O co tu chodzi?

O co tu chodzi?

Nieprzeczytany postautor: kangur__2007 » 12 lis 2011, 13:45

Znalazłem na prosalute:

Temat postu: Cenzura i bany na forum prostaty.Wysłany: 12 Lis 2011, 13:49

Rejestracja: 02 Maj 2008, 20:20
Posty: 27
Informuje ,że zostałem przez moda zbanowany z forum "Rak to nie wyrok".
Powód - za poglądy nie zgodne z linią ideową moderatorów.
Lecz wolę byc wyrzucony ,niż brac udział w tej żenadzie.
Szczegóły opisze pózniej.
Andrzej K. (annddy)





Panowie, o co tu chodzi? Zawsze mi się wydawało że jedyne podziały wśród nas na prawicę i lewicę sa między tymi, którzy mają zaraczony lewy albo prawy płat prostaty (centryści mają zaraczone oba, radykałowie już w ogóle prostaty nie mają, bo dali sobie wyciąć). Ja panów bardzo uprzejmie proszę o opanowanie się. Forów na których można sobie wzajemnie dopier.... na tle politycznym jest w Polsce setki. Porządnie prowadzone forum na temat CaP jest jedno.


Aha, i jeszcze jedno, czy w ogóle zakazane jest wymawianie nicka a n n d d y ? Bo jeśli nick jest wpisywany normalnie, to słowo a n n d d y jest automatycznie zmieniane przez skrypt forum na słowo "annddy".
KANGUR 2007 (Australia), ur.1954
zero objawów; VIII/2007 PSA 6,0; biopsja; diagnoza CaP cT2aNxMx, Gl.7 (3+4);
1/XI/2007 załonowa prostatektomia radykalna+PLND, wariant oszczędzający wiązki nerwowo-naczyniowe
Histopatologia pooperacyjna: pT2cN0Mx, Gl.7 (3+4);
PSA nieoznaczalne od 8 tyg. po operacji (wtedy – poniżej progu czułości analitycznej 0,04, teraz – poniżej progu czułości analitycznej 0,01)

25 IX 2018 - W PRAWIE JEDENAŚCIE LAT PO PROSTATEKTOMII, PSA NADAL NIEOZNACZALNE
(tzn.poniżej progu czułości analitycznej 0,01 - moje laboratorium kupiło sobie jakieś siedem lat temu czulszy analizator niż mieli przedtem,kiedy 'nieoznaczalne' znaczyło <0,04)
Cała historia opisana współcześnie pod: http://forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72041707,,Prostata_australijska.html?v=2
Awatar użytkownika
kangur__2007
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2236
Rejestracja: 27 wrz 2008, 13:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Nieprzeczytany postautor: rakar » 12 lis 2011, 14:37

kangur__2007 pisze:Znalazłem na prosalute:

Temat postu: Cenzura i bany na forum prostaty.Wysłany: 12 Lis 2011, 13:49

Rejestracja: 02 Maj 2008, 20:20
Posty: 27
Informuje ,że zostałem przez moda zbanowany z forum "Rak to nie wyrok".
Powód - za poglądy nie zgodne z linią ideową moderatorów.
Lecz wolę byc wyrzucony ,niż brac udział w tej żenadzie.
Szczegóły opisze pózniej.
Andrzej K. (annddy)





Panowie, o co tu chodzi? Zawsze mi się wydawało że jedyne podziały wśród nas na prawicę i lewicę sa między tymi, którzy mają zaraczony lewy albo prawy płat prostaty (centryści mają zaraczone oba, radykałowie już w ogóle prostaty nie mają, bo dali sobie wyciąć). Ja panów bardzo uprzejmie proszę o opanowanie się. Forów na których można sobie wzajemnie dopier.... na tle politycznym jest w Polsce setki. Porządnie prowadzone forum na temat CaP jest jedno.


Aha, i jeszcze jedno, czy w ogóle zakazane jest wymawianie nicka a n n d d y ? Bo jeśli nick jest wpisywany normalnie, to słowo a n n d d y jest automatycznie zmieniane przez skrypt forum na słowo "annddy".


Nigdy, nikomu jako administrator nie zabraniałem umieszczać osobistych poglądów. Tym razem zostałem zaatakowany ad personam, w stylu, że piszę po pijaku, że śmierdzi tu jak gówno i to trzykrotnie. A cóż to, ktoś będzie mnie okładał po twarzy, a ja będę to odbierał za dobrą monetę? Hola, hola. Odpisałbym słowami Kmicica, jak wodza oddziału Tatarów przywoływał do porządku, ale odpuszczę. Nie muszę być lubiany przez Annddy'ego, niemniej obrażać się nie pozwolę. Na PW wysłałem do niego wiadomość o zbanowaniu na 3 mieś.
Poza tymi przypadkami, nie widzę powodu, by go blokować. JEŻELI MNIE PRZEPROSI, ODBANUJĘ. Annddy jest jednym ze starszych stażem na forum i z nam go z jego postów Niech mi da przykład, kiedy go obrażałem, proszę bardzo, niech pokaże.


Jeżeli chodzi o nasz wątek z Zygmuntem, jeśli ma to być kością niezgody, zlikwiduję. Ale, też wiem, że kiedy Zygmunt z powodu wyjazdu do USA jakiś czas nie pisał, niektórzy upominali się o wznowienie pisania przez Zygmunta. Za bardzo zależy mi na jakości forum, by jakieś mało znaczące sprawy miały utrudniać działanie witryny. Ale, szantażować się i obrażać nie pozwolę. Natomiast, wynoszenie naszych spraw na inne forum? Cóż, jeżeli interesuje to administratora i uczestników tamtego forum? Co ja mogę, współczuję tamtemu forum i autorom "obiektywnych opinii" o nas.

Annddy został zbanowany na podst. dużego 16 pktu regulaminu:

"Jeśli administrator lub moderator nie wyjaśnił przyczyny dokonania jednej z ww. działań należy przyjąć, że treść wątku/postu, której powyższe dotyczy naruszała postanowienia niniejszego regulaminu. Komentarz do ww. działań może być wysłany na pw. Jeśli komentarza brakuje - zazwyczaj oznacza to, że administrator/moderator miał swoje ważne powody, dla których musiał pilnie ingerować w 'byt' wątku/postu, a komentarza udzieli wkrótce. * Korzystając z zasobów tego forum akceptujesz politykę i sposób prowadzenia i moderowania forum przez administratorów oraz moderatorów. * Wszyscy traktujemy się z szacunkiem i życzliwością."
Obrazek Trudno poważnie dyskutować z kimś pozbawionym poczucia humoru
2018 XV edycja Konkursu "Godni Naśladowania" wyróżniony POZARZĄDOWIEC GODNY NAŚLADOWANIA przez Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Ur.1949
III'2007 PSA 8,28;biopsja Gl1+2!?;10/V/2007 limfadenektomia węzły b/z;IX'PSA 0,07;HT VIII-XII;RT XII'07-I'08 7400cGy/37frakcji;cTpN0M0
IV'2008 PSA 0,08; X’ TK ok XII' zastrzyki przeciwzakrzepicowe
I'2009 - XII' PSA 0,35 ng/ml - 0,60 ng/ml
I’2010 MRI ok, zastrzyki przeciwzakrzepicowe do IV’, III’ scyntygrafia & TRUSok, IX’ biopsja spartolona, VII' PSA 0,61;XII' 0,83;
VII'2011 1,03 T'2,33 MRI podejrzenie wznowy VIII’ biopsja- Sclerosis atrophicans prostatae;XI' MRI b/z - obserwować, PSA XI' 1,85;
V'2012 PSA 2,68 T 2,33;VII' 3,37 T'1,23;VII' PET-CT z octanem sugeruje proces nowotworowy; X' PSA 5,40;od X' Apo-Flutam 3x dziennie;po 1 mieś. PSA 1,28; 2 mieś. 1,05; 3 mieś. PSA 0,837;T 2,07
I'2013 zastrzyk Diphereline 11,25 mg na 3 mieś.; IV'2013 PSA 3,14 drugi Dipheriline+ Apo-flutam(zaniechany po 3,5 dniach);IV' w innym lab. PSA po 2 dniach 5,31, po 2 tyg. w swoim lab. PSA 1,92 ng/ml, T 0,19 ng/ml; VI' PET-CT z Choliną rak w obrębie stercza, VII' PSA 9,50 ng/ml, bikalutamid 50 mg * biopsja stercza = ogólnie Gleason 5+4, jeszcze w obrębie torebki (margines 0,2 mm); VIII' PSA 1,30 * T 1,51 bikalutamid 50mg; IX' Zmiana na Eligard PSA 0,85 przed BT IX/X' - 30 Gy=3x10;
I'2014 PSA 0,38 ng/ml {odstawiony bikalutamid}III' PSA 0,86{koniec działania Eligardu} IV' T 0,58 ng/ml*PSA 1,17 ng/ml; VI' T 2,35 & PSA 3,24;VII' T=2,25 & PSA 4,04* VIII' PSA 4,20 T 2,52 PET naciekanie na pęcherz, pęcherzyki nasienne, węzły chłonne| VIII' PSA 4,00 T 2,58 | IX' PSA 4,02 T 1,53 | XI' PSA 6,90 Apo-Flutam 2 tyg, po tym Eligard|
I'2015 PSA 1,65>II' PET-CT z choliną, praktycznie jak w roku poprz.>IV' PSA 8,83 ng/ml, T 1,69 ng/dl, zastosowano bikalutamid> 05' uretrotomia (pobrano próbki do badania histopatol.) V' PSA 1,10; VII' PSA 0,23 ng/ml; IX' 0,26 ng/ml, XI’ TURP, XI/XII' 0,35 ng/ml
I'2016 PSA 0,34 ng/ml, T 0,12 ng/dl / II/II'I PSA 0,41 ng/ml; IV' PSA 0,62 ng/ ml, T 0,23 ng/dl; VI' PSA 0,87 ng/ml, VII posiew ujemny(zaskoczenie), IX PSA 1,70 ng/ml; IX/X' PET-CT progresja, meta do węzła chłonnego biodrowego wspólnego prawego; X' PSA 1,66 ng/ml, T 0,17 ng/dl; XI' PSA 2,14 ng/ml; XII' PSA 3,03 ng/ml, T 0,104 ng/ml
I'2017 PSA 4,05 ng/ml, 08/02/2017 urestomia, II/III'2017 4,88 ng/ml, IV/V'17 PSA 5,36 ng/ml, 1-31maja badanie kliniczne ARAMIS, 5 maja Eligard pół roku, V/VI PSA 6,74 ng/ml, VI/VII 7,28 ng/ml; VIII PSA 9,87 ng/ml, T 0,091ng/dl 24/VIII Xtandi, 19/IX PSA 2,21 ng/ml, 04/X Eligard 45, 16/X PSA 1,55 ng/ml, 13/XI PSA 1,80 ng/ml, 05/XII PSA 3,43 ng/ml, T 0,127L ng/ml,
I'2018 PSA 9,67 ng/m/; scyntygrafia kości wolne od meta; 22/I' PSA 8,08 ng/ml; 24/I' liczne nacieki; 26/I' ChT I wlew docetakselu (jeszcze 9), II'2018 TURBT (koagulacja), badanie histopato: rak prostaty + wykryto drobnokomórkowy rak neuroendokrynny; III/IV' Eligard 45: IV' MRI pęcherz, węzły, odbyt nacieki PSA 7,97 ng/ml; V' PSA 5,92 ng/ml; VI' PSA 3,22 ng/ml; 22/06 ostatni wlew, przerwano ChT; VIII' 2 mieś po ChT PSA 1,81 ng/ml; VIII'23 TK podobne do poprz.; X' PSA 6,44 ng/ml; XI' 4,01 ng/ml, 22.XI' Eligard na pół roku; XII PSA 3,63 ng/ml
Awatar użytkownika
rakar
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9056
Rejestracja: 09 lip 2007, 08:09
Lokalizacja: Olsztyn
Blog: Wyświetl blog (0)

Nieprzeczytany postautor: rakar » 12 lis 2011, 20:45

Annddy,
odbanowalem Ciebie. Nie musisz mnie przepraszać - Twoje sumienie, Twoja sprawa. Cóż, jeżeli się nie zgadzasz z czyimiś poglądami, możesz to stanowczo napisać, a nie obrażać innych epitetowymi insynuacjami.


Uzasadnienie

Dla mnie dobro chorych i ich najbliższych jest najważniejsze. Pomagać powinniśmy sobie w należytej atmosferze. Obiecałem sobie, ze będę pomagać na tyle, na ile będę mógł. Nie jest to spowodowane jakimiś osobistymi ambicjami, a jedynie moją powinnością. Zawsze twierdziłem, że nie samym chlebem człowiek żyje. Nie da się rozmawiać tylko o chorobie. Zrozumieli to moderatorzy na innym forum, ale tam ma to inne, bardziej przyziemskie podłoże. Jesteś tu jednym z najstarszych onkologicznych forumowiczów i współtwórcą tego forum. Nie chcę swarów. Nasz wątek Zygmunt - RaKaR pozostanie, ale będziemy unikać w nim klimatów politycznych. Jednocześnie proszę, wyzbądź się napaści na mnie, nie obrażaj.
Obrazek Trudno poważnie dyskutować z kimś pozbawionym poczucia humoru
2018 XV edycja Konkursu "Godni Naśladowania" wyróżniony POZARZĄDOWIEC GODNY NAŚLADOWANIA przez Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Ur.1949
III'2007 PSA 8,28;biopsja Gl1+2!?;10/V/2007 limfadenektomia węzły b/z;IX'PSA 0,07;HT VIII-XII;RT XII'07-I'08 7400cGy/37frakcji;cTpN0M0
IV'2008 PSA 0,08; X’ TK ok XII' zastrzyki przeciwzakrzepicowe
I'2009 - XII' PSA 0,35 ng/ml - 0,60 ng/ml
I’2010 MRI ok, zastrzyki przeciwzakrzepicowe do IV’, III’ scyntygrafia & TRUSok, IX’ biopsja spartolona, VII' PSA 0,61;XII' 0,83;
VII'2011 1,03 T'2,33 MRI podejrzenie wznowy VIII’ biopsja- Sclerosis atrophicans prostatae;XI' MRI b/z - obserwować, PSA XI' 1,85;
V'2012 PSA 2,68 T 2,33;VII' 3,37 T'1,23;VII' PET-CT z octanem sugeruje proces nowotworowy; X' PSA 5,40;od X' Apo-Flutam 3x dziennie;po 1 mieś. PSA 1,28; 2 mieś. 1,05; 3 mieś. PSA 0,837;T 2,07
I'2013 zastrzyk Diphereline 11,25 mg na 3 mieś.; IV'2013 PSA 3,14 drugi Dipheriline+ Apo-flutam(zaniechany po 3,5 dniach);IV' w innym lab. PSA po 2 dniach 5,31, po 2 tyg. w swoim lab. PSA 1,92 ng/ml, T 0,19 ng/ml; VI' PET-CT z Choliną rak w obrębie stercza, VII' PSA 9,50 ng/ml, bikalutamid 50 mg * biopsja stercza = ogólnie Gleason 5+4, jeszcze w obrębie torebki (margines 0,2 mm); VIII' PSA 1,30 * T 1,51 bikalutamid 50mg; IX' Zmiana na Eligard PSA 0,85 przed BT IX/X' - 30 Gy=3x10;
I'2014 PSA 0,38 ng/ml {odstawiony bikalutamid}III' PSA 0,86{koniec działania Eligardu} IV' T 0,58 ng/ml*PSA 1,17 ng/ml; VI' T 2,35 & PSA 3,24;VII' T=2,25 & PSA 4,04* VIII' PSA 4,20 T 2,52 PET naciekanie na pęcherz, pęcherzyki nasienne, węzły chłonne| VIII' PSA 4,00 T 2,58 | IX' PSA 4,02 T 1,53 | XI' PSA 6,90 Apo-Flutam 2 tyg, po tym Eligard|
I'2015 PSA 1,65>II' PET-CT z choliną, praktycznie jak w roku poprz.>IV' PSA 8,83 ng/ml, T 1,69 ng/dl, zastosowano bikalutamid> 05' uretrotomia (pobrano próbki do badania histopatol.) V' PSA 1,10; VII' PSA 0,23 ng/ml; IX' 0,26 ng/ml, XI’ TURP, XI/XII' 0,35 ng/ml
I'2016 PSA 0,34 ng/ml, T 0,12 ng/dl / II/II'I PSA 0,41 ng/ml; IV' PSA 0,62 ng/ ml, T 0,23 ng/dl; VI' PSA 0,87 ng/ml, VII posiew ujemny(zaskoczenie), IX PSA 1,70 ng/ml; IX/X' PET-CT progresja, meta do węzła chłonnego biodrowego wspólnego prawego; X' PSA 1,66 ng/ml, T 0,17 ng/dl; XI' PSA 2,14 ng/ml; XII' PSA 3,03 ng/ml, T 0,104 ng/ml
I'2017 PSA 4,05 ng/ml, 08/02/2017 urestomia, II/III'2017 4,88 ng/ml, IV/V'17 PSA 5,36 ng/ml, 1-31maja badanie kliniczne ARAMIS, 5 maja Eligard pół roku, V/VI PSA 6,74 ng/ml, VI/VII 7,28 ng/ml; VIII PSA 9,87 ng/ml, T 0,091ng/dl 24/VIII Xtandi, 19/IX PSA 2,21 ng/ml, 04/X Eligard 45, 16/X PSA 1,55 ng/ml, 13/XI PSA 1,80 ng/ml, 05/XII PSA 3,43 ng/ml, T 0,127L ng/ml,
I'2018 PSA 9,67 ng/m/; scyntygrafia kości wolne od meta; 22/I' PSA 8,08 ng/ml; 24/I' liczne nacieki; 26/I' ChT I wlew docetakselu (jeszcze 9), II'2018 TURBT (koagulacja), badanie histopato: rak prostaty + wykryto drobnokomórkowy rak neuroendokrynny; III/IV' Eligard 45: IV' MRI pęcherz, węzły, odbyt nacieki PSA 7,97 ng/ml; V' PSA 5,92 ng/ml; VI' PSA 3,22 ng/ml; 22/06 ostatni wlew, przerwano ChT; VIII' 2 mieś po ChT PSA 1,81 ng/ml; VIII'23 TK podobne do poprz.; X' PSA 6,44 ng/ml; XI' 4,01 ng/ml, 22.XI' Eligard na pół roku; XII PSA 3,63 ng/ml
Awatar użytkownika
rakar
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9056
Rejestracja: 09 lip 2007, 08:09
Lokalizacja: Olsztyn
Blog: Wyświetl blog (0)

Nieprzeczytany postautor: annddy » 13 lis 2011, 11:44

rakar pisze:Nie musisz mnie przepraszać - Twoje sumienie, Twoja sprawa.

A za co?
Zbanowanie mnie to Twoje sumienie ,Twoja sprawa.Nie gniewam się rozumiem ,poniosły Cię emocje.
Ur.1959 r.
PSA-9,34,biopsja -10 rdzeni -2 pozytywne w dwóch płatach -30%
Gleason 4+3,rak nie przekracza torebki.Stan kliniczny T2cNxMO.RP -25.04.2006
Histopatologia po operacji stan T3aN1M0 - margines obustronnie + ,węzły chłonne 3/4 +, pęcherzyki nasienne-czyste , Gleason 4+5.
HT od 05.2006, RT 06-08.2006r
PSA- 15.05.2006-0,38, 04.06.2006-0,10, 08.2006 <0,06 , 02.2009-<0.06,02.2010 - <0,008 10.2010 - 0,00 04.2011 - 0,00 11.2011 - 0,00 - Hormony - stop 02.12 - PSA <0,008 , 05.2012 - 0,00
08.12 -PSA<0,008; 12.12-PSA <0,008 , 03.13 -PSA<0,008 , 07.2013.- PSA -0,01 ; 09.2013 -PSA - 0,00 ;05.2014 -PSA-<0,008 =)
09.2014 -PSA-<0,008, 20.02.2015 - PSA-0,00, 09.2015 - PSA-0,007 :) ,T-4,05
Awatar użytkownika
annddy
Użytkownik
 
Posty: 1105
Rejestracja: 15 cze 2008, 09:33
Lokalizacja: Wrocław
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: O co tu chodzi?

Nieprzeczytany postautor: starys » 07 paź 2015, 19:57

Kiedyś trafiłem na innojęzyczne forum gdzie dyskutowano o niektórych dziedzinach matematyki, fizyki i kosmologii. Tak bardzo specjalistyczne forum miało wyjątkowo dużo użytkowników i to z całego świata, bo około 1,2 tysiąca, z czego kilkuset aktywnych. Ponieważ interesuje mnie kosmologia to przez 6 lat byłem biernym użytkownikiem tegoż forum (jestem raczej humanistą), a mądre głowy zawzięcie dyskutowały. To było fascynujące.
Na początku tego roku tak „ni z gruchy ni z pietruchy” zaczęły się podjazdy pod Adminów, nieuzasadnione, bzdurne zarzuty, obrażanie i zaczęło się tworzyć jakieś podziemie. Admini przez kilka miesięcy prosili o opamiętanie się, a potem zapowiedzieli, że jeśli sytuacja się nie uspokoi to zamkną forum. Wrzask podniósł się jeszcze większy, że nie mogą tego zrobić, bo tu jest ich własność intelektualna itp. Użytkownicy pogubili się, bo zaczęli uważać, że forum jest ich własnością.
Któregoś dnia gdy chciałem wejść na stronkę pojawił się komunikat, że na podstawie art. X regulaminu forum zostało zamknięte.
Na naszym forum mówi o tym punkt 14 Regulaminu, ale nie chciałbym doczekać chwili by został użyty.
Ur. 1948; XII/2014-DRE, PSA-12,49; I/2015-TRUS stercz 29,5 ml; II/2015- biopsja formalna, CaP,Gl 4+3,lewy, utkanie 30%; Start HT 16.03.2015 Zoladex10,8 + Flutamid 3x1; III/2015- rtg klatki-płuca OK, zwyrodnienie kręgosłupa; III/2015 – TK jamy brzusznej i miednicy mn. - gruczoł krokowy powiększony (42x45x38), dobrze odgraniczony, niejednorodny. Pęcherzyki nasienne nie wykazują zmian. Nie stwierdzono powiększenia węzłów chłonnych. Ściany pęcherza wykazują cechy wzmożonej trabekulacji. Nie stwierdza się meta do kości i płuc. Zwyrodnienie stawów biodrowych i kręgosłupa, dyskopatia wielopoziomowa. Pozostałe organy OK.; 20.03.2015 – PSA 9,55; 02.06.2015 - PSA 0,83;Test. 0,33ng/ml ;08.06.2015 - Zoladex10.8 (2-gi zast.); Flutamid STOP; 02.09.2015 - PSA 0,67; 11.09.2015 -Zoladex10.8 (3-ci zast.); 08 i 15.09.2015 MRI miednicy i jamy brzusznej - OK; prostata 28,2 ml, brak zmian meta;17.09.2015 - Konsylium - zakwalifikowany do RT radykalnej,T2c; 16.10.2015 - Brak techn.możliwości wyk. RT w CO Opole, przekierowanie do Gliwic; 26.10.2015 - Zakwalifikowany do mono-brachyterapii HDR w COI Gliwice; HDR BT 05.11 - 3.12.2015 3x11Gy/g razem 33 Gy; HT stop 07.12.2015;19.04.2017- Scyntygr. kości -OK; 29.08.2017 włącz. HT Apo-Flutam (3x1) + 12.09.2017 Eligard 22,5; 15.09.2017- PET jedno ognisko meta w talerzu biodr.; 02.10.2017- Apo-Flutam STOP; 11.12.2017- Eligard 45; Luty 2018 -Eligard nie działa, błąd przy podawaniu; 20.02.2018 - włączono Bicalutamid 1x50 mg/doba; Czerwiec 2018- Eligard 45 + Bicalutamid 1x50/doba;

PSA po HDR BT, kolor-inne lab.,w nawiasach testost.: 18.01.2016 - 0,493; 25.04.2016 - 0,709 (T-2,43); 08.08.2016 -0,773 (T-5,41); 14.11.2016 -0,863; 20.03.2017- 3,57 (T-5,86); 24.04.2017- 8,782; 28.08.2017-37,006 (T-7,88);12.10.2017-15,580;10.11.2017-13,730;(06.12.2017 T-0,22);11.12.2017-9,997; 10.01.2018-6,030 (T-0,27);08.02.2018-5,57 (T-3,99); 14.02.2018-6,94 (T-5,92); 20.02.2018-9,82 (T-8,02); 11.04.2018-3,713 (T-9,53); 18.06.2018-3,193 (T-9,79); 19.07.2018-3,020 (T-0,19:) 18.09.2018- 2,65 (T-0,19);16.11.2018- 2,69 (T-0,11)
starys
Użytkownik
 
Posty: 645
Rejestracja: 14 mar 2015, 11:49
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Sprawy forum * Forum public

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

logo zenbox