61l.PSA 5.47ng/ml TURP Gl.3+2 RPGl.2+3pT2aN0 sRT

61l.PSA 5.47ng/ml TURP Gl.3+2 RPGl.2+3pT2aN0 sRT

Nieprzeczytany postautor: Rys44 » 04 cze 2024, 20:26

Uwaga - post uzupełniono z uwzględnieniem informacji dostarczonych 10.06.2024. -zb
_________________________




Mam 80 lat (r.1944).

W 2005 r wykryto [u mnie] raka prostaty.


??.2005 - PSA 5.47 ng/ml

06.2005
TURP

Gl. 3+2


Przeszedłem prostatektomię radykalną.


02.09.2005
RP - HISTOPATOLOGIA


GL 2+3 (lewy płat prostaty)
pT2a N0 0/2


02.09.2005 hp.jpeg

qRAOauS.jpeg


PSA pooperacyjne 0.007 ng/ml, następnie systematyczny wzrost

12.2012 - PSA 0.493 ng/ml



2012
RADIOTERAPIA


MVX6 na obszar loży stercza ze wznową df2/Gy do dawki całkowitej 76Gy guz;

po której PSA spadło i utrzymuje się w normie.

2013 - 0,41 ng/ml
2014 - 0,023 ng/ml


[Następnie PSA maleje aż do]
2020 - 0,008 ng/ml i [od tego czasu] utrzymuje się na tym poziomie.

Żyłem jako wyleczony.

Od 2-3 lat pojawiły się problemy z oddawaniem moczu - mały strumień / kropelkowo.
Lekarz skierował mnie na zabieg resekcji zespolenia pęcherzowo - cewkowego. Poddałem się zabiegowi. Były duże komplikacje: ból, pieczenie, krwawienie.
Został uszkodzony zwieracz, w następstwie - całkowite nietrzymanie moczu. To pozostało.


17.08.2023
RESEKCJA SZYI PĘCHERZA MOCZOWEGO - ZABIEG I HISTOPATOLOGIA


17.08.23.jpeg

7.9.23hp zesp.jpeg


Od zabiegu - osiem miesięcy chodzę w materiałach chłonnych. To jest dla mnie wielki problem. Czytałem o zaciskach na penis, ale obawiam się kolejnych komplikacji związanych z jego użytkowaniem. Proszę o poradę forumowicza, który ma doświadczenie w tym temacie.
Pozdrawiam forumowiczów.
Rys44
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rys44
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 maja 2024, 17:58
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 71l.? PSA? BxG.?cT? RPGl.?pT? sRT nietrzymanie moczu

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 04 cze 2024, 21:55

Witaj na forum.

Nasze forum ma regulamin, proponuję abyś się z nim zapoznał a potem uzupełnił swoją ogólnikową historię o wymagane informacje i dokumenty.

Jeśli chodzi o radzenie sobie z nietrzymaniem moczu - zapoznaj się z wątkiem forumowicza o nicku ttu, który w tej materii ma chyba największe doświadczenie.

pzdr
zosia
zosia bluszcz
 
Posty: 11585
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 71l.? PSA? BxG.?cT? RPGl.?pT? sRT nietrzymanie moczu

Nieprzeczytany postautor: Rys44 » 10 cze 2024, 20:15

Dzień dobry.
Uzupełniłem mój post
Rys 44
Pozdrawiam forumowiczów

_________________________
Ur. 1944; Najwyższe PSA 5,47; 06/2005 TURP; rak prostaty Gl 3+2=5; 09/2005 ; 09/2005 RP, 2a lewy płat prostaty GL 3+2=5;NO;PSA 0,007; cały czas wzrasta; 01/2012-0,493; wznowa miejscowa; 2012RT MVX6 na obszar loży stercza ze wznową df2/Gy do dawki całkowitej 76Gy guz; PSA-2013/0,41; 2014/0,023 i maleje.2020/0,008 i utrzymuje się na tym poziomie.


_____________
Dostarczone (dość oszczędne, nadające się do ew. wykorzystania w stopce/podpisie) informacje dodałam do pierwszego postu.
Dobrze byłoby gdybyś odszukał obie histopatologie (po TURP i po RP), sfotografował je i wkleił do kolejnego postu. Idem jeśli chodzi o raport/kartę informacyjną z zabiegu usuwającego zrosty w cewce moczowej. Thnx
-zb
Rys44
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 maja 2024, 17:58
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 61l.PSA 5.47ng/ml TURP Gl.3+2 RPGl.3+2pT2aN0 sRT

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 11 cze 2024, 09:36

Rys44 pisze:Lekarz skierował mnie na zabieg resekcji zespolenia pęcherzowo - cewkowego. Poddałem się zabiegowi. Były duże komplikacje: ból, pieczenie, krwawienie. Został uszkodzony zwieracz, w następstwie - całkowite nietrzymanie moczu. To pozostało.

No to dochtory się nie popisały. Myślę, że warto zdiagnozować dokładnie temat i zobaczyć co można zrobić w zakresie rehabilitacji. Z forum współpracuje dr Andrzej Przybyła, który specjalizuje się w rehabilitacji urologicznej, może warto się skonsultować i przebadać.


Rys44 pisze:Od zabiegu - osiem miesięcy chodzę w materiałach chłonnych. To jest dla mnie wielki problem. Czytałem o zaciskach na penis, ale obawiam się kolejnych komplikacji związanych z jego użytkowaniem. Proszę o poradę forumowicza, który ma doświadczenie w tym temacie.

Temat zacisku był omawiany w wątku kolegi ttu, on to stosuje. Na forum mamy opcję szukaj i ona działa. Umknęło Ci jakoś, że już 05.06.204 podałam Rys44 link do wątku ttu... -zb

viewtopic.php?f=45&t=2288&p=123968&hilit=zacisk#p123968

Nie każdemu to służy, bo niekiedy może dochodzić do nawracających infekcji. Mocz "wewnątrz" jest sterylny, w cewce przy ujściu już mogą być bakterie, co w konsekwencji może prowadzić do infekcji.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, sRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml, IX 2020 PSA 0,003, XI 6 wlewów kwasu salinomycyny, I 2021 PSA 0,002, III 2021 PSA 0,000, V 2021, resweratol, VI 2021 EGCG, Hydroxytyrozol, VI 2021 - III 2022 PSA 0,000, od II 2022 wlewy z salinomycyny i kurkuminy na przemian co 3 tygodnie, od IV 2022 bez HT, IX 2022 PSA 0,202, XI 2022 PSA 0,549, XII 2022 PSA 0,82 PET-PSMA wznowa w loży 5mm, bisko spojenia łonowego SUV max 15, II 2023 PSA 1,693, II 2023 sRT 36,25Gy w 5 dawkach, III 2023 początek wlewów salinomycyny i shogaolu, IV 2023 PSA 0,699, V 2023 PSA 0,386, VII 2023 PSA 0,261, IX 2023 PSA 0,205, XI 2023 PSA 0,199ng/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
 
Posty: 7022
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 61l.PSA 5.47ng/ml TURP Gl.3+2 RPGl.3+2pT2aN0 sRT

Nieprzeczytany postautor: Ad111 » 11 cze 2024, 10:47

@Rys44

Dr Przybyła był na naszym spotkaniu w Katowicach i dużo mówił o rehabilitacji urologicznej. Warto się do niego zgłosić.
W linku niżej jego prezentacja (2015) z netu na temat rehabilitacji:

dr Andrzej Krzysztof Przybyła "Nowoczesna rehabilitacja urologiczna w Polsce..."
https://youtu.be/S_AKvHJfFmo?si=0Iy-bvhxERqcz8Bv


Jak możesz, to uzupełnij dane, o które prosiła Cię Zosia Bluszcz, bo forum działa na zasadzie zbierania doświadczeń od wszystkich użytkowników. Twoje doświadczenia i historia choroby może być pomocna komuś innemu i proszę się do tego dostosować. Dokumentacja medyczna z zatartymi danymi osobowymi w formacie jpg. daje bardzo dużo wiedzy nam wszystkim i przede wszystkim unikamy błędów i interpretacji podczas jej przepisywania przez użytkowników.
Lepsze jutro było wczoraj... Lekarzu pamiętaj, że tu nie chodzi o ciebie i twoje ego, tylko o pacjenta — jego zdrowie, życie, bezpieczeństwo. Jak tego nie rozumiesz, to mocno zastanów się nad zmianą zawodu. Ur. 1965. Od 2016 pod opieką urologiczną łagodny przerost prostaty PSA – cały czas poniżej ≤ 3.0ng/ml; 12.2021- RM: Gruczoł krokowy: Strefa przejściowa: zmiany o charakterze rozrostu gruczołu (BPH) w obu płatach. Strefa obwodowa: o niejednorodnych wartościach sygnału w obrazach T2 zależnych jak w ewolucji procesu zapalnego z obszarem silnej restrykcji dyfuzji. A.PP, podstawa, PZpl/pm o wym. 14x7mm (PI-RADS-4). WNIOSKI: w prawym płacie stercza obszar PI-RADS-4 do bx.
12.2021 PSA - 2,72ng/ml; 04.2022 PSA 1,27 ng/ml, 21.07.22 PSA 1.20 ng/ml, 31.10.22 r. PSA 0,500 ng/ml (3 miesiące po krioablacji guza), 23.01.2023 PSA 0,55 ng/ml, 6.02.2023 PSA 0,330 ng/ml, 31.03.2023 PSA 0,490 ng/ml, 23.06.2023 PSA 0,460 ng/ml,25.08.2023r.(inne labolatorium w ramach II badań 40+)PSA 0,890ng/ml -stan zapalny?, 22.09.2023 r. PSA 0,530 ng/ml., 8.01.2024 r. PSA 0,630 ng/ml., 5.02.24 r. PSA 0,600 ng/ml, 6.05.24 r. PSA 2,040 ng/ml, 6.06.24 r. PSA 1,300 ng/ml...
02.22 r. – biopsja fuzyjna – wynik: 1-4 wycinki o łącz.dł. 2,0 cm -Rozpoznanie: adenocarcinoma prostatae 7/3 (70%)+4(30%)/ Gleason score. Nowotwór widoczny w 1 z 4 wycinków o długości 0,3 cm. Nowotwór zajmuje 10% powierzchni przekrojów badanych wycinków.
2-4 wycinki o łącznej długości 3,0 cm oraz 3-3 wycinki o łącznej długości 3.0 cm - Rozpoznanie: W pobranych wycinkach widoczny obraz mikroskopowy łagodnego rozrostu stercza (BPH).
23.07.2022 r. - przezkroczowa fokalna krioablacja stercza. 23.01.2023 r. MRI prostaty bez i z kontrastem zgodnie ze schematem postępowania po 6 miesiącach od krioablacji-brak cech wznowy miejscowej. 20.02,2023 celowana biopsja fuzyjna GK- histopatologia - brak raka. 17.03.2023 r. kolejna cystoskopię kontrolna pęcherza. Czysto - 1,5 roku od operacji pęchęrza.
6.03.24 r. - cystoskopia pęcherza po 2 latach i 4 miesiącach - brak zmian.
Awatar użytkownika
Ad111
Administrator
 
Posty: 399
Rejestracja: 12 cze 2022, 22:25
Blog: Wyświetl blog (7)

Re: 61l.PSA 5.47ng/ml TURP Gl.3+2 RPGl.3+2pT2aN0 sRT

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 19 cze 2024, 21:24

@Rys44

Na profilu Stowarzyszenia rak-prostaty.pl na FB jest grupa z zarejestrowanymi wykładami ze spotkania ze specjalistami w Katowicach, które odbyło się w maju tego roku (trzeba poprosić o przyjęcie do grupy).
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, sRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml, IX 2020 PSA 0,003, XI 6 wlewów kwasu salinomycyny, I 2021 PSA 0,002, III 2021 PSA 0,000, V 2021, resweratol, VI 2021 EGCG, Hydroxytyrozol, VI 2021 - III 2022 PSA 0,000, od II 2022 wlewy z salinomycyny i kurkuminy na przemian co 3 tygodnie, od IV 2022 bez HT, IX 2022 PSA 0,202, XI 2022 PSA 0,549, XII 2022 PSA 0,82 PET-PSMA wznowa w loży 5mm, bisko spojenia łonowego SUV max 15, II 2023 PSA 1,693, II 2023 sRT 36,25Gy w 5 dawkach, III 2023 początek wlewów salinomycyny i shogaolu, IV 2023 PSA 0,699, V 2023 PSA 0,386, VII 2023 PSA 0,261, IX 2023 PSA 0,205, XI 2023 PSA 0,199ng/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
 
Posty: 7022
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 61l.PSA 5.47ng/ml TURP Gl.3+2 RPGl.3+2pT2aN0 sRT

Nieprzeczytany postautor: Rys44 » 02 lip 2024, 12:27

@zosia

Trochę późno, ale uzupełniam moją historię choroby o dokumenty, które posiadam:
1. Histopatologia po TURP i po RP.
2. Karta informacyjna z zabiegu resekcji zwężenia cewkowo-pęcherzowego.

Nie wiem dlaczego zdjęcia wyszły mi takie duże, proszę o otwarcie ich w nowej karcie. Przepraszam za utrudnienia.
Dzięki za dokumenty, które po przeformatowaniu wkleiłam do właściwego postu. -zb


Dziękuję Ci za wskazanie kontaktu z ttu w sprawie zacisku prąciowego. Już nabyłem ten zacisk i zacząłem stosować. Obserwuję reakcję mojego organizmu. Jeszcze za wcześnie na pełną ocenę.


@ttu

Bardzo dziękuję ci za miły kontakt i skuteczną poradę. Popchnąłeś mnie do decyzji zakupu.
Rys44
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 maja 2024, 17:58
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do PROBLEMY Z UKŁADEM MOCZOWO-PŁCIOWYM

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

logo zenbox