zosia bluszcz pisze:Czy gdy zamawiales badanie wypelniles jakis kwestionariusz, w ktorym pytano, między innymi, o znane obciązenie genetyczne, choroby o podlozu genetycznym oraz nowotworowe (Twoje wlasne oraz bliskich)?
Ja biorę ochotniczo udzial w duzym panaustralijskim badaniu genetycznym (docelowo 50 tys. uczestników) i kwestionariusz jaki musialam wypelnic byl super szczególowy!
Tak - moje dane medyczne i "drzewo mojej rodziny", ale nie oceniam mojego kwestionariusza jako super szczegółowego.
zosia bluszcz pisze:Poniewaz piszesz o córkach rozumiem, ze w zestawie badanych genów byly mutacje BRCA1 i BRCA2?
Tak:
co-i-jak-badamy pisze:U każdego uczestnika badania, analizujemy 14 genów, których sekwencje zostaną odczytane z wykorzystaniem technologii sekwencjonowania nowej generacji (NGS) oraz wykorzystane przy ocenie ryzyka zachorowania na raka piersi i prostaty:
ATM, BRCA1, BRCA2, BRIP1, CDH1, CHEK2, NBN, NF1, PALB2, PTEN, RAD51C, RAD51D, STK11, TP53
Dodatkowo, jeśli osoba badana wyrazi takie życzenie (zaznaczając to w formularzu zgody na badanie), analizujemy 56 genów, których sekwencje zostaną odczytane z wykorzystaniem technologii sekwencjonowania nowej generacji (NGS):
AKT1; APC; ATP9B; AXIN2; BARD1; BMPR1A; CDKN2A; CTNNA1; CYP21A2; DIRC3; EPCAM; EXO1; FANCC; FH; FLCN; GALNT12; GDNF; GREM1; HNF1A; HNF1B; KIF1B; MAX; MC1R; MEN1; MET; MITF; MLH1; MLH3; MRE11A; MSH2; MSH6; MUTYH; PIK3CA; PMS1; PMS2; POLD1; POLE; POT1; PRKAR1A; PRSS1; PTCH1; RET; SDHA; SDHAF2; SDHB; SDHC; SDHD; SMAD4; TGFBR2; TMEM127; TSC1; TSC2; VHL; WT1; XRCC2; XRCC3
Jeśli w wymienionych 56 genach znaleziony zostanie wariant o udokumentowanym związku z ryzykiem zachorowania na nowotwory, poinformujemy o tym i przekażemy stosowne rekomendacje, należy jednak pamiętać, że nie dla każdego genu z tej listy istnieją jednoznaczne rekomendacje towarzystw lekarskich odnośnie postępowania profilaktycznego.