Mąż 33l. PSA 3.79ng/ml

Mąż 33l. PSA 3.79ng/ml

Nieprzeczytany postautor: poupou » 16 wrz 2021, 22:48

Witam.

Kilka lat temu założyłam tu konto w celu zaczerpnięcia porady, oraz podzielenia się historią dotyczącą mojego taty, u którego został zdiagnozowany nowotwór prostaty. Wątek ten zamierzam uzupełnić o zaległe i bieżące informacje, natomiast dziś zakładam temat dotyczący mojego męża.

Nie mam wielu informacji, natomiast strach i obawa o małżonka sprawiły, że już teraz piszę z zapytaniami do mądrych głów na tym forum co myślą o tej sytuacji.

Konkrety które posiadam to:

Wiek - 33 lata

[b]Data? - PSA 3,79 ng/ml
[/b]

W posiewie moczu wykryto Escherichia coli


Mężowi po skorzystaniu z toalety na bieliźnie pojawia się plamka moczu wielkości orzecha włoskiego, który (dość regularnie) wypływa kilka minut po mikcji - mąż mówi, że ma tak od zawsze.

Sporadycznie wspominał o kłuciu w cewce moczowej (taką lokalizację odczuwał).
Poszedł prywatnie do urologa, który zrobił tylko zwykłe USG i powiedział, że wszystko ok, jego też czasem zakłuje.
Wklej jako załącznik raport z wizyty/opis USG.

Około miesiąc temu, podejrzewaliśmy, że złapał ode mnie jakąś infekcję - byłam w końcówce ciąży i w moczu wychodziły ciągle "liczne bakterie", ale żadnych specjalnych objawów nie miałam.
Natomiast mąż dostał wysokiej gorączki, piekło go po oddaniu moczu. Ból przy oddaniu moczu, ból podczas wytrysku, mocz był brązowy, ból odcinka lędźwiowego, częstomocz, ból na wysokości kości łonowej i swędzenie "w środku" pomiędzy jądrami, a odbytem.
Dostał antybiotyk i leki rozkurczowe od internisty i tak to pozostawiliśmy - końcówka ciąży, praca, dom, dopiero teraz udało się zrobić jakiekolwiek badania.

W ostatnich dniach mąż w nocy obudził się z mokrą bielizną - nieświadomie oddał mocz podczas snu.

Chciałam zapytać doświadczone osoby, co myślą o opisanej sytuacji?
Czy mamy się niepokoić?
Wysokie te PSA jak na ten wiek - zapalenie prostaty czy jednak mamy powody do obaw?

Jutro idzie do internisty.

Jeśli wątek utworzyłam w złym dziale, to proszę o przeniesienie.
Za każdą odpowiedź z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Sylwia
Sylwia
Awatar użytkownika
poupou
 
Posty: 5
Rejestracja: 14 lut 2016, 16:10
Lokalizacja: Gliwice
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 33l. PSA 3.79ng/ml

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 17 wrz 2021, 09:40

Sylwia na początek trzeba zrobić posiew moczu i może od razu nasienia z antybiogramem.

Nie można wykluczyć utrzymującej się infekcji. Przy kontaktach seksualnych warto również stosować prezerwatywę, bo partnerzy zarażają się wzajemnie i infekcja może trwać miesiącami. Nie u każdego określone bakterie dają ostre objawy. Niektórzy przechodzą takie infekcje bezobjawowo jednak jednocześnie zakażając partnerów.

Rak prostaty nie daje objawów bólowych przy oddawaniu moczu czy wytrysku.

Jeśli w badaniu wyjdą bakterie mąż powinien zostać poddany kuracji antybiotykowej i zrobić powtórnie badanie moczu/nasienia na posiew, ale nie wcześniej niż 2 tygodnie po zakończeniu antybiotykoterapii.

Tobie też radziłbym się zbadać, szczególnie jeśli mężowi wyjdzie dodatni posiew, albo zrobić to badanie równolegle (mocz plus wymaz).
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml, IX 2020 PSA 0,003, XI 6 wlewów kwasu salinomycyny, I 2021 PSA 0,002, III 2021 PSA 0,000, V 2021, resweratol, VI 2021 EGCG, Hydroxytyrozol, VI 2021 PSA 0,000
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 5091
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Problemy z układem moczowo-płciowym + Urinary problem

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

logo zenbox