r.1936 PSA 3151ng/ml BxGl.3+3 T4NxMx HT od 2008

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: r.1936 PSA 3151ng/ml BxGl.3+3 T4NxMx HT od 2008

Nieprzeczytany postautor: madeleine » 04 wrz 2017, 14:35

Witam
Panie Janie! Jest Pan niesamowity. Dziś zarejestrowałam się na tym forum. Mój Tato ma problemy z prostatą i czekamy na diagnozę. Boimy się najgorszego, ale kiedy przeczytałam Pana historię uwierzyłam w leczenie nowotworów... Najgorsze jest to, że kompletnie nie wiemy jak Tacie pomóc, gdzie pokierować, jakich lekarzy wybrać. Ale będziemy walczyć! Chciałabym napisać, że dobrze, że Pan tu jest i daje przykład! Dziękuję i życzę dużo zdrowia!
Pozdrawiam
Marlena
Tata- 1949 r.
04.09.2017- PSA- 564 ng/ml (leczenie Apotamis + Hyplafin)
02.10.2017- biopsja prostaty- nowotwór złośliwy Gleason 4+4
Od 31.10.2017- leczenie Apoflutam + nadal Apotamis
27.10.2017- scyntygrafia (czekamy na wyniki)
madeleine
 
Posty: 17
Rejestracja: 04 wrz 2017, 14:11
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1936 PSA 3151ng/ml BxGl.3+3 T4NxMx HT od 2008

Nieprzeczytany postautor: janmat » 09 paź 2017, 19:26

Witam

Pod koniec września zrobiłem kolejne PSA. Tym razem wynik - 11ng/ml. Rośnie cholerstwo. Moja pani doktor dała mi skierowanie do Bydgoszczy na rezonans magnetyczny na początek listopada. Po otrzymaniu wyników ma podjąć jakieś dalsze kroki. Czas na powrót wdrożyć bikalutamid czy jeszcze czekać?

Korzystając z faktu że do listopada nie przewiduję żadnych wizyt lekarskich, niedawno wyskoczyłem z synem na tydzień do Londynu zobaczyć prawnuczkę. Trochę się bałem o moją pikawkę (napędzaną rozrusznikiem), ale nie było żadnych sensacji podczas lotu (pierwszego w życiu :) ). A i na miejscu się nie oszczędzałem. Trochę kondycja siadła w połowie pobytu, ale generalnie dałem radę.

To tyle na dziś, odezwę się po badaniu MR i wizycie u mojej onkolog.

pozdrawiam
Jan
Rocznik 1936. PSA wrzesień 2008 - 3151.5 ng/ml; biopsja 22 X 2008, rozpoznanie: Adenocarcinoma prostatae, Gleason 6(3+3) Klasyfikacja nowotworu T4NxMx. Hormonoterapia od października 2008r.
PSA - lipiec 2017 - 7 ng/ml. sierpień 2017- 9.1 ng/ml.
wrzesień 2017 - 11 ng/ml.
Od sierpnia 2017 odstawiony Bikalutamid, Zoladex bez zmian.
janmat
 
Posty: 16
Rejestracja: 25 cze 2014, 17:19
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1936 PSA 3151ng/ml BxGl.3+3 T4NxMx HT od 2008

Nieprzeczytany postautor: stanis » 09 paź 2017, 19:51

Witaj Janku,

Świetnie, iż znowu napisałeś do nas bowiem Twoja historia winna być przykładem dla forumowiczów zwłaszcza tych wątpiących w terapię hormonalną.

Przy okazji - może bys ponegocjował z lekarką o skierowanie na PET z choliną zamiast MRI?

Tak trzymaj, trwałego zdystansowania do choroby życzę!
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Administrator
 
Posty: 1772
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: r.1936 PSA 3151ng/ml BxGl.3+3 T4NxMx HT od 2008

Nieprzeczytany postautor: SYLWIA1980 » 12 lis 2017, 18:21

Witam.
Panie Januszu gratuluję. Dla mnie nowość ten temat.
Tata lat 65, PSA wyjściowe 271 ng/ml, węzły zaotrzewnowe powiększone, podejrzenie nacieku na nerce i przerzuty do kosci.
A lekarze daja mu pare miesiecy zycia, bo powiedzieli, ze wezly chlonne sa zajete. Nie mogę w to uwierzyć, czy tak bedzie, czy jest szansa?
1952r.
VII.2017 przewlekła bialaczka limfatyczna
XI.2017 PSA 271 niedowlad w okolicy ledzwiowej
TK , RM liczne przerzuty na kosci powiększone wezly zaotrzewniowe, naciek na nerce
16.XI naswietlenie moc 8
17.XI biopsja gruczołu 22.XI G 4+3
SYLWIA1980
 
Posty: 63
Rejestracja: 10 lis 2017, 21:26
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1936 PSA 3151ng/ml BxGl.3+3 T4NxMx HT od 2008

Nieprzeczytany postautor: janmat » 19 lis 2017, 10:32

Witam wszystkich

Jestem już po badaniu PET/CT w Bydgoszczy. Samo badanie przebiegło sprawnie, bez zbędnego oczekiwania. Po prostu przyjeżdza się (ja akurat dojechałem ze Szczecina) na umówioną godzinę, zameldowanie się w rejestracji - 20 minut oczekiwania i już proszą do pokoju.

Do swojej lekarki idę w tym tygodniu, zobaczymy co powie i jakie podejmie kroki.
Tymczasem wklejam wynik, ja niezbyt odczytuję ten medyczny język.

Obrazek

to tyle na dziś
pozdrawiam
Jan
Rocznik 1936. PSA wrzesień 2008 - 3151.5 ng/ml; biopsja 22 X 2008, rozpoznanie: Adenocarcinoma prostatae, Gleason 6(3+3) Klasyfikacja nowotworu T4NxMx. Hormonoterapia od października 2008r.
PSA - lipiec 2017 - 7 ng/ml. sierpień 2017- 9.1 ng/ml.
wrzesień 2017 - 11 ng/ml.
Od sierpnia 2017 odstawiony Bikalutamid, Zoladex bez zmian.
janmat
 
Posty: 16
Rejestracja: 25 cze 2014, 17:19
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1936 PSA 3151ng/ml BxGl.3+3 T4NxMx HT od 2008

Nieprzeczytany postautor: stanis » 19 lis 2017, 10:41

Janku,

Wyjaśnij proszę jakie względy zadecydowały, iż zaordynowano PET z octanem jako radioznacznikiem. Powszechnie wiadomo, że w przypadku RGK winien być zastosowany inny radioznacznik tj. cholina.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Administrator
 
Posty: 1772
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: r.1936 PSA 3151ng/ml BxGl.3+3 T4NxMx HT od 2008

Nieprzeczytany postautor: janmat » 19 lis 2017, 11:23

stanis pisze:Janku,

Wyjaśnij proszę jakie względy zadecydowały, iż zaordynowano PET z octanem jako radioznacznikiem. Powszechnie wiadomo, że w przypadku RGK winien być zastosowany inny radioznacznik tj. cholina.


Zabij a nie odpowiem Ci na to pytanie. Mam już swój wiek i nie potrafię rozmawiać z lekarzami, jak co niektórzy z was. Po prostu przyjmuję to co zaproponują, w dobrej wierze że chcą mi jeszcze (pomimo takiego zaawansowania choroby) pomóc.

Zresztą, czy dużo by to zmieniło w moim stanie? Wiadomo że możliwości coraz mniej, jeżeli terapia hormonalna jeszcze działa (a widać że już powoli przestaje) to zostaje jeszcze takie umiejętne jej prowadzenie (dobieranie, zamienianie i przerywanie podawania hormonów), aby jeszcze można było "oszukać" na jakiś czas pasożyta.
Rocznik 1936. PSA wrzesień 2008 - 3151.5 ng/ml; biopsja 22 X 2008, rozpoznanie: Adenocarcinoma prostatae, Gleason 6(3+3) Klasyfikacja nowotworu T4NxMx. Hormonoterapia od października 2008r.
PSA - lipiec 2017 - 7 ng/ml. sierpień 2017- 9.1 ng/ml.
wrzesień 2017 - 11 ng/ml.
Od sierpnia 2017 odstawiony Bikalutamid, Zoladex bez zmian.
janmat
 
Posty: 16
Rejestracja: 25 cze 2014, 17:19
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1936 PSA 3151ng/ml BxGl.3+3 T4NxMx HT od 2008

Nieprzeczytany postautor: stanis » 19 lis 2017, 11:45

janmat pisze:
stanis pisze:
Zresztą, czy dużo by to zmieniło w moim stanie? Wiadomo że możliwości coraz mniej, jeżeli terapia hormonalna jeszcze działa (a widać że już powoli przestaje) to zostaje jeszcze takie umiejętne jej prowadzenie (dobieranie, zamienianie i przerywanie podawania hormonów), aby jeszcze można było "oszukać" na jakiś czas pasożyta.


Janku,

Zmieniłoby zasadniczo bowiem w przypadku PET z choliną opis badania byłby bardziej precyzyjny, czytaj przerzuty byłyby widoczne dla radiologa. A tak opis masz niejednoznaczny z sugestią wobec zacytowanego poniżej fragmentu:
" pozostałe zmiany niespecyficzne"

Jak słusznie zauwazyłes przez 9 lat HT trzymałeś PSA na uwięzi a teraz idzie w górę. Moim zdaniem jest jeszcze sporo do wygrania/uzyskania poprzez umiejętne manipulowanie HT, wdrożenie ChT, przeczytaj proszę historie innych Forumowiczów, np. Władka (RaKar), Włodka (wlobo), etc.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Administrator
 
Posty: 1772
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: r.1936 PSA 3151ng/ml BxGl.3+3 T4NxMx HT od 2008

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 19 lis 2017, 12:18

Wyjaśnij proszę jakie względy zadecydowały, iż zaordynowano PET z octanem jako radioznacznikiem. Powszechnie wiadomo, że w przypadku RGK winien być zastosowany inny radioznacznik tj. cholina.


Octan znakowany C11 ma te zalete, ze nie gromadzi sie w pecherzu, wiec lepiej widac prostate i pecherzyki nasienne.
Ale generalnie consensus jest taki, ze PET z fluorocholiną (18F-FCH-PET/CT) goruje nad innymi radioznacznikami jako narzedzie diagnostyczne stosowane w raku prostaty.


[color=#FF40FF]Stąd wniosek aby lepiej uwidocznić obraz pęcherza i okolic pacjent winien być zacewnikowany. Wniosek stąd płynie aby pacjenci domagali się cewnika (Stanis)


This study suggested that PET/CT imaging plays an invaluable role in the diagnosis of PCa and 18F-FCH-PET/CT was considered as a superior diagnostic tool over other radiotracers. [/i][/color]

[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6771
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1936 PSA 3151ng/ml BxGl.3+3 T4NxMx HT od 2008

Nieprzeczytany postautor: SYLWIA1980 » 23 lis 2017, 20:25

Janmat
Czy z początkiem leczenia miałeś stwierdzone przerzuty do kosci czy nie? Bo teraz nic nie ma ...czy jeśli miałeś to zmiany mogą się cofać?
Pozdrawiam
1952r.
VII.2017 przewlekła bialaczka limfatyczna
XI.2017 PSA 271 niedowlad w okolicy ledzwiowej
TK , RM liczne przerzuty na kosci powiększone wezly zaotrzewniowe, naciek na nerce
16.XI naswietlenie moc 8
17.XI biopsja gruczołu 22.XI G 4+3
SYLWIA1980
 
Posty: 63
Rejestracja: 10 lis 2017, 21:26
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ankama1982, Janek61KR, mikmar, zosia bluszcz i 60 gości

logo zenbox