Tata 65l.PSA 14,5 ng/ml BPH PIRADS 5?

Tata 65l.PSA 14,5 ng/ml BPH PIRADS 5?

Nieprzeczytany postautor: Dinunia » 04 paź 2020, 09:33

Dzień dobry Państwu


Kilka miesięcy temu u Taty wykryto prostatę. Prostatę, jak każdy mężczyzna, Tata zawsze miał. Chciałaś zapewne napisać, że u Taty wykryto raka prostaty? -zb

Tata nie ma krwiomoczu ani częstomoczu.
Po 1. wizycie u urologa, przy badaniu USG lekarz zdiagnozował przerost stercza oraz stan zapalny.
Tata otrzymał 4 leki na stan zapalny (podaj nazwy leków) oraz powiedział Tacie, że jeden będzie już musiał brać do końca życia. Jaki lek będzie musiąl brać do końca życia? -zb

PSA z pierwszego badania wynosiło 7 ng/ml, w ciągu 5 tygodni wzrosło do 14,5 ng/ml. Badań w tym czasie na PSA miał łącznie 3 razy. Podaj konkretne daty i wartości PSA.
Po ostanim wyniku PSA lekarz skierował Tatę na RM z kontrastem oraz zlecił założenie Zielonej Karty dla Pacjenta. (=Karty DiLO)

MRI zostało wykonane w czwartek, 01.10.2020.
Tata dostał CD oraz został poinformowany, że opis będzie gotowy za 14 dni.
Ponieważ miałam taką możliwość, zleciłam wykonanie opisu obrazów MRI prywatnie.

Opis jaki otrzymałam jest następującej treści:

Badanie RM gruczołu krokowego wykonano w sekwencjach FSE w obrazach T1 i T2 zależnych oraz T1 FSAT i DWI i w obrazach T1 zależnych po podaniu środka kontrastowego w przekrojach osiowych, strzałkowych i czołowych.

Dane kliniczne: zapalenie prostaty
Gruczoł krokowy o wymiarach 42x55x47 mm modeluje tylno-dolną ścianę pęcherza moczowego.
Prostata niemal w całości o obniżonym sygnale z cechami restrykcji dyfuzji i obszarami słabszego wzmocnienia po podaniu środka kontrastowego.
Wolna od opisywanych zmian jest jedynie przednio-górna część gruczołu po stronie prawej oraz strefa PZpl po stronie prawej.
W tylno-górnej części gruczołu po stronie lewej widoczne są cechy nacieku otaczającej tkanki tłuszczowej.
Zmiany spełniają kryteria PIRADS 5, jednak ze względu na kliniczne parametry zapalenia możliwe nakładanie się zmian o charakterze zapalenia ziarniniakowego. Celem dokładnej oceny zasięgu zmian neo wskazana kontrola po ustąpieniu objawów zapalenia.
Pęcherzyki nasienne po stronie lewej częściowo z cechami nacieku, poza tym bez zmian patologicznych.
Pęcherz moczowy gładkościenny.
Ściana odbytnicy bez zmian patologicznych.
Pojedynczy węzeł chłonny zasłonowy o wymiarach 22x17 mm po lewej raczej nowotworowo zmieniony, poza tym węzły chłonne w obszarze badania niepowiększone.
Wolnego płynu w miednicy mniejszej nie stwierdza się.
Wnioski: j.w.




Czy ktoś z Państwa mógłby pomóc mi zinterpretować treść opisu? Być może ktoś z Państwa miał podobną sytuację.

Jutro zapisuję Tatę do urologa.
Oczywiście dostanę opis szpitalny, mam możliwość odczytu przez innego specjalistę radiologa we wtorek również.


Z góry dziękuję Wszystkim za odpowiedź.
Dinunia
 
Posty: 3
Rejestracja: 03 paź 2020, 19:59
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Tata 65l.PSA 14,5 ng/ml BPH PIRADS 5?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 04 paź 2020, 17:02

Witaj na forum.

Uzupełnij proszę dane, które wymieniła Zosia na fioletowo.

Z podanych danych jawi się obraz choroby j/n:

Objętość prostaty z podanych w RM wymiarów wynosi ok. 56,4 ml oznacza, że tato cierpi na rozrost prostaty.
Rozrost w skrócie zwany BPH (ang: Benign Prostatic Hyperplasia) rozpoznawany jest w badaniu gdy objętość prostaty przekroczy 25 ml.

Rozrost oraz zapalenie prostaty powodują wzrost PSA, jednak bardzo prawdopodobna jest także obecność raka który, również prawdopodobnie, rozprzestrzenił się poza prostatę, na co wskazywać mogą wyniki badań:
=> podwojenie wartości PSA w krótkim okresie czasu,
=> [w opisie MRI]:
- PIRADS 5 - prawdopodobieństwo obecności raka istotnego klinicznie bardzo wysokie,
- powiększony węzeł chłonny,
- pęcherzyki nasienne z cechami prawdopodobnego nacieku.

W konkluzji do powyższego, umawiaj tatę na biopsję prostaty, bowiem tylko biopsja może potwierdzić raka i być podstawą do dalszego postępowania terapeutycznego.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT ; II.2020 PSA =0,004 ng/ml

________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 3143
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 65l.PSA 14,5 ng/ml BPH PIRADS 5?

Nieprzeczytany postautor: Dinunia » 05 paź 2020, 08:00

Dziękuję bardzo za odpowiedź i pomoc! .

Tak, tam zgubiłam w zdaniu słowo przerost prostaty. Przepraszam. Mamy na dziś wizytę u lekarza. Uzupełnię te punkty fioletowe, jak wezmę dokumenty od Taty, gdyż nie mam do nich dostępu na codzień.


Pozdrawiam.
Dinunia
 
Posty: 3
Rejestracja: 03 paź 2020, 19:59
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Tata 65l.PSA 14,5 ng/ml BPH PIRADS 5?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 05 paź 2020, 12:21

Diniunia pisze:W tylno-górnej części gruczołu po stronie lewej widoczne są cechy nacieku otaczającej tkanki tłuszczowej.
Zmiany spełniają kryteria PIRADS 5, jednak ze względu na kliniczne parametry zapalenia możliwe nakładanie się zmian o charakterze zapalenia ziarniniakowego.
Pęcherzyki nasienne po stronie lewej częściowo z cechami nacieku, poza tym bez zmian patologicznych.
Pojedynczy węzeł chłonny zasłonowy o wymiarach 22x17 mm po lewej raczej nowotworowo zmieniony, poza tym węzły chłonne w obszarze badania niepowiększone.

Niestety szybki wzrost PSA oraz wymienione powyżej zmiany świadczą o znacznym zaawansowaniu nowotworu. Należy niezwłocznie wykonać biopsję i zdecydować o leczeniu. Wg mnie rak jest nieoperacyjny. Wydaje się, że w kontekście zaawansowania powinna zostać wdrożona radioterapia i w zależności od wyniku biopsji i decyzji radioterapeuty hormonoterapia.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml.
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4299
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l.PSA 14,5 ng/ml BPH PIRADS 5?

Nieprzeczytany postautor: Dinunia » 05 paź 2020, 16:02

Czekamy na spotkanie z lekarzem. Dziękuję Panu za swoją interpretację również.
Dinunia
 
Posty: 3
Rejestracja: 03 paź 2020, 19:59
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Tata 65l.PSA 14,5 ng/ml BPH PIRADS 5?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 05 paź 2020, 23:15

Dinunia,

1. Gdzie bylo robione MRI?
2. Czy autor opisu zajmuje się opisywaniem MRI prostaty na co dzień? Ile takich opisów do tej pory wykonał?
3. Czekamy na obiecane, brakujące informacje.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9413
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do DIAGNOSTYKA RAKA PROSTATY

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

logo zenbox