Tata lat63l. PSA5.5ng/ml BxGl.3+3cT2a Dobry chirurg?

Tata lat63l. PSA5.5ng/ml BxGl.3+3cT2a Dobry chirurg?

Nieprzeczytany postautor: Whitefire » 21 lut 2018, 14:11

Dzień dobry wszystkim,

U taty stwierdzono raka prostaty (Gleason 3+3), będą jeszcze dalsze konsultacjem, ale juz teraz widzę, z pierwszej opinii lekarskiej i z nastawienia taty, że najprawdopodobniejszy ciąg dalszy wydarzeń to będzie prostatektomia radykalna.

Czytamy, czytamy, czytamy i z tego czytania wynika, że najistotniejszy jest w takim przypadku dobry chirurg; to się niestety łatwo mówi a trudno znajduje, dlatego proszę o pomoc. Teoretycznie miarą doświadczenia chirurga jest ilość przeprowadzanych przez niego operacji tego typu, ale takie dane są raczej trudno dostępne. Istnieje jakiś wykaz, gdzie byłoby choćby napisane ile operacji prostatektomii przeprowadzają konkretne placówki?

Czy możecie kogoś polecić?
Najbardziej interesuje nas Poznań i Szczecin, ale do Warszawy albo Wrocławia też spokojnie dotrzemy (zwłaszcza w pierwszą stronę..., jest tu jeszcze trochę do przemyślenia).
Rozważamy też zabieg za granicą, zwł. w Niemczech (mieszkamy przy granicy). Ja sam zastanawiałem się nad operacją z uzyciem robota DaVinci, ale mam wrażenie, że w kraju nie mamy w tym jeszcze doświadczenia, musiałoby to być coś sprawdzonego. Bardzo proszę o pomoc.

Piszcie też śmiało na PW albo od razu na maila whitefire@poczta.onet.pl
Whitefire
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 21 lut 2018, 12:30
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l. PSA5.5ng/ml BxGl.3+3cT2a Dobry chirurg?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 21 lut 2018, 14:56

Witaj na forum, Whitefire.

Po pierwsze, bylibysmy wdzieczni za dorzucenie garsci podstawowych informacji dotyczacych Taty i jego choroby.

=> W jakim wieku jest Tata?
=> Ile wynosilo PSA przed biopsją i czy byl to jedyny wynik, cz tez Tata badal PSA uprzednio?
=> Czy Tata problemy z ukladem moczowym? Jakie?
=> Czy byl pod opieka urologa?
=> Czy bral/bierze stale jakies leki? Jakie?
=> Jak wygladal opis biopsji? (wklej dokument jako zalacznik po zamazaniu danych osobowych).
=> Jesli dysponujesz dokumentem, wklej rowniez opis TRUS.

Jezeli chodzi o RARP w Niemczech, to masz caly dzial na ten temat.
O daVinci w PL zapomnij.
Jezeli chodzi o otwarta RP, to najbardziej polecane jest CO Bydgoszcz (dr Siekiera).
Natomiast LPR generalnie nie polecamy.

Rozumiem, ze Tata nie mial wykonanych zadnych badan obrazowych (MRI/TK)?

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7377
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l. PSA5.5ng/mlBxGl.3+3cT2a Dobry chirurg?

Nieprzeczytany postautor: Whitefire » 21 lut 2018, 20:20

Dziękuję za odpowiedź Zosiu. Zwłaszcza za informacje o Bydgoszczy.

Tata ma 63 lata. Jest pod opieką urologa. Żadnego obrazowania jeszcze nie było. Ale ja nie chcę tutaj próbować ustalać sensowności operacji ani przeprowadzać diagnozy, próbuję raczej zrobić wywiad w jakie ręce najlepiej taką operację powierzyć.

Idę przeglądać to co napisałaś o Niemczech :)
Whitefire
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 21 lut 2018, 12:30
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l.PSA5.5ng/ml BxGl.3+3cT2a Dobry chirurg?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 21 lut 2018, 22:50

Whitefire,

Wygląda na to, ze nie zapoznales sie z regulaminem forum:
page.php?p=regulamin
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7377
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata lat63l. PSA5.5ng/ml BxGl.3+3cT2a Dobry chirurg?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 22 lut 2018, 03:34

Whitefire, forum jest jak impreza składkowa - jak chcesz przyjść (= poprosić o informacje), wypadałoby coś przynieść. To co każdy z uczestników może dać, to historia choroby i leczenia, własna lub osoby, dla której zakłada się wątek. Nigdy nie wiadomo jaki okruch informacji kiedyś się komuś przyda.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2769
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

lat63l. PS5.5ng/ml BxGl.3+3cT2a Dobry chirurg?

Nieprzeczytany postautor: Whitefire » 22 lut 2018, 16:13

No tak.
Ok przyznaję, regulaminu nie czytał :rolleyes:
Ale pierwszego posta i tak nijak nie mam już jak edytować więc niestety porządku sam nie zaprowadzę.

Konkretny wynik PSA to 5.5 ng/ml; załączam też wynik biopsji.
Ale tak jak pisałem, diagnoza nie jest obecnie jeszcze kompletna i nic więcej po prostu nie mam. Wiem, że dalsze wyniki mogą jeszcze zmienić rekomendacje co do dalszego postępowania - niemniej ponawiam to samo pytanie, co na początku.



wynik.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Whitefire
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 21 lut 2018, 12:30
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata lat63l. PSA5.5ng/ml BxGl.3+3cT2a Dobry chirurg?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 22 lut 2018, 17:43

Poprawione i usunięte.
Bywało tak, że forumowicze usuwali swoje posty, przez co w wątkach tworzyły się tajemnicze dziury. Obecny hosting nie daje możliwości edycji przez ograniczony czas, więc niestety zmiany muszą przechodzić przez administratorów.

Rzeczywiście na podstawie dotychczasowych danych wygląda na to, że tata jest kandydatem do operacji - i że macie czas, żeby wybrać najlepszego dostępnego operatora i ustawić się w kolejce.

Zosia podała nazwisko, które najczęściej się przewija i - statystycznie - ma najlepsze opinie wśród forumowiczów. Zanim odezwą się doświadczeni panowie z Wielkopolski i Pomorza, sporo rozważań złych i dobrych o warszawskich operatorach możesz znaleźć tu:
Wątek irq-a viewtopic.php?t=2365
Watek Daria: viewtopic.php?t=2353
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2769
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Gdzie się leczyć? * Where to undergo treatment?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

logo zenbox