40l. PSA9ng/mlBxGl.4+4cT2cCribrif. RARPGl.4+3pT2cN0LV0R0

Re: 40l. PSA9ng/mlBxGl.4+4cT2cCribrif. RARPGl.4+3pT2cN0LV0R0

Nieprzeczytany postautor: torpedo » 13 sty 2021, 21:02

Pół roku z małym hakiem minęło. PSA jak rosło tak rośnie swoim stałym tempem.
Aktualnie dotarłem do poziomu 0,073 ng/ml.
Przygotowuję się do SRT, pewnie zacznę ją w przyszłym tygodniu.
Trzymajcie kciuki aby terapia łagodnie się ze mną obeszła ale stanowczo z obcym :)
Rocznik 1977. XII/2017 PSA 7,625 ng/ml, I/2018 PSA 8,14 ng/ml fPSA/tPSA 6%, II/2018 PSA 9,0 ng/ml. I/2018 TRUS: gruczoł krokowy 40x35x31 mm, obj. 23,4 ml. W strefie centralnej nieregularne odbicia o wymiarach 6,6x9,2x5,5 mm. I/2018 MRI: strefa przejściowa - PIRADSv2 2, strefa obwodowa - PIRADSv2 4 (ognisko 9mm). II/2018 biopsja: G 4+4 (lewa), G 3+4 (lewa), G 3+3 (prawa). IV/2018 scyntygrafia czysto, CT raczej czysto. V/2018 RARP pT2cN0LV0. VII/2018 PSA 0,012 ng/ml, IX/2018 PSA 0,007 ng/ml, XI/2018 PSA <0,002 ng/ml, I/2019 PSA 0,005 ng/ml, III/2019 PSA 0,010 ng/ml, V/2019 PSA 0,016 ng/ml, IX/2019 PSA 0,023 ng/ml, XI/2019 PSA 0,015 ng/ml, II/2020 PSA 0,021 ng/ml, V/2020 PSA 0,03 ng/ml, VIII/2020 PSA 0,048 ng/ml, IX/2020 PSA 0,044 ng/ml, X/2020 PSA 0,058 ng/ml, XI/2020 PSA 0,064 ng/ml, XII/2020 PSA 0,062 ng/ml, I/2021 PSA 0,073 ng/ml.
torpedo
 
Posty: 30
Rejestracja: 29 mar 2018, 14:23
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 40l. PSA9ng/mlBxGl.4+4cT2cCribrif. RARPGl.4+3pT2cN0LV0R0

Nieprzeczytany postautor: Kaz67 » 14 sty 2021, 11:43

Witaj Torpedo.

Przeczytałem Twój wątek i widzę, że idziemy podobną "ścieżką". Ja miałem RARP u tego samego operatora, tylko nie w Gronau a Warszawie (VI.2018).
Po 8 miesiącach od operacji moje PSA zaczęło rosnąć.
Po 2 latach (maj 2020) było na poziomie 0,042 ng/ml.

Konsultowałem z dr P. Salwą i radził mi czekać aż wartość PSA będzie na takim poziomie aby badania obrazowe mogły coś wykazać.
A na razie radził żyć i się nie stresować.

Trzymam kciuki za Twoje leczenie i pisz co dalej z leczeniem i jakie efekty.


[Rocznik: 1967
Badania PSA:
13.05.2015 - PSA: 6,65 ng/ml;
05.05.2017 - PSA: 7,61 ng/ml;
18.08.2017 - PSA: 5,62 ng/ml;
16.01.2018 - PSA: 7,60 ng/ml;
12.06.2018 - PSA: 3,890 ng/ml;
03.08.2018 - PSA: <0,003 ng/ml - 6 tyg. po RARP
06.11.2018 - PSA < 0,003 ng/ml - 4,5 m-ca po RARP
20.02.2019 - PSA; 0,011 ng/ml - wzrost 3-krotny!!! - 8 m-cy po RARP
10.05.2019 - PSA: 0,016 ng/ml;
07.08.2019 - PSA: 0,025 ng/ml;
15.11.2019 - PSA: 0,026 ng/ml;
11.02.2020 - PSA: 0,031 ng/ml;
12.05.2020 - PSA: 0,042 ng/ml;
07.08.2020 - PSA: 0,053 ng/ml;
RM prostaty: 19.01.2018 - Gruczoł krokowy niepowiększony 52x27x42 mm. Po stronie prawej strefa przejściowa o rozlanym lekko obniżonym sygnale w obr. T2, w jej obrębie w ok. połowie wysokości gruczołu na pograniczu ze strefą obwodową wąskie pasmo szer. 5 mm umiarkowanie ograniczające dyfuzję i wcześnie asymetryczne wzmacniające się - PIRADIS 3, do weryfikacji w biopsji lub ścisłej obserwacji.
Biopsja prostaty TRU CUT: 28.03.2018 - Rak gruczołu krokowego wg Gleason 6 (3+3), G1, C61.9 M-8140/3. Utkanie raka zajmuje około 15% powierzchni bioptatów w płacie lewym. Płat prawy bez utkania nowotworowego.
Operacja RARP przy uzyciu robota davinci przez dr Pawła Salwę - 20.06.2018; Wynik histopatologii po operacji: pT2bNx. Rak gruczołowy stercza, Gleason 6 (3+3), grupa gradingowa 1. Utkanie nowotworu stwierdza się w obrębie płata prawego (z naciekaniem torebki stercza, utkanie nowotworu znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie linii cięcia chirurgicznego po stronie prawej) oraz w wycinkach z wierzchołka po stronie prawej. Płat lewy, pęcherzyki nasienne prawe i lewe bez nacieku raka. Fragment tkanek miękkich bez zmian histoonkologicznych.
Kaz67
 
Posty: 29
Rejestracja: 30 kwie 2018, 12:12
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 40l. PSA9ng/mlBxGl.4+4cT2cCribrif. RARPGl.4+3pT2cN0LV0R0

Nieprzeczytany postautor: Lesli47 » 14 sty 2021, 17:37

Kaz67 pisze: Konsultowałem z dr P. Salwą i radził mi czekać aż wartość PSA będzie na takim poziomie aby badania obrazowe mogły coś wykazać.


Przyznam,że trochę nie rozumiem takiego stanowiska dr.S. Gdybyś był po RT to tak bo co pozostaje innego jak czekać, ale nie jesteś po RT.
Poczekać aż PSA wzrośnie do minimalnego poziomu np. 0,5 ng/ml wymaganego do rozpoczęcia badań obrazowych to wybacz chyba ryzyko powstania nawet przerzutów?
Po co takie ryzyko.Jestem po SRT i przechodzilem tą fazę myślenia kontrolując obecnie na bieżąco PSA.
To jest oczywiście twoja decyzja.
Pozdrawiam Leszek
ur. 1947:PSA Historia i zabiegi: 01.2007_PSA 0,59 ng/ml;04.2009_PSA 0,383 ng/ml ;02.2013_PSA0,984 ng/ml; 05.2013_PSA1,03 ng/ml; 03.2014_PSA1,080 ng/ml ;05.2014_Kolonoskopia_norma ; 05.2014_Gastroskopia_Gastritis ,leczone ; 04.2015_PSA1,680 ng/ml ;05.2016_PSA1,88 ng/ml 05.2017_PSA2,87ng/ml ;11.2017_(PSA 3,140ng/mlPSA(w) 0,406 ng/ml fPSA/PSA 12,9%) ; < Biopsja nr.1_22.12.2017_ ognisko ASAP > 05.2018_( PSA 3,000 ng/ml (w) 0,346 ng/ml fPSA/PSA 11,5%) ; 11.2018_ (PSA 4,060 ng/ml;PSA(w) 0,46 ng/ml fPSA/PSA 11,3%) ; 01.2019_ ( PSA 4,230 ng/ml;PSA(w) 0,434 ng/ml fPSA/PSA 10,3%) ;02.19 PSA 4,550 ng/ml PSA(w) 0,518 ng/ml fPSA/PSA 11,4%;
MRI 01.2019 (Sz.MSW) „ W przedniej części gruczołu w okolicy szczytu , w zakresie AFMS i TZa obu płatów L>P zmiana o wym maks 17mm PIRADS 5„ ; Biopsja nr.2_02.2019 płat lewy i prawy Gl6(3+3); Konsultacja przedoperacyjna TK Jamy brz. 04.2019 „W części przedodźwiernikowej żołądka widoczne pogrubienie ścian ”; EUS 05.2019 z powodu wyniku TK , wynik na żadnym z obrazów TK nie ma patologii w ścianie żołądka. Operacja LRP 12.06.2019 Mazovia dr. T.Szopiński ; Histopatologia Gl (3+4) pT3a,Nx,Mx,L/V0,R1(komponenta Gl.4 stanowi około 10% utkania raka).PSA pooperacyjne: 06.08.2019 <0,006 ng/ml; 25.11.2019_0,008 ng/ml ; 27.02.2020_0,017 ng/ml; 19.03.2020_0,017 ng/ml; 15.06.2020_0,029 ng/ml; 7.07.2020 Rozpoczęcie RT, True Beam 26 fr a 2,5Gy, zakończ.RT 11.08.2020 brak powikłań.PSA po RT 17.11.2020_0,008 ng/ml.
Lesli47
 
Posty: 54
Rejestracja: 27 lut 2020, 20:44
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 40l. PSA9ng/mlBxGl.4+4cT2cCribrif. RARPGl.4+3pT2cN0LV0R0

Nieprzeczytany postautor: Lesli47 » 14 sty 2021, 18:07

Przepraszam jeszcze raz Kaz67,
Ale wydaje mi się, że w Twoim przypadku aż prosi się bardziej o konsultację radioterapeuty-onkologa niż urologa.
Pzdr.Leszek
ur. 1947:PSA Historia i zabiegi: 01.2007_PSA 0,59 ng/ml;04.2009_PSA 0,383 ng/ml ;02.2013_PSA0,984 ng/ml; 05.2013_PSA1,03 ng/ml; 03.2014_PSA1,080 ng/ml ;05.2014_Kolonoskopia_norma ; 05.2014_Gastroskopia_Gastritis ,leczone ; 04.2015_PSA1,680 ng/ml ;05.2016_PSA1,88 ng/ml 05.2017_PSA2,87ng/ml ;11.2017_(PSA 3,140ng/mlPSA(w) 0,406 ng/ml fPSA/PSA 12,9%) ; < Biopsja nr.1_22.12.2017_ ognisko ASAP > 05.2018_( PSA 3,000 ng/ml (w) 0,346 ng/ml fPSA/PSA 11,5%) ; 11.2018_ (PSA 4,060 ng/ml;PSA(w) 0,46 ng/ml fPSA/PSA 11,3%) ; 01.2019_ ( PSA 4,230 ng/ml;PSA(w) 0,434 ng/ml fPSA/PSA 10,3%) ;02.19 PSA 4,550 ng/ml PSA(w) 0,518 ng/ml fPSA/PSA 11,4%;
MRI 01.2019 (Sz.MSW) „ W przedniej części gruczołu w okolicy szczytu , w zakresie AFMS i TZa obu płatów L>P zmiana o wym maks 17mm PIRADS 5„ ; Biopsja nr.2_02.2019 płat lewy i prawy Gl6(3+3); Konsultacja przedoperacyjna TK Jamy brz. 04.2019 „W części przedodźwiernikowej żołądka widoczne pogrubienie ścian ”; EUS 05.2019 z powodu wyniku TK , wynik na żadnym z obrazów TK nie ma patologii w ścianie żołądka. Operacja LRP 12.06.2019 Mazovia dr. T.Szopiński ; Histopatologia Gl (3+4) pT3a,Nx,Mx,L/V0,R1(komponenta Gl.4 stanowi około 10% utkania raka).PSA pooperacyjne: 06.08.2019 <0,006 ng/ml; 25.11.2019_0,008 ng/ml ; 27.02.2020_0,017 ng/ml; 19.03.2020_0,017 ng/ml; 15.06.2020_0,029 ng/ml; 7.07.2020 Rozpoczęcie RT, True Beam 26 fr a 2,5Gy, zakończ.RT 11.08.2020 brak powikłań.PSA po RT 17.11.2020_0,008 ng/ml.
Lesli47
 
Posty: 54
Rejestracja: 27 lut 2020, 20:44
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 40l. PSA9ng/mlBxGl.4+4cT2cCribrif. RARPGl.4+3pT2cN0LV0R0

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 14 sty 2021, 18:09

Podzielam zdanie Leszka. Zresztą badania też to potwierdzają, że wczesna RT daje lepsze efekty niż odwlekana. Dr Aqq kilka razy też o tym pisał.
Zwracam też uwagę na utkanie cribiform z opisu biopsji. Często świadczy ono o większej złośliwości, niż mogłoby to wynikać z Gleasona.

Histopatolgia pooperacyjna nie daje dokładnych informacji nt marginesów. Ile wynosiły? To pomogłoby wnioskować o ewentualnej wznowie lokalnej.
Wzrost PSA jest dość powolny, więc raczej loża, stąd nie zastawiałbym się długo i zanim PSA osiągnie 0,1 ng/ml spróbowałbym zrobić RT.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml, IX 2020 PSA 0,003, XI 6 wlewów kwasu salinomycyny, I 2021 PSA 0,002
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4502
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do PROSTATEKTOMIA DA VINCI (RARP)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości

logo zenbox