jarex1 pisze:Nie rozumiem tak do końca jednej rzeczy, a mianowicie konieczności badania scyntygrafii aby zakwalifikować się na RARP, podczas gdy np. w Niemczech nikt nie wymagałby scyntygrafii przy PSA poniżej 10 ng/ml i pozostałych parametrach choroby podobnych do moich.
Czy to badanie dotyczy tylko RARP na NFZ czy również zabiegu komercyjnego?
jarex1 pisze:Dwie godziny po RARP.
jarex1 pisze:Czy po dwóch tygodniach od operacji i w czwartym dniu bez cewnika taki stan wpisuje się w "normalność"?
Wysłano: 12 wrz 2024, 23:11
autor jarex1
Dzień dobry.
Udało mi się zaglądnąć do histopatologii pooperacyjnej nieoficjalnie i dlatego wysyłam Tobie info, abyś się w swej dobroci pochyliła nad tym, gdyż chyba nie wygląda to dobrze.
W szpitalu, w którym miałem operację jest taki zwyczaj, że wynik histopatu przed wydaniem pacjentowi opisuje jeszcze lekarz-operator a mój doktor do 19.09.2024 na urlopie, więc wyprosiłem zrobienie nieoficjalniego wglądu.
Opis jest bardzo skąpy (chyba). Kopiuję opis zdjęcia, które zrobiłem, i którego nie potrafię przerobić z JPG na plik, który mógłbym wkleić do pw.
RARP - HISTOPATOLOGIA
Wyniki badań:
Fragment tkanki tłuszczowej (mat.I).
Rak zrazikowy stercza:Gleason(4+3) (3grupa) (pT2) [M8140/31]
Naciek raka obecny jest w obu płatach stercza.
Naciek dochodzi do torebki bez jej przekraczania.
Obecne cechy neuroinwazji.
Podstawa i szczyt stercza bez zmian.
Marginesy:
- prawy: 0,3 mm
- lewy : 0,2 mm (mat.II )
Nadesłano:
I-preparat śr.4 cm na przekroju tkanka tłuszczową
II-gruczoł krokowy o wym 5x5x5 cm z fragm. nasieniowodu i pęcherzykami nasiennymi.
10 bł.
Opis materiału: .....................I tutaj nazwisko doktora
Pozdrawiam serdecznie
Jarek
Wysłano: 13 wrz 2024, 6:49
autor zosia bluszcz
Hej,
Na szybko, bo zaraz jadę do mojego osteopaty, żeby mnie przez pól godziny pomiętosił.
Histopatologia zrobiona na kolanie, zaawansowanie wyższe niż to określone z biopsji
(cT2a => pT2c), suma Gleason też gorsza (Gl.3+4 => Gl.4+3), ale to było do przewidzenia, patrz mój post dot. biopsji #2.
Marginesy teoretyczne czyste, ale tylko teoretycznie, bo a/ są minimalne (0.2-0.3 mm), b/z pewnościa nie była hp whole mount a nie wiadomo ile mikronów wycinków zbadano.
Nie podano ani % zawartości Gl. 4, ani info o obecności/nieobecności utkania cribriform (a to jest psi obowiązek patologa), ani info dot. LV (naczyń krwionośnych i limfatycznych).
Poza tym operator nie usunął ani jednego węzła chłonnego.
Jeśli operator nie zażąda powtórnej oceny materiału przez innego patologa, powinieneś wypożyczyć bloczki i szkiełka i oddać je do powtórnej oceny u dobrego specjalisty.
Ciekawa jestem co za tydzień powie Ci operator.
Aha, to już 4 tygodnie od kiedy dałeś się pokroić, czas półrozpadu PSA, to 2-3 dni, załóż, że 3 i oblicz sobie jakie powinno być teraz PSA (na oko powinno być już niewykrywalne - ca 0.002 ng/ml) i zrób test.
Trzymaj się!
pzdr
zosia
Wysłano: 13 wrz 2024, 15:30
autor jarex1
Cześć Zosiu.
Wielkie dzięki za Twoją opinię.
Piszesz “poza tym operator nie usunął ani jednego węzła chłonnego" a wyobraź sobie, że na wypisie/karcie informacyjnej ze szpitala w rubryce zastosowane leczenie jest napisane “RARP - robotowa prostatektomia radykalna w asyście robota da Vinci (19.08.2024) Zabieg: 60.54 - Wycięcie radykalne stercza (prostatektomia radykalna) z limfadenektomią zasłonową laparoskopowo” (?).
A tak w ogóle, histopatologię pooperacyjną sporządził ten sam doktor, który firmował opis biopsji #1 wykonanej w 2022 r.
Pozdrawiam
serdecznie
Jarek
Wysłano: 14 wrz 2024, 2:15
autor jarex1
Jeszcze raz witaj Zosiu.
Dzisiaj, tj. 24. dnia po operacji (3 tygodnie i 3 dni) zbadałem PSA. Policzyłem (nie wiem czy dobrze) rozpad PSA wg schematu półrozpadu co 72 h (3 dni). Wyszło mi, że dzisiaj powinienem mieć PSA na poziomie 0,045 ng/ml (poziom PSA przed operacją - 6,06 ng/ml. Wynik, który dzisiaj przyszedł to 0,0330 ng/ml.
Jak to wygląda z Twojej perspektywy i doświadczenia Zosiu?
Pozdrawiam
Jarek
Wysłano: 14 wrz 2024, 6:54
autor zosia bluszcz
Wynik wygląda optymistyczne.
Proponuję aby naszą konwersację przekleić w całości do Twojego wątku.
pzdr
zosia
Wysłano: 14 wrz 2024, 14:10
autor jarex1
Ok.
Pozdrawiam
Jarek
Ad111 pisze:Lekarza operatora zapytaj także o marginesy chirurgiczne i co taki wynik oznacza [dla Ciebie]. .
Wróć do RARP - DA VINCI & VERSIUS
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości