Tata 63l. PSA 9.36ng/ml BxGl.3+3 RP, jaką metodą i gdzie?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 63l. PSA 9.36ng/ml BxGl.3+3 RP, jaką metodą i gdzie?

Nieprzeczytany postautor: mani » 04 sie 2018, 23:07

Witam!

To mój pierwszy post na forum, proszę o wyrozumiałość.

Wczoraj otrzymaliśmy wyniki biopsji prostaty Taty (r.1954)
Gleason 6 (3+3)
MRI ok, brak meta,

więc na razie próbujemy się rozeznać co robić.
Lekarz zaproponował operację usunięcia prostaty lub naświetlanie, mamy zdecydować do wtorku.
Tutaj oczywiście decydujemy się na usuniecie.

Pytanie: Jak najlepiej operować klasycznie czy laparoskopowo?
Pytanie też, gdzie polecacie?
Tato mieszka w Lublinie. Chcą operować w osrodku Onkologii Ziemi Lubelskiej.
Tato 63 lat (1954) Psa 4,5 2016; 8,1 01.18; 8,4 0.4.18; 9,36 06.18 [b]biopsja Gleason 6(3+3)
mani
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 04 sie 2018, 22:21
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 63l. PSA 9.7ng/ml BxGl.3+3 RP, jaką metodą i gdzie?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 05 sie 2018, 01:04

Witaj na forum, Mani.

To mój pierwszy post na forum, proszę o wyrozumiałość.


Jestesmy wyrozumiali, ale oczekujemy od "nowych", ze zanim napiszą pierwszy post zapoznają się z regulaminem forum, szczegolnie punktami 2 i 3.

2. Pierwszy wpis uczestnika forum powinien zawierać komplet uporządkowanych informacji na temat dotychczasowego przebiegu choroby, diagnostyki i ew. leczenia.
Tytuł wątku powinien odnosić się do przypadku, np.: Tata l.58, PSA 25 ng/ml Gl 4+3.
Dokumenty powinny być wklejane, jako załączniki z usuniętymi danymi osobowymi (ze stron hostingowych po pewnym czasie znikają). Jeżeli to niemożliwe, należy je przepisywać w całości, pamiętając o podawaniu jednostek oraz norm laboratoryjnych. (...)

3. Pojedynczy przypadek opisujemy w jednym wątku, zadając w nim wszystkie pytania dotyczące danego pacjenta.
Uczestnik forum powinien utworzyć i na bieżąco uzupełniać tzw. stopkę (podpis), która jest dołączana do postów. Stopka powinna zawierać najważniejsze elementy diagnostyki wraz z kluczowymi wynikami oraz charakterystykę przebiegu leczenia.

page.php?p=regulamin



Uzupelnij zatem na początek informacje, wklej opis biopsji, opisy badan obrazowych (USG, MRI), podaj poprzednie wyniki PSA (jesli istnieją), napisz czy, a jesli tak, to od jak dawna Tata leczyl sie urologicznie, jakie leki bral/bierze, czy cierpi na inne schorzenia.

Czy lekarz przedstawil Tacie plusy i minusy RP (otwartej/LPR/da Vinci) i RT (z pol zewnetrznych/brachyterapii)?
Zachęcal do zasiegniecia drugiej opinii?
Dlaczego decyzja ma byc podjeta do wtorku?
Pchanie pacjenta z Gl.3+3 do podjecia blyskawicznej decyzji dot. leczenia jest dla mnie co najmniej niezrozumiale.


pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7633
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 63l. PSA 9.7ng/ml BxGl.3+3 RP, jaką metodą i gdzie?

Nieprzeczytany postautor: mani » 05 sie 2018, 14:52

Dziękuję za odpowiedz.


Niestety nie mogę wkleić badań, nie mam do nich w tej chwili dostępu, mieszkam kilkaset kilometrów dalej.
Postaram się opisać.

Tato bada PSA od 50 roku życia i utrzymywało się na niskim poziomie (2016 - 4.5 ng/ml).


W 2018 PSA zaczęło rosnąć:
styczen - 8.1 ng/ml
kwiecien - 8.4 ng/ml
czerwiec - 9.36 ng/ml


Udali się do lekarza urologa, wykonał badanie TRUS i stwierdził, że wszystko ok, jest powiększona, ale to normalne w tym wieku.

W lutym 2018, rodzice poszli na wszelki wypadek do jeszcze jednego urologa, dr. Niezabitowskiego; on w badaniu TRUS stwierdził jakieś zgrubienie z lewej strony i zlecił USG. Na nim (nie mam niestety opisu) wyszły zacienienia.

Potem zrobili MRI, też nie mam opisu, niby nic niepokojącego nie było, ale zlecił biopsje, termin - czerwiec 2018.

Tato nie chciał biopsji robić, wiec w maju 2018 zrobił badanie w HiFu Clinic płynną biopsję.

Wynik:
68% prawdopodobieństwo wykrycia raka gruczołu krokowego
oraz
37% prawdopodobieństwo wykrycia raka z wynikiem w skali Gleasona ≥7.


Tam też zrobili TRUS i lekarz znalazł coś twardego, zbita tkankę, jak to określił, po prawej stronie prostaty i Tata dostał wskazanie do zwykłej biopsji, z ktorej zrezygnowal.

Natomiast, gdy pod koniec czerwca 2018 PSA wzrosło do 9,76 ng/ml, umówił się szybko na biopsję w dniu 13 lipca 2018.

Biopsję robił dr Białek, pobrał 8 próbek.
Opis biopsji jest słaby, rodzice maja tylko niewyraźne ksero.
Jest tylko napisane: wynik w skali Gleasona 6(3+3) i pobrano próbki 0.5 milimetrów 2 próbki i 6 próbek 1 milimetr.

W piątek byli w dr Niezabitowskiego, który przedstawił im 2 możliwości leczenia całkowite usuniecie lub naświetlania i nic więcej się nie dowiedzieli, niestety
Nie wiem czemu pośpiesza z decyzją do wtorku.

Rodzice są oczywiście spanikowani. Mama mówi, usunąć i będzie spokój, nie rozejdzie się dalej.
W miarę możliwości będę uzupełniać opis badań.
Stad pytanie, co dalej i gdzie proponujecie pójść, tutaj chyba trzeba jeszcze innej opinii.
Tutaj może być Lublin czy Warszawa, tato jest mobilny.

Tato leczy się na nadciśnienie, wcześniej, przez 2018 r. nie był u urologa.
Tato 63 lat (1954) Psa 4,5 2016; 8,1 01.18; 8,4 0.4.18; 9,36 06.18 [b]biopsja Gleason 6(3+3)
mani
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 04 sie 2018, 22:21
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 63l. PSA 9.7ng/ml BxGl.3+3 RP, jaką metodą i gdzie?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 05 sie 2018, 15:57

pobrano próbki 0.5 milimetrów 2 próbki i 6 próbek 1 milimetr.


8 probek, to zdecydowanie za malo.
Srednica bioptatu/probki (= srednica igly biopsyjnej) wynosi 1mm.
Moze te dwie probki mialy dlugosc 0.5 cm?
A szesc pozostalych 1 cm?


Dr B. moze i byl na praktyce w Berlinie (Charite), ale najwyrazniej pobyt w slynnej klinice nie przeklada się na jakosc pobieranych biopsji :(

Moze jednak postaraj sie o kopie hist-patu - niech rodzice zrobią po prostu zdjecie dokumentu telefonem.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7633
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 63l. PSA 9.7ng/ml BxGl.3+3 RP, jaką metodą i gdzie?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 05 sie 2018, 20:48

Niepokojący jest szybki przyrost PSA - w styczniu 5,48 a w czerwcu 9,7 ng/ml. Bipopsja mogła nie trafić w ognisko bardziej agresywnego raka. Chociaż mogło się do tego przyplątać zapalenie prostaty, ale bezpieczniej byłoby tego nie zakładać. Operacja rzeczywiście mogłaby być najlepszym wyborem - sprawdziłoby się co faktycznie siedziało w środku. Ze względu na tempo przyrostu PSA nie należy zwlekać, ale nie należy też sie zgadzać na gaz.

Przed operacją jakąkolwiek metodą tata powinien mieć wykonane porządne multiparametryczne MRI miednicy mniejszej - przy tak skąpo opisanej biopsji trzeba koniecznie sprawdzić stan prostaty, czy nie widać gdzieś oznak przekroczenia gruczołu, jak wygląda pęcherz moczowy i pęcherzyki nasienne, czy nie ma gdzieś powiększonych węzłów chłonnych. To bezcenne informacje przy planowaniu zakresu operacji. Jeśli MRI pokazałoby np. ognisko od strony pęcherza moczowego, to byłby argument przeciwko operacji laparoskopowej, bo tą techniką najtrudniej jest dobrze wyczyścić tą okolicę.

Jeśli chirurg uznaje takie badanie za niepotrzebne ("jak otworzę, to będę widział co wyciąć"), to uciekajcie od niego, bo może zmarnować i szanse na calkowite wyleczenie, i szanse na dobre trzymanie moczu, czyli komfort życia po operacji.

MRI można wykonać minimum 6 tygodni po biopsji. Żadne inne badanie tak dobrze nie pokaże stanu tkanek miękkich. TK jest słabsza, pokazuje glównie zarysy narządów, a USG jest zupełnie nie w tej lidze.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2938
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 63l. PSA 9.7ng/ml BxGl.3+3 RP, jaką metodą i gdzie?

Nieprzeczytany postautor: mani » 08 sie 2018, 20:14

Dziękuję za odpowiedzi.
Powklejam trochę wyników taty, to może coś podpowiecie.


03.2018
MRI

Badanie przeprowadzono na aparacie GE OPTIMA MR450w 1,5T.
Wykonano sekwencje FSE, FRFS i DWI z mapa ADC uzyskujac obrazy T1 i T2- zalezne w
plaszczyznach poprzecznych, czolowych i strzalkowych, bez i z dynamicznym podaniem srodka
kontrastowego Gadovist 15 ml

Prostata powiekszona: LR: 54 mm AP: 36 mm IS: 31 mm;
Objetosc: 30 ml
Strefa obwodowa i przejsciowa heterogenne
Na ranicy PZpm i PZpl po stornie prawej widoczne sa pasmowate hypointensywne w T2 obszary - PIRADS 2.

W przedniej czesci podstawy gruczou po sronie lewej widoczny jest hpointensywny w T2 obszar wielk. ok 9 mm - PI-RADS 2.

Nie stwierdzam powiekszonych regionalnych, pachwinowych i biodrowych wezlow chlonnych.
Nie stwierdzam ewidentnych meta w kosciach miednicy w widocznym zakresie.
Pecherzyki nasienne o prawidlowym sygnale.





13.07.2018
BIOPSJA


Pobrano 12 próbek.
Znaleziono raka w czterech próbkach. 1 próbka z lewej, 3 próbki z prawej.

Rozpoznanie:
01 Lewy płat stercza I Rak gruczołowy Suma Gleasona 6(3+3), długość zmiany obecne w jednym wycinku 0,5 mm
02 Lewy płat stercza II - fragmenty stercza

03 Prawy płat stercza I Rak gruczołowy Suma Gleasona 6(3+3), długość ognisk raka w wycinkach 0,5 mm
04 Prawy płat stercza II - fragmenty stercza

Lewy płat stercza I Rak gruczołowy 6(3+3), długość zmiany obecne w jednym wycinku 3 mm, 3 mm, 4 mm.

Opis makroskopowy:
01 Lewy płat stercza I- Trzy fragmenty tkankowe o długości 1 cm,1 cm, 0,5 cm Materiał tkankowy pobrany w całości.
02 Lewy płat stercza II- Trzy fragmenty tkankowe o długości 1,4 cm, 0,3 cm: o średnicy 0,1 cm (materiał slaby). Materiał tkankowy pobrany w całości.
03 Prawy płat stercza I- Trzy fragmenty tkankowe o długości 1,2 cm,1cm: 1cm Materiał tkankowy pobrany w całości.
04 Prawy płat stercza II- Trzy fragmenty tkankowe o długości 1 cm,1 cm: 1 cm Materiał tkankowy pobrany w całości.




Proszę o ocenę wyników.
Tata zdecydował się na operację klasyczną w Lublinie centrum Onkologii Ziemi lubelskiej. Operowac ma Marek Urban i Jaskólski. Czy słyszeliście coś o tych Panach? Ja mam wątpliwości i nie mogę znaleźć informacji.
Tato 63 lat (1954) Psa 4,5 2016; 8,1 01.18; 8,4 0.4.18; 9,36 06.18 [b]biopsja Gleason 6(3+3)
mani
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 04 sie 2018, 22:21
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 63l. PSA 9.7ng/ml BxGl.3+3 RP, jaką metodą i gdzie?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 08 sie 2018, 23:38

Biopsja w połączeniu z MRI raczej nie wskazuje, że gdzieś się kryje jakieś bardziej agresywne ognisko raka, czyli rokowania są dobre. Teraz wszystko zależy od chirurga.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2938
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 63l. PSA 9.36ng/ml BxGl.3+3 RP, jaką metodą i gdzie

Nieprzeczytany postautor: mani » 09 sie 2018, 19:08

Dzięki za odp. :)

Polecacie na forum dr Ciechana, więc wysłałam do niego tatę. Przedstawił mu ładnie wszystkie możliwości za i przeciw.
Polecił, jeśli chciałby laparoskopowo w Lublinie, dr Przemysława Miturę. Czy ktoś coś o nim słyszał?

I cóż tato już prawie rezygnuje z klasycznej operacji, którą miał mieć 21.08.2018, 5 tygodni od biopsji.
Czy według Was to za wcześnie po biopsji?

Tato rozmawiał telefonicznie z Panem Miturą, który powiedział, że laparoskopowo, to przynajmniej 2 miesiace od biopsji.
Hm, zastanawiam się co myślicie?
Tato 63 lat (1954) Psa 4,5 2016; 8,1 01.18; 8,4 0.4.18; 9,36 06.18 [b]biopsja Gleason 6(3+3)
mani
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 04 sie 2018, 22:21
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 63l. PSA 9.36ng/ml BxGl.3+3 RP, jaką metodą i gdzie

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 14 sie 2018, 16:12

Ja miałem operację w niecały miesiąc po biopsji, ale u mnie każdy dzień się liczył. Generalnie chodzi i wygojenie ran, aby nie doszło do zakażenia bakteriami kałowymi.
Nie słyszałem, aby przy laparoskowej metodzie ten czas miał być dłuższy. Może to kwestia dostępności doktora.

Tata ma raka o niewielkiej złośliwości, PSA niskie, więc lepiej poczekać na dobrego operatora, który przy tej operacji jest kluczowym elementem układanki.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2207
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Ecik, masza, Piotres i 39 gości

logo zenbox