Aydo pisze:29.03.2023 wykonano zabieg brachyterapii
Aydo pisze:Przebieg bez powikłań, choć ze złym początkiem, bo byłem 2 razy kłuty w kręgosłup.
Aydo pisze:Do dziś dosyć duża ilość krwi w moczu
Aydo pisze:Samopoczucie po zabiegu dobre.
Plaster52 pisze:w rekordowym czasie udało Ci się uporać z diagnostyką i rozpocząć leczenie.
Plaster52 pisze:Czy to dwukrotne kłucie w kręgosłup wynikało z konieczności dodatkowego znieczulenia?
Plaster52 pisze:Jesteś dopiero 2 dni po zabiegu, a krew w moczu jest wymieniana w literaturze jako jeden z wczesnych ujemnych skutków brachyterapii.
Aydo pisze:ale na scyntygrafię jechałem z Gdańska do Włocławka.
Aydo pisze:Do dziś dosyć duża ilość krwi w moczu
Aydo pisze:Jeśli chodzi o krew w moczu to jest zdecydowanie lepiej
Aydo pisze:Na razie skutków ubocznych nie odczuwam, jedynie częstsze oddawanie moczu
Aydo pisze:Od rozpoczęcia leczenia nie badałem PSA. Kiedy należy zrobić badanie, aby mieć punkt odniesienia?
kemoturf pisze: RT nie "wypala" raka, tylko uszkadza DNA komórek rakowych, które przestają się namnażać i zaczynają obumierać, to powolny proces.
kemoturf pisze: Nie ma sensu robić PSA zbyt szybko po zakończeniu sRT. Minimum to miesiąc, aby było widać efekty.
Plaster52 pisze:Jeśli Aydo zbada PSA za miesiąc, nie będzie można ocenić jaki spadek PSA nastąpił wyłącznie dzięki zastosowanej HT a jaki w wyniku zastosowanej EBRT w połączeniu z brachyterapią.
Aydo pisze:chciałbym znać wartość PSA na początku terapii, żeby mieć punkt odniesienia.
kemoturf pisze: Każdy ośrodek ma swoje standardy, ale przypuszczam, że tu mogło być podobnie.
Aydo pisze:Drugi zastrzyk hormonu mam 28.06 i przed jego podaniem planuję zrobić badanie krwi i PSA
zosia bluszcz pisze:jego poziom będzie oczywiście głównie efektem HT i powinien znajdować się w w strefie dolnej stanów niskich.
Aydo pisze:Mam nadzieję, że to przejściowe dolegliwości.
Aydo pisze:jedynym problemem są skutki uboczne hormonoterapii w postaci pocenia się
Aydo pisze:Denerwuje mnie, że trzeba czekać na rozwój sytuacji, ale na to nic się nie poradzi.
Plaster52 pisze:Czy prof. R.M. powiedział Ci dlaczego masz otrzymać łącznie [akurat] 8 implantów HT?
Aydo pisze:dotychczas nie miałem badanego poziomu testosteronu
Aydo pisze:Pozostałe wyniki są w normie, z wyjątkiem leukocytów, których poziom jest lekko poniżej normy 3,60 tys/ul [norma 23-9,07].
Wróć do RADIOTERAPIA RADYKALNA
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości