PROSZĘ O WYJAŚNIENIA

PROSZĘ O WYJAŚNIENIA

Nieprzeczytany postautor: wiatger » 13 maja 2021, 20:19

Szanowni Admini

W dniu 10.05.21 przeglądając nasze forum zauważyłem, że w zakładce
„O czym powinniśmy wiedzieć przed, w trakcie i po leczeniu” pojawił się nowy temat (założony przez zosię bluszcz) p.t.:
„ LEKI PODSTAWOWEJ HORMONOTERAPII”.
W akapicie „ Analogi GnRH (LHRH)…” wymienione były dwie grupy leków: LEUPRORELINA i GOSERELINA, nie było natomiast TRYPTORELINY.
W związku z powyższym napisałem stosowny post, który dziwnym trafem zniknął, a tekst tematu został uzupełniony o leki z grupy Tryptoreliny.

Dodatkowo temat ten został zablokowany – w jakim celu ?
Proszę o wyjaśnienia całości sprawy.

Pozdrawiam
wiatger
ur. 1943. Od 2011 (PSA 1,87 ng/ml) leczenie BPH (Omnic Ocas).
02.2015 – PSA 4,12 ng/ml; MRI miednicy: podejrzenie zmiany npl gruczołu krokowego.
10.2016 – tPSA 6,19 ng/ml; fPSA 0,54 ng/ml; DRE: wyczuwalny guzek.
12.2016 – PSA 7,71 ng/ml; mpMRI: ognisko hipointensywne, cechy infiltracji lewych pęcherzyków nasiennych- wysokie podejrzenie naciekającego raka stercza, PI-RADS 5. 02.01.2017 biopsja : płat prawy - w jednym z bioptatów mikroognisko raka gruczołowego ; płat lewy - rak gruczołowy, Gleason 8 (4+4). Naciekanie nerwów niewidoczne. Scyntygrafia b. z.,
Od 18.01.17 Flutamid 3x250mg; 02.17 PSA 2,44 ng/ml; 31.01.17 Eligard 22,5 mg;14.02.17 Flutamid stop. 20.03.17 PSA 0,786 ng/ml. 29.03.17 rozpoczęcie TomoTherapy. 05.2017 Eligard 45 mg. 25.05.17 zakończenie RT, PSA 0,184 ng/ml, T 34 ng/dl; 10.17 tPSA 0,02 ng/ml, T 8,5 ng/dl; 11.17 Eligard 22,5; 02.18 PSA <0,01, Diphereline 11,25; 05.18 PSA <0,006, T 5,0 ng/dl, Diphereline 11,25; 08.18 PSA <0,01, T 28 ng/dl (inne lab.), HT STOP!
po 3 m bez HT (11.18) – PSA 0,035 ; T 127; po 6 m bez HT (02.19) – PSA 0,828 ; T 255;
po 7 m bez HT (03.19) – PSA 0,911; T n.b.; po 8 m bez HT (04.19) – PSA 0,873; T 197;
po 9 m bez HT (05.19) - PSA 0,782; T – 189 ; 06.19 - scyntygrafia i SPECT/CT - bez zmian ogniskowych.
Po 11 m bez HT (07.19) - PSA 0,711; T - 216; po 14 m bez HT (10.19) - PSA 0,467; T - 238;
po 17 mieś. bez HT (02.20): PSA – 0,625; T - 250; po 20 mieś. bez HT (05.20): PSA - 1,62; T - 298;
08.06. - PET/CT PSMA z 18F - ogniska w Th3 i Th6, nie jasna sprawa prostaty. 03.08.20: PSA – 3,077.
06.08.20 - mpMRI prostaty: naciek npl. 21-27.08.20 RT - 3 frakcje po 8 Gy na zmianę na kręgosłup (Th3 iTh6) met. CK. 24.08.20 - biopsja prostaty - w dwóch (na 14) bioptatach wznowa Gl 8 (4+4 ). 07.10.20: PSA 4,296. 07-16.10.20 RT- 5 frakcji po 6,75 Gy na prostatę met. CK. Styczeń 2021 - covid. 02.21 PSA 5,58; 03.21 PSA 4,17; 04.21 PSA 6,01. 03.21 bad. genetyczne - mutacja c.444+1G>A w genie CHEK2. 04.21-PET 68Ga PSMA - podejrzany pęcherzyk. 05.21 PSA 8,13; Diphereline 11,25; 08.21; PSA 0,483; TES 5,7 ng/dl; Diphereline 11,25.
wiatger
 
Posty: 263
Rejestracja: 11 lis 2016, 12:00
Lokalizacja: okolice Łodzi
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: PROSZĘ O WYJAŚNIENIA

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 14 maja 2021, 01:14

@wiatger

1. Rzeczywiście, kopiując przygotowane informacje o lekach podstawowej HT dostępnych w PL opuściłam grupę tryptoreliny. Mea culpa.
2. Po Twoim poście uzupełniłam brakującą informację, a Twój post usunęłam zamierzając jednocześnie wysłać Ci na pw podziękowanie oraz zawiadomić o usunięciu Twojego, zbędnego już postu. Niestety zajęłam się czymś innym i pw nie wysłałam. Mea maxima culpa.
3. Temat został zamknięty (jak wiele innych) ponieważ informacje w nim zawarte nie podlegają dyskusji.

pzdr
zosia
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9790
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: PROSZĘ O WYJAŚNIENIA

Nieprzeczytany postautor: wiatger » 14 maja 2021, 20:53

@ Zosiu

Przeoczenia i pomyłki zdarzają się każdemu i jestem w stanie to zrozumieć.
Jednak co do formy, zarówno zamierzonego jak i faktycznego załatwienia tej sprawy mam już inne zdanie.

zosia bluszcz pisze: Temat został zamknięty (jak wiele innych) ponieważ informacje w nim zawarte nie podlegają dyskusji.


Nikt rozsądny nie dyskutuje z faktami bezspornymi, ale takich jest mało.
Moje ponad 45-letnie doświadczenie zawodowe mówi mi, że jeszcze gorzej wygląda sprawa z wszelkiego rodzaju „ informacjami”,
toteż zamykanie do nich dostępu na forum, zakładając że są prawdziwe i kompletne znajduję jako działanie nie do przyjęcia.

Prawdopodobnie, gdyby nie mój poprzedni (usunięty) post, wisiała by ta niepełna informacja o lekach w dalszym ciągu.

Ale to nie koniec.
Otóż w tej zamkniętej „informacji” brakuje w dalszym ciągu kilku b. istotnych pozycji lekowych, jak np.:
ANTYANDROGENY – Bicalutamid:
Binabic (Rp) tabletki powlekane 150 mg 28 szt. 130,50/130,50

Analogi GnRH (LHRH) /Agonisci GnRH
LEUPRORELINA
Leuprostin (Rp) implant w ampułko-strzykawce 3,6 mg 1 amp.-strzyk. 31,82/216,33
Leuprostin (Rp) implant w ampułko-strzykawce 5,0 mg 1 amp.-strzyk. 14,79/568,33
Librexa (Rp) implant w ampułko-strzykawce 11,25 mg 1 amp.-strzyk. 640,00/640,00
Lucrin Depot (Rp) mikrosfery do sporz. zaw. do wstrzyk.11,25 mg 1 zestaw 950,00/950,00

TRIPTORELINA
Gonapeptyl Daily roztwór do wstrzyk. 0,1 mg/ml 7 amp.-strzyk. 3,20/181,04
Decapeptyl Depot (Rp) proszek i rozp. do sporz. zawi. do wstrzyk. 3,75 mg 1 zest. 845,00/845,00

[size=150] Może jednak warto ten temat „otworzyć” i przenieść tam niniejszą dyskusję ???[/size]

Pozdrawiam
@ wiatger
ur. 1943. Od 2011 (PSA 1,87 ng/ml) leczenie BPH (Omnic Ocas).
02.2015 – PSA 4,12 ng/ml; MRI miednicy: podejrzenie zmiany npl gruczołu krokowego.
10.2016 – tPSA 6,19 ng/ml; fPSA 0,54 ng/ml; DRE: wyczuwalny guzek.
12.2016 – PSA 7,71 ng/ml; mpMRI: ognisko hipointensywne, cechy infiltracji lewych pęcherzyków nasiennych- wysokie podejrzenie naciekającego raka stercza, PI-RADS 5. 02.01.2017 biopsja : płat prawy - w jednym z bioptatów mikroognisko raka gruczołowego ; płat lewy - rak gruczołowy, Gleason 8 (4+4). Naciekanie nerwów niewidoczne. Scyntygrafia b. z.,
Od 18.01.17 Flutamid 3x250mg; 02.17 PSA 2,44 ng/ml; 31.01.17 Eligard 22,5 mg;14.02.17 Flutamid stop. 20.03.17 PSA 0,786 ng/ml. 29.03.17 rozpoczęcie TomoTherapy. 05.2017 Eligard 45 mg. 25.05.17 zakończenie RT, PSA 0,184 ng/ml, T 34 ng/dl; 10.17 tPSA 0,02 ng/ml, T 8,5 ng/dl; 11.17 Eligard 22,5; 02.18 PSA <0,01, Diphereline 11,25; 05.18 PSA <0,006, T 5,0 ng/dl, Diphereline 11,25; 08.18 PSA <0,01, T 28 ng/dl (inne lab.), HT STOP!
po 3 m bez HT (11.18) – PSA 0,035 ; T 127; po 6 m bez HT (02.19) – PSA 0,828 ; T 255;
po 7 m bez HT (03.19) – PSA 0,911; T n.b.; po 8 m bez HT (04.19) – PSA 0,873; T 197;
po 9 m bez HT (05.19) - PSA 0,782; T – 189 ; 06.19 - scyntygrafia i SPECT/CT - bez zmian ogniskowych.
Po 11 m bez HT (07.19) - PSA 0,711; T - 216; po 14 m bez HT (10.19) - PSA 0,467; T - 238;
po 17 mieś. bez HT (02.20): PSA – 0,625; T - 250; po 20 mieś. bez HT (05.20): PSA - 1,62; T - 298;
08.06. - PET/CT PSMA z 18F - ogniska w Th3 i Th6, nie jasna sprawa prostaty. 03.08.20: PSA – 3,077.
06.08.20 - mpMRI prostaty: naciek npl. 21-27.08.20 RT - 3 frakcje po 8 Gy na zmianę na kręgosłup (Th3 iTh6) met. CK. 24.08.20 - biopsja prostaty - w dwóch (na 14) bioptatach wznowa Gl 8 (4+4 ). 07.10.20: PSA 4,296. 07-16.10.20 RT- 5 frakcji po 6,75 Gy na prostatę met. CK. Styczeń 2021 - covid. 02.21 PSA 5,58; 03.21 PSA 4,17; 04.21 PSA 6,01. 03.21 bad. genetyczne - mutacja c.444+1G>A w genie CHEK2. 04.21-PET 68Ga PSMA - podejrzany pęcherzyk. 05.21 PSA 8,13; Diphereline 11,25; 08.21; PSA 0,483; TES 5,7 ng/dl; Diphereline 11,25.
wiatger
 
Posty: 263
Rejestracja: 11 lis 2016, 12:00
Lokalizacja: okolice Łodzi
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: PROSZĘ O WYJAŚNIENIA

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 15 maja 2021, 01:31

@Wiatger

Administracja forum dziękuje Ci bardzo za Twoje zaangażowanie.

Temat Leki podstawowej hormonoterapii został uzupełniony o brakujące pozycje wymienione w Twoim poście wyżej.
Czy byłbyś uprzejmy sprawdzić czy żaden lek nie został opuszczony? Thnx

pzdr
zosia
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9790
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: PROSZĘ O WYJAŚNIENIA

Nieprzeczytany postautor: wiatger » 15 maja 2021, 22:32

@ Zosiu

zosia bluszcz pisze:Administracja forum dziękuję Ci bardzo za Twoje zaangażowanie.

Czuję się zaszczycony podziękowaniami otrzymanymi od Administracji forum.


zosia bluszcz pisze:Czy byłbyś uprzejmy sprawdzić czy żaden lek nie została opuszczony?

Wydaje mi się, że na tą chwilę, uwzględnione zostały wszystkie podstawowe leki używane w Polsce do hormonoterapii.

Chciałbym przy okazji zwrócić uwagę, że chyba należałoby jeszcze poprawić wyraz „Antyngonadotropiny „
występujący w akapicie:

„Analogi GnRH (LHRH) /Agonisci GnRH (LHRH / Antyngonadotropiny „ Thnx - poprawione. -zb

Pozdrawiam
@ wiatger
ur. 1943. Od 2011 (PSA 1,87 ng/ml) leczenie BPH (Omnic Ocas).
02.2015 – PSA 4,12 ng/ml; MRI miednicy: podejrzenie zmiany npl gruczołu krokowego.
10.2016 – tPSA 6,19 ng/ml; fPSA 0,54 ng/ml; DRE: wyczuwalny guzek.
12.2016 – PSA 7,71 ng/ml; mpMRI: ognisko hipointensywne, cechy infiltracji lewych pęcherzyków nasiennych- wysokie podejrzenie naciekającego raka stercza, PI-RADS 5. 02.01.2017 biopsja : płat prawy - w jednym z bioptatów mikroognisko raka gruczołowego ; płat lewy - rak gruczołowy, Gleason 8 (4+4). Naciekanie nerwów niewidoczne. Scyntygrafia b. z.,
Od 18.01.17 Flutamid 3x250mg; 02.17 PSA 2,44 ng/ml; 31.01.17 Eligard 22,5 mg;14.02.17 Flutamid stop. 20.03.17 PSA 0,786 ng/ml. 29.03.17 rozpoczęcie TomoTherapy. 05.2017 Eligard 45 mg. 25.05.17 zakończenie RT, PSA 0,184 ng/ml, T 34 ng/dl; 10.17 tPSA 0,02 ng/ml, T 8,5 ng/dl; 11.17 Eligard 22,5; 02.18 PSA <0,01, Diphereline 11,25; 05.18 PSA <0,006, T 5,0 ng/dl, Diphereline 11,25; 08.18 PSA <0,01, T 28 ng/dl (inne lab.), HT STOP!
po 3 m bez HT (11.18) – PSA 0,035 ; T 127; po 6 m bez HT (02.19) – PSA 0,828 ; T 255;
po 7 m bez HT (03.19) – PSA 0,911; T n.b.; po 8 m bez HT (04.19) – PSA 0,873; T 197;
po 9 m bez HT (05.19) - PSA 0,782; T – 189 ; 06.19 - scyntygrafia i SPECT/CT - bez zmian ogniskowych.
Po 11 m bez HT (07.19) - PSA 0,711; T - 216; po 14 m bez HT (10.19) - PSA 0,467; T - 238;
po 17 mieś. bez HT (02.20): PSA – 0,625; T - 250; po 20 mieś. bez HT (05.20): PSA - 1,62; T - 298;
08.06. - PET/CT PSMA z 18F - ogniska w Th3 i Th6, nie jasna sprawa prostaty. 03.08.20: PSA – 3,077.
06.08.20 - mpMRI prostaty: naciek npl. 21-27.08.20 RT - 3 frakcje po 8 Gy na zmianę na kręgosłup (Th3 iTh6) met. CK. 24.08.20 - biopsja prostaty - w dwóch (na 14) bioptatach wznowa Gl 8 (4+4 ). 07.10.20: PSA 4,296. 07-16.10.20 RT- 5 frakcji po 6,75 Gy na prostatę met. CK. Styczeń 2021 - covid. 02.21 PSA 5,58; 03.21 PSA 4,17; 04.21 PSA 6,01. 03.21 bad. genetyczne - mutacja c.444+1G>A w genie CHEK2. 04.21-PET 68Ga PSMA - podejrzany pęcherzyk. 05.21 PSA 8,13; Diphereline 11,25; 08.21; PSA 0,483; TES 5,7 ng/dl; Diphereline 11,25.
wiatger
 
Posty: 263
Rejestracja: 11 lis 2016, 12:00
Lokalizacja: okolice Łodzi
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Sprawy forum * Forum public

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

logo zenbox