65l. Bx#1 2015 neg PSA 5 ng/ml MRI npl?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

65l. Bx#1 2015 neg PSA 5 ng/ml MRI npl?

Nieprzeczytany postautor: Jarek » 13 lis 2017, 20:31

Witam.

Mam 65 lat.
Dwa lata temu miałem biopsje a ostatnie (listopad 2017) PSA 5,05 ng/ml.

Proszę o ocenę wyniku badania MRI miednicy małej (z podaniem 20ml Optimark).

Wymiary stercza 55x69x67 średnica gruczolaka gruczołu ok 48 mm.
Strefa obwodowa jednorodna, wysoko sygnałowa w stanie obrzękowym.
Po podaniu kontrastu ujawniają się dwa ogniska o podwyższonym sygnale, jedno przystrzałkowo w strefie obwodowej średnicy 12 mm a drugie o wymiarze podłużnym 13 mm z lokalizowane w placie trzecim. Prawdopodobnie obie zmiany odpowiadają ogniskom rozrostu.


Od biopsji minęło równe lata bez ognisk rakowych.
Proszę o ocene wyniku jakie otrzymałem. Martwię się o te dwa ogniska a wizyta lekarska zaplanowana jest na styczen 2018r.
Z góry dziękuje za szybka odpowiedz
Jarek
 
Posty: 1
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:21
Blog: Wyświetl blog (0)

65l. Bx#1 2015 neg PSA 5 ng/ml MRI npl?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 13 lis 2017, 20:42

Witaj Jarku wśród nas,

Celem uniknięcia ew. błędów czy mógłbyś proszę wkleić skan lub zdjęcie opisu MRI oraz wyniku (opisu hist-pat) z biopsji zasłaniając dane personalne.

Odpowiadając zaś na twoje pytania:

1. Twój gruczoł krokowy jest ogromnie przerośnięty bowiem już przy objętości > 25 ml należy zinterpretować jako rozrost gruczołu krokowego w skrócie zwany BPH (eng: Benign Prostatic Hyperplasia) a u ciebie objętość wynosi aż 132,2 ml. Z pewnościę masz określone problemy z oddawaniem moczu bowiem przerośnięty gruczoł wgłebia się do pęcherza zajmując jego przestrzeń z natury przeznaczoną jako trywialnie określając "zbiornik magazynowy" moczu.

2. Powodem podwyższonego PSA może być nie tylko ww. rozrost gruczołu ale zapalenie i/lub rak, niestety.

3. Załącz pr. chronologiczny zapis wynikow PSA

4. Czy ja dobrze rozumiem, iż MRI było już 2 lata temu? czy też później? a jego wynik wtedy nie jest/był niepokojący, potwierdzil bowiem ww. BPH?

5. Należałoby stale monitorować PSA i archiwizować wyniki juz w wieku 50+. W Twojej grupie wiekowej przeciętny poziom PSA wynosi 1.39 ng/ml, górna granica normalnego poziomu PSA 4.0 ng/ml. A więc nieznacznie przekroczyłeś magiczny 4,0 ng/ml aczkolwiek, jak napisałem powyżej, podwyższone PSA jest powodowane przerostem gruczołu.
Czy urolog po zapoznaniu się z wynikiem MRI zaordynował leki na stwierdzony i wyjaśniony powyżej BPH?


6. Najlepiej zrób już W NAJBLIŻSZYM CZASIE badanie PSA total oraz PSA free z jednej próbki krwi.

7. Na zaplanowaną wizytę do urologa pójdziesz już z ww. wynikiem fPSA oraz tPSA, który umieścisz tutaj. Jeśli wynik będzie niepojący poradzimy Ci wizytę prywatną we wcześniejszym terminie zamiast czekania do stycznia 2018 na wizytę do urologa z NFZ.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml

XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku, potwierdziło ich usunięcie w RP podczas gdy w 2-krotnym pooperacyjnym MRI wykazano ich obecność, sic !
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 1810
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 65l. Bx#1 2015 neg PSA 5 ng/ml MRI npl?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 13 lis 2017, 21:24

Stanis,
Jarek wyraznie pisze, ze 2 lata temu mial wykonaną BIOPSJĘ

Dwa lata temu miałem biopsje


oraz

Od biopsji minęło równe lata bez ognisk rakowych.



Jarku, tego akurat nie wiesz - wylacznie biopsja moze potwierdzic obecnosc raka (ale nie zaprzeczyc).
Koniecznie, tak jak prosi Stanis, załącz opis tej pierwszej biopsji oraz poprzednie wyniki PSA (z datami).

Napisz czy masz jakies klopoty z ukladem moczowym oraz czy brales/bierzesz jakies leki leki zwiazane z ew. dolegliwosciami.

Czy jestes pod opieką lokalnego (miejscowosc) urologa?
Kto skierowal Cie na MRI i dlaczego? Czy powodem byl wyłącznie poziom PSA?
Czy bylo wykonane DRE?
W opisie mozwa jest o obrzeku - byc moze masz stan zapalny prostaty, ktory moze podwyzszac poziom PSA.
Czy byla proba leczenia antybiotykami?

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 6810
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 65l. Bx#1 2015 neg PSA 5 ng/ml MRI npl?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 13 lis 2017, 21:40

zosia bluszcz pisze:Stanis,
Jarek wyraznie pisze, ze 2 lata temu była biopsja


Zosiu,
Owszem biopsja była 2 lata temu ale Jarek nie sprecyzował kiedy było MRI ?


Jarku sprawdź pr. czy aby prawidłowo przepisałeś wymiary:
Jarek pisze:
Wymiary stercza 55x69x67 mm



Jeśli wymiary są prawidłowe j/w to jak już napisałem powyżej - cytuję z podkresleniem:

Twój gruczoł krokowy jest ogromnie przerośnięty bowiem już przy objętości > 25 ml należy zinterpretować jako rozrost gruczołu krokowego w skrócie zwany BPH (eng: Benign Prostatic Hyperplasia) a u ciebie objętość wynosi aż 132,2 ml. Z pewnością masz określone problemy z oddawaniem moczu ?

Pozdrawiam,
Staszek
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml

XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku, potwierdziło ich usunięcie w RP podczas gdy w 2-krotnym pooperacyjnym MRI wykazano ich obecność, sic !
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 1810
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 65l. Bx#1 2015 neg PSA 5 ng/ml MRI npl?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 15 lis 2017, 12:01

Jarek nie sprecyzował kiedy było MRI ?


Stanis,
Mozemy sie domyslic, ze MRI jest biezace, poniewaz Jarek niepokoi sie zmianami, ktore wyszly w badaniu a wizyte u urologa, zapewne na NFZ, ma dopiero w styczniu 2018 (sic!).
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 6810
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Ave, bela71, Bing [Bot], dowgiallo, ed1954, Janek61KR, judin, Norbert83, walenty, Yahoo [Bot] i 65 gości

logo zenbox