r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP Gl.4+5pT3aN0MxPn1LV0R0

Moderowane przez: rakar, wlobo135

r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 26 lut 2018, 22:12

Kurp pisze:15 godzin samolotem !!! :O


Skąd wziąleś te 15 godzin?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7196
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3

Nieprzeczytany postautor: szandor » 26 lut 2018, 22:51

zosia bluszcz pisze:
Kurp pisze:15 godzin samolotem !!! :O


Skąd wziąleś te 15 godzin?


Myślę, że Kurp wyliczył 15 godzin na powrót (8-23) z wykorzystaniem połączenia lotniczego. Tak było.
ur. 1954
2008-PSA 4,081; 2010-PSA 4,31; 2011-PSA 4,10; 2012-PSA 6,01; 2013-PSA 4,10
VII 2013 -biopsja -ujemna
6.11.2014-PSA 7,65; 17.02.2015-PSA 7,80; 12.06.20151-PSA 6,98; 22.10.2015-PSA 5,50; 30.11.2015-PSA 4,10
13.12.2015-biopsja fuzyjna w Gronau, wynik: T1c Nx Mx Gleason 3+3=6 (PSA-3,75)
09.02.2016 RARP(da Vinci) w PZ Gronau diagnoza pT2a PN0(0/14) MxR0 Gleason 3+3=6, objętość guza 0,09 ml/0,21% C61,9;8140/3 tylko w prawym płacie,
otoczki okołonerwowe, pęcherzyki nasienne, węzły chłonne, po obu stronach wolne od nowotworu
przed operacją 08.02.2016-PSA 3,67, 4 dni po 13.02.2016-PSA 1,05
PSA
lab nr 1 ........................................lab nr 2
06.04.2016 - 0,08 ng/ml..............06.04.2016 - 0,091 ng/ml
25.05.2016 - 0,07 ng/ml..............25.05.2016 - 0,089 ng/ml
18.08.2016 - 0,09 ng/ml
20.11.2016 - 0,01 ng/ml
07.02.2017 - 0,09 ng/ml
04.04.2017 - 0,09 ng/ml
19.06.2017 - 0,07 ng/ml
10.08.2017 - 0,19 ng/ml..............11.08.2017 - 0,091 ng/ml
22.09.2017 - 0,14 ng/ml..............22.09.2017 - 0,081 ng/ml
21.11.2017 - 0,04 ng/ml..............20.11.2017 - 0,910 ng/ml rozrzut 2200 %
01.02.2018 - 2 lata po RARP w 3 labie w LCO .......PSA<0,03 ng/ml ?????
szandor
Użytkownik
 
Posty: 83
Rejestracja: 01 kwie 2016, 19:33
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3

Nieprzeczytany postautor: Kurp » 27 lut 2018, 09:00

Gdyby szandor wtedy wracał samochodem, miałby tyle czasu na dojazd do domu
szandor pisze:- godz 8 miałem ostatnią wizytę lekarską,

o 23 byłem w łózku.
.
19.12.2017 Biopsja, Gruczolakorak stercza, Gleason 3+3=6.
Kurp
Użytkownik
 
Posty: 26
Rejestracja: 19 sty 2018, 09:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 27 lut 2018, 09:46

Kurp,

Napisales wyraznie 15h samolotem. Dlatego zapytalam.
Teraz piszesz w trybie warunkowym o samochodzie...?

Nie bede juz drązyć tego zapętlenia, tak czy siak, uwazam, ze nie jest dobrym pomyslem pooperacyjna samotna jazda na duża odleglosc. Nawet mając ADAC.
Naprawde nie masz nikogo, kto moglby Ci towarzyszyc? Przynajmniej w powrotnej podrozy?
Mysle, ze powinienes poprosic specjaliste, ktory Cie bedzie operowal o list, w ktorym napisze, ze z punktu widzenia medycznego nie ma przeciwskazan do powrotu do domu samochodem (zwlaszcza jako kierowca).

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7196
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3

Nieprzeczytany postautor: Kurp » 27 lut 2018, 12:41

szandor pisze:Witam,
Ja wracałem samolotem, ale teraz wybrałbym samochód.

Generalnie po operacji jazda samochodem, nie sprawiała mi kłopotu, nie czułem ograniczeń ruchowych, poza nagłymi ruchami. Jazdę samochodem lepiej znosiłem niż czas spędzony na lotnisku.



Rozmawiałem też z innym panem, który wracał sam z Gronau po operacji samochodem i też potwierdził, że woli samochodem.

Jestem przyzwyczajony do dalekich podróży za kółkiem, 1500 - 1600 km, a że będę po operacji około 10 dni (czas w szpitalu i potem kilka dni do wizyty kontrolnej), to odcinki po 500 - 600 km, moim zdaniem, lepiej zniosę niż kilkanaście godzin zanim dotrę do domu z wykorzystaniem 1,5 h lotu samolotem.
600 km po autostradzie, to max 6 h jazdy na tempomacie. Potem hotel, łóżeczko, odpoczynek, itd.
W samochodzie wygodny fotel, zatrzymuję się kiedy chcę, rozkładam fotel i odpoczywam, źle się czuję, to booking i odpoczywam w hotelu, jeśli trzeba, to ADAC i w zależności od potrzeby, albo wiozą mnie do szpitala, albo organizują mi transport do domu.
Samolotem, to podróż taksówką, ciąganie walizki, czekanie na lotnisku, jeśli lotnisko duże (nie byłem w Dusseldorfie), to do wyjścia do samolotu trzeba daleko iść na nogach, (ani wygodnych siedzeń, ani się gdzieś położyć, itp.), w samolocie jak kapitan włączy "zapiąć pasy", to nawet do łazienki iść nie można. Zmiana ciśnienia na wysokości też może mieć niekorzystny wpływ. Cały czas trzeba gdzieś walizkę dźwigać, przechodzić, itp.

Nie wiem jak będzie, ale na razie chyba wolę jechać samochodem.
Oczywiście, że w razie czego, to nie ma problemu, żeby ktoś mnie odwiózł.
Jak w Gronau mi powiedzą, że lepiej nie jechać sam, to albo ktoś po mnie przyjedzie,
albo kolega z Holandii odwiezie mnie moim samochodem a wróci samolotem.
Jeśli tylko lekarze będą mieć wątpliwości, to żaden problem, na siłę jechał nie będę.
Na razie uważam, że powrót samochodem będzie dla mnie lepszy niż samolotem.
Jeśli sam nie będę mógł wracać, to się coś zorganizuje.
19.12.2017 Biopsja, Gruczolakorak stercza, Gleason 3+3=6.
Kurp
Użytkownik
 
Posty: 26
Rejestracja: 19 sty 2018, 09:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3

Nieprzeczytany postautor: Kurp » 27 lut 2018, 13:07

zosia bluszcz pisze:Skąd wziąleś te 15 godzin?

Każdą podróż liczę od startu do mety.
Samochodem nie liczę tylko czasu pobytu za kółkiem kiedy licznik pokazuje więcej niż 0.
Ale faktycznie moje uproszczenie mogło być mylące.
My faceci często tak upraszczamy, i czasem wychodzą z tego nieporozumienia.
Sorry


No worries, mate! (antypodalne)
:D
zosia
19.12.2017 Biopsja, Gruczolakorak stercza, Gleason 3+3=6.
Kurp
Użytkownik
 
Posty: 26
Rejestracja: 19 sty 2018, 09:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3

Nieprzeczytany postautor: Kurp » 09 kwie 2018, 09:26

A więc jutro ruszam do Gronau, w czwartek operacja.
Trzymajcie kciuki.
Pozdrawiam wszystkich, dzięki za wskazówki, odezwę się po operacji.
19.12.2017 Biopsja, Gruczolakorak stercza, Gleason 3+3=6.
Kurp
Użytkownik
 
Posty: 26
Rejestracja: 19 sty 2018, 09:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3

Nieprzeczytany postautor: szandor » 09 kwie 2018, 10:07

@Kurp, trzymam kciuki!!

szandor
ur. 1954
2008-PSA 4,081; 2010-PSA 4,31; 2011-PSA 4,10; 2012-PSA 6,01; 2013-PSA 4,10
VII 2013 -biopsja -ujemna
6.11.2014-PSA 7,65; 17.02.2015-PSA 7,80; 12.06.20151-PSA 6,98; 22.10.2015-PSA 5,50; 30.11.2015-PSA 4,10
13.12.2015-biopsja fuzyjna w Gronau, wynik: T1c Nx Mx Gleason 3+3=6 (PSA-3,75)
09.02.2016 RARP(da Vinci) w PZ Gronau diagnoza pT2a PN0(0/14) MxR0 Gleason 3+3=6, objętość guza 0,09 ml/0,21% C61,9;8140/3 tylko w prawym płacie,
otoczki okołonerwowe, pęcherzyki nasienne, węzły chłonne, po obu stronach wolne od nowotworu
przed operacją 08.02.2016-PSA 3,67, 4 dni po 13.02.2016-PSA 1,05
PSA
lab nr 1 ........................................lab nr 2
06.04.2016 - 0,08 ng/ml..............06.04.2016 - 0,091 ng/ml
25.05.2016 - 0,07 ng/ml..............25.05.2016 - 0,089 ng/ml
18.08.2016 - 0,09 ng/ml
20.11.2016 - 0,01 ng/ml
07.02.2017 - 0,09 ng/ml
04.04.2017 - 0,09 ng/ml
19.06.2017 - 0,07 ng/ml
10.08.2017 - 0,19 ng/ml..............11.08.2017 - 0,091 ng/ml
22.09.2017 - 0,14 ng/ml..............22.09.2017 - 0,081 ng/ml
21.11.2017 - 0,04 ng/ml..............20.11.2017 - 0,910 ng/ml rozrzut 2200 %
01.02.2018 - 2 lata po RARP w 3 labie w LCO .......PSA<0,03 ng/ml ?????
szandor
Użytkownik
 
Posty: 83
Rejestracja: 01 kwie 2016, 19:33
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3

Nieprzeczytany postautor: Kurp » 09 kwie 2018, 10:30

Już zaczynam rozglądać się za lekarzem, który poprowadzi mnie po operacji.
Właściwie nie wiem kogo szukać.
Urolog? (dr. Malczyk po biopsji skierował mnie do radiologa)
Do Białegostoku, Olsztyna i Warszawy mam podobne odległości.
Podpowiedzcie kilka nazwisk
19.12.2017 Biopsja, Gruczolakorak stercza, Gleason 3+3=6.
Kurp
Użytkownik
 
Posty: 26
Rejestracja: 19 sty 2018, 09:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 09 kwie 2018, 12:46

Zrób operację w Gronau i nie szukaj lekarza prowadzącego...
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna

Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 1704
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Kurp » 12 kwie 2018, 09:17

Jestem już na miejscu.
Bardzo mili ludzie, pani Jagoda dosłownie prowadzała nas za rękę od badania do badania.
Leżę teraz przebrany do operacji, dziś idę pod nóż jako drugi, około południa.
19.12.2017 Biopsja, Gruczolakorak stercza, Gleason 3+3=6.
Kurp
Użytkownik
 
Posty: 26
Rejestracja: 19 sty 2018, 09:34
Blog: Wyświetl blog (0)

r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 12 kwie 2018, 10:27

Antypodalne kciuki zacisniete!
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7196
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: szandor » 12 kwie 2018, 12:08

Proszę pozdrowić Panią Jagodę ode mnie, byłem przez nią "prowadzony" dwa razy, pierwszy przed biopsja, drugi raz przed RARP. Przesympatyczna osoba.
Trzymam kciuki.
Janusz/szandor
ur. 1954
2008-PSA 4,081; 2010-PSA 4,31; 2011-PSA 4,10; 2012-PSA 6,01; 2013-PSA 4,10
VII 2013 -biopsja -ujemna
6.11.2014-PSA 7,65; 17.02.2015-PSA 7,80; 12.06.20151-PSA 6,98; 22.10.2015-PSA 5,50; 30.11.2015-PSA 4,10
13.12.2015-biopsja fuzyjna w Gronau, wynik: T1c Nx Mx Gleason 3+3=6 (PSA-3,75)
09.02.2016 RARP(da Vinci) w PZ Gronau diagnoza pT2a PN0(0/14) MxR0 Gleason 3+3=6, objętość guza 0,09 ml/0,21% C61,9;8140/3 tylko w prawym płacie,
otoczki okołonerwowe, pęcherzyki nasienne, węzły chłonne, po obu stronach wolne od nowotworu
przed operacją 08.02.2016-PSA 3,67, 4 dni po 13.02.2016-PSA 1,05
PSA
lab nr 1 ........................................lab nr 2
06.04.2016 - 0,08 ng/ml..............06.04.2016 - 0,091 ng/ml
25.05.2016 - 0,07 ng/ml..............25.05.2016 - 0,089 ng/ml
18.08.2016 - 0,09 ng/ml
20.11.2016 - 0,01 ng/ml
07.02.2017 - 0,09 ng/ml
04.04.2017 - 0,09 ng/ml
19.06.2017 - 0,07 ng/ml
10.08.2017 - 0,19 ng/ml..............11.08.2017 - 0,091 ng/ml
22.09.2017 - 0,14 ng/ml..............22.09.2017 - 0,081 ng/ml
21.11.2017 - 0,04 ng/ml..............20.11.2017 - 0,910 ng/ml rozrzut 2200 %
01.02.2018 - 2 lata po RARP w 3 labie w LCO .......PSA<0,03 ng/ml ?????
szandor
Użytkownik
 
Posty: 83
Rejestracja: 01 kwie 2016, 19:33
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Kurp » 13 kwie 2018, 15:29

Witam ponownie.
Panią Jagodę pozdrowię dopiero w poniedziałek, weekend ma wolny.
W dodatku jest na macierzyńskim i w kolejnej ciąży, a mimo to przychodzi by pomagać Polakom.
Naprawdę wspaniała i sympatyczna osoba.

A więc wczoraj po południu mnie pokroili, a dziś rano już kazali wstać.
Ale zakręciło mi się delikatnie w głowie i wróciłem do łóżka, a za godzinkę kolejna próba i chodzę.
Tak mniej więcej co godzinkę po 15 minut. Gdyby nie ból brzucha przy wstawaniu i kasłaniu to mógłbym wracać.
Dziś też sprawdzono nam szczelność połączenia, ponoć wszystko ok.
Cewnik mam tylko przez brzuch, jutro ponoć zatkają go i będą próby normalnego oddawania moczu.
Póki co jest OK, napiszę więcej jutro.
Pozdrawiam wszystkich, dzięki za trzymanie kciuków, i słowa wsparcia.
19.12.2017 Biopsja, Gruczolakorak stercza, Gleason 3+3=6.
Kurp
Użytkownik
 
Posty: 26
Rejestracja: 19 sty 2018, 09:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Kurp » 15 kwie 2018, 11:01

A więc dziś pierwsza noc bez cewnika, na początku byłem przerażony że będę w łóżku "pływał".
Ale bardzo mile byłem zaskoczony że tylko kropelki były.
Został tylko korek w brzuchu dla sprawdzania czy po oddaniu moczu nie zostało coś w pęcherzu (zapisujemy wyniki w tabeli).
Poza tym czuję się rewelacyjnie, jedynie ból rany przy kasłaniu mocno dolega.
Normalnie prawie nic nie boli.
Wynik pooperacyjny patologa w trzecim dniu roboczym, czyli we wtorek.
Jutro ma być spotkanie z rehabilitantem w sprawie ćwiczeń mięśni kegla.
Mamy dużo spacerować, wręcz zalecane jest wyjście do parku.

pozdrawiam wszystkich
19.12.2017 Biopsja, Gruczolakorak stercza, Gleason 3+3=6.
Kurp
Użytkownik
 
Posty: 26
Rejestracja: 19 sty 2018, 09:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: leonardo556 » 15 kwie 2018, 20:29

Kurp pisze:Panią Jagodę pozdrowię dopiero w poniedziałek, weekend ma wolny.
W dodatku jest na macierzyńskim i w kolejnej ciąży, a mimo to przychodzi by pomagać Polakom.
Naprawdę wspaniała i sympatyczna osoba.




Wspaniała wiadomość. Wszyscy się cieszymy. Gratulacje dla Jagody i Pawła.

Cieszę się Kurp, że podjąłeś właściwą decyzję i masz to już za sobą. Módl się teraz, żeby patolog nie podwyższył Ci oceny i żebyś o skorupiaku mógł zapomnieć.

Leonardo
ur. 1956
PSA 5,2 Gleason 7 (3+4) sierpień 2013
RP Da Vinci 9 październik 2013
UICC: pT3a pN0 (0/13) R0, Gleason: 4(75%) + 3(25%) = 7
PSA - 0,003 - 28.11.2013, 28.11.2014
PSA - 0.008, 0.012, 0.018 odpowiednio styczeń, lipiec, październik 2015
PSA - 0.044 22 luty, 0,038 13 lipiec 2016, 0,103 23 listopad 2016, 0,476 14 lipiec 2017, 0,55 październik 2017
wycięcie 50 węzłów Da Vinci , UICC: pT3a pN1 (1/63) R0, PSA 0,31 październik 2017, PSA 0,7 marzec 2018
leonardo556
Użytkownik
 
Posty: 54
Rejestracja: 17 paź 2013, 18:21
Blog: Wyświetl blog (0)

r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP Gl.4+5pT?

Nieprzeczytany postautor: Kurp » 17 kwie 2018, 14:04

leonardo556 pisze:Módl się teraz, żeby patolog nie podwyższył Ci oceny i żebyś o skorupiaku mógł zapomnieć.

Leonardo


Niestety Gleason 4+5, z tym że ponoć wycięte wszystko.
Oczywiście teraz bardzo pilnować PSA i w razie czego działać.
Nie pamiętam dokładnie jak to brzmiało. ale:
"Marginesy czyste, nie było przerzutów, itd."
Dziś pierwszy raz od wizyty do wizyty w toalecie wkładka suchutka.
Oby tak dalej.
Jutro powrót.
19.12.2017 Biopsja, Gruczolakorak stercza, Gleason 3+3=6.
Kurp
Użytkownik
 
Posty: 26
Rejestracja: 19 sty 2018, 09:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP Gl.4+5pT?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 17 kwie 2018, 15:52

Niestety Gleason 4+5, z tym że ponoć wycięte wszystko.


4+5! :(
Ten bialostocki patomorfolog nie powinien w ogole brac sie za prostatę!

Jak tylko bedziesz mogl, wklej jako zalacznik caly dokument, ktory wreczyli Ci w Gronau.

Zycze bezpiecznego powrotu do domu i trzymam kciuki za PSA ponizej progu wykrywalnosci.

zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7196
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP Gl.4+5pT3aN0MxPn1LV0R0

Nieprzeczytany postautor: leonardo556 » 17 kwie 2018, 22:07

Niestety Gleason 4+5, z tym że ponoć wycięte wszystko.


Tak czy inaczej operując się w Gronau podjąłeś właściwą decyzję. Teraz kluczowe będzie PSA. Jeżeli spadnie do wartości bliskich zeru, to będziesz miał chwilę oddechu - w moim przypadku były to ponad dwa lata. Ja popełniłem błąd czekając kolejne dwa lata, a trzeba było się naświetlać zaraz po tym jak wskaźnik PSA ruszył w górę. Teraz mierzy się PSA z dokładnością do trzech miejsc po przecinku. Chociaż Twój Gleason nie wygląda najlepiej trzeba pamiętać, że cuda się zdarzają, czego Ci z całego serca życzę.

Spokojnego powrotu do kraju,

Leonardo
ur. 1956
PSA 5,2 Gleason 7 (3+4) sierpień 2013
RP Da Vinci 9 październik 2013
UICC: pT3a pN0 (0/13) R0, Gleason: 4(75%) + 3(25%) = 7
PSA - 0,003 - 28.11.2013, 28.11.2014
PSA - 0.008, 0.012, 0.018 odpowiednio styczeń, lipiec, październik 2015
PSA - 0.044 22 luty, 0,038 13 lipiec 2016, 0,103 23 listopad 2016, 0,476 14 lipiec 2017, 0,55 październik 2017
wycięcie 50 węzłów Da Vinci , UICC: pT3a pN1 (1/63) R0, PSA 0,31 październik 2017, PSA 0,7 marzec 2018
leonardo556
Użytkownik
 
Posty: 54
Rejestracja: 17 paź 2013, 18:21
Blog: Wyświetl blog (0)

r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP Gl.4+5pT3aN0MxPn1LV0R0

Nieprzeczytany postautor: Kurp » 19 kwie 2018, 12:56

Załączam badania patologa, niestety na razie tylko po niemiecku

Musiałem obrócić obraz bo forum przyjmuje pliki nie większe jak 2000 x 1500
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
19.12.2017 Biopsja, Gruczolakorak stercza, Gleason 3+3=6.
Kurp
Użytkownik
 
Posty: 26
Rejestracja: 19 sty 2018, 09:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP Gl.4+5pT3aN0MxPn1L

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 19 kwie 2018, 19:40

Rozszyfrowanie histopatologii:

Gleason 4+5 pT3aN0MxPn1L0V0R0

Dominuje Gleason 4 - 85% (Gl.5 -15%), ale komorki rakowe zajmuja tylko 2.55% calosci.
Duzo zwapnien.
Patolog znalazl naciekanie przestrzeni okolonerwowych (Pn1).
Brak inwazji naczyn limfatycznych (L0) i krwionosnych (V0).

Komorki rakowe byly juz w torebce stercza (Kapsel), ale marginesy chirurgiczne są czyste (R0).
Usunieto 11 wezlow chlonnych - wszystkie czyste ( 0/11).


Mysle, ze to byl ostatni dzwonek.


Trzymam kciuki za pooperacyjne (i wszystkie nastepne) PSA ponizej progu wykrywalnosci.
Po 5 latach zerowego PSA statystycy uznaja Cie za wyleczonego.

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7196
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA7,9 ng/ml BxGl.3+3cT2b RARP Gl.4+5pT3aN0MxPn1L

Nieprzeczytany postautor: Kurp » 20 kwie 2018, 11:05

zosia bluszcz pisze:Trzymam kciuki za pooperacyjne (i wszystkie nastepne) PSA ponizej progu wykrywalnosci.
Po 5 latach zerowego PSA statystycy uznaja Cie za wyleczonego.

pzdr
zosia

I oby tak było
19.12.2017 Biopsja, Gruczolakorak stercza, Gleason 3+3=6.
Kurp
Użytkownik
 
Posty: 26
Rejestracja: 19 sty 2018, 09:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Leczenie przy pomocy instrumentu Da Vinci

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: szandor i 4 gości

logo zenbox