Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 29 sie 2017, 10:17

Wsparcie psychiczne od rodziny to podstawa dla chorych, którzy sobie z tym nie radzą sami.
Jak nie pomaga rodzinna rozmowa, to może psycholog, a może turnus w Karpaczu, z ludźmi z podobnymi problemami, a może nawet większymi.
Może hobby, pasja, to pomaga ustabilizować psychikę.
Głowa i pozytywne myślenie to 70% skuteczności leczenia i rehabilitacji.
A póki co trzeba stosować wkładki Bela dla mężczyzn. Są chyba w 4 rozmiarach. Są niewielkie i sprawdzają się. Można praktycznie normalnie funkcjonować.
Ja cały czas pracowałem, jeździłem do klientów, podróżowałem, nurkowałem plus inne aktywności sportowe. Pamiętam, że pierwszy raz ruszyłem delikatnie na spacer w długi weekend 11 listopada, a operację miałem 30 czerwca. To ponad 4 miesiące w wkładkami. Intensywnie ćwiczyłem dno miednicy. Korzystałem z poznańskiej kliniki leczenia nietrzymania moczu i stopniowo doszedłem do szczelności, choć jak pisałem przy bieganiu cieknie nadal. Karpacza jeszcze nie było, wiem że to dobra opcja, ale trochę kosztuje.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1523
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 29 sie 2017, 10:19

Mój Tata "popuszczał" mocz prawie do 4 mc-y po zabiegu. Z tym, że on od samego początku po zdjęciu cewnika nie miał całkowitego nietrzymania, tylko "popuszczanie".
Nie ma się czego wstydzić ani dołować, u Was minął dopiero miesiąc. Ja kupowałam Tacie specjalne wkładki dla mężczyzn, które mu wystarczały, nie musiał zakładać pampersów.
Jeśli Twój Tata całkowicie nie trzyma moczu, to kup mu pampersy, teraz naprawdę jest ogromny wybór, ja kupuję Dziadkowi takie wciągane jak majtki, których nawet nie widać przez spodnie.
Głowa do góry. trzymajcie się!
Tata ur. 1956r.
PSA 10.2012 - 3,20
PSA 11.2014 - 3,55 - od tego czasu regularne pomiary PSA-dalszy powolny wzrost
09.2015 - TRUS - zapalenie gruczołu krokowego
PSA 04.2016 - 5,09
PSA 08.2016 - 6,60 - skierowanie na biopsję
09.2016 biopsja- G2 GL 7(3+4)
13.12.2016 LPR
PSA 8 tyg.po prostatektomii do chwili obecnej <0,003

Dziadek ur. 1930 r. PSA 10.2012 - 50,62
10.2012 biopsja- G3 GL 9(5+4)
leczenie: Flutamid, Eligard (do chwili obecnej), Dexametazon, 03-05.2016 RT na obszar stercza i pęcherzyków nasiennych, ponownie Dexametazon, Bicalutamid, 07-09.2017 Enzalutamid
Brak wyników PSA z 2013
PSA 2014r - 1,13 (nadir); 1,54; 3,40; 9,03
PSA 2015r. - 16,10; 22,44; 17,23; 34,52; 49,46
PSA 2016r. - 47,87; 58,81; 54,50; 119; 140,6
02.2017-infekcja dróg moczowych, kreat. 3,65, od tego czasu niewydolność nerek
PSA 21.02.2017 - 345 - odstawienie Bicalutamidu- spadek PSA na 284, następnie 264
PSA 08.05.2017 - 429; kreat. 2,73
19.05.2017 -PET- naciek na pęcherz moczowy, meta do węzłów chłonnych i kości
PSA 01.06.2017 - 622; kreat. 2,27
PSA 20.06.2017 - 963; kreat. 2,51
26.06.2017 usg j.brzusznej-UKM-y obu nerek poszerzone z cechami zastoju, wolny płyn w j.opłucnej i j.brzusznej
PSA 17.07.2017 - 1330; kreat. 2,08
PSA 24.07.2017 - 1335; kreat. 1,91
PSA 24.08.2017- 2033; kreat. 1,82 (16.08.2017)
28.08.2017 usg j.brzusznej-porówn.z bad. poprzednim
PSA 18.09.2017 - 2920; kreat. 1,67
16.10.2017 usg j.brzusznej-mniejsza ilość wolnego płynu, zastój w nerkach-obraz stabilny
24.10.2017 - kreat. 1,69
PSA 08.11.2017 - 8418; kreat. 1,96
ankama1982
 
Posty: 280
Rejestracja: 24 lut 2017, 12:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 30 sie 2017, 16:14

Są dwie firmy/linie produktów - albo Tena Man (Tena), albo Seni Man (Belli). Obie firmy produkują też pieluchomajtki.
Tata miał - czy bardziej obawiał się problemów z kropelkowaniem przy RT, więc mu kupiłam paczkę i wręczyłam z uśmiechem ' Zebyś miał jeden stres mniej."
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2100
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: seaman1982 » 15 wrz 2017, 10:29

Dzisiaj Tato odebrał pierwszy wynik po prostatotektomi. Wynik to 0,003 ng/ml
Tato, ur. 09.02.1956,
28.04.2016 - PSA 5,250 ng/ml, 03.11.2016 - PSA 6,080 ng/ml, 04.01.2017 - PSA 5.570 ng/ml, 07.04.2017 - PSA 6,970 ng/ml
29.05.2017 - biopsja: Adenocarcinoma wg. Gleasona 4+4
18.07.2017 - scyntygrafia kości - OK
27.07.2017 - TK - OK, wymiary prostaty 30x45x44
28.07.2017 - prostatotektomia metoda otwartą (Klinika Urologi w Zabrzu) Gleason 3+3 pT2cN0LV0Pn1R1
15.09.2017 - PSA 0,003 ng/ml
seaman1982
 
Posty: 27
Rejestracja: 27 cze 2017, 09:20
Lokalizacja: Śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: stanis » 15 wrz 2017, 11:05

Seaman,

Wynik doskonały w 2 mies. od RP. Niech taki już pozostanie na zawsze !
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Administrator
 
Posty: 1772
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 16 wrz 2017, 14:20

Gratulacje :)
A jak trzymanie?
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2100
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: seaman1982 » 17 wrz 2017, 14:09

bela71 pisze:Gratulacje :)
A jak trzymanie?

No, z tym jest największy problem. Zwłaszcza jak coś robi, a nawet jak chodzi. Aczkolwiek ostatnio się cieszył, ze przez jeden dzień zuzyl tylko dwa pampersy, wiec myślę, że coś się poprawia. Zobaczymy czy to będzie trwała tendencja czy tak jakoś wyszło.
Tato, ur. 09.02.1956,
28.04.2016 - PSA 5,250 ng/ml, 03.11.2016 - PSA 6,080 ng/ml, 04.01.2017 - PSA 5.570 ng/ml, 07.04.2017 - PSA 6,970 ng/ml
29.05.2017 - biopsja: Adenocarcinoma wg. Gleasona 4+4
18.07.2017 - scyntygrafia kości - OK
27.07.2017 - TK - OK, wymiary prostaty 30x45x44
28.07.2017 - prostatotektomia metoda otwartą (Klinika Urologi w Zabrzu) Gleason 3+3 pT2cN0LV0Pn1R1
15.09.2017 - PSA 0,003 ng/ml
seaman1982
 
Posty: 27
Rejestracja: 27 cze 2017, 09:20
Lokalizacja: Śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: kicanty » 17 wrz 2017, 19:33

Dzień dobry.


Seaman, gratuluję Tacie wyniku! Z tym trzymaniem, to u niego nie jest tak żle. Może być tylko lepiej. Ja zachęcałbym gorąco do wyjazdu do Karpacza. Wiem z własnego doświadczenia, że prawidłowe wykonywanie ćwiczeń mięśni dna miednicy mniejszej ( ma to kluczowe znaczenie przy walce z inkontynencją ) jest bardzo trudne. Turnus w Karpaczu to min. warsztaty- nauka prawidłowego wykonywania ww ćwiczeń. Ja miałem trzymanie po prostatektomi w dzień i w nocy 0 ( pierwszy miesiąc ). Pobyt w ECK w Karpaczu to był dla mnie przełom, przy czym operacja była w marcu, a do ECK trafiłem w listopadzie. Po powrocie stamtąd oczywiście ćwiczę systematycznie wg wyuczonego pod okiem pani Zosi schematu. Pobyt w ECK w mojej ocenie nie jest drogi ( biorąc pod uwagę co dostaje się w zamian ) i jak dla mnie warty każdych pieniędzy. Uwielbiam to miejsce i pracujących w nim ludzi.
lat 54
18.01.2016 PSA CALKOWITY 8.58 ng/ml
PSA WOLNY 0.592 ng/ml

18.02.2016 BIOPSJA
Nowotwór znajduje się w 4 wycinkach z płata lewego, zajmując od 10 do 40% ich powierzchni, nie dochodzi do ich końców zewnętrznych.
RP metodą otwartą 14.03.2016 Szpital Gdańsk- Zaspa- oddział urologii
Wynik badania his.pat
acinar adenocarcinoma G1, Gleason 3+3, grade group1; WHO 2016
Nowotwór obecny w obu płatach prostaty, jest ograniczony do gruczołu krokowego, jakkolwiek margines do płaszczyzny cewkowej po stronie prawej ma wymiar poniżej 0,1mm.
pT2c, pN0, R0

PSA 8 tygodni po operacji <0,003 ng/ml
PSA 3 miesiące po operacji ( 14.06.2016 )<0,003 ng/ml
PSA 6 miesięcy po operacji ( 14.09.2016) = 0,005 ng/ml
PSA 12 miesięcy po operacji ( 14.03.2017 )= 0,026 ng/ml
PSA 15 miesięcy po operacji ( 21.06.2017)<0,003 ng/ml
kicanty
 
Posty: 28
Rejestracja: 03 kwie 2016, 21:09
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: seaman1982 » 17 paź 2017, 14:36

Kolejna krótka porcja informacji.

Ogólnie jest lepiej jak było. Wczoraj rozmawiałem z Tata na ten temat, to powiedział, że jest teraz bardziej w stanie zapanować nad siusianiem i nie leci już tak bardzo. Największą różnicę widzi choćby podczas wycierania się po kąpieli, gdzie jeszcze nie tak dawno był problem wytrzeć się do sucha, bo ciągle ciekło, a teraz nie ma z tym problemu. Owszem są momenty że jest gorzej i nie panuję nad tym, ale takich sytuacji jest już mniej.
Mija prawie 3 miesiące od operacji, tak więc zobaczymy co będzie dalej. Na razie pampersy są ciągle używane, ale może za jakiś czas wystarczą wkładki.
Pozdrowienia dla wszystkich :)
Tato, ur. 09.02.1956,
28.04.2016 - PSA 5,250 ng/ml, 03.11.2016 - PSA 6,080 ng/ml, 04.01.2017 - PSA 5.570 ng/ml, 07.04.2017 - PSA 6,970 ng/ml
29.05.2017 - biopsja: Adenocarcinoma wg. Gleasona 4+4
18.07.2017 - scyntygrafia kości - OK
27.07.2017 - TK - OK, wymiary prostaty 30x45x44
28.07.2017 - prostatotektomia metoda otwartą (Klinika Urologi w Zabrzu) Gleason 3+3 pT2cN0LV0Pn1R1
15.09.2017 - PSA 0,003 ng/ml
seaman1982
 
Posty: 27
Rejestracja: 27 cze 2017, 09:20
Lokalizacja: Śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: stanis » 17 paź 2017, 17:39

seaman1982 pisze:Tata na ten temat, to powiedział, że jest teraz bardziej w stanie zapanować nad siusianiem i nie leci już tak bardzo. Największą różnicę widzi choćby podczas wycierania się po kąpieli




Seaman,

U mnie było podobnie a pojawiająca się nieszczelność ma związek ze zmiana pozycji z siedzącej na stojącą, itp. i nie powinien ten stan specjalnie niepokoić.

Ostatni wspaniały wynik PSA = 0,003 ng/ml, życzę aby taki stan został utrwalony. Kiedy planowany jest następny pomiar PSA?

Jak chyba zauważyłeś, ostatnio z uporem maniaka proszę i apeluję do forumowiczów aby do swoich wątków dołączyli/utworzyli stopkę-podpis, która ogromnie ułatwia nam wszystkim udzielanie porad.

Powyższy apel dotyczy także wątku twojego taty.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Administrator
 
Posty: 1772
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: seaman1982 » 18 paź 2017, 07:13

Stanis - stopka uzupełniona.
Następne badanie w listopadzie 2017, choć Tato trochę niechętnie do nich podchodzi. Trzeba go mobilizować, ale myślę, że każdy chyba tak ma. Jest to zawsze niepewność.
Tato, ur. 09.02.1956,
28.04.2016 - PSA 5,250 ng/ml, 03.11.2016 - PSA 6,080 ng/ml, 04.01.2017 - PSA 5.570 ng/ml, 07.04.2017 - PSA 6,970 ng/ml
29.05.2017 - biopsja: Adenocarcinoma wg. Gleasona 4+4
18.07.2017 - scyntygrafia kości - OK
27.07.2017 - TK - OK, wymiary prostaty 30x45x44
28.07.2017 - prostatotektomia metoda otwartą (Klinika Urologi w Zabrzu) Gleason 3+3 pT2cN0LV0Pn1R1
15.09.2017 - PSA 0,003 ng/ml
seaman1982
 
Posty: 27
Rejestracja: 27 cze 2017, 09:20
Lokalizacja: Śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: seaman1982 » 30 paź 2017, 10:43

Kolejna relacja z trzymania moczu.
Tato odstawił pampersa :) Na chwilę obecną jest bardzo dobrze. Czasami jak wstanie z pozycji siedzącej bądź jak kucnie to coś poleci, a tak to już trzyma. Wczoraj był nawet na dłużej poza domem i dopiero w domu normalnie się załatwił.
Nie wiem czy to ważne, ale kiedyś moja mama jak mnie urodziła to po cesarskim cięciu miała duże problemy z trzymaniem moczu. Pewna starsza osoba powiedziała jej żeby piła zaparzone włosie z kukurydzy. Bardzo jej to wtedy pomogło. Teraz to samo tato spróbował i powiedział że odczuł po tym dużą zmianę na plus. Nie wiem czy faktycznie takt jest i jakie to ma właściwości, ale może zawsze warto spróbować coś ze starych mądrości.
Tato, ur. 09.02.1956,
28.04.2016 - PSA 5,250 ng/ml, 03.11.2016 - PSA 6,080 ng/ml, 04.01.2017 - PSA 5.570 ng/ml, 07.04.2017 - PSA 6,970 ng/ml
29.05.2017 - biopsja: Adenocarcinoma wg. Gleasona 4+4
18.07.2017 - scyntygrafia kości - OK
27.07.2017 - TK - OK, wymiary prostaty 30x45x44
28.07.2017 - prostatotektomia metoda otwartą (Klinika Urologi w Zabrzu) Gleason 3+3 pT2cN0LV0Pn1R1
15.09.2017 - PSA 0,003 ng/ml
seaman1982
 
Posty: 27
Rejestracja: 27 cze 2017, 09:20
Lokalizacja: Śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA6ng/ml BxGl.4+4 RPGl.3+3pT2cN0LV0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 30 paź 2017, 14:46

Włosie kukurydzy (stigma maydis, corn silk) ma całkiem dużo flawonoidów i innych potencjalnie pożytecznych substancji. Ma nieznacznie zwiększać wydalanie moczu i wyraźnie zwiększac usuwanie szczawianów tą drogą, do tego łagodzi napięcie mięśni gładkich układu moczowego. Jeśłi działa, to dobrze :)

Artykuł przeglądowy z listą artykułów o badaniach:
Corn Silk (Stigma Maydis) in Healthcare: A Phytochemical and Pharmacological Review
https://ai2-s2-pdfs.s3.amazonaws.com/3a ... d0c738.pdf
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2100
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości

logo zenbox