Poszukuję urologa. PSA >600

Poszukuję urologa. PSA >600

Nieprzeczytany postautor: Pavel » 21 gru 2016, 22:30

Witam serdecznie.
Z góry przepraszam, że niewłaściwie podałem wynik PSA. Poprawię to jak tylko będę miał wgląd w wyniki badań taty.
Poszukujemy dobrego urologa, który poprowadzi nas w kolejnych etapach diagnostyki, leczenia.
Jesteśmy z woj. warmińsko-mazurskiego, ale mogą to być również i dalsze miejscowości.
Bardzo proszę o udzielenie informacji na prv.
Serdecznie dziękuję.
Pavel
 
Posty: 2
Rejestracja: 21 gru 2016, 21:26
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poszukuję urologa. PSA >600

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 21 gru 2016, 22:53

Pavel, witaj na forum.

Przy PSA > 600 ng/ml, opcje Taty sa mocno ograniczone.
Mozliwe jest jedynie leczenie paliatywne.

W jakim wieku jest Tata?
Kiedy rak zostal zdiagnozowany?
Czy zostal potwierdzony biopsja?
Czy Tata dostal juz hormony? A jesli tak, to jakie?
Przy tak wysokim PSA przerzuty do kosci sa nieuniknione - czy wykonano scyntygrafie? Inne badania obrazowe?

W jakim stanie jest Tata? Czy musi brac leki p/bolowe? (Jakie?)
Czy jest mobilny?
Czy cierpi na inne, wspolistniejace choroby - cukrzyce? nadcisnienie? problemy z wątrobą? nerkami? sercem?

W tej chwili standardem lecznie pacjentow z przerzutowym rakiem prostaty zdiagnozowany de nowo (przerzuty w momencie diagnozy) jest kombinowane leczenie HT + CHT (Docetaxel + Prednison). Nie wiem jak to wyglada w Olsztynie, ale Rakar (Naczelny Administrator naszego forum), ktory mieszka właśnie w O., z pewnoscią Ci pomoze.

pzdr
zosia
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 10083
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poszukuję urologa. PSA >600

Nieprzeczytany postautor: Pavel » 21 gru 2016, 23:50

Tata ur. 07.1950r. (66 lat)

Pod koniec listopada (2016) tata źle się poczuł.
Objawy - ostry kaszel, gorączka, ból podczas przełykania później mocne bóle stawów, szczególnie ból po prawej stronie biodra (leżąc nie mógł podnieść prawej nogi). Udał się do masażysty i ból ustąpił (czy całkowicie, nie wiem).

Po tej sytuacji udał się do lekarza I-go kontaktu, który zlecił szereg badań, m.in. podstawowe badanie krwi, OB, CRP (= 17), RTG klatki piersiowej, PSA, USG jamy brzusznej (wszystko w normie) oraz gruczołu krokowego (dokładne informacje będę mógł szczegółowo podać jutro).

Okazało się, że PSA jest niezwykle wysoki.
Wyniki odebrane 16.12 br.

Po pierwszej konsultacji z urologiem 17.12.2016 w Bydgoszczy, doktor zalecił zrobienie biopsji w dniu 21.12.2016 czyli dzisiaj.
Brat taty zareagował szybciej i biopsja została wykonana 19.12.2016 (na wyniki jeszcze czekamy).

W dniu dzisiejszym udali się na następną konsultację do Grodziska Mazowieckiego do Dr Marka Filipka, który zalecił kolejne badanie, ktore pokaże czy są przerzuty. Tata nie zapisał jego nazwy, ale wydaje mi się, że chodzi o wieloparametryczny rezonans magnetyczny prostaty w szpitalu Medicover w Warszawie.

Jutro poznamy datę.

Cała historia sprowadza się do tego, że wykonywane ruchy z naszej strony chyba są zbyt chaotyczne.
Dla nas to zupełnie nowa, niezwykle trudna sytuacja i każdy stara się pomóc w jak najlepszej wierze aby jak najszybciej zdiagnozować raka i przystąpić do leczenia.

Ostatnie badanie PSA było robione 5 lat temu i wynik mieścił się w normie.
Tata nie przyjmuje hormonów.

Do momentu kiedy dowiedział się o CaP (oprócz przebytej choroby) czuł się względnie dobrze. Pracował i żył nazbyt aktywnie (pracoholizm). Ta wiadomość początkowo zwaliła go z nóg, ale powoli oswaja się z problemem i wie, że musi walczyć.

Leków przeciwbólowych nie bierze. Jest mobilny. Innych chorób raczej nie ma (pewnie dalsze badania będą jeszcze robione).
Na jutro (22.12.2016) umówiłem wizytę z dr Zbigniewem Purpurowiczem, urologiem z Olsztyna.

Jeżeli Rakar faktycznie jest z Olsztyna, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pavel
 
Posty: 2
Rejestracja: 21 gru 2016, 21:26
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poszukuję urologa. PSA >600

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 22 gru 2016, 00:29

Pavel,
Dobrze, że tata jest aktywny i nastawia się na walkę, a rodzina staje do wsparcia. Pomału to ogarniecie.

Podstawowym badaniem tropiącym przerzuty przy raku prostaty jest scyntygrafia kości, bo tam najchętniej się przenosi. Warto to badanie wykonać, żeby wiedzieć, czy i gdzie sa potencjalne źródła kłopotów - przerzuty do kręgów i kości długich mogą doprowadzać do złamań patologicznych i ucisku na nerwy, więc trzeba wiedzieć co zabezpieczać i jak postępować w razie problemów. Kolejki do badania nie są długie.

Rezonans magnetyczny pokazuje lepiej tkanki miękkie - układ prostata-pęcherz-nerki-odbytnica-lokalne węzły chłonne, wątrobę, trzustkę itd. Obecność przerzutów w tkankachmiękkich jest silnym wskazaniem do wczesnej chemioterapii.Jeżeli RM obejmie tylko jamę brzuszną, warto zrobić RTG płuc. Teoretycznie obraz samej prostaty może być zniekształcony przez krwiaki przez 6-8 tygodni po biopsji, ale w wypadku taty nie ma to dużego znaczenia. Trzeba wykonać jak najszybciej badania i rozpocząć hormonoterapię, żeby ograniczyć rozwój raka, a potem skonsultować się w sprawie ewentualnej wczesnej (=rozpoczętej w ciągu pierwszego pół roku hormonoterapii) chemioterapii.

Teraz najważniejszym wynikiem będzie rezultat biopsji, który powie, jak agresywny jest nowotwór. I znowu - im wyższa suma Gleasona, tym silniejsze wskazania do wczesnej chemii.

Część lekarzy nie chce rozpoczynać hormonoterapii przed wykonaniem badań obrazowych, żeby się nowotwór nie obkurczył pod wpływem zablokowania produkcji testosteronu. Moim zdaniem jednak przy takiej wysokości PSA nie ma na co czekać, zwłaszcza jeśli Gleason wyjdzie wysoki - do daty scyntygrafii i RM PSA nie spadnie niestety do zera. Kiedy będą wyniki biopsji negocjujcie z lekarzem jak najszybsze rozpoczęcie HT.

Czy tata ma założoną kartę DiLO? Może przyspieszyć dostęp do badań.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88; XII 18 PSA 0,05, T 1,57; III 2019 PSA 0.07, T 1,75; V 19 PSA 0.08, T 1,66

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
 
Posty: 3413
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poszukuję urologa. PSA >600

Nieprzeczytany postautor: RaKaR-szef forum » 22 gru 2016, 00:41

Pavel pisze:Jeżeli Rakar faktycznie jest z Olsztyna, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Ooo, koleś, jak powiem kumplom, że wątpisz we mnie, iżbym był starym Olsztyniakiem, na rogatkach miasta za wjazd zapłacisz odp. wysokie myto.

No więc, pożartowaliśmy sobie, prawda, i ad rem. Co chcesz wiedzieć?
Właściwie, widzę, że jesteś na forum. Zadzwoń do mnie, i tak nie śpię, możemy trochę porozmawiać, nr 508 336 376



Ok, dr Zbigniew Purpurowicz jest dobrym urologiem operatorem. Dobrze, że z nim porozmawiasz, możesz powołać się na mnie, admina forum.
My polecamy konsultacje z 3 specjalistami.

Proponuję Wam, również, zapisać się do Pani dr (podam na PW), w Centrum Onkologi przy A. Woj. Polskiego, która prowadzi moje onkologiczne leczenie.
A jeżeli będziesz chciał porozmawiać, po 11:30 jutro, zapraszam, będę pasażerem w samochodzie, w drodze do Warszawy.
Obrazek Trudno poważnie dyskutować z kimś pozbawionym poczucia humoru
2018 XV edycja Konkursu "Godni Naśladowania" wyróżniony POZARZĄDOWIEC GODNY NAŚLADOWANIA przez Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Ur.1949 T4NxMOGlx+x (klasyfikacja TNM wg. Pana prof. M. Roslana po cysteprostatektomii)
III'2007 PSA 8,28;biopsja Gl1+2!?;10/V/2007 limfadenektomia węzły b/z;IX'PSA 0,07;HT VIII-XII;RT XII'07-I'08 7400cGy/37frakcji;cTpN0M0
IV'2008 PSA 0,08; X’ TK ok XII' zastrzyki przeciwzakrzepicowe
I'2009 - XII' PSA 0,35 ng/ml - 0,60 ng/ml
I’2010 MRI ok, zastrzyki przeciwzakrzepicowe do IV’, III’ scyntygrafia & TRUSok, IX’ biopsja spartolona, VII' PSA 0,61;XII' 0,83;
VII'2011 1,03 T'2,33 MRI podejrzenie wznowy VIII’ biopsja- Sclerosis atrophicans prostatae;XI' MRI b/z - obserwować, PSA XI' 1,85;
V'2012 PSA 2,68 T 2,33;VII' 3,37 T'1,23;VII' PET-CT z octanem sugeruje proces nowotworowy; X' PSA 5,40;od X' Apo-Flutam 3x dziennie;po 1 mieś. PSA 1,28; 2 mieś. 1,05; 3 mieś. PSA 0,837;T 2,07
I'2013 zastrzyk Diphereline 11,25 mg na 3 mieś.; IV'2013 PSA 3,14 drugi Dipheriline+ Apo-flutam(zaniechany po 3,5 dniach);IV' w innym lab. PSA po 2 dniach 5,31, po 2 tyg. w swoim lab. PSA 1,92 ng/ml, T 0,19 ng/ml; VI' PET-CT z Choliną rak w obrębie stercza, VII' PSA 9,50 ng/ml, bikalutamid 50 mg * biopsja stercza = ogólnie Gleason 5+4, jeszcze w obrębie torebki (margines 0,2 mm); VIII' PSA 1,30 * T 1,51 bikalutamid 50mg; IX' Zmiana na Eligard PSA 0,85 przed BT IX/X' - 30 Gy=3x10;
I'2014 PSA 0,38 ng/ml {odstawiony bikalutamid}III' PSA 0,86{koniec działania Eligardu} IV' T 0,58 ng/ml*PSA 1,17 ng/ml; VI' T 2,35 & PSA 3,24;VII' T=2,25 & PSA 4,04* VIII' PSA 4,20 T 2,52 PET naciekanie na pęcherz, pęcherzyki nasienne, węzły chłonne| VIII' PSA 4,00 T 2,58 | IX' PSA 4,02 T 1,53 | XI' PSA 6,90 Apo-Flutam 2 tyg, po tym Eligard|
I'2015 PSA 1,65>II' PET-CT z choliną, praktycznie jak w roku poprz.>IV' PSA 8,83 ng/ml, T 1,69 ng/dl, zastosowano bikalutamid> 05' uretrotomia (pobrano próbki do badania histopatol.) V' PSA 1,10; VII' PSA 0,23 ng/ml; IX' 0,26 ng/ml, XI’ TURP, XI/XII' 0,35 ng/ml
I'2016 PSA 0,34 ng/ml, T 0,12 ng/dl / II/II'I PSA 0,41 ng/ml; IV' PSA 0,62 ng/ ml, T 0,23 ng/dl; VI' PSA 0,87 ng/ml, VII posiew ujemny(zaskoczenie), IX PSA 1,70 ng/ml; IX/X' PET-CT progresja, meta do węzła chłonnego biodrowego wspólnego prawego; X' PSA 1,66 ng/ml, T 0,17 ng/dl; XI' PSA 2,14 ng/ml; XII' PSA 3,03 ng/ml, T 0,104 ng/ml
I'2017 PSA 4,05 ng/ml, 08/02/2017 Urestomia, II/III'2017 4,88 ng/ml, IV/V'17 PSA 5,36 ng/ml, 1-31maja badanie kliniczne ARAMIS, 5 maja Eligard pół roku, V/VI PSA 6,74 ng/ml, VI/VII 7,28 ng/ml; VIII PSA 9,87 ng/ml, T 0,091ng/dl 24/VIII Xtandi, 19/IX PSA 2,21 ng/ml, 04/X Eligard 45, 16/X PSA 1,55 ng/ml, 13/XI PSA 1,80 ng/ml, 05/XII PSA 3,43 ng/ml, T 0,127L ng/ml,
I'2018 PSA 9,67 ng/m/; scyntygrafia kości wolne od meta; 22/I' PSA 8,08 ng/ml; 24/I' liczne nacieki; 26/I' ChT I wlew docetakselu (jeszcze 9), II'2018 TURBT (koagulacja), badanie histopato: rak prostaty + wykryto drobnokomórkowy rak neuroendokrynny; III/IV' Eligard 45: IV' MRI pęcherz, węzły, odbyt nacieki PSA 7,97 ng/ml; V' PSA 5,92 ng/ml; VI' PSA 3,22 ng/ml; 22/06 ostatni wlew, przerwano ChT; Opiody OxyContin20mg + Lyrica75mg; VIII' 2 mieś po ChT PSA 1,81 ng/ml; VIII'23 TK podobne do poprz.; X' PSA 6,44 ng/ml; XI' 4,01 ng/ml, 22.XI' Eligard na pół roku; XII PSA 3,63 ng/ml
I'2019 02.I.' PSA 4,69 ng/ml; PSA I/II 7,72 ng/ml; 22.I' PET-CT 18-F PSMA-1007; II/III PSA 6,50 ng/ml; III/IV PSA 2,93 ng/ml (inne lab.) od 15'III Xtandi do 10'VII; 29.IV PSA 1.70 ng/ml; 30.04 cysteprostatektomia badanie pooperac. histo-pato potwierdza raka drobnokomórkowego endokrynnego; 26'VI PSA 3,03 ng/ml; 09.07 - 11.09. ChT na drobnokomórkowca; RT 18-26.07.2019 napromienianie 5 kręgu 3 frakcje x 8 Gy = 24 Gy ;IX'10 PSA=12,61 ng/ml, CgA 28,20 ng/ml (ref. 100 ng/ml) TK 17.09.2019 w miąższu płuc pojawiły się liczne w większości jamkowe złośliwe zmiany ogniskowe; X'04 PSA=12,18 ng/ml, CgA 36,75 ng/ml ; 15'10 (i 27'IX)Biopsja ze wznowy guza miednicy - nowotworu nie znaleziono; od 16'X-30'XII Xtandi do 30'XII,18'XII PET-CT z choliną, 30'XII PSA 6,26 ng/ml
I'202002''I TK
Awatar użytkownika
RaKaR-szef forum
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 10211
Rejestracja: 09 lip 2007, 10:09
Lokalizacja: Olsztyn
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do GDZIE SIĘ LECZYĆ?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

logo zenbox