Tata 63l.PSA5.58ng/mlBx#2Gl.3+4cT? RARPGl.3+4pT2cN0LV0R1

Tata 63l.PSA5.58ng/mlBx#2Gl.3+4cT? RARPGl.3+4pT2cN0LV0R1

Nieprzeczytany postautor: Majki » 25 lut 2018, 00:36

Witam.

Piszę w imieniu Taty.

PSA podwyzszone lekko od 2014.
Najwyzszy wynik to 5.61ng/ml.
Objawow brak.
Per rectum nigdy nic nie wykazalo.

Proszę o wytłumaczenie wynikow, wizyta dopiero za tydzień, jakies sugestie na podstawie własnych doświadczeń.

W zalacznikach wyniki biopsji i TRUS

Pozdrawiam


Zapomniałem zapytać. Możecie polecić jakiegoś specjalistę w Warszawie?


IMG_20180224_223404.jpg



IMG_20180224_223246.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Majki
 
Posty: 8
Rejestracja: 25 lut 2018, 00:18
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l.PSA5.58ng/mlBx#2Gl.3+4cT? RARPGl.3+4pT2cN0LV0R1

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 25 lut 2018, 01:17

Witaj na forum, Majki.

Jesli wierzyc biopsji, to Tata rak Taty jest nieagresywnego typu, w jednym placie, w 2 wycinkach na 5 pobranych (zaawansowanie cT2a). W drugim placie znaleziono wylacznie BPH (lagodny przerost prostaty).
Niestety, opis biopsji, jak wiekszosc produktow polskich patomorfologow, miesci sie w dolnej strefie stanow srednich.
Opis powienien zawierac informacje o dlugosci poszczegolnych bioptatow oraz precyzowac miejsce ich pobrania (tu byc moze zawalil dr pobierajacy - brak oznaczenia kasetek z probkami). Poza tym, kazdy bioptat powinien zostac opisany oddzielnie, nawet jesli patolog nie znalazl raka.

Aha, dr pobierajacy powienien wiedziec, ze standardowo pobiera sie 12 bioptatow (pobral 10).


Czy moglbys wyjasnic kwestie PSA?
Ty piszesz, ze najwyzsza wartosc wynosila 5.58 ng/ml podczas gdy w dokumencie z opisem badania histopatologicznego figuruje wartosc prawie dwukrotnie wyzsza - 10.13 ng./ml. Ktora informacja jest prawdziwa?

Moim zdaniem Tata powinien wykonac multiparametryczne MRI, ktore dobrze obrazuje prostate i okolice i moze wskazac obszary ew. zaatakowane przez raka b. agresywnego (Gleason 4/5).
Jesli biopsja odbyla sie 11 stycznia, to dobrze byloby poczekac jeszcze ok. 2 tygodni - do tego czasu powinny zresorbowac sie krwiaki spowodowane przez wklucia biopsyjne.

pzdr
zosia

PS
Gdzie Tata mieszka?
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9378
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 63l. PSA 5,58 ng/ml BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: Majki » 25 lut 2018, 02:04

Hej. Dziękuję za odpowiedź.
Mieszka w okolicach Warszawy.
To PSA na wyniku biopsji nie wiadomo skad sie wzięło, na pewno nie z badan krwi ostatnich.
Moze lekarz kierujacy tak podal, aby byla kwalifikacja do biopsji?

Czy nalezy sie spieszyc z operacja? Lekarz, ktory wreczal wynik biopsji sugerowal operacje.
Majki
 
Posty: 8
Rejestracja: 25 lut 2018, 00:18
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 63l. PSA 5,58 ng/ml BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 25 lut 2018, 03:04

To PSA na wyniku biopsji nie wiadomo skad sie wzięło, na pewno nie z badan krwi ostatnich.
Moze lekarz kierujacy tak podal, aby byla kwalifikacja do biopsji?


Chyba nie piszesz tego serio?

Mysle, ze to to wynik zwyklego bajzlu i produkowania dokumentu metodą copy-paste, w wyniku czego, przez nieuwage, opisujacy pozostawil PSA dotyczace poprzedniej opisywanej biopsji.
Czy jest na tym opisie przyklejony kod paskowy, ktory powinien przyjsc wraz z bioptatami?


Czy nalezy sie spieszyc z operacja? Lekarz, ktory wreczal wynik biopsji sugerowal operacje.


Operacja, tak, ale u b.dobrego doswiadczonego operatora.
Moze na początek skontaktuj sie z podpisanym na dokumencie patomorfologiem i zapytaj dlaczego nie podal w opisie dlugosci bioptatow i miejsca, z ktorego je pobrano.
Bioptatow bylo tylko 10 i dobrze byloby, zeby okazaly sie byc diagnostyczne, tj. o dlugosci min. 1 cm.

Celem Twojego Taty powinna byc operacja radykalna, w doslownym tego slowa znaczeniu, tj. zapewniajaca mu calkowiete wylecznie.
Niestety, zbyt czesto operatorzy podejmuja sie wykonania operacji na podstawie takich kulawych opisow, na zasadzie jakos to bedzie a jak nie wyjdzie, to sie poprawi radioterapia. A zatem, we wlasnym, dobrze pojetym interesie, polski pacjent powinien wziac inicjatywe we wlasne rece i uczynic wszystko aby wynik operacji byl optymalny - zamowic ponowna oceny biopsji u specjalisty od prostaty, wykonac mpMRI w specjalistycznym osrodku (dbajac by opis zostal wykonany przez fachowca od mpMRI), etc.

Zbytnio zwlekac z operacja nie nalezy, ale tez zabieg nie musi byc wykonany w przeciagu najblizszych 2 tygodni.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9378
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 63l. PSA 5,58 ng/ml BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: Majki » 25 lut 2018, 11:23

Dziękuję bardzo za wskazówki i cenne rady.
Odnośnie specjalisty. Jest ktoś godny polecenia w Warszawie?
Majki
 
Posty: 8
Rejestracja: 25 lut 2018, 00:18
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 63l. PSA 5,58 ng/ml BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 25 lut 2018, 16:33

Może dr Roman Sosnowski?
Potrafiłby ocenić, czy operacja w tym momencie jest niezbędna, czy można poddać tatę aktywnej obserwacji, która w wypadku nieagresywnego raka odsuwa w czasie ciężką interwencję chirurgiczną. Warunkiem jest potwierdzenie niskiej złośliwości raka, ustalenie z lekarzem ścisłego harmonogramu badań i przestrzeganie go, oraz mocne nerwy.

Multiparametryczne MRI miednicy mniejszej jest niezbędne w każdym wypadku - i żeby zobaczyć, czy w głębi prostaty nie kryje się jakieś groźniejsze ognisko (chociaż jeśli PSA konsekwentnie było w okolicach 5-6 ng/ml przez ostatnie lata, to raczej dobrze wróży) - i żeby obejrzeć stan samej prostaty i okolicznych narządów. Bez tego badania tata nie powinien się zgodzić ani na operację, ani na aktywną obserwację.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88; XII 18 PSA 0,05, T 1,57; III 2019 PSA 0.07, T 1,75; V 19 PSA 0.08, T 1,66

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3417
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 63l. PSA 5,58 ng/ml BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: Majki » 25 lut 2018, 16:53

Dziękuję za odpowiedź. Umówiłem na czwartek do dr..Sosnowskiego.
Majki
 
Posty: 8
Rejestracja: 25 lut 2018, 00:18
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l.PSA5.58ng/mlBx#2Gl.3+4cT? RARPGl.3+4pT2cN0LV0R1

Nieprzeczytany postautor: Majki » 10 wrz 2020, 23:13

Witam po długiej przerwie.

2.5 roku obserwacji.
Druga biopsja i decyzja o usunieciu gruczołu.
Glaxon Gleason 3+4 grade 2
Wklej pełną histopatologię z Bx #2, pls.

Operacja odbyła się 3 tygodnie temu metodą da Vinci. Gdzie Tata był operowany i przez kogo (naswisko na pw, pls. -zb
Załączam wynik badania histopatologicznego.



DATA OPERACJI?
RARP - HISTOPATOLOGIA


hpmajki.jpg

hp2.jpg




Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie opisu? Jak go rozumieć? Jakie prognozy?
Dziękuję
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Majki
 
Posty: 8
Rejestracja: 25 lut 2018, 00:18
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l.PSA5.58ng/mlBx#2Gl.3+4cT? RARPGl.3+4pT2cN0LV0R1

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 11 wrz 2020, 18:49

Jak to często w opisach polskich histopatologów bywa, jest kilka niewiadomych.

1. Pan patolog oznaczył sobie poszczególne preparaty literami, ale potem postawił na epickość wypowiedzi i napisał ogólnie. Szkoda. *)
2. Dobra informacja jest taka, że rak był bardzo niskozaawansowany - 8% objętości gruczołu.
3. Gorsza, że Gleason jest wyższy - wzorzec z agresywną 4, choć z niewielkim udziałem jest obecny. Tomek, umknęło Ci, że operację wykonano po drugiej Bx z wynikiem Gleason 3+4. -zb
4. Dobra, to brak naciekania torebki.
5. Ale już w kontekście braku naciekania torebki nie do końca zrozumiała jest informacja, że rak dochodzi bezpośrednio do oznaczonej tuszem powierzchni operacyjnej w bocznej powierzchni płata prawego. To co, przecięto torebkę? Czy opis dotyczy szczytu gdzie nie ma torebki?
Ten zapis oznacza, niestety, dodatni margines, co przy tak niskim zaawansowaniu nowotworu jest dość kuriozalne i pachnie błędem operatora.
Klasyfikacja T2c N0 R1 potwierdza moje wywody, niestety.
7. Oczywiście słabym rokowniczo elementem jest naciekanie przestrzeni okołonerwowowych.
8. Dobrym, brak naciekania naczyń limfatycznych i krwionośnych.

Podsumowując, histopatologia byłby całkiem obiecująca, ale marginesy chirurgiczne są dodatnie (R1) czyli operacja nie była doszczętna. Rak pozostał w loży.

_________________
*)
Badanie histopatologiczne materiału pooperacyjnego to proces dwuetapowy, w którym udział biorą dwie osoby:
Etap I - inspekcja makroskopowa otrzymanego materiału oraz przygotowanie preparatów do oceny histopatologicznej.
Etap II - mikroskopowa ocena preparatów.
A zatem autorami opisów zawartych w dokumencie, do którego się odnosisz, są 2 różne osoby.
-zb
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml.
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4237
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l.PSA5.58ng/mlBx#2Gl.3+4cT? RARPGl.3+4pT2cN0LV0R1

Nieprzeczytany postautor: aqq » 11 wrz 2020, 21:04

A co skłoniło do operacji? Wzrost PSA, wyższy Gleason w kolejnej biopsji, czy znaleziska w rezonansie? Pacjent powinien być napromieniany.
A. de Saint-Exupery "Jeśli nie chcesz mieć swego udziału w klęskach, nie będziesz go miał również w zwycięstwach."
Awatar użytkownika
aqq
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 443
Rejestracja: 03 sie 2012, 20:29
Lokalizacja: Zamość (od 2016), Kraków (2002-2016)
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l.PSA5.58ng/mlBx#2Gl.3+4cT? RARPGl.3+4pT2cN0LV0R1

Nieprzeczytany postautor: Majki » 11 wrz 2020, 22:43

Dziękuję za odpowiedź i rozjaśnienie wyników.
Do operacji skłonił większy wyższy Gleason (3+3 w pierwszej [biopsji], 3+4 w drugiej
wzrost PSA do 6.5 ng/ml; rezonans potwierdzil wszystko, lekarz zasugerował, że juz nie powinno się czekać.
[Czy] RT wskazana jest z powodu niepewnej linii cięcia oraz naciekania połączeń przestrzeni okołonerwowowych?
Co nam powie wynik pierwszego pooperacyjnego PSA za 4 tygodnie?

Dziękuję
Majki
 
Posty: 8
Rejestracja: 25 lut 2018, 00:18
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l.PSA5.58ng/mlBx#2Gl.3+4cT? RARPGl.3+4pT2cN0LV0R1

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 12 wrz 2020, 23:08

Majki pisze:[Czy] RT wskazana jest z powodu niepewnej linii cięcia oraz naciekania połączeń przestrzeni okołonerwowowych?

RT jest wskazana z powodu obecności komórek raka w linii cięcia. To oznacza, że rak pozostał i będzie się rozwijał.


Majki pisze:Co nam powie wynik pierwszego pooperacyjnego PSA za 4 tygodnie?

Jeśli będzie wysoki, to będzie oznaczało, że raka zostało sporo.
Jeśli będzie niski, w tysięcznych, to powie niewiele. Ważna będzie dynamika zmian pooperacyjnego PSA w dłuższym okresie czasu.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml.
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4237
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l.PSA5.58ng/mlBx#2Gl.3+4cT? RARPGl.3+4pT2cN0LV0R1

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 13 wrz 2020, 00:10

Majki, czy mógłbyś

a/ wkleić ocenę histopatologiczną materiału pobranego podczas biopsji #2?
b/ napisać gdzie Tata był operowany (histopatologia pooperacyjna pochodzi z laboratorium ALAB PLUS przy ul. Stępińskiej w Warszawie, więc nie jest to raczej Medicover, dla którego oceny histopatologiczne robi łódzkie Synewo)?
c/ przesłać mi na pw nazwisko operatora?
thnx
zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9378
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l.PSA5.58ng/mlBx#2Gl.3+4cT? RARPGl.3+4pT2cN0LV0R1

Nieprzeczytany postautor: Majki » 13 wrz 2020, 12:10

Zamieszczam wynik badania MR miednicy (31.03.2020)

mri 31.3.20.jpg



oraz ocenę z biopsji #2 (22.05.2020)

bx 22.05.20.jpg



Operacja RARP odbyła się w Szpitalu Wojewódzkim w Siedlcach.

Dziękuję,
Piotr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Majki
 
Posty: 8
Rejestracja: 25 lut 2018, 00:18
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l.PSA5.58ng/mlBx#2Gl.3+4cT? RARPGl.3+4pT2cN0LV0R1

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 14 wrz 2020, 11:36

Dzięki za wklejenie dokumentów oraz informację o szpitalu i o operatorze.

Robot da Vinci, duma siedleckiego szpitala, funkcjonuje od listopada 2019. Pierwszą prostatektomię robotyczną wykonano w Siedlcach 9.12.2019 pod okiem prof. Ahmeda Magheli, szefa urologii w berlińskiej klinice Vivantes. Ale profesor pojechał do domu a na placu boju pozostałi świeżo przeszkoleni operatorzy da Vinci (a może nawet tylko jeden operator?).
Czy wiadomo ile RARP wykonano między grudniem 2019 a lipcem 2020 (na stronie szpitala nie ma żadnej informacji na ten temat)?
Czy wiesz ile prostatektomii da Vinci wykonał w tym czasie operator Taty i z jakim efektem?
Bo wynik histopatologii pooperacyjnej (cięcie przez prostatę?) sugerowałby, że Taty raczej nie operował doświadczony chirurg robotyczny...



Poniżej zamieszczam link do pouczającej dyskusji sprzed 5 lat.
W przypadku Twojego Taty informacje w niej zawarte są oczywiście musztardą po obiedzie, ale może przydadzą się tym, których kusiłoby poddanie się RARP u niedoświadczonego operatora.

Dlaczego należy unikać robota da Vinci we Wrocławiu
viewtopic.php?f=71&t=1841
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9378
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 63l.PSA5.58ng/mlBx#2Gl.3+4cT? RARPGl.3+4pT2cN0LV0R1

Nieprzeczytany postautor: Majki » 15 wrz 2020, 16:50

Niestety nie mam takich informacji.
Majki
 
Posty: 8
Rejestracja: 25 lut 2018, 00:18
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do PROSTATEKTOMIA DA VINCI (RARP)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

logo zenbox