r.1958? PSA 1250 ng/ml BxGl.4+4 T4 HT +DX

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

r.1958? PSA 1250 ng/ml BxGl.4+4 T4 HT +DX

Nieprzeczytany postautor: ZBIGNIEW 58 » 08 lis 2017, 00:01

Witam Wszystkich
Długo zwlekalem z pierwszym wpisem
no cóż nie mogłem sie pozbierac
mija rok od pierwszego szoku
MOJE STARCIE Z CHOROBĄ

04 11 2016
PSA-1250,5 ng/ml


Biopsja
Rozpoznanie (opis makroskopowy)
igłowe wycinki białej tkanki
877 - płat prawy-2 cm 2; 2,5cm
878 - płat lewy-2 cm 1,8; 2,7cm
Gleason 4+4
utkanie raka zajmuje około 50-80%powierzchni wycinków

data rozp 2016-11 09



nie oglądając się
szybko do onkologa badania



BADANIA WYNIKI

22.11.2016
RTG klatki - ok

18.11.2016
USG jamy brzusznej
- ok



21.11.2016
SCYNTYGRAFIA KOSCI

Obraz scyntygraficzny wskazuje na ogólne zajecie przez proc npl układu kostnego

21.11.2016
Wyniki badań laboratoryjnych

Morfologia ok
Biochemia ok

PSA 875,0 ng/ml

23.11.2016
zoledronian 4mg + tabletki 2*1 (nazwa uleciała)


08.12.2016
ZMIANA LEKARZA
Wyniki badań OK
PSA 357 ng/ml
Zoledronian 4mg
Reseligo 10,8mg


28.12.2016
Wyniki badań lab OK
I Docetaxel 150 mg
Zoledronian 4mg
PSA nie badano

19.01.2017
Wyniki badan lab OK
II Docetaxel 150mg
Zoledronian 4mg
PSA 95,94 ng/ml

09.02.2017
Wyniki badań labOK
III Docetaxel 150mg
Zoledronian 4mg
Reseligo 10,8mg
PSA nie badano


02.03.2017
Wyniki badań lab OK
IV Docetaxel 150 mg
Zoledronian 4mg
PSA 37,65 ng/ml


Data?
Wyniki badan lab OK
V Docetaxel 150mg
Zoledronian 4mg
PSA nie badano



23.03.2017

Wyniki badań lab OK
VI Docetaxel 150
Zoledronian 4mg
Reseligo10,8mg
PSA 16,80 ng/ml

KONIEC CHEMIOTERAPII

18.04.2017
Badanie laboratoryjne OK
Zoledronian 4mg
PSA nie badano


08.05.2017
Badanie laboratoryjne OK
Zoledronian 4mg
PSA 9,29 ng/ml

09.06.2017
Badanie laboratoryjne OK
Zoledronian 4mg
Reseligo 10,8mg'
PSA 10,59 ng/ml

07.07.2017
Badanie laboratoryjne OK
Zoledronian 4mg
PSA 15,69 ng/ml
Skierowanie na scyntygrafie


24.07.2017
Badanie - Scyntygrafia kośćca 'whole body' Kod ICD9 92.144 +SPECT/TK Kod ICD9 92.143
[TK bez kontrastu i.v wykonane w celu korekcji pochłaniania i korelacji anatomicznej]

OPIS
W badaniu scyntygraficznym obraz superskanu - co świadczy o zajęciu całego układu kostnego zmiany o charakterze meta


Wkleiłam dodane informacje - bela 71
ZBIGNIEW 58
 
Posty: 4
Rejestracja: 14 gru 2016, 22:46
Blog: Wyświetl blog (1)

r.1958? PSA 1250 ng/ml BxGl.4+4 T4 HT +DX

Nieprzeczytany postautor: roman123pako » 08 lis 2017, 07:13

Witam, jesteśmy rówieśnikami w walce z chorobą.
U mnie także zdiagnozowano raka w podobnym czasie, napisz jakie leczenie podjąłeś przez ten rok.
Pozdrawiam.
ur.1973r,XI 2016r zdiagnozowano;nowotwór złośliwy gruczołu krokowego;PSA 319ng/ml,28 XI 2016r,wynik biopsii;wyc, gr.krokowego,(1-2 płat lewy,)(3-4 płat prawy);płat lewy;27477 GL7(4+3),27478 GL9(5+4) płat prawy,GL9(5+4)w wycinkach lite ogniska nisko zróżnicowanego raka naciekającego pęcherz moczowy.W naczyniach liczne zatory;w badaniu PET/CT zmiany naciekowe gr.krokowego aktywny proces rozrostu z naciekaniem na otaczające tkanki ,przerzuty do wezłów chłonnych miednicy,jamy brzusznej,klatki piersiowej i szyi.Układ kostny gromadzenie choliny w normie;od listopada 2016 do STYCZNIA 2017 binapic od 18 I 2017 ELIGARD 13 II CHT DO 06.VI morfologia w normie; PSA;17 XI 2016r;319,20ng/ml,24 IV 2017;17,264ng/ml,06X;6,526ng/ml Testosteron;0,20ng/ml kontynuacja eligard.
roman123pako
 
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwie 2017, 11:14
Blog: Wyświetl blog (0)

r.1958? PSA 1250 ng/ml BxGl.4+4 T4 HT +DX

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 12 lis 2017, 00:11

Zbigniewie, b. dziekujemy za uzupelnienie historii leczenia.
Twoj ostatni wpis polączylam z pierwszym - calosc jest w ten sposob bardziej czytelna.
W przyszlosci wszytkie nowe wpisy lokuj w SWOIM ORYGINALNYM WĄTKU.

Nie jest dla mnie jasne w jaki sposob PSA spadlo prawie trzykrotnie bez leczenia, tj. przed zainicjowaniem podawania Reseligo.
Ponumerowalam tez wlewy z Docetaxelu. Tu nasuwa sie pytanie, dlaczego podano tylko 6 (ponumerowalam wlewy) - zle je znosiles?

Czy mozesz napisac gdzie sie leczysz i jak sie ogolnie czujesz - w Twoich wpisach sa wylacznie suche informacje...

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6767
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1958? PSA 1250 ng/ml BxGl.4+4 T4 HT +DX

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 12 lis 2017, 01:10

23.11.2016
zoledronian 4mg + tabletki 2*1 (nazwa uleciała)


Czy te tabletki to może Flutamid EGIS albo Apo-Flutam (substancja czynna - flutamid)? Ewentualnie Bicalutamide / Binabic? Podanie tego leku kilkanaście dni przed pierwszym zastrzykiem Reseligo to standardowa praktyka, mogłoby też uzasadnić spadek PSA.

Zosia Bluszcz napisała:
Ponumerowalam tez wlewy z Docetaxelu. Tu nasuwa sie pytanie, dlaczego podano tylko 6 (ponumerowalam wlewy) - zle je znosiles?


To jest wczesna chemioterapia połączona z hormonoterapią, w Polsce standard to 6 wlewów, u taty Miszy podkreślano, że siódmy podano po rozważeniu korzyści.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2096
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1958? PSA 1250 ng/ml BxGl.4+4 T4 HT +DX

Nieprzeczytany postautor: ZBIGNIEW 58 » 12 lis 2017, 21:52

Tak te tabletki te Flutamid EGIS
Tabletki brałem od dnia 23 11 2016 cztery razy dziennie po 1 tabletce [co 8 godz ] w poscie jest 2*1 pomyłka
Tabletki brałem do dnia 08 12 2016
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, 22:12 przez ZBIGNIEW 58, łącznie zmieniany 1 raz
ZBIGNIEW 58
 
Posty: 4
Rejestracja: 14 gru 2016, 22:46
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: r.1958? PSA 1250 ng/ml BxGl.4+4 T4 HT +DX

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 12 lis 2017, 22:02

ZBIGNIEW 58 pisze:Tak te tabletki te Flutamid EGIS
Tabletki brałem od dnia 23 11 2016 cztery razy dziennie po 1 tabletce [co 8 godz ]


OK, teraz wszystko jasne.
Czekamy na dalszy ciąg relacji z postepow leczenia.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6767
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1958? PSA 1250 ng/ml BxGl.4+4 T4 HT +DX

Nieprzeczytany postautor: ZBIGNIEW 58 » 12 lis 2017, 22:32

Dlaczego 6 wlewów
O ile pamiętam 6 wlewów to standardowa procedura
Wlewy znosiłem dobrze
Lecze sie w
Pomorskie Centrum Onkologiczne w Gdyni
ZBIGNIEW 58
 
Posty: 4
Rejestracja: 14 gru 2016, 22:46
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: r.1958? PSA 1250 ng/ml BxGl.4+4 T4 HT +DX

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 12 lis 2017, 23:28

A jaki jest obecnie poziom PSA? (ostatni tutaj zaraportowany wnik byl z marca 2017 i wynosil 16.8 ng/ml)
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6767
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

r.1958? PSA 1250 ng/ml BxGl.4+4 T4 HT +DX

Nieprzeczytany postautor: ZBIGNIEW 58 » 13 lis 2017, 23:05

Pani Zosiu
Złozy to pani do tych wczesniejszych wpisów
nie mam pojęcia jak to zrobić
Dziękuje



Wkleiłam (do pierwszego postu) dodane informacje.
Najlepiej pisz w swoim głównym wątku, nie otwieraj nowych - szybciej się przenosi informacje :) - bela 71
ZBIGNIEW 58
 
Posty: 4
Rejestracja: 14 gru 2016, 22:46
Blog: Wyświetl blog (1)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Aisza, Bing [Bot], Google [Bot], kemoturf, madeleine, Misza, walenty i 66 gości

logo zenbox