Leczenie BPH - zachowawcze? TURP? HoLEP?

Leczenie BPH - zachowawcze? TURP? HoLEP?

Nieprzeczytany postautor: Cyklista_PK » 08 gru 2022, 16:57

Dzień dobry!
Mam stwierdzony łagodny przerost prostaty z dodatkowym 3. płatem uciskającym pęcherz moczowy, PSA ok 1,9 ng/ml, zmian nowotworowych nie stwierdzono, ale oddawanie moczu jest utrudnione. Obecnie przyjmuję leki (tamsulosyna) i z efektów jestem w miarę zadowolony.

Byłem u dwóch lekarzy: prywatnie i na NFZ.
Obaj przepisali mi podobne leki (ta sama substancja czynna), ale podczas gdy jeden "delikatnie" zasugerował mi wykonanie zabiegu metodą HoLEP, twierdząc, że wczesne wykonanie zabiegu jest korzystniejsze, gdyż zapobiega pojawieniu się niekorzystnych zmian w pęcherzu moczowym, a właściwie jedynym minusem (oprócz ceny ) jest brak wytrysku.

Lekarz, u którego byłem w ramach NFZ natomiast poradził kontynuowanie farmakoterapii, dopóki przynosi efekty, a następnie poddanie się refundowanemu zabiegowi TURP i ewentualnie usunąć jedynie fragment tkanki [prostaty].

W internecie znalazłem sporo (głównie ogólnych) informacji na ten temat, ale były to zazwyczaj strony klinik wykonujących ww. zabiegi, w związku z czym skupiały się głownie na korzyściach z ich wykonania.

Chciałbym więc zapytać osoby, które się takim zabiegom poddały, (o ile są na tym forum), czy są zadowolone z efektów? Jakie są ewentualne minusy (zwłaszcza związane z seksem i odczuwaniem przyjemności).

Z góry dziękuję.
Cyklista_PK
 
Posty: 2
Rejestracja: 08 gru 2022, 16:19
Blog: Wyświetl blog (0)

Leczenie BPH - zachowawcze? TURP? HoLEP?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 08 gru 2022, 18:03

Witaj na forum Cyklisto.

Zamieść proszę więcej danych chorobowych, w tym: Twój wiek, wyniki badań obrazowych, etc.

Napisałeś:
Cyklista_PK pisze: ... zmian nowotworowych nie stwierdzono...

Na jakiej podstawie to stwierdzono? Czy była biopsja prostaty ?


Cyklista_PK pisze: Lekarz, u którego byłem w ramach NFZ natomiast poradził kontynuować farmakoterapię, dopóki przynosi efekty, a następnie poddać się refundowanemu zabiegowi TURP i ewentualnie usunąć jedynie fragment tkanki [prostaty].


Jest sporo forumowiczów po zabiegu TURP, wystarczy, że wpiszesz interesującą Ciebie frazę do forumowej wyszukiwarki a znajdziesz historie poruszające interesujący Cię temat i, być może, odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i wątpliwości.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT ; II.2020 PSA=0,004 ng/ml ; X.2020 PSA=0,007 ng/ml; II.2021 PSA=0,010 ng/ml; X.2021 PSA=0,011ng/ml; I.2022 PSA=0,006 ng/ml; X.2022 PSA=0,008 ng/ml

________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 3798
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Leczenie BPH - zachowawcze? TURP? HoLEP?

Nieprzeczytany postautor: Cyklista_PK » 08 gru 2022, 19:03

Wiek 56 lat (od kilku dni) ;)

Zbyt dużo danych chorobowych nie posiadam. Badam raz w roku PSA. Wynik cały czas w granicach normy, ale od kilku lat powoli rośnie (tak jak moja prostata).

EWOLUCJA PSA (w ng/ml)
2013 - 0,6
2014 - 0,5
2015 - 0,76
2017 - 1,13
2017 - 1,0
2018 - 1,17
2019 - 1,47
2020 - 1,52
2021 - 1,49
2022 - 1,99

Z badań obrazowych, dotychczas robiłem tylko raz w roku USG jamy brzusznej, ostatnio kilka tygodni temu.
Gruczoł krokowy powiększony o strukturze jednorodnej, rozmiaru nie pamiętam, ale w przyszłym tygodniu będę u lekarza, to zapytam.
Poza tym per rectum. Biopsji nie robiłem.
Cyklista_PK
 
Posty: 2
Rejestracja: 08 gru 2022, 16:19
Blog: Wyświetl blog (0)

Leczenie BPH - zachowawcze? TURP? HoLEP?

Nieprzeczytany postautor: Dominik71 » 08 gru 2022, 20:20

@Cyklista

Witaj, ja również zastanawiam się nad wyborem metody zmniejszenia prostaty.

Dzwoniłem do kliniki w Krakowie, lekarz wstępnie sugerował zabieg HoLEP.
Przeglądając net natknąłem się również na metodę echolasera, która według opisu jest bezpieczniejsza, [ale] czy lepsza? Tego nie wiem, szukam teraz kliniki, która stosuje obie metody, może wtedy będzie szansa na uzyskanie wiarygodnej informacji, która z tych metod jest lepsza, a przynajmniej [byłaby] dla mnie.
Wiek 52 lata-obciążenie genetyczne rakiem prostaty
09.2014- PSA 1,46 USG- G.Krokowy- 33 ml
11.2016- PSA 1,86 USG- G.Krokowy- 31 ml
11.2018- PSA 4,42 USG- G.Krokowy- 28ml Leczenie -ALFABAX 10 mg 1x1, XYvelam 500mg 1x1, Diclac 1x1
01. 2019 – PSA 6,15 / PSA wolny 0,872
01.2019- Rezonans Magnetyczny bez zmian G.Krokowy 50X37X50 ok 50 ml Leczenie Urorec 1x1
02.2019- PSA 4,24 / PSA wolny 0,790 – FPSA/PSA-14,18%
03.2019- PSA 3,14 / PSA wolny 0,745
05.2019- PSA 4,07 / PSA wolny 0,731
10.2019 - PSA 3,990 USG- G.Krok-40ml wprowadzono leczenie na około pól roku - Adadut 0,5 MG/Tamispras
07.2020- PSA 2,390
01.2020 - PSA 5,740
01.2021- Rezonans Magnetyczny - G.Krokowy 49X38X49 2 x Pirads 2 i 1 x Pirads 3
02.2021- biopsja fuzyjna – brak komórek rakowych
08.2021- PSA - 6,370 PSA wolne 1,010 – FPSA/PSA-15,86%
12.2021-PSA – 5,880
02.2022- PSA - 6,16 PSA wolne 1,16 -– FPSA/PSA- 18,83%
05.2022-PSA – 5,49 PSA wolne 1,02 -– FPSA/PSA- 18,58%
07.2022 Rezonans Magnetyczny - G.Krokowy 49X41X49 2 x Pirads 3
08.2022-PSA- 7,60 PSA wolne 1,26 -– FPSA/PSA- 16,58%
09.2022-PSA- 5,850 PSA wolne 0,989- FPSA/PSA 16,91%
Dominik71
 
Posty: 6
Rejestracja: 13 mar 2022, 09:54
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leczenie BPH - zachowawcze? TURP? HoLEP?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 09 gru 2022, 14:55

Cyklista_PK pisze:Z badań obrazowych, dotychczas robiłem tylko raz w roku USG jamy brzusznej, ostatnio kilka tygodni temu.
Gruczoł krokowy powiększony o strukturze jednorodnej, rozmiaru nie pamiętam, ale w przyszłym tygodniu będę u lekarza, to zapytam.
Poza tym per rectum. Biopsji nie robiłem.

Przed dalszymi decyzjami terapeutycznymi wykonałbym wieloparametryczne MRI prostaty z oceną PI-RADS. To badanie dobrze pokazuje obecność ewentualnego raka, a w takiej sytuacji raczej wskazana jest prostatektomia radykalna, która powinna załatwić problem przerostu gruczołu oraz onkologiczny.
PSA nie jest wysokie, rośnie wolno, więc powodem jest raczej łagodny przerost prostaty, ale sprawdzić warto.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml, IX 2020 PSA 0,003, XI 6 wlewów kwasu salinomycyny, I 2021 PSA 0,002, III 2021 PSA 0,000, V 2021, resweratol, VI 2021 EGCG, Hydroxytyrozol, VI 2021 - III 2022 PSA 0,000, od II 2022 wlewy z salinomycyny i kurkuminy na przemian co 3 tygodnie, od IV 2022 bez HT, IX 2022 PSA 0,202, XI 2022 PSA 0,549, XII 2022 PSA 0,82 PET-PSMA wznowa w loży 5mm, bisko spojenia łonowego SUV 15,9
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 5901
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do PROBLEMY Z UKŁADEM MOCZOWO-PŁCIOWYM

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

logo zenbox