Tata r.1958 PSA 5,32ng/ml Bx Gl 3+3 RT

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata r.1958 PSA 5,32ng/ml Bx Gl 3+3 RT

Nieprzeczytany postautor: SabinaMR » 18 paź 2017, 13:53

Witam i proszę o pomoc w podjęciu decyzji o dalszym leczeniu.


24.05.2017 PSA 5,32 ng/ml


05. 06.2017 skierowanie na biopsję, która wykazała:

I, II, VIII, IX, XI łagodny rozrost guzkowy prostaty
III rak gruczołowy naciekający, G1, C61.9 M-8140/3 Gl (3+3) 20% powierzchni wycinka
IV, VII, X łagodny rozrost guzkowy prostaty, zapalenie ogniskowe
V rak gruczołowy naciekający, G1, C61.9 M-8140/3 Gl (3+3) 20% powierzchni wycinka
VI rak gruczołowy naciekający, G1, C61.9 M-8140/3 Gl (3+3)10% powierzchni wycinka

XII rak gruczołowy naciekający, G1, C61.9 M-8140/3 Gl (3+3) 5% powierzchni wycinka

AMACR(+) CK34 Beta E12 (-)

I-VI płat prawy
VII-XII lewy



Tato miał robione MR miednicy, po którym zaplanowano operacje laparoskopową usunięcia radykalnego prostaty.
Operacja przebiegła zgodnie z planem 28.07.2017 EERP z limfadenektomia obustronną.

Wyniki z pobranych wycinków:
Rozpoznanie:
Adenocarcinoma prostae M 8140/3 Gl 3+4 pT2cN0-1
naciek raka obustronny, ogniskowo dochodzi do dystalnej linii cięcia cewki moczowej po prawej stronie, pozostałe linie cięcia wolne od nacieku raka. Neuroinwazja obecna, angioinwazji nie stwierdzam.
Obustronnie pęcherzyki nasienne i nasieniowody bez nacieku raka.
2 węzły wielkości do 1 cm bez nacieku raka - 2
1 węzeł wielkości do 1 cm bez nacieku raka - 3



PSA po operacji
11.09.17 0,01ng/ml
13.10.17 0,01ng/ml



Urolog stwierdził, że leczenie w tej chwili można zakończyć. Jest pewien, że żadne komórki rakowe nie pozostały.
Tato był skonsultować się u onkologa, który z kolei zalecił radioterapię.

Doradźcie proszę co robić. Tato nie chciałby naświetlań, ze względu na skutki uboczne. Pozostaje też strach, że jednak operacja nie usunęła wszystkiego?
Onkolodzy mówią wprost, że coś na pewno zostało...
mamy sobie wybrać, co chcemy zrobić...
podpowiedzcie coś
Ur. 1958
24.05.2017 PSA 5,32
Biospsja Gl.3+3,
28.07.2017 EERP z limfadenectomią obustronną (laparoskopowo), Gl 3+4, pT2cN0
SabinaMR
 
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2017, 20:31
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, ur. 1958, PSA 5,32ng/ml, Gl 3+3

Nieprzeczytany postautor: SabinaMR » 18 paź 2017, 14:00

Jestem tu nowa i jeszcze ciężko mi się odnaleźć, może ktoś wie, jak się wkleja zdjęcia do posta? znacznie ułatwiłoby to podawanie wyników.
Ur. 1958
24.05.2017 PSA 5,32
Biospsja Gl.3+3,
28.07.2017 EERP z limfadenectomią obustronną (laparoskopowo), Gl 3+4, pT2cN0
SabinaMR
 
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2017, 20:31
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, ur. 1958, PSA 5,32ng/ml, Gl 3+3

Nieprzeczytany postautor: Piotres » 18 paź 2017, 15:01

Po kliknięciu "odpowiedz", pod białym polem tekstowym kliknij "Dodaj załącznik", następnie "Wybierz plik" a po wybraniu "Dodaj plik" i wyślij post :)
Tata, l. 78 (1939)
VI 2017: PSA 369 ng/ml
VIII 2017: biopsja, GL 4+5 (liczne zmiany meta w kościach i węzłach chłonnych)
IX 2017: Eligard 22,5 mg; Apo-flutam start
X 2017: PSA 0,47 ng/ml; T 0,04 ng/ml

viewtopic.php?f=2&t=2685
Awatar użytkownika
Piotres
 
Posty: 69
Rejestracja: 20 sie 2017, 16:42
Lokalizacja: Opolskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, ur. 1958, PSA 5,32ng/ml, Gl 3+3

Nieprzeczytany postautor: SabinaMR » 18 paź 2017, 15:17

Dziękuję:)
20171018_100844.jpg
RM


obciete biopsja.jpg
Biopsja

wycinki.jpg
wycinki z operacji
Ur. 1958
24.05.2017 PSA 5,32
Biospsja Gl.3+3,
28.07.2017 EERP z limfadenectomią obustronną (laparoskopowo), Gl 3+4, pT2cN0
SabinaMR
 
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2017, 20:31
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, ur. 1958, PSA 5,32ng/ml, Gl 3+3

Nieprzeczytany postautor: SabinaMR » 20 paź 2017, 14:06

Dziękuję za odpowiedzi:)
tylko Wasze posty zniknęły. jak to możliwe? (tu nie ma naszego celowego działania, to przy przenoszeniu witryny, wyjaśniamy)

Po długich rozmowach, Tato przychyla się do Radioterapii. Na razie dostał antybiotyk od urologa na infekcję wykrytą w badaniu moczu, więc o RT pomyślimy po kontroli u urologa.

Czy Waszym zdaniem jest sens konsultować przypadek taty z jeszcze jednym lekarzem? jeśli tak, to z kim? Urolog/onkolog/radioterapeuta?
Ur. 1958
24.05.2017 PSA 5,32
Biospsja Gl.3+3,
28.07.2017 EERP z limfadenectomią obustronną (laparoskopowo), Gl 3+4, pT2cN0
SabinaMR
 
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2017, 20:31
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, ur. 1958, PSA 5,32ng/ml, Gl 3+3

Nieprzeczytany postautor: SabinaMR » 20 paź 2017, 14:42

Już doczytałam, że posty zniknęły w związku ze zmianą serwera.
Myślałam, że jakoś je usunęłam niechcący.
Ur. 1958
24.05.2017 PSA 5,32
Biospsja Gl.3+3,
28.07.2017 EERP z limfadenectomią obustronną (laparoskopowo), Gl 3+4, pT2cN0
SabinaMR
 
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2017, 20:31
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata r.1958 PSA 5,32ng/ml Bx Gl 3+3

Nieprzeczytany postautor: SabinaMR » 07 lis 2017, 14:50

Witam wszystkich

ma kolejne pytania:) liczę że coś podpowiecie...

Tato zdecydował się na Radioterapię, przeszedł już 11 z 33 naświetlań
Trochę boli go miejsce po operacji i odbyt

moje pytanie dotyczy diety. Czy rzeczywiście musi być tak mocno restrykcyjna? Mięso drobiowe - gotowane, żadnego nabiału, z warzyw marchew, a z owoców banan? Czy raczej obserwować skutki terapii i wtedy zmieniać dietę? Co ze słodyczami? Opiszcie swoje doświadczenia.

Kolejne pytanie, czy samopoczucie taty/ ból może się pogorszyć podczas dalszej terapii? Bo na razie jest dobrze... Jest szansa, że tak zostanie?
Ur. 1958
24.05.2017 PSA 5,32
Biospsja Gl.3+3,
28.07.2017 EERP z limfadenectomią obustronną (laparoskopowo), Gl 3+4, pT2cN0
SabinaMR
 
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2017, 20:31
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata r.1958 PSA 5,32ng/ml Bx Gl 3+3

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 07 lis 2017, 16:24

Raczej normalna dieta pacjenta złagodzona - bez potraw smażonych (bo ciężkie i niezdowe), dużej ilości kapustnych i surowych warzyw (bo wzdęcia) i słodkiego mleka czy śmietanki (bo mogą powodować biegunki). Jeśli organizm jest do czegoś przyzwyczajony, nie będzie to miało aż takiego wpływu -
był pacjent, co miałmieć RT w sierpniu, a kochał owoce. Okazało się, że jadł je jak dawniej bez onsekwencji. Duszona wieprzowina z różnymi warzywami mojemu tacie nie szkodziła. Plasterka żółtego sera do śniadania też nie dał sobie nigdy odebrać.

Co do słodyczy, uważa się, że cukier obniża odporność organizmu i wspomaga rozwój nowotworów. Wersja często występująca w słodyczach, czyli syrop glukozowo-fruktozowy jest jeszcze bardziej paskudna.
Ale z drugiej strony - trochę radości człowiek też mieć musi, więc coś drobnego na deser może być. Owoce lepsze od ciasta czy cukierków. Można zapiec albo zrobić na parze, lub jako kompot czy galaretkę.

Można stosowac zamienniki cukru - stewia jest gorzkawa, nie wszyscy lubią. Ksylitol i erytrytol (fińskie lepsze od chińskich) trzeba wprowadzać ostrożnie, bo nieprzyzwyczajonych już niewielka ilość może porządnie przeczyścić.

W poniższym linku informacje o popromiennym zapaleniu odbytnicy - na co uważać i co robić.
http://www.czytelniamedyczna.pl/4885,po ... pzbso.html

Życze Tacie lekkiej a skutecznej radioterapii.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2096
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata r.1958 PSA 5,32ng/ml Bx Gl 3+3

Nieprzeczytany postautor: SabinaMR » 07 lis 2017, 18:18

Dziękuję bela71 za odpowiedź

jeśli mogę jeszcze zapytać, jak było u Twojego Taty po radioterapii właśnie z biegunkami/odbytem? Dało się wytrzymać?
I jeszcze jak wyglądała sytuacja z nietrzymaniem moczu w trakcie i po terapii?
Ur. 1958
24.05.2017 PSA 5,32
Biospsja Gl.3+3,
28.07.2017 EERP z limfadenectomią obustronną (laparoskopowo), Gl 3+4, pT2cN0
SabinaMR
 
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2017, 20:31
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata r.1958 PSA 5,32ng/ml Bx Gl 3+3 RT

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 07 lis 2017, 18:48

W czasie RT warto trzymać lekka gotowana dietę bez surowego wtedy z reguły uniknie się biegunek. RT zabija flore bakteryjna jelit i stad problemy. Warto tez też brac probiotyk.
Co do nietrzymania moczu to sa raczej sporadyczne problemy, ale się zdarzają. Z reguly ustepuja samoistnie po zakonczeniu RT. Inne komplikacje jelitowe też raczej rzadkie ale możliwe. Skutki RT mogą wychodzic nawet po kilku latach, nawet jeśli cala RT przeszło się bez większych problemów.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1518
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata r.1958 PSA 5,32ng/ml Bx Gl 3+3 RT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 08 lis 2017, 12:12

jeśli mogę jeszcze zapytać, jak było u Twojego Taty po radioterapii właśnie z biegunkami/odbytem? Dało się wytrzymać?

Tata dostał tylko 65 Gy, przeszedł naświetlania dobrze, pod sam koniec było trochę lekkich objawów biegunkowych. Poza tym i zmęczeniem pod koniec serii i jeszcze jakieś dwa-trzy miesiące po RT wszystko było w porządku, Natomiast później zaczęły występować ślady podkrwawiania na papierze toaletowym. Po dwóch latach nasiliły się na tyle, że zdecydował się na kolonoskopię, do tego lekarz wysłał go na badania na marker CEA i krew utajoną na wszelki wypadek. Okazało sie, że dokładnie za prostatą śluzówka jelita ma dużo zwyrodniałych, podkrwawiających naczynek. Przy kolonoskopii lekarz od razu zrobił koagulację laserem, potem dwie serie czopków, a niedawno powtórna koagulacja, tyle, że w dużo mniejszym zakresie.
Warto zawczasu zlokalizować najlepszego gastrologa w okolicy - mają sporo pacjentów po RT prostaty i w razie czego będą wiedzieli co robić.

I jeszcze jak wyglądała sytuacja z nietrzymaniem moczu w trakcie i po terapii?

Miał stres, że może przeciekać, więc kupiłam mu paczkę wkładek męskich, ale nie było problemu. Zawory działają. Natomiast wystąpiło podrażnienie - do dzisiaj częściej odczuwa parcie na mocz.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2096
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: aga59, Aisza, ANIA79, Google [Bot], Misza, SYLWIA1980, walenty i 62 gości

logo zenbox