Problem z prostatą 23 latka

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Problem z prostatą 23 latka

Nieprzeczytany postautor: Michal2 » 11 wrz 2017, 17:46

Witam sprawa wygląda tak w lipcu 2015 zachorowałem na raka jądra w stadium IIA od leczenia do dnia dzisiejszego wszystko było ok . Dziś odebrałem wyniki tomografi w cio glwice i zostałem skierowany do urologa ponieważ lekarzowi prowadzącemu i radiologowi coś nie spodobała się prostata a mianowice przytoczę skrócony opis tk : prostata o wymiarach 38x32mm dyskretnie asymetryczna pozostałe narządy jamy brzusznej bez niepokojących zmian w porównaniu do poprzedniego badania. Pytanie moje brzmi nastepująco czy to może być coś groźnego czy po prostu coś na zasadzie taka moja uroda z tą prostatą ?? Od rana potwornie boje sie że może to być coś bardzo nie miłego kosultację urologiczną mam w przyszły poniedziałek . Pozdrawiam
Michal2
 
Posty: 4
Rejestracja: 11 wrz 2017, 17:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Problem z prostatą 23 latka

Nieprzeczytany postautor: Michal2 » 11 wrz 2017, 18:28

A dokładniej prawa część prostaty jest minimalnie większa jak lewa
Michal2
 
Posty: 4
Rejestracja: 11 wrz 2017, 17:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Problem z prostatą 23 latka

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 11 wrz 2017, 19:55

Witaj na forum, Michał,

W Twoim wieku problemy nowotworowe z prostatą występują niezmiernie rzadko, więc być może to rzeczywiście różnica wrodzona, ale dobrze, że lekarz czujny - sprawdzić trzeba. Zdarzają się cysty i stany zapalne.

Na wszelki wypadek możesz w tym tygodniu zbadać PSA, nawet bez skierowania, to ok. 30 złotych, nie trzeba być na czczo. 48 godzin przed badaniem trzeba się powstrzymać od jazdy na rowerze i od wytrysku, bo to troszkę może podnieść wynik. W twoim wieku podwyższony wynik PSA w pierwszym rzędzie i tak sugerowałby stan zapalny, nie nowotwór.
Prawidłowy wynik u mężczyzn rasy białej poniżej trzydziestki nie powinien przekraczać 2 ng/ml, przeciętnie wynosi poniżej 1 ng/ml.

Pozdrawiam,
Iza
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2100
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Problem z prostatą 23 latka

Nieprzeczytany postautor: Michal2 » 11 wrz 2017, 20:02

Wielkie dzięki za pomoc bardzo mnie to uspokoiło mam w planach w środę zrobić wynik markeru a w poniedziałek mam zaplanowane usg dodbytnicze nie pamiętam nazwy dokładnej ;)
Michal2
 
Posty: 4
Rejestracja: 11 wrz 2017, 17:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Problem z prostatą 23 latka

Nieprzeczytany postautor: ed1954 » 11 wrz 2017, 22:21

Wszystko wskazuje na to, że lekarze starają się wykluczyć jakielkowiek wątpliwości związane z gruczołem. i chwała im za to. A PSA możesz sobie zrobić na przyszłość jako baseline - do porównania z PSA za 10-20-30-40 lat.

Pozdrawiam,
syn
1954 r., I biopsja 2009: prostatitis chronica, BPH; II biopsja 2010: PIN 2; III biopsja XI.2012: Gleason 3+4; 03.01.2013 RP z limfadenektomią zasłonową z dostępu załonowego - CO Wieliszew, pT3aN0Mx Gleason 7 (3+4); Histopatologia: Mikroskopowo, w wycinkach z lewego płata stercza stwierdzono rozległe nacieki gruczolakoraka (adenocarcinoma infiltrans prostatae), Naciek guza przekracza torebkę stercza i zajmuje okołosterczową tkankę tłuszczową. Linie cięcia operacyjnego wolne od zmian nowotworowych, oddalone od nacieku raka o nie mniej niż 0,5 mm. Pęcherzyki nasienne bez zmian nowotworowych, węzły chłonne (4/4) bez zmian.
PSA po RP II.2013 PSA 0,022 ng/ml , III.2013 PSA 0,015 ng/ml, VI.2013 PSA 0,017 ng/ml, IX.2015 PSA 0,033 ng/ml, XII.2013 PSA 0,044 ng/ml, III.2014 PSA 0,056 ng/ml, VI.2014 PSA 0,08 ng/ml, IX.2014 PSA 0,104 ng/ml
RT od X.2014 do XII.2014 teleradioterapia 3D IGRT 7000 cGy w 35 frakcjach w ciągu 58 dni.
PSA po RT: I.2015 0,083 ng/ml, IV.2015 0,073 ng/ml, VIII.2015 0,159 ng/ml, XI.2015 0,2 ng/ml, III.2016 0,14 ng/ml,VIII-IX 6x25g Vit.C, IX.2016 0,286 ng/ml, III.2017 0,42
ed1954
 
Posty: 52
Rejestracja: 21 kwie 2015, 21:13
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Problem z prostatą 23 latka

Nieprzeczytany postautor: Michal2 » 12 wrz 2017, 05:28

Wielkie dzięki za pomoc :) . Pozdrawiam
Michal2
 
Posty: 4
Rejestracja: 11 wrz 2017, 17:39
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ankama1982, Janek61KR, mikmar, zosia bluszcz i 59 gości

logo zenbox