Tata 54l. PSA 12ng/ml BxGl.4+3 LPR Gl.3+4 pT2cNxM0

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Jestem w tym temacie zielona. POMOCY

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 05 lut 2016, 12:57

Przeklenstwo super duper czułych testow...


Z niedawno opublikowanych badan wynika, ze superczułe testy PSA moga miec znaczenie w przypadku pacjentow zwiekszonego ryzyka, tj. z dodatnimi marginesami chirurgicznymi albo z wyjsciem raka poza torebke prostaty albo guzem HG.
Progiem, ktory z najwieksza doza prawdopodobienstwa pozwala przewidziec pozniejsza wznowe biochemiczna jest, wg autorow tego retrospektywnego badania, PSA ≥ 0.03 ng/mL


Ultrasensitive PSA Useful in Advising Patients
One remaining question is whether the use of ultrasensitive prostate-specific antigen (PSA) testing can be of value when deciding which men should receive radiation treatment so that extensive overtreatment can be avoided.

Kang and colleagues[1] have recently published results of a retrospective study of nearly 250 men with positive surgical margins or extracapsular or high-grade disease. They looked at ultrasensitive PSA levels to see how reliably they predicted ultimate biochemical recurrence, defined as ≥ 0.2 ng/mL. They found that a PSA ≥ 0.03 ng/mL best predicted those men who ultimately developed a biochemical recurrence.

http://www.medscape.com/viewarticle/838288
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7844
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jestem w tym temacie zielona. POMOCY

Nieprzeczytany postautor: kinga123 » 05 lut 2016, 13:03

STARYS, ZOSIA BLUSZCZ dziękuje. Będę miała dzięki Wam troszkę spokojniejszy weekend.
tata rocznik 1961
styczeń 2015 PSA 12 ng/ml
Usunięcie prostaty metodą laparaskopową 9 czerwca 2015 Bydgoszcz szpital Bizela
PSA po 6 tygodniach od operacji VII 0,014 ng/ml, XI 2015 0,008 ng/ml, II 2016 0,016 ng/ml
kinga123
Użytkownik
 
Posty: 36
Rejestracja: 21 kwie 2015, 21:03
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jestem w tym temacie zielona. POMOCY

Nieprzeczytany postautor: kinga123 » 10 lut 2016, 18:21

I znowu źle. Jesteśmy po wizycie u urologa. Pani doktor kazała czekać 3 miesiące, zrobić PSA i wtedy zdecydujemy (o ile znowu będzie rosło) czy RT czy tabletki. Dla czego tak jest? Czemu to PSA ojcu tak skoczyło? Jest ktoś w stanie mi to wyjaśnić?
tata rocznik 1961
styczeń 2015 PSA 12 ng/ml
Usunięcie prostaty metodą laparaskopową 9 czerwca 2015 Bydgoszcz szpital Bizela
PSA po 6 tygodniach od operacji VII 0,014 ng/ml, XI 2015 0,008 ng/ml, II 2016 0,016 ng/ml
kinga123
Użytkownik
 
Posty: 36
Rejestracja: 21 kwie 2015, 21:03
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jestem w tym temacie zielona. POMOCY

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 10 lut 2016, 20:31

Kolejny pomiar jest potrzebny, żeby sprawdzić, jaki jest trend - widziałam parę takich "podskoków" poziomu PSA po RP, które potem opadły.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3040
Rejestracja: 19 sty 2015, 23:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jestem w tym temacie zielona. POMOCY

Nieprzeczytany postautor: kinga123 » 12 maja 2016, 07:23

bela71 pisze:Kolejny pomiar jest potrzebny, żeby sprawdzić, jaki jest trend - widziałam parę takich "podskoków" poziomu PSA po RP, które potem opadły.


no to mamy kolejny pomiar i jest 0,032, czyli znowu do góry :/ wizyta w poniedziałek i zobaczymy co powie lekarz. Było coś wspominane o radioterapii, poproszę jakąś opinię na ten temat. Dobre/ złe strony tego leczenia. pozdrawiam
tata rocznik 1961
styczeń 2015 PSA 12 ng/ml
Usunięcie prostaty metodą laparaskopową 9 czerwca 2015 Bydgoszcz szpital Bizela
PSA po 6 tygodniach od operacji VII 0,014 ng/ml, XI 2015 0,008 ng/ml, II 2016 0,016 ng/ml
kinga123
Użytkownik
 
Posty: 36
Rejestracja: 21 kwie 2015, 21:03
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jestem w tym temacie zielona. POMOCY

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 12 maja 2016, 09:11

Poczytaj. Na forum w innych dzialach jest duzo informacji
M. innymi tu.
viewtopic.php?f=9&t=1195
Jeśli masz wątpliwości pytaj.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2408
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jestem w tym temacie zielona. POMOCY

Nieprzeczytany postautor: kinga123 » 13 sty 2017, 13:42

PSA taty po operacji skoczyło do 0,224. Wizyta u lekarza w przyszłym tygodniu. Robiliśmy ostatnio rezonans i prostata i węzły czyste. Kurcze co jest nie tak?
tata rocznik 1961
styczeń 2015 PSA 12 ng/ml
Usunięcie prostaty metodą laparaskopową 9 czerwca 2015 Bydgoszcz szpital Bizela
PSA po 6 tygodniach od operacji VII 0,014 ng/ml, XI 2015 0,008 ng/ml, II 2016 0,016 ng/ml
kinga123
Użytkownik
 
Posty: 36
Rejestracja: 21 kwie 2015, 21:03
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jestem w tym temacie zielona. POMOCY

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 13 sty 2017, 14:15

Słabo to wygląda. PSA cały czas rośnie. Przez 8 miesięcy wartość PSA wzrosła 7 razy! Czyli czas podwojenia trochę więcej niż miesiąc.
Wróciłem do szczątkowego opisu histopatologicznego. Niewiele można z niego wywnioskować. Niby wszystko dobrze, ale na forum LPR nie cieszy się dobrą aurą. Odnoszę wrażenie, że to w naszym kraju ciągle metoda eksperymentalna i lekarze się uczą. Być może tu też jest jakiś błąd, pozostałość. MRI może coś pokazać.

W tej chwili została przekroczona granica "wznowy biochemicznej" czyli PSA>0,2.
Niestety przy tym poziomie PSA trudno jest cokolwiek zdiagnozować. Można spróbować zrobić dobre 3T MRI.
PET przy tym poziomie PSA nie będzie wiarygodny.

Można w ciemno wdrożyć RT ratującą na loże pooperacyjną, ale pewności, że wznowa jest w obszarze po prostacie nie ma.

Można też czekać na kolejne wzrosty PSA i spróbować jednak diagnozować, ustalić miejsce wznowy i naświetlać (jeśli to jest możliwe).

Spróbowałbym na początek z dobrym 3 teslowym MRI.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2408
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jestem w tym temacie zielona. POMOCY

Nieprzeczytany postautor: kinga123 » 13 sty 2017, 14:24

MRI może coś pokazać. - właśnie o to chodzi, że NIC nie pokazuje. Wszystko na zdjęciach wygląda ok. Analizowano ojca z każdej strony. Kurcze :/ jak może rosnąć coś czego nie ma?
I teraz cały weekend z głowy... Nie mam już pomysłów. Najgorsze jest to, że lekarz też nie wie co ma zrobić.
tata rocznik 1961
styczeń 2015 PSA 12 ng/ml
Usunięcie prostaty metodą laparaskopową 9 czerwca 2015 Bydgoszcz szpital Bizela
PSA po 6 tygodniach od operacji VII 0,014 ng/ml, XI 2015 0,008 ng/ml, II 2016 0,016 ng/ml
kinga123
Użytkownik
 
Posty: 36
Rejestracja: 21 kwie 2015, 21:03
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jestem w tym temacie zielona. POMOCY

Nieprzeczytany postautor: meeg 1 » 13 sty 2017, 15:49

Wiem, co czujesz , My mamy tak samo tez psa rośnie - lekarz twierdzi ze nawet jak cos gdzies powedrowalo to i tak przy tym poziomie 0.15 zadne badanie nic nie wykaza trzeba czekac :-) i byc dobrej mysli, badz chociaz sie starac odganiac złe mysli ....pozdrawiam
PSA przed biopsją - 18.7/ 18.08.15- biopsja GL 6 / 10.11.15 -PR GL 6;3+4 (7); 8 Stercz z naciekiem w cz. obwodowej /
PSA I Laboratorium (Świdnica 14.01.16 - 0.04; 16.02.16 - 0.03 ; 5.05.16 - 0.06; 09.06.16 0.07; 15.09.2016 - 0.06...
II Laboratorium (Wrocław - 29.02.16 - 0.041, 23.05.16 - 0.047, 29.08.16 - 0.058, 28.11.2016 - 0.14).
meeg 1
Użytkownik
 
Posty: 72
Rejestracja: 03 gru 2015, 10:34
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Jestem w tym temacie zielona. POMOCY

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 13 sty 2017, 18:01

kinga123 pisze:Najgorsze jest to, że lekarz też nie wie co ma zrobić.

Niestety możliwości diagnostyczne medycyny są ułomne. PET jako najczulszy może pokazać skupiska rakowe o wielkości 0.8mm to tysiące komórek, może nawet miliony. Ale żeby robić PET też musi być odpowiednie PSA. Niewiele w zakresie diagnostyki można zrobić. Czułość markerów przewyższa możliwości badań obrazowych. Trzeba wyluzować i kontrolować PSA.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2408
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jestem w tym temacie zielona. POMOCY

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 13 sty 2017, 20:15

Wytyczne EAU dla tego stadium (skrót po polsku):
viewtopic.php?f=50&t=2314
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3040
Rejestracja: 19 sty 2015, 23:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości

logo zenbox