Mąż r.1958 PSA3,21ng/ml BxGl.4+4RP Gl4+4pT2bN0LV0Pn0R0

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Mąż r.1958 PSA3,21ng/ml BxGl.4+4RP Gl4+4pT2bN0LV0Pn0R0

Nieprzeczytany postautor: Mirka » 11 sie 2017, 17:31

Dziś mieliśmy drugą wizytę u naszego urologa, cztery tygodnie od dnia operacji. Mąż ogólnie czuje się dobrze, nietrzymanie moczu spore, ale częstotliwość wstawania w nocy coraz mniejsza.

Na nasze pytanie, że:
"w histopatologii jest napisane, że zbadano fragmenty pęcherzyków nasiennych. Czy to znaczy, że jakieś kawałki zostały w ciele?
odp. tak-oszczędzono część, przez którą przechodzi nerw... jakiś, nie zapamiętałam jaki.

"Jakie to może mieć konsekwencje?"
odp. żadne

"Czy będzie wpływać na wynik PSA?
odp. Nie, ponieważ PSA produkują komórki nabłonka

"Czy będzie je widac na MRI?
Tak
Czy one mogą zrakowacieć?"
Nie
I najważniejsze, pierwszy wynik pooperacyjny, po 4 tygodniach- PSA=0,015
Urodzony-1958r
PSA 3,21 ng/ml
Biopsja-28.04.17r-Gl.4+4=8 prawy płat, scyntygrafia bez oczywistych ognisk, TK-drobne ogniska sklerotyczne,
14.07.17-RP-radykalna prostatektomia Gl.4+4=8 pT2b N0.
11.08.17-PSA po operacji 0,015 ng/ml
11.09.17-PSA 0,002 ng/ml
Mirka
 
Posty: 21
Rejestracja: 30 maja 2017, 21:09
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1958 PSA 3,21 ng/ml BxGl.4+4cT2b RPGl.4+4pT2bN0

Nieprzeczytany postautor: stanis » 11 sie 2017, 20:07

Mirka,

Pierwszy wynik PSA w tak krotkim okresie po RP nie jest zły. Wiarygodny dla oceny doszczętności operacji będzie wynik PSA w 3 mies. po RP.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Administrator
 
Posty: 1772
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Mąż r.1958 PSA3,21ng/ml BxGl.4+4RP Gl4+4pT2bN0LV0Pn0R0

Nieprzeczytany postautor: Mirka » 11 sie 2017, 20:26

Dziękuję za odp. czekałam z niecierpliwością na wasze opinie na taki wynik, niby nie jest zły, ale

"bela71"-Jak 4 tygodnie po operacji, to PSA może być jeszcze oznaczalne (>0,003), wolałabym taki, o ktorym pisała Iza.
Nastepne badanie będzie za miesiąc, zobaczymy co nam przyniesie.
Urodzony-1958r
PSA 3,21 ng/ml
Biopsja-28.04.17r-Gl.4+4=8 prawy płat, scyntygrafia bez oczywistych ognisk, TK-drobne ogniska sklerotyczne,
14.07.17-RP-radykalna prostatektomia Gl.4+4=8 pT2b N0.
11.08.17-PSA po operacji 0,015 ng/ml
11.09.17-PSA 0,002 ng/ml
Mirka
 
Posty: 21
Rejestracja: 30 maja 2017, 21:09
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1958 PSA3,21ng/ml BxGl.4+4RP Gl4+4pT2bN0LV0Pn0R0

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 13 sie 2017, 21:17

Na razie trzeba spokojnie zrobić nastepne badanie. 0,015 ng/ml wygląda nieźle :)
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2100
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1958 PSA3,21ng/ml BxGl.4+4RP Gl4+4pT2bN0LV0Pn0R0

Nieprzeczytany postautor: Mirka » 11 wrz 2017, 17:10

Witam, dziś robiliśmy kolejne-drugie badanie PSA po operacji, wynik 0,002 ng/ml.
Z wyniku nieśmiało cieszymy się, ale wielkimi krokami zbliża się termin powrotu męża do pracy, a problem z nietrzymaniem moczu, nic się nie zmniejsza.
Widzę coraz większe zniecierpliwienie w zachowaniu męża. Lekarz zaleca rehabilitację prywatną.
Mam pytanie do forumowiczów z Warszawy, czy spotkali się z tego typu rehabilitacją, ale na fundusz?
Pozdrawiam wszystkich Mirka
Urodzony-1958r
PSA 3,21 ng/ml
Biopsja-28.04.17r-Gl.4+4=8 prawy płat, scyntygrafia bez oczywistych ognisk, TK-drobne ogniska sklerotyczne,
14.07.17-RP-radykalna prostatektomia Gl.4+4=8 pT2b N0.
11.08.17-PSA po operacji 0,015 ng/ml
11.09.17-PSA 0,002 ng/ml
Mirka
 
Posty: 21
Rejestracja: 30 maja 2017, 21:09
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1958 PSA3,21ng/ml BxGl.4+4RP Gl4+4pT2bN0LV0Pn0R0

Nieprzeczytany postautor: stanis » 11 wrz 2017, 17:27

Mirka,

Wynik PSA w 2 mies. po RP jest doskonały. GRATULACJE !

Rehabilitacja urologiczna niestety nie jest refundowana przez NFZ. Na forum znajdziesz opisane efekty uzyskiwane w prywatnej klinice w Karpaczu szczegóły znajdziesz : viewtopic.php?f=47&t=1870
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Administrator
 
Posty: 1772
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Mąż r.1958 PSA3,21ng/ml BxGl.4+4RP Gl4+4pT2bN0LV0Pn0R0

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 11 wrz 2017, 20:11

Mirka, gratuluję mężowi świetnego wyniku PSA.

Kemoturf pisał w swoim wątku, że w Poznaniu miał terapię (prywatnie) nieco innymi metodami niż w Karpaczu, w tym elektrostymulacją, i również mu pomogły. W Warszawie musi być jakiś ośrodek rehabilitacji urologicznej mężczyzn. Może wyjdzie trochę taniej. Najważniejsze, żeby ktoś pokazał jak prawidłowo wykonywać ćwiczenia i skontrolował, czy pacjent to dobrze robi.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2100
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ankama1982, Bing [Bot], Janek61KR, mikmar, zosia bluszcz i 63 gości

logo zenbox