Profesor Leszek Miszczyk nie żyje.

Profesor Leszek Miszczyk nie żyje.

Nieprzeczytany postautor: aqq » 11 maja 2021, 19:41

Bardzo smutna wiadomość z Gliwic.
Dzisiaj w wypadku zginął profesor Leszek Miszczyk.
Wielka strata polskiej radioterapii.

Mnie osobiście uczył implantacji złotych znaczników do prostaty, prowadził też pierwszą edycję kilkutygodniowego kursu na temat nowoczesnych technik radioterapii, w której miałem przyjemność uczestniczyć.
Niesamowicie przykra wiadomość...
A. de Saint-Exupery "Jeśli nie chcesz mieć swego udziału w klęskach, nie będziesz go miał również w zwycięstwach."
Awatar użytkownika
aqq
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 506
Rejestracja: 03 sie 2012, 20:29
Lokalizacja: Kraków Szpital Uniwersytecki, Zamość Nu-Med
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Profesor Leszek Miszczyk nie żyje.

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 11 maja 2021, 20:15

Też to właśnie przeczytałem. Jechał motorem. Był szefem radioterapii w Gliwicach. Przykra wiadomość szczególnie dla chorych na raka prostaty, bo był to jeden z głównych tematów jego zainteresowań.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml, IX 2020 PSA 0,003, XI 6 wlewów kwasu salinomycyny, I 2021 PSA 0,002
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4852
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Kondolencje prof Miszczyk

Nieprzeczytany postautor: beata4402 » 11 maja 2021, 20:31

Właśnie dotarła straszna wiadomość, śmierć prof Miszczyka, brak słów... Najgłębsze kondolencje dla Rodziny i Pacjentów
r. 1936, 2017 - 10,21 ng/ml - f/tPSA 15%, 2018 - 14,91 ng/ml, 2019 MR PIRADS 5, PSA 15,2 ng/ml (po finasteryd), wymiar prostaty 59x52x61mm, zatarcie budowy strefowej, PET Cholina, powiększone węzły biodrowe zewnętrzne SUV MAX. 4,2, biopsja 4+3, IX 2019, TK i Scyntygrafia kości czysto, odstąpiono od zabiegu (zapaść po podaniu narkozy), testosteron wyjściowy: 21 nmol/l, 25.09. 2019 pierwszy zastrzyk Diphereline, XI 19 PSA 2,4 ng/ml, XII 2019 0,551 ng/ml, XII.2019 – II.2020 RT (IOG) na stercz i regionalne węzły miednicy 2df Gy, do dawki 44 Gy, następnie na stercz i przerzutowe węzły miednicy 2Gy do dawki 66 Gy oraz na stercz z marginesem do dawki całkowitej 78Gy, II 2020, Kontynuacja ADT PSA 0,45 ng/ml , IV 2020 PSA 0,01 ng/ml, VIII 2020: 0,006 ng/ml, TK: regresja zmian węzłowych, zmniejszenie wymiarów prostaty, 2021 0,006 ng/ml
beata4402
 
Posty: 100
Rejestracja: 27 kwie 2019, 15:38
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Przed 10 Spotkaniem - Debata na temat polskiej urologii

Nieprzeczytany postautor: Molisana » 12 maja 2021, 08:27

https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news- ... Id,5225072

Profesor Miszczyk zginął w wypadku... pamiętam, jak ogromne wrazenie zrobił na nas podczas debaty w Warszawie.
Wielka strata dla polskiej onkologii.
RIP.
Molisana
Za aktywność
Za aktywność
 
Posty: 342
Rejestracja: 28 mar 2018, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Przed 10 Spotkaniem - Debata na temat polskiej urologii

Nieprzeczytany postautor: kinaszle » 12 maja 2021, 10:03

Też od rana o tym czytam - kolega motocyklista =(
ur.1961
PSA przed diagnozą CaP 04/2015 -5,4; 11/2015 - 6,6; 03/2016 - 5,0; 08/2016 - 3,4; 12/2016 - 6,5; 02/2018 -10,7 ng/ml
03/2018 TURP- Hist.pat. Gl. 5+4 Npl w 50% skrawków Pn1CT - N1?;SPECT bez ognisk; MRI - prostata niepow., zatarcie bud. stref., cz. przejściowa/obw. lewa - zmiany npl. Pęcherzyki nasienne bil. naciek. Pęcherz bzm. Węzły bzm. Testosteron 5,5ng/ml HT – Bicalutamid 50mg 04/2018 – biopsja węzła - przerzut CaP => T3bN1M0 Eligard 22,5mg 05/2018 PSA 1,13 ng/ml TES 0,25 ng/ml 06/2018 - 07/2018 RT - IMRT-IGRT 38 sesji = 78Gy/g Wit.C iv co 2-gi tydzień RT ; Eligard 22,5mg 08/2018 TEST 0,07 ng/ml PSA 0,101 ng/ml Metformina 2 x 500mg; 09/2018 – Eligard 22,5mg; PSA 0,06 ng/ml 08/2018 - 02/2019 8 x Docetaxel Wit.C 3x 50,0 iv 10/2018 Metformina 850mg 2x1 10/2018 Vit.C 50,0 iv 11/2018 PSA 0,105 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Wit.C 50,0 iv 12/2018 TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg Wit.C 25,0 iv,03/2019 PSA 0,02 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg 21/03/19RM Regres węzłów chł. naczyń biodr. lewych., prostata bzm. Zmiany kostne weryf. scynty/PET(cholina). 13'/06/19 TES < 0.05 ng/ml PSA 0,014 ng/ml Eligard 22,5mg
09/19 PSA 0,006 ng/ml Bicalutamid STOP po 18 miesiącach stosowania
11/19 PSA 0,005 ng/ml 13/11/19 PET PSMA - bez cech wznowy miejscowej i meta 13/12/19 Eligard 22,5mg
03/20 PSA < 0,003 ng/ml TES < 0.05 ng/ml 03/20 Eligard 22,5mg
06/20 PSA < 0,003 ng/ml Eligard 22,5mg
10/20 PSA 0,007 ng/ml Eligard 22,5mg
01/21 PSA < 0,005 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg
04/21 PSA < 0,005 ng/ml - Stop HT !
Mój wątek
viewtopic.php?t=2933
kinaszle
Za aktywność
Za aktywność
 
Posty: 667
Rejestracja: 02 maja 2018, 10:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Profesor Leszek Miszczyk nie żyje.

Nieprzeczytany postautor: franki31 » 12 maja 2021, 10:55

Bardzo smutna wiadomość.
Pan Profesor konsultował tatę, był profesjonalistą w zakresie radioterapii gruczołu prostaty i wspaniałym człowiekiem.

Czy mógłby ktoś z szanownych forumowiczów polecić lekarza z NCO, który również specjalizuje się w problematyce raka prostaty?
Niestety, będziemy musieli szukać pomocy u innego lekarza...
Tata, ur. 1951 r.
PSA:
2004-4 ng/ml, 2006-4 ng/ml, 2010-4 ng/ml, 2010-4 ng/ml, 2011-4ng/ml, 2011-2,4ng/ml, 06.2012-6,49ng/ml, 09.2012-6,08ng/ml, 01.2013-4,42ng/ml, 07.2013-5ng/ml, 07.2014-4,98ng/ml, 01.2015-4,63ng/ml, 02.2015-6,86ng/ml, 04.2015-6,63 g/ml, 09.2015-6,29ng/ml, 11.2015-9,75ng/ml/PSA wolne: 0,99, 01.2016-11ng/ml, 07.2016-11,31ng/ml, 10.2016-15,94ng/ml
BIOPSJE:
04.2015-negatywna: rozpoznanie histopatologiczne: hyperplasianodularis prostatae M-72030,
12.2015-negatywna - ale w jednym z bioptatów ASAP;
10.2016-Rozpoznanie: Adenocarcinoma Prostatae, Gleason Score:3+4=7A, ISUP&WHO 2016 Grade Group 2, Naciek raka zajmuje wyłącznie prawy płat stercza
Badania diagnostyczne:
11.2016-Scyntygrafia-OK; 12.2016-atak półpaśca z ostrymi bólami neurologicznymi kończyn dolnych; 12.2016-rezonans magnetyczny-OK
01.2017-RTG miednicy-OK; 02.2017-biopsja podejrzanego węzła chłonnego podżuchwowego-OK
Radyklana prostatektomia (met. otwarta) - 03.2017
Wyniki pooperacyjnego badania histopatologicznego: Rozpoznanie: Adenocarcinoma Prostatae; Gleason Score: 4+3=7A; ISUP&WHO 2016 Grade Group 3; Naciek nowotworowy zajmuje oba płaty stercza. Płat prawy: zajęte 20% powierzchni płata. Torebka stercza (+) ogniskowe naciekanie na całej grubości z całkowitym przekraczaniem i wnikaniem w obręb tkanek okołosterczowych
(EPE (+), Przestrzenie okołonerwowe: (+) wieloogniskowe naciekanie; Naciekanie naczyń chłonnych: (-) nie stwierdza się; Pęcherzyki nasienne prawe: (-) wolne od nacieku raka; Marginesy cięcia prawe (-) wolne od nacieku raka; Płat lewy: zajęte 10% powierzchni płata
Torebka stercza: (-) bez nacieku raka; Przestrzenie okołonerwowe: (-) bez nacieku raka; Naciekanie naczyń chłonnych: (-) nie stwierdza się; Pęcherzyki nasienne lewe: (-) wolne od nacieku raka; Marginesy cięcia lewe: (-) wolne od nacieku raka
pTNM: pT3aNx. PSA po operacji: 4 tygodnie po operacji - 0,34 ng/ml, 6 tygodni po operacji - 0,010 ng/ml, 3 miesiące po operacji - 0,011 ng/ml, 6 miesięcy po operacji - 0,012 ng/ml, 8 miesięcy po operacji - 0,015 ng/ml, 10.2018 - 0,030 ng/ml, 01.2019 - 0,037 ng/ml, 03.2019 - 0,050 ng/ml, 04.2019 - 0,066 ng/ml, 06.2019 - 0,067 ng/ml, 07.2019 - 0,070 ng/ml, 10.2019 - 0,092 ng/ml, 01.2020 - 0,08 ng/ml, 02.2020 - 0,077 ng/ml, 04.2020 - 0,086 ng/ml, 10.2020 - 0,081 ng/ml, 01.2021 - 0,093 ng/ml
Testosteron: 07.2019 - 2,9 ng/ml, 01.2020 - 2,8 ng/ml, 04.2020 - 3,3 ng/ml, 10.2020 - 3,1 ng/ml
franki31
 
Posty: 50
Rejestracja: 23 sty 2016, 13:11
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Profesor Leszek Miszczyk nie żyje.

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 12 maja 2021, 11:08

franki31 pisze:Czy mógłby ktoś z szanownych forumowiczów polecić lekarza z NCO, który również specjalizuje się w problematyce raka prostaty?

Na forum przewija się również nazwisko prof. Majewskiego.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9627
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Pogaduchy * Conversations

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 61 gości

logo zenbox