Tata1954 PSA29 BxG3+3T2cNxM0 RPGl.4+4pT3aN0EPE+R1 RT

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Tata1954 PSA29 BxG3+3T2cNxM0 RPGl.4+4pT3aN0EPE+R1 RT

Nieprzeczytany postautor: masza » 12 wrz 2017, 22:35

PSA po dwóch miesiącach od zakończenia radioterapii - 0,7. No nie jest idealnie, ale nie jest też tragicznie, prawda?

Teraz tylko jeszcze poradzić sobie ze stanem zapalnym i gorączką utrzymującą się od kilku dni, jutro urolog, może w końcu coś poradzi.
Tata, ur. 1954,
listopad 2016 - diagnoza, biopsja Gleason 3+3=6, PSA 29 ng/ml
21.122016 - radykalna prostatektomia z limfadenektomią miedniczą
histopatologia pooperacyjna - Gleason 4+4+8, grade group 4, WHO 2016, pT3aN0
kwiecień 2017 - PSA 3,6
maj 2017 - PET z choliną, bez zmian
maj-lipiec 2017 - radioterapia radykalna IMRT z wyk. prom.X o energii 15 MV
masza
 
Posty: 16
Rejestracja: 12 sty 2017, 21:45
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata1954 PSA29 BxG3+3T2cNxM0 RPGl.4+4pT3aN0EPE+R1 RT

Nieprzeczytany postautor: stanis » 13 wrz 2017, 06:48

Masza,

Po RT nastąpił znaczący spadek PSA a dalszy spadek będzie następował bowiem proces oddziaływania RT na komórki nwt jest długotrwały.

Pozdrawiam,
Staszek
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Administrator
 
Posty: 1772
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata1954 PSA29 BxG3+3T2cNxM0 RPGl.4+4pT3aN0EPE+R1 RT

Nieprzeczytany postautor: masza » 22 wrz 2017, 00:46

Chciałam się Was poradzić, mimo że aktualne problemy nie są związane z rakiem, to jednak w pewnym stopniu mają wpływ na to, co dzieje się teraz ze zdrowiem. Obniżona odporność daje się we znaki. Tata najpierw złapał infekcję, która najprawdopodobniej uaktywniła zapalenie związane z przepukliną (operacja była, ale nie do konca dobrze zrobiona). Pojawiła się temperatura (utrzymująca się ponad tydzien!), CRP 100, ból w pachwinie. W sumie to oglądalo w tym czasie tatę kilku lekarzy róznych specjalności (internista, chirurg na izbie przyjęć, radiolog, bo akurat była wizyta kontrolna, urolog), skończyło się na podaniu antybiotyków. Temperatura w godzinach wieczornych od dwóch dni 37,5. Skierowanie na tomograf okolicy pachwinowej - 25.10. Mamy zgłosić się do szpitala tylko w razie bardzo wysokiej gorączki.
Pytania, jakie mi się nasuwają:
- czy w takim przypadku istnieje duże realne ryzyko zakażenia sepsą? zapalenie otrzewnej?
- czy operacja związana z przepukliną jest w tym stanie zdrowia taty ryzykowna i niewskazana? Tak sugerował jeden z lekarzy, mówiąc, że upłyneło jeszcze mało czasu od zakończenia radioterapii i nikt nie będzie chciał się podjąć operowania przepukliny teraz
Tata, ur. 1954,
listopad 2016 - diagnoza, biopsja Gleason 3+3=6, PSA 29 ng/ml
21.122016 - radykalna prostatektomia z limfadenektomią miedniczą
histopatologia pooperacyjna - Gleason 4+4+8, grade group 4, WHO 2016, pT3aN0
kwiecień 2017 - PSA 3,6
maj 2017 - PET z choliną, bez zmian
maj-lipiec 2017 - radioterapia radykalna IMRT z wyk. prom.X o energii 15 MV
masza
 
Posty: 16
Rejestracja: 12 sty 2017, 21:45
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata1954 PSA29 BxG3+3T2cNxM0 RPGl.4+4pT3aN0EPE+R1 RT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 22 wrz 2017, 14:35

A jaką tata ma morfologię?

Trzeba zobaczyć, co tomograf pokaże, czy trzeba koniecznie interweniować, czy rzeczywiście dać organizmowi dojść do siebie.

Radioterapia teoretycznie zwiększa prawdopodobieństwo wystapienia sepsy, ale tata dostaje antybiotyki.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2100
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ankama1982, Bing [Bot], Janek61KR, mikmar, zosia bluszcz i 63 gości

logo zenbox