Niestety dołączyłem do klubu poniżej 50

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Niestety dołączyłem do klubu poniżej 50

Nieprzeczytany postautor: peter » 06 gru 2017, 15:28

Witam.

Dziś św.Mikołaja. 6 lat temu dokładnie w tym dniu trzymałem kartkę w ręku, w szpitalu na Szwajcarskiej w Poznaniu, z wynikiem biopsji.
Po tygodniu już byłem zoperowany. Szybko to minęło, sporo rzeczy się wydarzyło. Praktycznie same pozytywne.
Wyniki jak widać ciągle oznaczalne, ale w granicy. Do urologa jeżdżę raz w roku, a wyniki robię jak widać. Co przyszłość przyniesie, czas pokaże.
Napisałem to dlatego, że jak człowiek się dowiaduje o tym to świat się wali, ale pamiętajcie nie wiecie ile dobrego jeszcze przed Wami. Tego Wam życzę w tym dniu, samego dobrego. Peter
ur. 1964 r. XII.2011 RP. PSA=6,0. Histopatologia:Naciek raka nie przekracza torebki.Nasieniowody i pęcherzyki bez zmian. Węzły usunięto, bez zmian.GL(3+3),pT2cN0Mx. 6 ty. 0,012;2,5 m. 0,011;5 m.:0,017; 6 i 8 m.:0,020, 11 m. :0,03, 13 m.:0,025;15,18,21 m.:0,028; 25m=0,031;29m=0,025;32m=0,028, 3 lata=0,083;37m=0,037 39m=0,034;43m-0,015; 4 lata - 0,024; 4 lata i 4 mce - 0,013; 4 lata i 9 miesięcy( 01.09.2016)=0,024; 5 lat i dwa miesiące (27.02.2017) = 0,035; 31.03.2017=0,031; 30.08.2017= 0,043; 25.10.2017=0,029


http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=953
peter
 
Posty: 104
Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Niestety dołączyłem do klubu poniżej 50

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 07 gru 2017, 02:11

Gratulacje z okazji rocznicy :)
Jeszcze wielu takich wyników. Co najmniej dwustu i jeszcze trochę.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2177
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Niestety dołączyłem do klubu poniżej 50

Nieprzeczytany postautor: Nadzia » 07 gru 2017, 08:10

Peter
Człowiek docenia co ma i docenia życie jak coś "gruchnie" znienacka.
Wtedy człowiek przewartościowuje swoje całe życie.
Gratuluję takich lat,
Nadzia
Tata 1941
- 10.2015 TSA 6,12ng/ml, FPSA 0,62 ng/ml, współ.Gleason 6 (3+3),
-30.11.2015 Scyntygrafia: bardzo niejednorodne wysycenie kręgosłupa - obraz wymaga różnicowania między zaawansowanymi zmianami zwyrodnieniowymi (bardziej prawdopodobne ) a drobnoguzkowym rozsiewem procesu nowotworowego - konieczna jest uzupełniająca ocena radiologiczna.
-11.12.2015 RTG części krzyżowo-lędźwiowej :wiele zwyrodnień oraz ogniska wzmożonej sklerotyzacji w trzonach L1, L3,L4 -nie można jednocześnie wykluczyć zmian o charakterze meta-wskazany RM
-22.12.2015 -PSA 6,79 ng/ml
-22.12.2015 RTG klatki piersiowej OK
-28.12.2015 USG jamy brzusznej OK
-29.12.2015 MR miednicy - gruczoł krokowy 50x37x40mm, w strefie obwodowej płata prawego obszary hipointensywne w obrazach T1 i T2 odpowiadające ogniskom o wymiarach 27x18x22mm, w lewym płacie zmiana 7x6x7mm, zmiany nie przekraczają torebki gruczołu
LECZENIE:
-16.01.2016 Apo-Flutam (1m.)
-26.01.2016 Diphereline (co 3 m.)
-15.02.2016 START RT 78 GY, 39 frakcji
-08.04.2016 ZAKOŃCZENIE RT
-19.04.2016 drugi (ostatni!) zastrzyk Diphereline
-08.07.2016 PSA 0,074 ng/ml
-06.10.2016 PSA 0,094 ng/ml
-11.01.2017 PSA 0,132 ng/ml
-19.04.2017 PSA 0,131 ng/ml
-19.07.2017 PSA 0,100 ng/ml
-17.11.2017 PSA 0,113 ng/ml
Nadzia
 
Posty: 115
Rejestracja: 18 lis 2015, 11:25
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Niestety dołączyłem do klubu poniżej 50

Nieprzeczytany postautor: armands » 07 gru 2017, 11:43

Peter, tradycyjnie nie mogło zabraknąć moich gratulacji... co też z radością czynię :)

Pozdrawiam Ciebie serdecznie i tak trzymaj!

Armands
Rocznik 1961
Historia badań PSA: 03.2009 - PSA 3,60 / 12.2010 - PSA 4,70 / 09.2013 - PSA 13,31 Pierwsza wizyta u urologa / 10.2013 - PSA 10,70 / 01.2014- PSA 15,28
Badania dodatkowe:DRE (09.2013): stercz nie powiększony, symetryczny, jednorodny / TRUS: Stercz o wym. (HxLxW) 29,6x43,4x51,4 Objętość 34,5ml. Pęcherzyki nasienne gładkie, symetryczne bez patologii. Pęczki naczyniowo-nerwowe prawidłowe.
Biopsja (10.2013) (12 rdzeni): Prawy szczyt (1 rdzeń) - Prostatic carcinoma G 2+2=4/10, Reszta rdzeni czysta.
Scyntygrafia (01.2014): bez ognisk aktywnego proc. rozrostowego. MRI (01.2014): Gruczoł krokowy o zachowanej budowie strefowej. Zarys zewnętrzny gładki. W tylnej strefie obwodowej po str. lewej obszar o niskim sygnale w sekw. T2, wielk. 13x8mm. Obustronnie w pachwinach węzły chłonne wielk. do 10 mm po stronie prawej. Oba UKM-y i moczowody bez cech poszerzenia. Kości miednicy bez cech meta.
RP ( metodą otwartą) w CO w Bydgoszczy (03.2014)
Trzymanie moczu po dwóch miesiącach od zabiegu, do teraz - idealne. Potencja osłabiona, ale umożliwiająca współżycie (od 2 lat bez wspomagania lekami)
Badanie histopatologiczne po RP: węzły chłonne (12 szt.) - czyste (pN0), gruczoł krokowy - Adenocarcinoma acinare prostatea, Gl 3+3=6 (pT2c N0), pęcherzyki nasienne - czyste, marginesy (-).
PSA po RP: - po 3 miesiącach - 0,028 ng/ml, od 6 miesiąca do chwili obecnej (3 lata od RP) <0,002 ng/ml
http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=1418
Mój dzienniczek- instruktaż pobytu w bydgoskim CO
http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=38&t=1536
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Awatar użytkownika
armands
 
Posty: 2611
Rejestracja: 31 paź 2013, 10:27
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Niestety dołączyłem do klubu poniżej 50

Nieprzeczytany postautor: pawelsta » 07 gru 2017, 18:11

Gratulacje Peter :) Tak trzymać
ur.1958 PSA 05/2010-2,3; 08/2011-3,4; 06/2012-4,09. 08/2012 biopsja: rak prostaty Gleason 3+3. 10/10/2012 załonowa RP. Hispat. Gleason 3+3,węzły chłonne bez nowotworu, marginesy wyciętego gruczołu ani obustronne pęcherzyki nasienne nowotworu nie zawierają. PSA po 8 tygodniach po RP-0,004. PSA po 5 miesiącach po RP-0,002. PSA po 8 miesiącach po RP-0,003. PSA po 11 miesiącach po RP-0,002. PSA po 14 miesiącach po RP-0,003. PSA po 17 miesiącach po RP-0,003. PSA po 20 miesiącach po RP-0,002. PSA po 23 miesiącach po RP-0,002. PSA po 26 miesiącach po RP-0,002. PSA po 29 miesiącach po RP-0,001. PSA po 33 miesiącach po RP-0,002. PSA po 38 miesiącach po RP-0,002. PSA po 44 miesiącach po RP-0,002. PSA po 50 miesiącach po RP-0,003.PSA po 56 miesiącach po RP- 0,004. PSA po 5 latach po RP-0,004.

http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=1038
pawelsta
 
Posty: 138
Rejestracja: 27 sie 2012, 09:38
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: aga59, Bing [Bot], danutka1, Dona, Google [Bot], monika123 i 38 gości

logo zenbox