POGADUCHY O WSZYSTKIM

Re: POGADUCHY O WSZYSTKIM

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 02 wrz 2021, 12:10

5k.JPG


Właśnie przyłapałem licznik postów :) :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 5419
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: POGADUCHY O WSZYSTKIM

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 02 wrz 2021, 12:42

Congrats!

Dołączam się .Włodek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 10083
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 62l. PSA51ng/mlBxGl.4+5?cT2c?HT RT HT>DX>ENZ>DXr

Nieprzeczytany postautor: gregter » 11 kwie 2022, 12:08

Poniżej dyskusja przeniesiona z wątku 55 zbyszko:


55 zbyszko pisze:Jak to zrobić ażeby profilaktyka tego naszego raka była zbliżona do badań u kobiet, może wszyscy wyślemy mejle do NFZ?

kemoturf pisze:Co do profilaktyki. Każdemu ze znajomych mówię, badaj PSA, bo być może uchronisz się przed zaawansowanym rakiem. Myślisz, że wszyscy sobie zbadali? Nie, bo jeszcze wyjdzie rak...Faceci to nie kobiety.

Kemoturf, ja tez, na podstawie moich doswiadczen, jak i znajomosci ogromnej ilosci historii opisanych na forum, mowię znajomym i nieznajomym badaj PSA , ale niestety nie zawsze to pracuje działa.

Moj znajomy, wiek 67 lat i dosc sprawny fizycznie, prawie codziennie 6 km spaceru, (moja zona robi sobie fryzure u jego zony), dowiedzial sie po biopsji 2 lata temu, ze ma Gleasona 3+3, PSA 3.6 ng/ml.
Jego lekarze (jacy, nie wiem) zasugerowali mu, żeby nic robic i czekac. Jako ze bywamy u nich w domu co 2 -3 miesiace (fryzura zony), za każdym razem mowilem mu, idz do urologa i zadaj usuniecia prostaty, bo to sie moze zle skonczyc. I tak to trwalo 2 lata (w miedzyczasie badania PSA bylo 3.4 - 3.8 ng/ml).

Kilka dni temu kolejne spotkanie (fryzura) i mowi mi, ze miesiac temu byl na badaniu ponieważ PSA wzroslo do 4.2 ng/ml. Paluszek w odpowiednie miejsce i lekarz natychmiast skierowal go na biopsje - wynik Gleason 4+4, no i skierowanie na 4 badania: PET/CT, MRI, CT i badanie kosci w celu przygotowania do ewentualnej operacji (jesli nie bedzie przerzutow). Jest zalamany i, przyznaje, ze powinien mnie posluchac od poczatku. Wiecie, ze przy Gleasonie 3+3 mial znacznie wieksze szanse na pozbycie sie problemu.

Pisze to, zeby uczulic innych, ktorzy sie wahaja co zrobic w podobnej sytuacji. Tu nie ma wyboru, bo to jest batalia na życie i smierć i nalezy podejmowac zdecydowane decyzje, o ktore wiem czasami trudno.
Data ur. sierpien 1948 2006 - PSA 0.90ug/L 2010 - PSA 1.4 ug/L 2014 - PSA 3.0 ug/L 2015 - PSA 2.8ug/L 2016 - PSA 3.8ug/L 2017 - PSA 4.8 2018 - PSA 5.2 2019/04 - PSA 5.8
2019/07 biopsja - Gleason 4 + 4
W kolejnych miesiacach badanie /MRI /bone scan/CT scan/PET scan. bez przerzutow
2020/31 marzec / da Vinci - prostatectomy Stage pT3a
Dominant nodule:Gleason score 4+4 (Grade group 4) Other nodules: 3+4 (5 %)=7 (Grade group 2) and Gleason score 3+3=6 (Grade group 1) Intraductal carcinoma (IDC-P):Absent Surgical margins: Tumour abuts the diathermied margin at the base. Pre-prostatic fat negative for malignancy (cm/gk) Stage (AJCC/UICC 8th Ed): pT3a
2020/06 - PSA 0.01 2020/09 - PSA 0,08 2020/12 - PSA 0.46 2021/02 - PSA 0.67 17/06 , 4 tyg. po radiacji (7 tyg.) PSA - 0.000 , 2021/12 - PSA - 0.000 [7 miesiecy po radiacji].
Awatar użytkownika
gregter
 
Posty: 46
Rejestracja: 13 cze 2020, 16:52
Lokalizacja: Australia
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 62l. PSA51ng/mlBxGl.4+5?cT2c?HT RT HT>DX>ENZ>DXr

Nieprzeczytany postautor: adarek » 11 kwie 2022, 12:45

gregter pisze:Jego lekarze (jacy, nie wiem) zasugerowali mu, ze nie nalezy nic robic

Mnie też tak sugerowali lekarze, kiedy z biopsji wyszedł mi Gleason (3+3). Można operować, a można tez czekać. Tak mówili.


gregter pisze:Wiecie ze przy Gleasonie 3+3 mial znacznie wieksze szanse na pozbycie sie problemu.

Z tego co ja wiem, to rak rzadko ewoluuje w kierunku wyższych Gleasonów.
Raczej podczas pierwszej biopsji nie wcelowano w "czwórki" albo też była to interpretacja histopatologa. Pytanie, który się pomylił - pobierający biopsję czy patolog.

Darek

Drugi cytowany tekst nie był mojego autorstwa, więc poprawiłem. Darek słusznie zauważył, że GS się nie zmienia. Kemoturf
Darek ur. 1967r. Historia i dane PSA w "ng/ml" : 2007-09-04 PSA 2,51/ 2007-12-10 PSA 2,65/ 2009-09-08 PSA 4,44/ 2011-07-22 PSA 4,28/ 2011-11-19 PSA 3,79/ 2014-03-24 PSA 5,34/ 2016-07-22 PSA 6,86/ 2017-01-23 PSA 8,37/ 2017-02-22 PSA 8,82/ 2017-08-30 PSA 9,31/ 2018-01-03 PSA 6,16/ 2018-04-24 PSA 7,37/ 2018-08-22 PSA 7,08/ 2018-11-29 PSA10,18/ 2019-01-08 PSA 8,24/. Pod koniec 2018 w końcu wybrałem się do lekarza na onkologię do Gliwic.
Wynik PSA 8,883 ng/ml . Badanie, "per rectum" , skierowanie na USG, biopsje i scyntygrafię. Biopsja 13punktowa wykazała rak prostaty Gleason 3+3 Grupa prognostyczna 1. Badania tomografem i rezonansem magnetycznym wykazywały, że nie ma nacieków poza torebkę, wskazana prosektomia radykalna.
Operację przeprowadzono 14 maja 2019r w Szpitalu św. Barbary w Sosnowcu. W wyniku histopatologii wynik pT2c pN0 Mx(R1(LV(-ujemne) Prawy płat Gleason (3+3) lewy płat Gleason (3+4) Na marginesach cięć chirurgicznych znaleziono ogniska raka. Histopatologia z dwóch laboratoriów w załącznikach.
4 tygodnie po RP - PSA 1,12 (lab.prywatne)-6 tygodni po RP - PSA 1,01 (lab. prywatne),PSA 0,943 (lab. CO Gliwice) - 8,5 tygodnia po RP PSA 0,902/wolne PSA 0,02 (lab. prywatne) - 11 tygodni po RP PSA 0,809(lab CO Gliwice)- 14 tygodni po RP PSA 0,899 (lab. prywatne) -17 tygodni po RP (10/11-09-2019) PSA 0,954 (lab. prywatne) , PSA 0,981 ( lab.CO Gliwice)
21,5 tygodni po RP (11-10-2019) PSA 1,15 (lab. prywatne)- 22,5 tygodni po RP (17-10-2019) PSA 1,27 ( lab.CO Gliwice- miałem zlecone przy okazji badania krwi przed rozpoczęciem radioterapii)
Radioterapia rozpoczęcie 14-10-2019r. 39 frakcji/78Gy. Koniec radioterapii 11-12-2019
(07-01-2020) PSA 0,4 - ( 03-02 2020) PSA 0,3 - (27-02-2020) PSA 0,239 - wszystko laboratorium prywatne - (12-03-2020) PSA 0,154 (lab. CO Gliwice). (13-05-2020) PSA 0,121 (lab. prywatne).
(08-06-2020) PSA 0,104 ng/ml (lab. CO Gliwice). (23-07-2020) PSA 0,347ng/ml (lab. prywatne). (20-08-2020) PSA 0,213 ng/ml (lab.prywatne). (23-08-2020) PSA 0,144 ng/ml (lab CO Gliwice). (11-01-2021) PSA 0,099 ng/ml (lab. prywatne).(16-02-2021) PSA 0,155 ng/ml (lab. CO Gliwice).(27-04-2021) PSA 0,087 ng/ml (lab.CO Gliwice).(12-08-2021) PSA 0,105 ng/ml (lab.CO Gliwice).(23-11-2021) PSA 0,053 ng/ml (lab.CO Gliwice). (01-12-2021) PSA 0,071 ng/ml (lab. prywatne). (01-03-2022) PSA 0,068 ng/ml (lab. prywatne). (14-03-2022) PSA 0,063 ng/ml (lab.CO Gliwice)
adarek
 
Posty: 183
Rejestracja: 09 cze 2019, 12:28
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do POGADUCHY - ROZMOWY O WSZYSTKIM

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości

logo zenbox