r.1962 PSA 12 ng/ml BxGl.? RPGl.3+3pT?

r.1962 PSA 12 ng/ml BxGl.? RPGl.3+3pT?

Nieprzeczytany postautor: Zibi_57 lat » 09 gru 2019, 13:01

Witam.

RP miałem wykonaną 09.05.2019 czyli dokładnie 7 miesięcy temu.

Operacja przebiegła bardzo sprawnie, po 10 dniach już byłem w domu, no jeszcze parę dni z cewnikiem :)
Nietrzymanie moczu u mnie przestało już być problemem po 3 miesiącach. Może dlatego, że dużo na rowerze jeżdżę, bo niespecjalnie ćwiczyłem mięśnie dna miednicy.

Po 3 miesiącach, przy dobrym pooperacyjnym wyniku PSA - 0,005 ng/ml, rozpocząłem kurację Sildenafilem, ćwierć tabletki 100 mg dziennie wieczorem i pojawiły się nocne samoistne erekcje (a już myślałem, że koniec z tym będzie).
Na dziś nie mam raczej problemu z sexem... Dlaczego raczej? Bo zauważyłem że po operacji członek mi się jakoś przykurczył zmniejszył zarazem, jakby to graficznie opisać, z ogórka stał się o 3 cm mniejszym bananem.
Nie jest to aż tak duży problem w porównaniu z tym, że już nie mam raka, nie mam problemu z nietrzymaniem moczu i mam erekcje, ale jednak.
Pytałem mojego operatora jaki jest powód tego, mówi że tam nic nie było ruszane, to może być przyczyna ciał jamnistych prącia.
Nigdzie nie mogę się doszukać dokładnych informacji o tym stanie rzeczy, czy ewentualnie po jakimś czasie to wróci do sytuacji przed operacją? Może ktoś też taką sytuację miał lub ma?
Pozdrawiam wszystkich
ur.1962
PSA - 16.11.2018 - 12,1 ng/ml
03.01.2019 - 11.2 ng/ml
RM - 06.02.2019 - zmiana w strefie obwodowej gruczołu krokowego po stronie lewej podejrzana o naciek npl (PI-RADS 4)
Biopsja - 18.03.2019 - Adenocarcinoma wg. Gleasona 6 (3+3)
RP - 09.05.2019 -oszczędzająca węzły chłonne oraz wiązki NN
Histopatologia po prostatektomi - OK -bez nacieków ( z tym że wg. Gleasona 8(4+4))
PSA - 21.06.2019 - 0.005 ng/ml
18.09.2019 - 0.001 ng/ml
Zibi_57 lat
 
Posty: 2
Rejestracja: 17 maja 2019, 09:43
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: ur.1962 PSA 12,1 GL 6 (3+3)

Nieprzeczytany postautor: stanis » 09 gru 2019, 13:11

Zibi_57 lat pisze:zauważyłem, że po operacji członek mi się jakoś przykurczył zmniejszył zarazem, jakby to graficznie opisać, z ogórka stał się o 3 cm mniejszym bananem.(...)
Pytałem mojego operatora jaki jest powód tego, mówi że tam nic nie było ruszane, to może być przyczyna ciał jamnistych prącia.

Zibi,

Przyczyna jest b. prosta. Po wycięciu prostaty chirurg naciąga niejako cewkę moczową aby ją przyszyć do pęcherza. I to jest jedyne wytłumaczenie skrócenia penisa. Załączony poniżej obrazek wyjaśnia, mam nadzieję, mój skrócony opis operacji.

2017-09-11 09.59.50.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2918
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: ur.1962 PSA 12,1 GL 6 (3+3)

Nieprzeczytany postautor: Zibi_57 lat » 09 gru 2019, 15:58

Stanis,
Dziękuję za szybką odpowiedź, też mi tak od początku się wydawało.
Wiem, że z wycięciem prostaty wycina się cześć cewki, która jest w gruczole krokowym.
Dlatego pytając chirurga o przyczynę powiedziałem, że cewka wydaje się teraz jakby krótsza i dlatego nie pozwała na pełny, wyprostowany wzwód.
Chirurg odpowiedział, że naciągnął pęcherz do cewki, która jest w członku a nie odwrotnie, bo jak się wyraził, tak nawet się nie da, bo tam jest kość,i że takich operacji zrobił już ponad 350.
Dlatego też chciałbym wiedzieć jak to u innych wygląda i czy z biegiem czasu to jakoś samo do normy wróci.
Nie wiem, cewka się wydłuży czy pociągnie pęcherz?



_____________Edit_____________

Stanis,
Teraz dopiero oglądam obrazek, dzieki za niego :)
Ale nie za bardzo wyjaśnia..., pokazuje nasz układ moczowo-płciowy ten po lewej w normalnym stanie a ten po prawej pokazuje jak to jest przy powiększonej prostacie. Ja rownież miałem powiększoną prostatę. A więc pozbyłem się dwóch problemów naraz czyli nowotworu oraz problemów z oddawaniem moczu - teraz sikam jakbym miał 15 lat :)
ur.1962
PSA - 16.11.2018 - 12,1 ng/ml
03.01.2019 - 11.2 ng/ml
RM - 06.02.2019 - zmiana w strefie obwodowej gruczołu krokowego po stronie lewej podejrzana o naciek npl (PI-RADS 4)
Biopsja - 18.03.2019 - Adenocarcinoma wg. Gleasona 6 (3+3)
RP - 09.05.2019 -oszczędzająca węzły chłonne oraz wiązki NN
Histopatologia po prostatektomi - OK -bez nacieków ( z tym że wg. Gleasona 8(4+4))
PSA - 21.06.2019 - 0.005 ng/ml
18.09.2019 - 0.001 ng/ml
Zibi_57 lat
 
Posty: 2
Rejestracja: 17 maja 2019, 09:43
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: ur.1962 PSA 12,1 GL 6 (3+3)

Nieprzeczytany postautor: stanis » 09 gru 2019, 16:31

Zibi_57 lat pisze:Teraz dopiero oglądam obrazek, dzieki za niego :) Ale nie za bardzo wyjaśnia...


Zibi,
Za pomocą obrazka możesz wyobrazić sobie ile cm chirurg wyciął i tyle właśnie naciągnął cewkę moczową w kierunku pęcherza. O tyle w przybliżeniu Twój penis jest krótszy ;)
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2918
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)


Wróć do Zaburzenia potencji-gdzie i jak leczyć * Erectile disfunction and the treatmens

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

logo zenbox