Działalność Forum, na zasadzie porozumienia, połączyłbym z hospicjum. Utopia? Nie!
dowalki pisze:Moim zdaniem, pomysł połączenia forum z hospicjum (niezależnie od formy, jaką by to połączenie miało przyjąć) jest niefortunny: pierwsze skojarzenie jest takie - mamy raka prostaty, najpierw trafiamy na forum, a potem do hospicjum. Życie jednak często toczy się innymi drogami.
rakar pisze:Chodzi mi o to, że do powstałego hospicjum pierwszeństwo mieliby moi koledzy prostatycy i jak mniemam, Twoi - bez względu na wykształcenie.
Porozumienie, to porozumienie, z adminami wolontariuszami, przedstawicielami Forum - nie na zasadzie ultimatów, jakie mi już w przeszłości stawiano. Zresztą, nie musi być porozumienia, wystarczy uchwała Fundacji.
Marka, oczywiście w sensie ogólnym. Zapytaj specjalistów i użytkowników, jak oni nas odbierają. Jest tu miejsce, przede wszystkim na dyskusję, zamieściliśmy też sporo wiedzy, z czego nawet specjaliści korzystają. Też mam na to dowody. No to jest to już rozpoznawalna marka, czy nie? Byłem ostatnio w tzw. terenie na konsultacji i z przyjemnością zauważyłem, że nas czytają. Wręczyłem Panu specjaliście broszurę, której dodruk zleciłem - odpowiedział, że zna nasze Forum i często z kolegą je przeglądają.
A Ty Kangur, chciałbyś pomóc? Zapomniałem Ciebie dopisać do wym. nazwisk, pardon, zaraz naprawię. Teraz jednak widzę, że częściej zaglądasz na forum , piszesz posty, kiedyś byłeś bardzo aktywny i pozostawiłeś sporo przydatnych informacji. Ale był też czas, kiedy stałeś się nieoznaczalny, pracowałeś, bo teraz jak rozumiem jesteś na emeryturze.
Np. na temat wspólnego ułożenia broszury edukacyjnej. Zbyt stary jestem i dość doświadczony na ojczystej ziemi, żebym nie wiedział, że pojawią się oponenci. Nie mam pretensji, bo znam życie i szkoda moich nerw i czasu. Więc podjąłem decyzję - zostanie zrobiona na X Lecie Spotkań. Zwrócę się z prośbą do Forumowiczów o materiały - propagandę na temat problemów z gruczołem krokowym, także zagraniczne. Poproszę specjalistów o włączenie się w tę inicjatywę. Skoro wspomniałeś o porozumieniu, był okazja żeby Was o tym poinformować.
Kangur, tyle lat na Forum - nie planowałeś nawiedzić nas z okazji któregoś Spotkania?
Natomiast ewentualne przyjmowanie kogoś do hospicjum przez protekcję czy po znajomości to dla mnie czarny humor. Co zrobisz, jeśli przyjdzie wybierać między kolegą, a kimś nieznanym, gdy obaj będą potrzebować hospicjum?
Merytorycznie, forum ciągnie trójka administratorów – bela71, kemoturf i Zosia Bluszcz. Ty jesteś tzw. po angielsku 'elder statesman', czyli 'starszy mąż stanu', który jest od reprezentacji i służy jako twarz organizacji przy publicznych okazjach. Od treści jest natomiast twoja fantastyczna trójka adminów. Specjaliści moim zdaniem wpadają na forum i wynoszą dobre wrażenie z powodu poziomu wymiany zdań pomiędzy pacjentami i trójką adminów.
Pomagam w swoim własnym tempie, kiedy uważam, że mam coś sensownego do powiedzenia bez powtarzania materiału, który dyskutowaliśmy wiele razy, i który użytkownicy powinni wyszukać i przeczytać (....) "Nam trzeba, więc wy zróbcie"
Nie. Interesuje mnie strona merytoryczna, a nie strona towarzyska forum. Nie sądzę, byś mógł mi robić z tego powodu wyrzuty. Każdy z nas ma swoje własne podejście do raka, ja też.
Tego rodzaju publikacje wszędzie na świecie przygotowują fachowcy, pracujący za pieniądze i biorący (oni sami lub instytucje które ich zatrudniają) odpowiedzialność za swoją pracę. Fundacja i forum, pomimo najlepszych chęci i zaprzyjaźnionych specjalistów, są przedsięwzięciami amatorskimi. Nie wiem jaki ty masz do tego stosunek, ale ja na twoim miejscu nie odważyłbym się wprowadzić do obrotu amatorskiego produktu na śmiertelnie poważny temat, bo bałbym się, że ktoś będzie podejmował rzeczywiste, poważne decyzje na podstawie amatorskiej rady. Uważam, że granicach swoich obiektywnych ograniczeń forum działa tak dobrze, że trudno lepiej. Uważam, że nie ma obiektywnej potrzeby byśmy usiłowali podskoczyć powyżej własnej pewnej części ciała
Wróć do WOLONTARIAT - NASZE DZIAŁANIA
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości