Tata lat? PSA? BxGl.4+4 HT EBRT+BT T4

Tata lat? PSA? BxGl.4+4 HT EBRT+BT T4

Nieprzeczytany postautor: lulka854 » 10 kwie 2019, 12:38

Witam!

Jestem tu nowa i bardzo proszę o poradę.
Mój tato ma raka prostaty i przerzuty do kości i węzły chłonne w jamie brzusznej powiększone.
Leczy się w Brzozowie i mam pytanie, czy ma to znaczenie gdzie będzie podawana chemia i czy są lepsze chemie, tzn. skład.
Wiem, jestem bardzo nieprecyzyjna. Tata jest po radioterapii i brachyterapii, oraz w trakcie hormonoterapii.

Bardzo proszę o porady gdzie się lepiej leczyć?
Myślałam o dr. Szczyliku, ale czy jest możliwość dostania się do niego na wizytę i w jakim czasie?
Proszę o ewentualny kontakt jeśli ktoś posiada lub innego lekarza. =(
Chciałabym podnieść tatę na duchu, bo widzę, że strasznie to przezywa a on raczej jest skryty. Chce mu dodać otuchy i nadzieji i zapewnić go, że jest jeszcze leczenie które pomaga.
lulka854
 
Posty: 5
Rejestracja: 07 kwie 2019, 00:15
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata lat? PSA? BxGl.4+4 HT EBRT+BT T4

Nieprzeczytany postautor: stanis » 10 kwie 2019, 14:50

Witaj na forum,

Poza przebiegiem leczenia nie podajesz żadnych wyników, które są podstawą udzielenia porady. Jak piszesz tato był już leczony RT, BT, HT a teraz ChT. Domyślam się, iż będzie leczony docetaxelem : http://www.medexpress.pl/start/stary-le ... aty/59874/


Polecam konsultacje u dr Iwony Skonecznej : https://medinfo.pl/iwona-skoneczna,108279
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2573
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata lat? PSA? BxGl.4+4 HT EBRT+BT T4

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 10 kwie 2019, 15:02

Witaj na forum, Lulka.

Na początek proponowalabym abys zapoznala się z regulaminem forum, szczegolnie z jego 2 punktem i uzupelnila informacje dot. choroby glownej Taty oraz ewentualnych schorzen towarzyszących.
page.php?p=regulamin

Leczy się w Brzozowie i mam pytanie, czy ma to znaczenie gdzie będzie podawana chemia i czy są lepsze chemie, tzn. skład.

Jezeli Tata ma "zwyklego" raka prostaty, to chemioterapią z wyboru jest Docetaxel (Taxotere) podawany w cyklu 3 tygodniowym.
Nie ma specjalnego znaczenia, w ktorym osrodku będą robione wlewy, ale oczywiscie lepiej byloby aby personel byl profesjonalny a pacjent mial dobrą opiekę w trakcie i pomiędzy wlewami (por. wątek męza Czarnabe).


Bardzo proszę o porady gdzie się lepiej leczyć?
Myślałam o dr. Szczyliku (...)

Dlaczego akurat mityczny prof. Szczylik? On chyba nie specjalizuje sie w raku prostaty?

Bedziemy mogli cos bardziej konkretnego doradzic jesli dostarczysz nam więcej informacji oprocz tych szczątkowych z pierwszego postu.

pzdr
zosia



PS
Nie mnoz wątkow. Drugi wątek z duplikatem postu sksowalam.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8339
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata lat? PSA? BxGl.4+4 T4 HT EBRT+BT>DX?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 10 kwie 2019, 15:34

stanis pisze:Domyślam się, iż będzie leczony Docetaxelem : http://www.medexpress.pl/start/stary-le ... aty/59874/

Pacjent prawie na pewno bedzie leczony Docetaxelem, ale zacytowana notka z 2015 roku raczej nijak ma sie do do jego sytuacji poniewaz dotyczy wczesnego (podczas pierwszych 6 miesiecy stosowania HT) podania Dx chorym z przerzutowym rakiem prostaty zdiagnozowanym de novo. Tata Lulki natomiast przeszedl juz, jak się wydaje, leczenie prowadzone z intencją wyleczenie (EBRT + BT) a teraz okazalo się, ze są przerzuty do kosci i lekarze zaproponowali mu chemioterapię.

Lulka, czekamy na szczegolowy opis choroby Taty.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8339
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata lat? PSA? BxGl.4+4 T4 HT EBRT+BT>DX?

Nieprzeczytany postautor: lulka854 » 10 kwie 2019, 17:37

Przpraszam, że powielilam post.

Tak wiem nie podałam konkretów.
Obecnie nie mam przy sobie wyników, tyle co pamietam z glowy, to biopsja w 2016, Gleason 4+4, operacji nie było.
Postaram się dołączyć wyniki w najbliższym czasie.

Pisałam tak na szybko, bo akurat siostra była z tatą u lekarza i na gorąco zdała relacje, że chemia.
Właśnie są po wizycie u drugiego lekarza i tata ma mieć podawane zastrzyki izotopowe. Czyli to nie jest to co wy pisaliscie.

Dziwi mnie jedno, czy wcześniej nie można było wykryć tych przerzutow? Czy nie jest to jakieś zaniedbanie?
Dopiero jak zglosilismy, ze tatę bolą plecy i ramiona, wtedy, po dłuższym czasie, zlecili badanie kości i rezonans.
Martwi mnie to.
lulka854
 
Posty: 5
Rejestracja: 07 kwie 2019, 00:15
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata lat? PSA? BxGl.4+4 T4 HT EBRT+BT>DX?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 11 kwie 2019, 00:14

Właśnie są po wizycie u drugiego lekarza i tata ma mieć podawane zastrzyki izotopowe. Czyli to nie jest to co wy pisaliscie.

Izotopowe, ale jakiego izotopu? Jeden drugiemu nie równy. Są takie, które maja działanie wyłącznie przeciwbólowe (stront i samar), a są i takie, które potrafią przyhamować na trochę rozwój choroby (Xofigo czyli rad-223).


Dziwi mnie jedno, czy wcześniej nie można było wykryć tych przerzutow? Czy nie jest to jakieś zaniedbanie?

Bez dokumentacji wcześniejszego leczenia nie jesteśmy w stanie tego ocenić - nie wiadomo, jakie badania zostały przeprowadzone przed radioterapią. Ale to nie musiało być zaniedbanie.
Najdokładniejsze i najdroższe metody badania (PET PSMA z Galem 68) są w stanie wykryć przerzut dopiero wtedy, gdy ma wielkość łebka od szpilki - a takie coś zawiera w sobie już dziesiątki czy setki tysiecy komórek rakowych. U taty naświetlono prostatę, ale jeśli wcześniej kilka komórek wymknęło się z krwią albo limfą i założyło taką niewykrywalną kolonię gdzie indziej, to nie zostały potraktowane promieniowaniem.
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3254
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata lat? PSA? BxGl.4+4 T4 HT EBRT+BT T4

Nieprzeczytany postautor: lulka854 » 11 kwie 2019, 06:53

No, niestety badania PET nie miał robionego. Właśnie nie wiem dlaczego.
Czyli po co dają te izotopy? Tylko przeciwbólowe, tzn. że już nie ma leczenia?
Na razie nic więcej nie napisze, muszę podjechać do rodziców i przejrzeć dokumenty.
lulka854
 
Posty: 5
Rejestracja: 07 kwie 2019, 00:15
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata lat? PSA? BxGl.4+4 HT EBRT+BT T4

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 19 kwie 2019, 11:55

lulka854 pisze:Czyli po co dają te izotopy? Tylko przeciwbólowe, tzn. że już nie ma leczenia?

Trudno jest powiedzieć coś więcej na podstawie szczątkowych informacji.
Po chemioterapii jest możliwość leczenia Enzalutamidem lub Abirateronem, czy tata był leczony jednym z tych specyfików?
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2839
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata lat? PSA? BxGl.4+4 T4 HT EBRT+BT>DX?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 19 kwie 2019, 14:09

No, niestety badania PET nie miał robionego. Właśnie nie wiem dlaczego.

Pewnie nie bylo podstaw do refundacji, to badanie kosztuje 4000-7000 zl - zależy od środka użytego przy badaniu. Jeżeli można opracować plan radioterapii na podstawie rezonansu czy tomografii, NFZ nie refunduje PET-a. Ale jak pisałam, nie ma pewności, że cokolwiek by pokazało.


Czyli po co dają te izotopy? Tylko przeciwbólowe, tzn. że już nie ma leczenia?

NIe można odpowiedzieć na to pytanie jeśli nie podasz jakie to izotopy.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3254
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata lat? PSA? BxGl.4+4 HT EBRT +BT T4

Nieprzeczytany postautor: lulka854 » 23 kwie 2019, 09:30

kemoturf pisze:
lulka854 pisze:Czyli po co dają te izotopy? Tylko przeciwbólowe, tzn. że już nie ma leczenia?

Trudno jest powiedzieć coś więcej na podstawie szczątkowych informacji.
Po chemioterapii jest możliwość leczenia Enzalutamidem lub Abirateronem, czy tata był leczony jednym z tych specyfików?

Tata nie był leczony Enzalutamidem ani Abirateronem.
Czytałam o tych lekach i prawdopodobnie są refundowane tylko w dla Gleasona 6 lub 7. A mój tato ma 8.
Na pewno zapytamy o te leki lekarza.

Niestety nie wiem jakie izotopy zaproponowano, bo to młodsza siostra była z nim i nie wiedzą a skierowanie już zostawił w przychodni co podaje te izotopy. Będziemy dzwonić do przychodni.
Ale na razie tata musi poprawić wyniki, żeby podać te izotopy, bo ma złą morfologie, troszkę poniżej normy.
Może wiecie co jest najlepsze aby podnieść żelazo, tylko sęk w tym, że tata nie ma apetytu i wszystko mu rośnie w buzi.
Leki przeciwbólowe bierze co 6 godzin.


Tato był leczony hormonoterapią:
Doxycyclina = antybiotyk
Cipronex = antybiotyk
Trilac (= bifidobacterium + lactobacillus, podawany oslonowo podczas antybiotykoterapii)
Diphereline SR = rzeczywście HT


W 2016 roku radioterapia z pól zewnętrznych i brachyterapia.
Obecnie przerzuty do kośći.
lulka854
 
Posty: 5
Rejestracja: 07 kwie 2019, 00:15
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata lat? PSA? BxGl.4+4 HT EBRT+BT T4

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 23 kwie 2019, 13:56

lulka854 pisze:Tata nie był leczony Enzalutamidem ani Abirateronem, czytałam o tych lekach i prawdopodobnie są refundowane tylko w dla Gleasona 6 lub 7. a Mój tato ma 8.

Przy GS 8 oba te leki są dostępne dopiero po chemioterapii.


lulka854 pisze:Może wiecie co jest najlepsze aby podnieść żelazo, tylko sęk w tym, że tata nie ma apetytu i wszystko mu rośnie w buzi. Leki przeciwbólowe bierze co 6 godzin.

Być może to od leków p-bólowych i trzeba je zmienić.
Jeśli jest poważny niedobór żelaza, to nawet intensywną dietą trudno będzie go podnieść. Trzeba suplementować. Warto byłoby zbadać poziom żelaza, B12 i kwasu foliowego, bo te elementy odpowiadają, m. innymi, za niedokrwistość.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2839
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata lat? PSA? BxGl.4+4 T4 HT EBRT+BT>DX?

Nieprzeczytany postautor: lulka854 » 23 kwie 2019, 14:58

kemoturf pisze:Być może to od leków p-bólowych i trzeba je zmienić.
Jeśli jest poważny niedobór żelaza, to nawet intensywną dietą trudno będzie go podnieść. Trzeba suplementować. Warto byłoby zbadać poziom żelaza, B12 i kwasu foliowego, bo te elementy odpowiadają, m. innymi, za niedokrwistość.

Zażywa Szelazo a tam jest w składzie wit. B12 i kwas foliowy.

A czy słyszeliście o Megalii na apetyt?
Może faktycznie to od leków przeciw bólowych, muszę przeglądnąć ulotkę i porozmawiać z tatą od kiedy tak się czuje, czy nie od czasu zażywania tych leków.

Dziękuje za inf. Jestecie mi bardzo pomocni.
lulka854
 
Posty: 5
Rejestracja: 07 kwie 2019, 00:15
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata lat? PSA? BxGl.4+4 HT EBRT+BT T4

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 23 kwie 2019, 16:20

A czy słyszeliście o Megalii na apetyt?


Tutaj masz ulotkę:

Megalia - ulotka leku.pdf



Może faktycznie to od leków przeciwbólowych, muszę przeglądnąć ulotkę i porozmawiać z tatą od kiedy tak się czuje, czy nie od czasu zażywania tych leków.

Napisz jakie leki przeciwbolowe Tata zazywa.
Powodem braku apetytu moze byc rowniez anemia i/lub hypercalcemia spowodowana przerzutami do kosci.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8339
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata lat? PSA? BxGl.4+4 HT EBRT+BT T4

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 23 kwie 2019, 22:41

Megalia to lek sterydowy, ja bym była z tym ostrożna.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3254
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Gdzie się leczyć? * Where to undergo treatment?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

logo zenbox