Tata 65l. PSA 8,5 ng/ml BxGl. 4+3 cT2a?b?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 65l. PSA 8,5 ng/ml BxGl. 4+3 cT2a?b?

Nieprzeczytany postautor: koniczyna » 16 paź 2017, 08:35

Witam!

Tata 65 lat.

Podaję szczegółowe wyniki:
W zeszłym roku (2016)
PSA 7,3 ng/ml,
biopsja - bez zmian nowotworowych.

W tym roku (2017)
PSA 8.5 ng/ml

BIOPSJA

Adenocarcinoma wg Gleasona
3+4 wycinek A,
4+3 wycinek B,
3+3 wycinek C.

Ogółem pobrano 12 wycinków w 3 stwierdzono zmiany.
Hyperplasia nodularis - DEF [M-72030]

Rak zajmuje
20% powierzchni wycinków A,
30% powierzchni wycinków B,
10% powierzchni wycinków C.


Płat prawy:
A-1,0 cm i 1,2 cm,
B-1,2 cm i 1,3 cm,
C-1,2cm,
Płat lewy:
D- 1,3 cm i 1,4 cm,
E- 1,2 cm i 1,2 cm,
F-1,1 cm.
Grupa prognostyczna IV.


Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników.

Obecnie czekamy na TK.
Co możemy jeszcze zrobić? Dobry onkolog na śląsku?
koniczyna
 
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2017, 08:13
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 8,5 ng/ml BxGl.4+3 cT2a?b?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 16 paź 2017, 11:01

Koniczyna, witaj wśród nas,

Sytuacja wymaga zdecydowanych działań, bez odwlekania, ale nie jest bardzo zła - według biopsji rak nie jest bardzo zaawansowany, są całkiem dobre szanse na pełne wyleczenie.

Na onkologa jeszcze za wcześnie - przy raku prostaty onkolog zajmuje się chemioterapią, natomiast leczeniem radykalnym - chirurg urolog (im bardziej doświadczony w operacjach prostaty, tym większe szanse na całkowite usunięcie raka oraz uniknięcie skutków ubocznych) lub radioterapeuta.

Jeśli tata nie ma wspólistniejących chorób, u panów w jego wieku pierwszym rodzajem leczenia do rozważenia jest operacja, bo statystycznie daje najlepsze szanse na wyleczenie (również dlatego, że można po niej jeszcze przeprowadzić radioterapię by dobić komórki nowotworowe, a w odwrotnej kolejności bardzo ciężko).

Ogniska nowotworu znaleziono po jednej stronie, więc jest być może szansa na zachowanie przynajmniej jednego pęczka naczyniowo-nerwowego, co ułatwi po operacji przywrócenie trzymania moczu.

Oczywiście to tata zdecyduje o wyborze rodzaju leczenia. Poczytajcie o zaletach i wadach operacji i radioterapii, namierzcie dobrego chirurga i radioterapeutę i skonsultujcie z każdym z nich.

Z biopsji wynika, że tata ma również przerost prostaty - są gdzieś zapisy chociażby USG określające jak duży jest gruczoł?

W tytule wątku powinno być jednak Gl 4+3 - podaje się najgroźniejszą parę.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2091
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 8,5 ng/ml BxGl.4+3 cT2a?b?

Nieprzeczytany postautor: koniczyna » 16 paź 2017, 11:10

Bela71 bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
Dowiedzieliśmy się w zeszłym tygodniu i jeszcze jesteśmy "zieloni" z tej tematyki. Muszę zapytać o to USG. Czytałam tu na forum, że dobre ośrodki do operacji to Bydgoszcz i Łódź. Zobaczymy co powie lekarz po tomografii.
Według Ciebie trzeba robić jeszcze jakieś badania czy TK póki co wystarczy?
I wie ktoś o jakie parametry chodzi cT2a?b? Zostało to dodane w tytule, pewnie przez administratora, ale nie wiem co to za wynik.


Z opisu wynikaloby, ze rak jest w jednym placie i jest go ca 50%.
cT = zaawansowanie kliniczne (zajrzyj do dzialu podstawowych informacji)
2a - Cap w jednym placie < 50%
2b - Cap w jednym placie > 50%
-zb
koniczyna
 
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2017, 08:13
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 8,5 ng/ml BxGl.4+3 cT2a?b?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 16 paź 2017, 11:12

Witaj na forum Koniczyno.

Opis biopsji jest dziwny (czy moglabys wkleic dokument jako załącznik minus dane osobowe?)

Pobrano jakoby 12 bioptatow (po 6 z plata). Opis wymienia ich tylko 10 (po 5 z plata).
Brakuje oznaczenia miejsca ich pobrania (strefy prostaty).
Kazdy bioptat powinien byc opisany oddzielnie - tutaj sa one pogrupowane po dwa (A, B oraz D, E) + samotne bioptaty ozankowane jako C i F.

Brakuje opisu TRUS - nie wiemy jak duza jest przerosnieta prostata.
Z opisu biopsji wynikaloby, ze tylko plat lewy jest przerosniety.

Jestem gorącą orędowniczką powtornej oceny biopsji przed podjeciem radykalnych dzialan.
Biopsje polskie są bardzo czesto opisywane w sposob niechlujny. Czesto Gleason z biopsji jest niedoszacowany. Niestety, zbyt czesto proponuje sie pacjentom radykalne leczenie na podstawie tych na kolanie opisywanych biopsji, na zasadzie, jest rak, sie go wytnie a potem sie zobaczy...

Oprocz TK, Tata powienien miec wykonane multiparametryczne MRI, ale powinno sie je wykonac dopiero po 6-8 tygodniach od biopsji, w przeciwnym razie krwiaki pobiopsyjne mogą utrudniac ocene uzyskanych obrazow.

Napisz jakie objawy ze strony ukladu moczowego mial Tata i czy bral jakies leki na przerost prostaty. A jesli tak, to jakie i od kiedy do kiedy?
(Leki zawierajace finasteryd brane przez dluzszy czas mogą obnizyc PSA nawet o polowę.)
Gdzie byla wykonana i opisana biopsja?

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6759
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 8,5 ng/ml BxGl. 4+3 cT2a?b?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 16 paź 2017, 11:17

Tajemnicze T to ocena stanu zaawansowania guza:

T2 guz ograniczony do gruczołu krokowego
T2a Guz zajmuje nie więcej niż połowę jednego płata gruczołu krokowego.
T2b Guz zajmuje więcej niż połowę jednego płata, ale nie zajmuje obu płatów gruczołu krokowego. <= Nie wiem z jakiego dziela pochodzi ten cytat, ale ktos tu jest na bakier z logiką - jesli guz zajmuje wiecej nie polowe JEDNEGO plata, to jasne jest, ze nie zajmuje OBU platow! -zb
T2c Guz zajmuje oba płaty gruczołu krokowego.


Cała klasyfikacja
viewtopic.php?f=9&t=2277
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2091
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 8,5 ng/ml BxGl. 4+3 cT2a?b?

Nieprzeczytany postautor: koniczyna » 16 paź 2017, 11:22

Witam Zosia bluszcz! Dziękuję za wypowiedź! Niestety nie mam zdjęć wyników badań. Zapisałam wszystko co było na kartce, żeby to na spokojnie przeanalizować w domu. Badanie było przeprowadzone w Chorzowie. Tata nie ma żadnych objawów i nie przyjmował żadnych leków na układ moczowy. Badał się profilaktycznie raz na rok. Bela71 czyli tajemnicze T powinno być na wyniku biopsji?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2017, 11:31 przez koniczyna, łącznie zmieniany 1 raz
koniczyna
 
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2017, 08:13
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 8,5 ng/ml BxGl. 4+3 cT2a?b?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 16 paź 2017, 11:31

A co sie dzialo po poprzedniej, negatywnej, biopsji?
Dobrze byloby gdybys wkleila rowniez ten opis...


Aha, ponizsze stwierdzenie jest błedne:
Grupa prognostyczna IV.


Jesli Gleason 4+3 w zapisie GP powinno byc III nie IV.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6759
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 8,5 ng/ml BxGl. 4+3 cT2a?b?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 16 paź 2017, 12:51

koniczyna pisze: Badanie było przeprowadzone w Chorzowie.


Koniczynko,

Jeśli biopsja była w Szpitalu Urologicznym UROVITA to zwykle pobrane wycinki (bioptaty) są przesyłane do badania hist-pat w laboratorium przy Instytucie Onkologii w Gliwicach.


zosia bluszcz pisze:
Opis biopsji jest dziwny (czy moglabys wkleic dokument jako załącznik minus dane osobowe?)

Pobrano jakoby 12 bioptatow (po 6 z plata). Opis wymienia ich tylko 10 (po 5 z plata).

Brakuje opisu TRUS - nie wiemy jak duza jest przerosnieta prostata.



Aby uniknąć błędów przy przepisywaniu wyniku badania hist-pat najlepiej zrób zdjęcie lub skan opisu hist-pat z obydwu biopsji.

W w/w szpitalu biopsja odbywa się pod kontrolą TRUS. zatem w opisie biopsji winne być umieszczone wymiary prostaty i /lub objętość prostaty.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Administrator
 
Posty: 1760
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 65l. PSA 8,5 ng/ml BxGl. 4+3 cT2a?b?

Nieprzeczytany postautor: seaman1982 » 16 paź 2017, 15:23

Opis Twojego Taty Koniczynko jest dokładnie taki sam jak i mojego. Urovita daje bioptaty do Histamedu w Gliwicach. Oni opisują skąpo, ale piszą to co jest i są bardzo dokładni, choć nie jest to może zgodne do końca ze sztuką. Pamiętam, jak byłem na konsultacji u lekarza w Urovicie razem z Tatą i na wyniki pokazanej biopsji powiedział tak : "My z usług tej firmy też korzystamy. Są najdrożsi na rynku, ale i najlepsi"
Tato, ur. 09.02.1956,
28.04.2016 - PSA 5,250 ng/ml, 03.11.2016 - PSA 6,080 ng/ml, 04.01.2017 - PSA 5.570 ng/ml, 07.04.2017 - PSA 6,970 ng/ml
29.05.2017 - biopsja: Adenocarcinoma wg. Gleasona 4+4
18.07.2017 - scyntygrafia kości - OK
27.07.2017 - TK - OK, wymiary prostaty 30x45x44
28.07.2017 - prostatotektomia metoda otwartą (Klinika Urologi w Zabrzu) Gleason 3+3 pT2cN0LV0Pn1R1
15.09.2017 - PSA 0,003 ng/ml
seaman1982
 
Posty: 27
Rejestracja: 27 cze 2017, 09:20
Lokalizacja: Śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 8,5 ng/ml BxGl. 4+3 cT2a?b?

Nieprzeczytany postautor: koniczyna » 16 paź 2017, 17:17

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji. Jutro powinnam mieć ksera wszystkich badań więc jak się uda to wyślę skany. Jeśli faktycznie grupa prognostyczna jest źle wpisana, to daje jednak większą nadzieję na wyleczenie. Seamen a można wiedzieć u jakiego urologa leczy się Twój Tata i czy jesteście zadowoleni?
koniczyna
 
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2017, 08:13
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 8,5 ng/ml BxGl. 4+3 cT2a?b?

Nieprzeczytany postautor: seaman1982 » 17 paź 2017, 05:59

Koniczynko - mój Tato leczył się prywatnie u lekarza urologa w Zabrzu, a operacje miał w Klinice Urologii również tam. Tato na szpital i samo podejście lekarzy nie narzekał, aczkolwiek wiem z forum że różne są opinie na ich temat. Nasze zdanie jest pozytywne. Jeśli chodzi o Urovitę to wiem że mają również pozytywną opinię.
Tato, ur. 09.02.1956,
28.04.2016 - PSA 5,250 ng/ml, 03.11.2016 - PSA 6,080 ng/ml, 04.01.2017 - PSA 5.570 ng/ml, 07.04.2017 - PSA 6,970 ng/ml
29.05.2017 - biopsja: Adenocarcinoma wg. Gleasona 4+4
18.07.2017 - scyntygrafia kości - OK
27.07.2017 - TK - OK, wymiary prostaty 30x45x44
28.07.2017 - prostatotektomia metoda otwartą (Klinika Urologi w Zabrzu) Gleason 3+3 pT2cN0LV0Pn1R1
15.09.2017 - PSA 0,003 ng/ml
seaman1982
 
Posty: 27
Rejestracja: 27 cze 2017, 09:20
Lokalizacja: Śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: aga59, ankama1982, jurg, kemoturf, moni, stanis, Wojtas i 65 gości