Straszek pisze:Hematolog była zaniepokojona anomaliami w krwi - za mało krwinek czerwonych, być może z powodu choroby nowotworowej, kazała mi zrobić bardziej zaawansowane badania
Straszek pisze:na PET i scyntygrafię jest za wcześnie?
Straszek pisze: Onkolog dał mi skierowanie na RM miednicy i TK jamy brzusznej. Oczywiście zrobię je najszybciej, jak można.
Straszek pisze:Znowu mi życie zrobiło rollercoaster , ale będę walczył do samego końca.
Straszek pisze:Uważa, że wznowa nie jest umiejscowiona w loży po prostacie, ale raczej węzłach chłonnych, ale na działania radioterapeutyczne jest stanowczo za wcześnie.
Straszek pisze:Według niej to dobrze, że nie wykonano mi limfadenektomii, bo powoduje to ciężkie upośledzenie organizmu.
Straszek pisze:Na pytanie o hormonoterapię odpowiedziała, że tego typu kuracja ma poważne skutki uboczne, i w jej opinii jest na to za wcześnie.
Podkreśliła, że naświetlenia mogą również powodować raka jako jeden z rzadkich, ale możliwych skutków ubocznych.
Straszek pisze:mam dalej badać PSA co trzy miesiące i jeśli przekroczy 0.2 ng/ml, skieruje mnie na odpowiednie badania; powiedział mi też, że ma pacjentów, których PSA rośnie, a nie sposób wykryć ognisk nowotworowych.
kemoturf pisze:Dość ciekawe stwierdzenie. Jakby zrobiła nomogram MSKCC to pewnie wyszłoby prawdopodobieństwo kilka %. Zrób sobie.
kemoturf pisze:Często tak jest, ale z dwojga złego lepiej mieć upośledzony organizm niż raka. Oczywiście, przy limfadenektomii nie ma żadnej gwarancji, że wszystkie węzły z rakiem zostaną usunięte. [PLND] ma raczej znaczenie prognostyczne. Jak raka się znajdzie w węzłach, to zaraz będzie gdzieś w kolejnych.
kemoturf pisze:Jakoś nikt na forum nie miał raka wtórnego spowodowanego przez RT. Takie gadanie nie ma sensu. To, że jest taka możliwość wcale nie oznacza, że trzeba o tym mówić i straszyć.
kemoturf pisze:[Przy PSA 0.2 ng/ml], "odpowiednie badania" nic nie wykryją, dlatego w takich wypadkach naświetla się w ciemno loże.
Badania mają sens jeśli poszukuje się wznowy poza prostatą, a u Ciebie nie ma żadnych przesłanek ku temu. Nawet przy ujemnych marginesach i takich jak Twoje dane wyjściowe, miejsce wznowy w loży jest jednak najbardziej prawdopodobne (zrób nomogram). I zmień lekarza...
Straszek pisze:CA 19.9 - antygen raka przewodu pokarmowego i CEA - antygen carcinoembrionalny w normie
zosia bluszcz pisze:Nie wiem jaką logiką kierował się Twój lekarz wysyłając Cię na konwencjonalne badania obrazowe które, jak wszystkim wiadomo, przy tym poziomie PSA niczego nie pokażą a jednocześnie mówiąc, że wyśle Cię na PET PSMA (czyli najczulsze dostępne obecnie badanie obrazowe jeśli chodzi o CaP) jeśli, uwaga, PSA wzrośnie. Czy Twój specjalista sprecyzował przy jakim poziomie PSA wyśle Cię na PET?
Straszek pisze:CA 19.9 - antygen raka przewodu pokarmowego i CEA - antygen carcinoembrionalny w normie
zosia bluszcz pisze:Jeśli skierowano Cię na te badania w związku ze zmianą w wątrobie, to gdzie jest wynik podstawowego biomarkera stosowanego w skriningu raka wątroby, czyli AFP?
kemoturf pisze:zgodnie z przewidywaniami badania nie pokazały nic istotnego z punktu widzenia raka prostaty,
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości