49 lat PSA 14,89 ng/ml

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

49 lat PSA 14,89 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: Artur6 » 08 lis 2017, 16:13

Witam,
w zeszłym tygodniu zlapała mnie gorączka (38 stopni), bóle stawów. Udałem sie do lekarza, który stwierdził jakiegoś wirusa, zapisał lek Neosine. Kolejnego dnia po wizycie odczułem lekkie pieczenie przy oddawaniu moczu. W miarę upływu czasu pieczenie narastało, doszły też dodatkowe kłopoty: uczycie niecałkowitego wyproznienia, pod koniec tygodnia w łazience potrafiłem już spędzić godzinę czasu co pare minut oddając kilka kropli moczu. Udałem się ponownie do lekarza+ skierował mnie na badanie moczu i krwi zapisał antybiotyk Cipronex, dodatkowo poprosiłem o zbadanie PSA.

Dzisiaj odebrałem wyniki i PSA całkowity wyszedł 14,89 ng/ml.
Wyniki krwi były OK, w moczu liczne pasma śluzu, bakterie nabłonki, leukocyty 30.
Dostałem skierowanie do urologa, zalecenie wykonania badania PSA wolnego, USG gruczołu krokowego.

Mam pytania:
Czy wartość PSA może być podwyższona i w jakim stopniu ze względu na stan zapalny, zakażenie?
Czy badania, które mam zlecone są wystarczające, czy jeszcze powinienem coś wykonać?

Z góry dziękuję za porady.
1969
11/2017 PSA:14,89
Artur6
 
Posty: 8
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 49 lat PSA 14,89

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 08 lis 2017, 17:14

Witaj na forum,

Artur6 pisze:pod koniec tygodnia w łazience potrafiłem już spędzić godzinę czasu co pare minut oddając kilka kropli moczu.

Masz prawdopodobnie przerost prostaty i dodatkowo stan zapalny. Razem dało to efekt uniemożliwiający oddawanie moczu.

Artur6 pisze:Dzisiaj odebrałem wyniki i PSA całkowity wyszedł 14,89. Wyniki krwi były OK, w moczu liczne pasma śluzu, bakterie nabłonki, leukocyty 30.

Czy było badanie moczu na posiew? Mam wrażenie, że tylko badanie ogólne.
Przebyta infekcja mogła przejść do układu moczowego. Cipronex jest antybiotykiem leczącym takie stany. Jak kazano go dawkować?

Artur6 pisze:Dostałem skierowanie do urologa, zalecenie wykonania badania PSA wolnego, USG gruczołu krokowego.

Artur6 pisze:Czy wartość PSA może być podwyższona i w jakim stopniu ze względu na stan zapalny, zakażenie?


To dobrze, że dostałeś skierowanie do urologa. PSA wolne należy zbadać razem z całkowitym, z tej samej próbki, bo dopiero proporcja tych dwóch ma wartość diagnostyczną w kierunku nowotworu. PSA dość wysokie jak na sam stan zapalny. Może być przerost, stan zapalny i niestety nowotwór też. Najlepiej wykonać transrektalne USG, czyli TRUS. To zdecydowanie lepsze badanie prostaty. Odbytnica przylega bezpośrednio do gruczołu i dlatego takie badanie prostaty się praktykuje.
Masz 49 lat, a to nie oznacza, że nie możesz mieć nowotworu prostaty. Ja też miałem przed 50. Byłbym bardzo dociekliwy w tej kwestii. Każdy z tych 3 wymienionych czynników podnosi PSA. Które z nich masz, trzeba zdiagnozować.

Artur6 pisze:Czy badania, które mam zlecone są wystarczające, czy jeszcze powinienem coś wykonać?

USG/TRUS da obraz wielkości gruczołu, oby nie było widać nic więcej. Cipronex powinien ubić zakażenie bakteryjne. Dodatkowo urolog pewnie wykona "badanie palcem" tzw DRE i oceni gruczoł. Po leczeniu antybiotykiem PSA powinno spaść. Norma PSA to < 4ng/ml, a dla 50 latka < 2,5 ng/ml.

To chyba sensowne na początek. Ciąg dalszy będzie zależny od rozwoju wypadków, wartości PSA po leczeniu wstępnym i wyników badań.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie

Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 1551
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 49 lat PSA 14,89

Nieprzeczytany postautor: Artur6 » 08 lis 2017, 17:25

Cipronex mam brać dwa razy dziennie.
Badanie moczu było tylko ogóle.
Jutro mam wykonać usg brzucha i gruczołu kroczowego.
1969
11/2017 PSA:14,89
Artur6
 
Posty: 8
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 49 lat PSA 14,89

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 08 lis 2017, 18:18

PSA wolne i całkowite trzeba będzie zbadać kilka razy - ważny jest trend zmian. PSA reaguje na leczenie wolniej niż OB czy CRP. Następne - najwcześniej po 2 tygodniach leczenia cipronexem.

Daj znać jaka objętość prostaty wyjdzie z USG.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2177
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 49 lat PSA 14,89

Nieprzeczytany postautor: stanis » 08 lis 2017, 18:39

Artur6 pisze:Jutro mam wykonać usg brzucha i gruczołu kroczowego.



Artur,

Czy badanie USG gruczołu krokowego będzie transrektalne? Możesz ew. zasugerować urologowi takowe, w skrócie TRUS (transrektalne USG). W/w badanie bardziej trafnie niż konwencjonalne USG wykonane przez powłoki podbrzuszne pozwoli zdiagnozować stan twojej prostaty.

Artur6 pisze:
Czy wartość PSA może być podwyższona i w jakim stopniu ze względu na stan zapalny, zakażenie?



Moi poprzednicy już sygnalizowali a ja powtórzę celem wyjaśnienia i potwierdzenia twoich wątpliwości:
Twoje podwyższone PSA może być powodowane zarówno infekcją jak i przerostem prostaty jak i niestety rakiem prostaty.
Diagnostyka się rozpoczęła i wyjaśni sytuację. Równocześnie z leczeniem infekcji może nastąpić farmakologiczne leczenie przerostu prostaty, jeśli oczywiście zostanie potwierdzone badaniem USG.

W następnej kolejności nastąpi diagnostyka w kierunku wykluczenia raka prostaty.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml

XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku, potwierdziło ich usunięcie w RP podczas gdy w 2-krotnym pooperacyjnym MRI wykazano ich obecność, sic !
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 1827
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 49 lat PSA 14,89

Nieprzeczytany postautor: Artur6 » 08 lis 2017, 19:36

bela71 pisze:Daj znać jaka objętość prostaty wyjdzie z USG.


Jutro dam znać
1969
11/2017 PSA:14,89
Artur6
 
Posty: 8
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 49 lat PSA 14,89

Nieprzeczytany postautor: Artur6 » 08 lis 2017, 19:38

stanis pisze:Czy badanie USG gruczołu krokowego będzie transrektalne? Możesz ew. zasugerować urologowi takowe, w skrócie TRUS (transrektalne USG). W/w badanie bardziej trafnie niż konwencjonalne USG wykonane przez powłoki podbrzuszne pozwoli zdiagnozować stan twojej prostaty.



Niestety, nie wiem. Postaram się jutro zasugerować.
1969
11/2017 PSA:14,89
Artur6
 
Posty: 8
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 49 lat PSA 14,89

Nieprzeczytany postautor: Artur6 » 09 lis 2017, 10:24

Jestem po USG jamy brzusznej i gruczołu krokowego. Niestety przez powłoki brzuszne, nie posiadali sondy.

Opis:
Wątroba normoechogeniczna, jednorodna, niepowiększona. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez ech wew. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka prawidłowej wielkości i echogeniczności, jednorodna. Śledziona jednorodna, niepowiększona o prawidłowej echogeniczności.
Nerki prawidłowo położone, prawidłowej wielkości i kształtu, bez cech zastoju moczu, kamicy lub zmian miąższowych.
Pęcherz moczowy średnio wypełniony, gładkościenny, jednorodny, bez ech wew.
Gruczoł krokowy o wymiarze 38x37x39 mm jednorodny.
Po mikcji nie zalega mocz w pęcherzu moczowym.
W przestrzeni zaotrzewnej zmian ogniskowych nie uwidoczniono. Aorta brzuszna niepowiększona.
1969
11/2017 PSA:14,89
Artur6
 
Posty: 8
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 49 lat PSA 14,89 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: stanis » 09 lis 2017, 14:13

Artur,

Z podanych wymiarów prostaty wynika jej obliczeniowa objętość: 0,52 x 3,8 x 3,7 x 3,9 cm = 28,5 cm3. Nie jest więc zbytnio przerośnięta.

Rozrost gruczołu krokowego w skrócie zwany BPH (eng: Benign Prostatic Hyperplasia) rozpoznawany jest gdy objętość prostaty przekroczy 25 cm3.

Jaki tok postępowania zaproponował urolog?
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml

XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku, potwierdziło ich usunięcie w RP podczas gdy w 2-krotnym pooperacyjnym MRI wykazano ich obecność, sic !
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 1827
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 49 lat PSA 14,89 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: Artur6 » 09 lis 2017, 15:33

Na wizytę u urologa mam zgłosić się w przyszłym tygodniu. Teraz zalecił branie antybiotyku. Badanie PSA mam powtorzyc za dwa tygodnie.
1969
11/2017 PSA:14,89
Artur6
 
Posty: 8
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 49 lat PSA 14,89 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: Artur6 » 17 lis 2017, 16:41

Jestem po wizycie u urologa. Po rozmowie, zapoznaniu się z wynikami i badaniu palcem (bardzo krótkie, być może z powodu bolesności) stwierdził ostry stan zapalny prostaty. Na moje pytanie o nowotwór odpowiedział przeczaco.
Nadal mam przyjmowac antybiotyk, dodatkowo dostałem czopki. Badanie PSA mam powtórzyć za min 4 do 6 tygodni, kiedy się wszystko uspokoi.
Nie dopytałem się jaki wtedy powinien być poziom PSA czy już powinien wrócić do normy czy wazna jest tendencja?
Dzisiaj również otrzymalem wyniki posiewu moczu - nie stwierdzono bakterii. Urolog powiedział jednak, iż wazniejszym badaniem byłby posiew nasienia i wypisał skierowanie na to badanie.
1969
11/2017 PSA:14,89
Artur6
 
Posty: 8
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 49 lat PSA 14,89 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: stanis » 17 lis 2017, 16:59

Artur6 pisze:Urolog powiedział jednak, iż wazniejszym badaniem byłby posiew nasienia i wypisał skierowanie na to badanie.


Artur,

I to jest prawidłowy kierunek dalszej diagnostyki.
Mój brat przechodzi właśnie identyczną ścieżkę a krępował mi się powiedzieć, że zainfekowane bakteriami może być nasienie.

Po zakończeniu kuracji antybiotykowej zrób koniecznie badanie fPSA oraz tPSA z tej samej próbki krwi.

Pozdrawiam,
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml

XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku, potwierdziło ich usunięcie w RP podczas gdy w 2-krotnym pooperacyjnym MRI wykazano ich obecność, sic !
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 1827
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 49 lat PSA 14,89 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 17 lis 2017, 20:44

tPSA powinno spaść, fPSA powinno wzrosnąć. Najbardziej liczy się tendencja - dojście do normy może zająć kilka miesięcy.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2177
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 49 lat PSA 14,89 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: Artur6 » 18 lis 2017, 04:14

Dziękuję za informację
1969
11/2017 PSA:14,89
Artur6
 
Posty: 8
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:34
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: aga59, danutka1, Dona, Google [Bot], monika123 i 38 gości

logo zenbox