TOM46 pisze:Nie wiem, czy ktoś dawał już ten link ale na wszelki wypadek daje w wątku 'przegląd prasy'.
Profesor Szczylik mówi między innymi ciekawie o sprawie wpływu psychiki na przebieg kuracji
http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/1512132,1,rozmowa-z-prof-cezarym-szczylikiem-onkologiem.read
...."Istnieje taka dyscyplina, która jeszcze jest w powijakach ? psychoneuroimmunologia..."
zosia bluszcz 1 pisze:Dla rownowagi - doskonale opracowanie krytyczne dziela Campbella (w j. angielskim):
The China Study: Fact or Fallacy? ? Raw Food SOS: Troubleshooting on the Raw Food Diet
http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/
Takze polecam
zosia
IMZ pisze:zosia bluszcz 1 pisze:Dla rownowagi - doskonale opracowanie krytyczne dziela Campbella (w j. angielskim):
The China Study: Fact or Fallacy? ? Raw Food SOS: Troubleshooting on the Raw Food Diet
http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/
Takze polecam
zosia
Nie twierdzę, że badanie T. C. Campbella jest idealne pod względem metodycznym, ale mimo wszystko bardziej ufam profesorowi biochemii żywności z Uniwersytetu Cornell niż nastolatce interesującej się dietami. Szczególnie, że podobne wnioski do China Study wypłynęły z wielu innych badań (np. na mieszkańcach Okinawy, czy Adwentystach Dnia Siódmego)
zosia bluszcz 1 pisze:
O jakiej nastolatce mowimy?
IMZ pisze:zosia bluszcz 1 pisze:
O autorce tekstu, który podesłałaś, Zosiu. Może się nie wczytałam - czyżby nie ona go napisała?
zosia bluszcz 1 pisze:IMZ pisze:zosia bluszcz 1 pisze:
O autorce tekstu, który podesłałaś, Zosiu. Może się nie wczytałam - czyżby nie ona go napisała?
Pytanie:
do jakiego wieku (Twoim zdaniem) jest sie nastolatka/nastolatkiem?
IMZ pisze:zosia bluszcz 1 pisze:IMZ pisze:
Pytanie:
do jakiego wieku (Twoim zdaniem) jest sie nastolatka/nastolatkiem?
Nie wiem ile dokładnie ma lat - jest po prostu młodą dziewczyną, która nie ma wykształcenia medycznego. O to mi chodziłoNie wyraziłam się jasno, proszę o wybaczenie
zosia bluszcz 1 pisze:
Posiadanie lub brak wyksztalcenia medycznego nie ma znaczenia. Ta 24-latka ma kolosalna wiedze i ogromne zdolnosci analityczne, dzieki ktorym obnaza, punkt po punkcie, slabosci dziela Campbell'a.
Jej analiza jest do tego stopnia trafna, ze referencje do jej blogu zostaly usuniete z artykulu Wiki na temat "The China Study".
rakar pisze:http://goo.gl/qcqHL
Zawsze, gdy patrzę na te jednorazówki, zastrzyki, ustniki i inne, zastanawiam się, ile razy podający nam jednorazówki używał ich na innych, czy u innych?
Rozumiem oszczędzanie, ale nie kosztem zdrowia. Też chciałbym dojść do takiej pozycji majątkowej, by jednorazową maszynkę do golenia - użyć tylko raz. Jest li taki na forum, który tylko raz ogoli swoją facjatę taką maszynką i wyrzuca ją do kosza?
Jednorazówki na dwa (i więcej) razy
PAP/Rynek Zdrowia15-03-2011 08:46
Zdaniem Izby Gospodarczej Wyrobów Medycznych Polmed zrzeszającej firmy sprzedające sprzęt medyczny nawet połowa szpitali kilkakrotnie wykorzystuje sprzęt jednorazowego użytku.
Dyrektorzy placówek zdrowia przyznają, że stosują reprocesing. Nie mają sobie nic do zarzucenia. Wszyscy podkreślają jednocześnie pełne bezpieczeństwo pacjentów. Podobno więcej zła może wyrządzić niewłaściwa higiena mycia rąk.
W tych praktykach obowiązują jednak ponoć pewne reguły. Jako przykład gazeta podaje jednorazowe tuby ułatwiające oddychanie, które są używane ?tylko? pięciokrotnie, oczywiście po każdorazowym odkażaniu.
Rzeczywistość jest brutalna ? mówi gazecie były dyrektor szpitala ? jeśli sterylizacja wychodzi drożej, sprzęt jest faktycznie używany jednorazowo. W przeciwnym wypadku, oszczędza się właśnie przez kilkakrotne wykorzystanie narzędzi i innych rzeczy. Dlatego m.in. cewników kosztujących kilkaset złotych używa się wielokrotnie.
Od stycznia placówki służby zdrowia można karać za takie, nielegalne praktyki. Ale handlowcy sprzętem medycznym, mający dobry przegląd sytuacji i porównujący ilość wykonanych zabiegów z zakupami szpitali, nie chcą o tym informować, by nie stracić swoich klientów. Wolą sprzedawać im mniej, ale sprzedawać.
Przepisy trzeba dostosować do realiów finansowych placówek ochrony zdrowia, a państwo powinno regulować nie tylko ceny leków, ale także materiałów stosowanych w szpitalach, które są często zawyżane ? mówi ?Rzeczpospolitej? jeden z dyrektorów.
ewaryn pisze:Jest to wiadomość z wczorajszego dnia... nie mam czasu na robienie tłumaczenia, a więc krótko: w artykule napisano o zastosowaniu akupunktury u mężczyzn będących na TH. W wyniku zastosowania tej metody radykalnie zmniejszyły się u panów:uderzenia gorąca, niepokój i kołatanie serca.Dodatkowo nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych
Szczegóły w linku: http://www.medicalnewstoday.com/articles/223126.php
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości