Rejestracja: 29 mar 2018, 14:23
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 43l. PSA 1,73ng/ml f/tPSA 16,3%

Nieprzeczytany postautor: lukas » 10 cze 2019, 22:00

Witajcie niesamowici ludzie. Dziękuję Wam za pomoc, nawet nie spodziewałem się, że ktoś może dać takie wsparcie.

Niepokoi mnie długie oczekiwanie na rezonans (komercyjnie 19 czerwca), następnie na opis (7 dni), potem prawdopodobnie ustalenie terminu biopsji i kilku tygodni (chyba 3 tyg.) na opis histopatologii. Łącznie około 2 miesięcy.

Czy słyszeliście może o takiej możliwości by za odpowiednią dopłatą wykonać to wszystko w przyspieszonym tempie ? Pieniądze w tej sytuacji nie graja dla mnie roli, tylko nie wiem czy w ogóle jest coś takiego praktykowane, lub ewentualnie kogo o to zapytać, bo rejestratorki w rezonansie nawet nie mają za dopłatą opcji opisu na cito.

Zastanawiam się czy ma sens żeby już teraz umówić się na biopsję, żeby już mieć zarezerwowany termin.
Czy ma to sens, czy jest coś takiego praktykowane?
A jeżeli tak to Waszym zdaniem do kogo najlepiej iść, kogo polecacie i jaką metodą najsensowniej zrobić biopsję?

Obawiam się że 2 miesiące w oczekiwaniu na ewentualne podjęcie jakiegoś leczenia to szmat straconego czasu i ryzyko pogorszenia. Prawda jest taka, że ostatni rezonans na którym wyszły nieprawidłowości robiłem dokładnie rok temu, ale kompletnie nie zareagowałem na opis o prostacie bo skupiłem się na innym narządzie, którego celem było tamto badanie, a opis o gruczole krokowym potraktowałem jak zupełnie nic groźnego, bo wszędzie w pospolitych mediach czytałem, że jestem za młody na problem z prostatą, a okazuje się, że to tak nie jest.

Pozdrawiam
43 lat. 2018.06. MR miednicy mniejszej," gruczoł krokowy granicznej wielkości (o wym. ok. 3,4 x 4,2 x 4,4 cm, vol ~32ml), o nieco niejednorodnym sygnale strefy obwodowej "
2019.05.22. PSA 2,46 ng.ml
Badanie moczu. Leukocyty obecne
2019.05.30. PSA 1,730 ng/ml. PSA wskaźnik (fPSA/PSA) 16,30 %. PSA wolny 0,282 ng/ml.
Brak ewidentnych dolegliwości.
2019.06.07. PSA 2,56 ng/ml. PSA wskaźnik (fPSA/PSA) 16,9%. PSA wolny 0,433 ng/ml
lukas
 
Posty: 4
Rejestracja: 03 cze 2019, 19:17
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 43l. PSA 1,73ng/ml f/tPSA 16,3%

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 10 cze 2019, 22:42

Wysłałąm ci informację na PW
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88; XII 18 PSA 0,05, T 1,57; III 2019 PSA 0.07, T 1,75; V 19 PSA 0.08, T 1,66

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3361
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Podstawowa wiedza o raku prostaty i jego leczeniu

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

logo zenbox