Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: Lusi » 20 lip 2022, 17:34

Witam.

Jestem tu świeża i bardzo mocno zaniepokojona stanem mojego męża, 68 lat.
Proszę o pomoc, co mam dalej myśleć. Jeżeli będą błędy, to z góry przepraszam.

PSA
12.2021 - 12.7 ng/ml
02.2022 - 15,7 ng/ml

03.2022 - 18 ng/ml


Zrobiliśmy wszystkie badania:


01.03.2022
PET/CT FDG


PET 01.03.2022.jpg

PET C.d.jpg




25.03.2022
MRI

rezonans 25,03,2022.jpg




26.04.2022
BIOPSJA


wynik biopsji prostaty 1 z dnia 26.04.2022.jpg

2 częśc biopsji .jpg



23.05.2022
SCYNTYGRAFIA


sc 23.05.jpg



Po konsultacji (radioterapia czy operacja), zdecydowaliśmy się na operację (po uspokojeniu się, że nie ma przerzutów) robotem da Vinci (mniejsze powikłania)


25.06.2022
RARP

wycięta prostata, bez węzłów.
Operacja przebiegła ok.

rarp wypis.jpg


Do domu na 4 dzień, po tygodniu zaczęły się problemy z pieczeniem w cewce moczowej, posiew moczu bakteria - antybiotyk Biseptol 10 dni, jest lepiej.
Mąż trzyma mocz i jesteśmy z tego powodu szczęśliwi.

RARP- HISTOPATOLOGIA

Niestety wynik badania histopatologicznego zły.

RARP hp 1jpg.jpg

RAP h2.jpg

RARP hp 3..jpg



No i strach co dalej, żadne badania nie wykazywały innych zmian niż w prostacie.
Lekarz na urlopie, wiem że po 6 tygodniach zrobić PSA czy ktoś miał podobną sytuację?
Strach mnie paralizuje, czekanie jeszcze 2 tygodnie na PSA - katorga.
Może ktoś z was mi coś powiedzieć czy mamy się bardzo bać?


___________EDIT____________

Kochani czy jest ktoś kto mi pomoże ? A może coś nie tak zrobiłam, dziś dopiero się zarejestrowałam, może zrobiłam coś zle?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lusi
 
Posty: 8
Rejestracja: 20 lip 2022, 17:02
Blog: Wyświetl blog (0)

Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: Ad111 » 20 lip 2022, 19:33

Po pierwsze, nie panikować.
Po drugie, ja bym poszedł do innego lekarza na konsultację.
Po trzecie, zwołać konsylium i niech rozstrzygają co dalej.
Lepsze jutro było wczoraj...Ur. 1965. Od 2016 pod opieką urologiczną łagodny przerost prostaty PSA – cały czas poniżej ≤ 3.0ng/ml; 12.2021- RM: Gruczoł krokowy: Strefa przejściowa: zmiany o charakterze rozrostu gruczołu (BPH) w obu płatach. Strefa obwodowa: o niejednorodnych wartościach sygnału w obrazach T2 zależnych jak w ewolucji procesu zapalnego z obszarem silnej restrykcji dyfuzji. A.PP, podstawa, PZpl/pm o wym. 14x7mm (PI-RADS-4). WNIOSKI: w prawym płacie stercza obszar PI-RADS-4 do bx.
12.2021 PSA - 2.72ng/ml; 04.2022 PSA 1,27 ng/ml, 21.07.22 PSA 1.20 ng/ml
02.22 r. – biopsja fuzyjna – wynik: 1-4 wycinki o łącz.dł. 2,0 cm -Rozpoznanie: adenocarcinoma prostatae 7/3 (70%)+4(30%)/ Gleason score. Nowotwór widoczny w 1 z 4 wycinków o długości 0,3 cm. Nowotwór zajmuje 10% powierzchni przekrojów badanych wycinków.
2-4 wycinki o łącznej długości 3,0 cm oraz 3-3 wycinki o łącznej długości 3.0 cm - Rozpoznanie: W pobranych wycinkach widoczny obraz mikroskopowy łagodnego rozrostu stercza (BPH).
23.07.2022 r. - przezkroczowa fokalna krioablacja stercza.
Ad111
 
Posty: 32
Rejestracja: 12 cze 2022, 22:25
Blog: Wyświetl blog (4)

Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 21 lip 2022, 08:50

Witaj na forum, Lusi.

1. Wklej dokumenty, o które proszę w komentarzach zamieszczonych w Twoim poście i uzupełnij daty.

2. Napisz czy przed diagnozą Mąż badał PSA i/lub miał objawy ze strony układu moczowego i/lub był pod opieką urologa/i/lub brał jakieś leki "na prostatę" (ze szczególnym uwzględnieniem tych, które zawierają finasteryd lub dutasteryd).

3. W którym ośrodku Mąż był operowany?

pzdr
zosia
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 10219
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 21 lip 2022, 09:29

Inwazja szyi i pęcherza była prawdopodobnie do przewidzenia na podstawie MRI. Pytanie jak zostały zinterpretowane zmiany.
Wklej opis MRI, żebyśmy wiedzieli co tam dokładnie napisano.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml, IX 2020 PSA 0,003, XI 6 wlewów kwasu salinomycyny, I 2021 PSA 0,002, III 2021 PSA 0,000, V 2021, resweratol, VI 2021 EGCG, Hydroxytyrozol, VI 2021 - III 2022 PSA 0,000, od II 2022 wlewy z salinomycyny i kurkuminy na przemian co 3 tygodnie, od IV 2022 bez HT
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 5532
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: Lusi » 21 lip 2022, 22:02

Kochani dziekuję za wpisy postaram się opisać to, o co prosiliście.

Mąż po stwierdzeniu tak wysokiego PSA dostał od urologa tylko do stosowania RANLOSIN 1 dziennie, żadnych innych leków nie dostał leczyliśmy się tylko prywatnie bo kolejki i terminy na NFZ dalekie. Znaleźliśmy dobrego urologa w. Łodzi pracuje w WAM i tak się zaczęła nasza droga.

Niestety 3. tyg. pobyt w szpitalu - zapalenie płuc, podawane sterydy - nie pozwolił na wcześniejszą wizytę u urologa.

Gdy Mąż wyszedł ze szpitala od razu poszliśmy prywatnie do urologa w Łodzi, który zlecił wykonanie rezonansu prostaty.
Rezonans zrobilismy prywatnie w Łodzi, w szpitalu MSWiA, opis odebraliśmy 25 marca.

Kolejne badanie - scytyntygrafia kośca techniką badania całego ciała zostało wykonane 25 maja 2022 (szpital WAM w Łodzi).

Wcześniej robiliśmy też PET w szpitalu MSWi A w Łodzi (VOXEL).

Tak jak wcześniej wspomniałam, w biopsji Gleason 3+3.

Nasz urolog, specjalista w dziedzinie operacji robotem da Vinci w SALVE w Łodzi, operował męża 25.06.2022.
Operacja powiodła się, choć mieliśmy duże obawy, bo mąz ma ciężkie POCHP, ale daliśmy radę.

Lekarz miał podczas operacji usunąć złog w pęcherzu, ale pozycja podczas operacji głową w dół uniemożliwiła zabieg.

Oczekiwanie 3 tyg. na wynik biopsji histopatologii pooperacyjnej.


Kochani jeżeli te moje opisy są niewystarczające jutro zeskanuję wszystkie potrzebne dokumenty i może uda mi się je załączyć.

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na wasze opinie.



____________________
Lusi, nie możesz pisać w jednym bloku, Twój oryginalny post był kompletnie nieczytelny :(
Nowe informacje skopiowałam do pierwszego postu. cIagle brakuje niektórych dat.
Tak, prosimy o zdjęcia lub skany wszystkich dokumentów (bez danych osobowych męża). Jeśli będziesz miała problemy z wklejeniem załączników prześlij mi je emailem.
pzdr
zosia
Lusi
 
Posty: 8
Rejestracja: 20 lip 2022, 17:02
Blog: Wyświetl blog (0)

Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: Lusi » 22 lip 2022, 11:12

Witam, przepraszam za nieczytelny post, postaram się jakoś zeskanować dokumenty i wam przesłać.
Nadal nie bardzo wiem jak mam poruszac sie po forum zeby wszystko było czytelne. Lusi.


_____________________
Lusi, Twój post był nieczytelny w tym sensie, że pisałaś jednym ciągiem, bez akapitów, włączając w to skopiowane opisy badań obrazowych.
Prześlij mi skany lub zdjęcia dokumentów a ja je sformatuję i wkleję do pierwszego postu. Thnx
pzdr
zosia
Lusi
 
Posty: 8
Rejestracja: 20 lip 2022, 17:02
Blog: Wyświetl blog (0)

Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 22 lip 2022, 16:08

Rozumiem, że PET/CT FDG (znakowany glukozą) został zlecony przez pulmonologa w związku z zapaleniem płuc - w notatkach klinicznych czytamy " guz płuca prawego, ocena zaawansowania choroby"?
Czy mamy rozumieć, że konsultacja urologiczna została zorganizowana wyłącznie dzięki sugestii interpretującego PET specjalisty?
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 10219
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: Lusi » 22 lip 2022, 16:18

Tak, badanie PET było od pulmonologa z uwagi na zmiany w płucach po operacji łopatki w 2014 roku (to nie był nowotwór).

Mąż ma POCHP i podczas pobytu w szpitalu w Łagiewnikach po bronchoskopii wyszło, że ma bakteryjne zapalenie płuc.
Ponieważ mąż gdy sie lekko przeziębi ląduje w szpitalu z zapaleniem płuc, robimy co pół roku TK a teraz lekarz zlecił PET, ale to nie było związane z konsultacja urologiczną.
W bronchoskopii nie wyszło nic rakowego.
Lusi
 
Posty: 8
Rejestracja: 20 lip 2022, 17:02
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 68l.PSA 18ng/ml BxGl.3+3cT? RARPGl.3+4?pT3a?NxR0?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 22 lip 2022, 16:41

Lusi pisze:teraz lekarz zlecił PET, ale to nie było związane z konsultacja urologiczną. .

Zapytałam ponieważ w opisie PET/CT FDG z 01.03.2022 czytamy co następuje:

PET 01.03.2022.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 10219
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: Lusi » 22 lip 2022, 16:52

Dręczy mnie następujące pytanie:

Jeśli po usunięciu prostaty pozostał złóg usytuowany w pęcherzu to czy możliwe jest, że mogło to mieć wpływ na opis, tj., że jest naciek poza prostatę?
Łudzę się, że tak mogło byc, ale czy tak jest?
Lusi
Lusi
 
Posty: 8
Rejestracja: 20 lip 2022, 17:02
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: Lusi » 05 sie 2022, 21:36

Witam Kochani, dawno mnie nie było na forum, ale dziś postanowiłam trochę poczytać.

Czekamy na na pierwsze PSA, które będzie można zbadać pod koniec sierpnia.

Mąż po operacji, bardzo żle zniósł infekcję bakteryjną pęcherza, po podaniu antybiotyku (Biseptol) nastąpiła lekka poprawa, ale potem znów zaczął siusiać co 15 minut, tragedia. Bardzo się męczył, cały dzień i w nocy bieganie do toalety co parę minut, żeby oddać mocz po kropelce.

Byliśmy u urologa - przyczyną może to być ten złóg w pęcherzu, którego nie udało się usunąć podczas operacji.
Doktor chce przeprowadzić badanie przez cewkę (cystoskopię), żeby to sprawdzić, ale mąż nie jest jeszcze gotowy, gdy jest tylko lekka poprawa, to już nie chce żadnego badania.

Lekarz mówi, że jest prawdopodobnie złóg, bo nie są to typowe objawy skutków ubocznych po RP.

Co do powikłań po RP, to wprawdzie mąż mocz trzyma w 100 %, ale potencja 0%. Jest tym załamany, choć tłumaczę mu, że jeszcze za wcześnie na takie wnioski.
Lekarz przepisał Tadafil Tadalafil, zobaczymy.

Dla mnie najważniejsze jest, żeby PSA było dobre, przy nacieku na pęcherz moczowy, boję się, że to nie koniec walki.

Kochani, pozdrawiam wszystkich czytających, jak i udzielających rad i wskazówek.
Szczególne podziękowania dla Zosi, która pomogła mi przejść przez dodawanie załaczników.
Lusi.
Lusi
 
Posty: 8
Rejestracja: 20 lip 2022, 17:02
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 06 sie 2022, 21:04

Lusi pisze:Mąż po operacji, bardzo żle zniósł infekcję bakteryjną pęcherza, po podaniu antybiotyku (Biseptol) nastąpiła lekka poprawa, ale potem znów zaczął siusiać co 15 minut, tragedia. Bardzo się męczył, cały dzień i w nocy bieganie do toalety co parę minut, żeby oddać mocz po kropelce.

Czy po kuracji Biseptolem mocz był badany ponownie na posiew? Nie można wykluczyć, że kuracja była nieskuteczna i byc może trzeba powtórzyć antybiotykoterapię innym antybiotykiem odpowiednim dla odmiany bakterii?

Ja po RP także przechodziłem infekcję, ale w badaniu moczu na posiew został wskazany rodzaj antybiotyku do wykrytej bakterii.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT ; II.2020 PSA=0,004 ng/ml ; X.2020 PSA=0,007 ng/ml; II.2021 PSA=0,010 ng/ml; X.2021 PSA=0,011ng/ml; I.2022 PSA=0,006 ng/ml

________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 3678
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: Lusi » 06 sie 2022, 23:20

Tak, mocz był badany posiew i nie było już w nim bakterii; leczenie Biseptolem było najpierw przez 10 dni 2x dziennie a jeszcze potem przez kolejne 5 dni 2x dziennie, dla lepszej skuteczności.

Była poprawa, już było lepiej, dziś jest znów parcie na mocz, oddawanie po kropelce, mąż bardzo cierpi.
Sikanie sprawia mu ból. Ciągłe parcie nie wiem jak mu pomóc, już brał Nospę, Ibuprom, paracetamol i nic nie pomaga.

Lekarz mówił na wizycie, że to nie są typowe skutki po RP. Jak mogę mężowi pomóc, będę wdzięczna za każda wskazówkę.
Pozdrawiam
Lusi
 
Posty: 8
Rejestracja: 20 lip 2022, 17:02
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 06 sie 2022, 23:39

Lusi pisze: Była poprawa, już było lepiej, dziś jest znów parcie na mocz, oddawanie po kropelce, mąż bardzo cierpi.

Obawiam się, że to może być jednak komplikacja po RP w postaci zbliznowacenia zespolenia cewkowo-pęcherzowego, które może doprowadzić nawet do całkowitego zatrzymania moczu. Inną przyczyną utraty drożności w przepływie moczu może być złóg albo skrzep.

Ból przy oddawaniu moczu może zniwelować aplikowany w czopkach Diclofenac.

W skrajnym przypadku radziłbym udać się na SOR celem zacewnikowania, nawet nocą, ale do szpitala, który ma oddział urologiczny.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT ; II.2020 PSA=0,004 ng/ml ; X.2020 PSA=0,007 ng/ml; II.2021 PSA=0,010 ng/ml; X.2021 PSA=0,011ng/ml; I.2022 PSA=0,006 ng/ml

________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 3678
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Mąż 68l.PSA18ng/ml BxGl.3+3cT2cRARPGl.3+4pT3aNxLV0R0?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 07 sie 2022, 02:07

Lusi pisze:Jeśli po usunięciu prostaty pozostał złóg usytuowany w pęcherzu to czy możliwe jest, że mogło to mieć wpływ na opis, tj., że jest naciek poza prostatę?

Nie. Zdiagnozowany w badaniu MRI naciek na szyję pęcherza został potwierdzony przez patologa, który oceniał wycinki z szyi pęcherza w badaniu mikroskopowym.

Gdzie dokładnie jest usytuowany te złóg w pęcherzu? Na dole, przy ujściu cewki moczowej?
Moim zdaniem mąż powinien zostać zacewnikowany już teraz, zanim nastąpi zatrzymanie moczu i trzeba będzie w trybie pilnym jechać na SOR.

Czy operator wie, że u pacjenta nastąpiły komplikacje pooperacyjne?
W końcu to on powinien zajmowć się pooperacyjnym follow up męża.
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 10219
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do PROSTATEKTOMIA DA VINCI (RARP)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Violinek i 24 gości

logo zenbox