48l. PSA 2.5 ng/ml BPH

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

48l. PSA 2.5 ng/ml BPH

Nieprzeczytany postautor: Seal » 18 lis 2018, 18:25

Witam.
Chciałem prosic forumowiczów o porade.

Cztery miesiace temu, dostałem zakrzepicy w nodze.
Dwa miesiace temu, chirurg naczyniowy zdiagnozował u mnie w nodze powiekszone węzły chłonne.
Zlecił mi badanie USG, mam powiększoną prostate a wynik PSA wyszedł mi 2.5 ng/ml (norma 2ng/ml).
Mam prosbę o polecenie mi dobrego urologa na Ślasku - Rybnik, Gliwice, Katowice.
Pozdrawiam.
Seal
 
Posty: 6
Rejestracja: 18 lis 2018, 17:58
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Zaniepokojony.

Nieprzeczytany postautor: stanis » 18 lis 2018, 18:36

Witaj na forum, Seal,

Ile masz lat ? Norma PSA dla grupy wiekowej 40-49 lat wynosi 2,0 ng/ml.

Czy przerost prostaty stwierdził urolog w badaniu USG? Wklej pr. skan lub zdjęcie opisu badania USG bez danych personalnych.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2622
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Zaniepokojony.

Nieprzeczytany postautor: Seal » 18 lis 2018, 23:36

Przerost stwierdził zwykły lekarz na swoim przedpotopowym USG, ale wcześniej naczyniowiec wybadal u mnie powiększone węzły chłonne, to raz, a dwa, ze od kilku miesięcy mam problemy z oddawaniem moczu.
W tym tygodniu po raz pierwszy udam się do urologa i chciałbym już po pierwszej wizycie wiedzieć na czym stoję.
Tu na forum ktos rekomendował klinikę w Krakowie, w której przyjmuje profesor Chłosta, tylko nie wiem czy nie bedzie problemem się do niego dostać.
Chciałbym od razu dostać się do doktora z prawdziwego zdarzenia. Jestem ze Śląska wiec wolałbym kogoś z tych rejonów.
Czytałem coś na temat Urovity z Chorzowa i Akmed z Gliwic tylko niewiem czy są godni zaufania.
Chciałbym, zeby ktos mi nakreślił ścieżkę krok po kroku co mam robić.

Czy odrazu doktor zrobi badanie metoda Trust TRUS, czy na początku zwykle USG?
Z tym, ze z tego co się dowiedziałem na forum, to zwykle USG tak naprawdę nie gwarantuje poprawnej diagnozy.

Mam 48 lat.
Niepokoje się tym, ze często zakrzepica jest zwiastunem nowotworów, stad moje obawy.
Seal
 
Posty: 6
Rejestracja: 18 lis 2018, 17:58
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Zaniepokojony.

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 19 lis 2018, 14:41

Seal pisze:wcześniej naczyniowiec wybadal u mnie powiększone węzły chłonne, to raz, a dwa, ze od kilku miesięcy mam problemy z oddawaniem moczu.

Powiększone węzły chłonne nie powodują problemów z oddawaniem moczu, ale zaraczona/przerośnięta prostata - tak.
PSA nie jest wysokie, ale doświadczenie pokazuje, że nie zawsze PSA jednoznacznie odzwierciedla stan prostaty.

Uważam, że przy wątpliwościach należy zrobić mpMRI (multiparametryczne) miednicy, to badanie pokaże stan prostaty, ewentualnie inne przyczyny dolegliwości
oraz, jeśli jest nowotwór ważny klinicznie, te złośliwe formy. Można zacząć od USG, ale transrektalnego, czyli TRUS. To mniej czułe badanie, ale też powinno pokazać podstawowe problemy z prostatą.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2,
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3170
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Łagodny przerost prostaty.

Nieprzeczytany postautor: Seal » 11 maja 2019, 17:16

Czy zioła są skuteczne w leczeniu prostaty?
Czy ktoś z forumowiczów brał Adadut i jakie były efekty?
Podobno prostata sie zmniejsza o 20%. Czy po odstawieniu tego leku prostata z powrotem się powiększa?




Seal, pisz, proszę w jednym wątku (nowy wątek umieszczony w Pogaduchach (?) połaczylam z wątkiem pierwotnym.
-zb
Seal
 
Posty: 6
Rejestracja: 18 lis 2018, 17:58
Blog: Wyświetl blog (0)

48l. PSA 2.5 ng/ml BPH

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 11 maja 2019, 22:56

Seal pisze:Czy zioła są skuteczne w leczeniu prostaty?
Czy ktoś z forumowiczów brał Adadut i jakie były efekty?

Seal,
Bierzesz Adadut?
Adadut nie jest lekiem ziolowym!
Adadut to dutasteryd.
Tu masz ulotkę, z ktorą koniecznie powinienes się zapoznac.

Adadut_05mg_kaps - ulotka leku.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8693
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 56l. PSA77ng/ml BPH BxGl.3+4 cT2c HT RT

Nieprzeczytany postautor: Seal » 28 cze 2019, 18:00

Mam pytanie czy dutasteryd pomaga w łagodnym przeroście prostat czy tylko może zaszkodzić?
Seal
 
Posty: 6
Rejestracja: 18 lis 2018, 17:58
Blog: Wyświetl blog (0)

Czy ktoś brał dutasteryd?

Nieprzeczytany postautor: Seal » 28 cze 2019, 18:10

Czy branie dutasteryd pomaga w leczeniu łagodnego przerostu czy więcej może zrobić szkód przyjmowanie tego leku? Jak ńie dutasteryd to co innego brać? Czy palma sabalowa zamiast tego będzie lepsza?
Seal
 
Posty: 6
Rejestracja: 18 lis 2018, 17:58
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 48l. PSA 2.5 ng/ml BPH

Nieprzeczytany postautor: Seal » 28 cze 2019, 18:16

Ulotkę znam, ale chce zasięgnąć opinii od osób, które to brały i z jakim skutkiem.
Pozdrawiam.






Seal, bądź uprzejmy pisać/zadawac pytania dot. swojej choroby/leczenia w jednym wątku (wlasnym).
Zbędne jest powielanie pytan a zasmiecanie cudzych wątkow co najmniej nietaktowne.
-zb
Seal
 
Posty: 6
Rejestracja: 18 lis 2018, 17:58
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 48l. PSA 2.5 ng/ml BPH

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 02 lip 2019, 10:41

Może się ktoś odezwie, ale o braniu dutasterydu o ile pamiętam nikt na forum nie pisał w ciagu ostatnich kilku lat - głównym tematem forum nie jest łagodny przerost prostaty.

Dostępne preparaty i leki na BPH można uszeregować mniej więcej tak, rosnąco pod względem siły działania:

preparaty ziołowe (w tym palma sabałowa) - wiekszość uznaje sie za placebo
< leki alfa-1-adrenolityczne (doksazosyna, alfuzosyna, terazosyna oraz tamsulosyna) - rozluźniają mięśniówkę dna pęcherza, szyi pęcherza i cewki
< inhibitory 5-alfa-reduktazy (finasteryd i dutasteryd) - blokują przemanę testosteronu w dihydrotestosteron (postać czynną); dutasteryd obniża poziom dihydrotestosteronu bardziej niż finasteryd, ale rezultaty dla pacjenta są podobne
< kombinacje alfa-1-adrenolityków z inhibitorami 5-alfa-reduktazy

Problem w tym, że po jakimś czasie przestają być skuteczne, więc rozsądnie byłoby zaczynać od pierwszych szczebli drabiny, żeby się za szybko nie wyprztykać z amunicji. Jeśli na razie pomaga dynia, palma sabałowa i tym podobne środki dostępne bez recepty, to dobrze, niech działają jak najdłużej.

I oczywiście należy pamiętać, że przy finasterydzie i dutasterydzie PSA będzie sztucznie obniżone - wartość z badań należy mnożyć przez 2 dla oceny ryzyka raka prostaty.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88; XII 18 PSA 0,05, T 1,57; III 2019 PSA 0.07, T 1,75; V 19 PSA 0.08, T 1,66

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3384
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: 43tomasz, scyzoryk, walenty i 44 gości

logo zenbox