Tata74l.PSA7.97ng/ml f/tPSA13.68%, co dalej?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata74l.PSA7.97ng/ml f/tPSA13.68%, co dalej?

Nieprzeczytany postautor: MichalGr » 23 lis 2022, 13:16

Dzień Dobry,

Jestem po lekturze wielu wątków na forum i staram się jakoś poukładać następne kroki.

Pacjent: tata, 74 lata.
Wstaje w nocy 2-3 razy, poza tym nie narzeka.


LEKI:
Tata od kilku lat przyjmuje Omnic Ocas 0,4 mg.


2021
KONSULTACJA UROLOGICZNA


Prostata lekko powiększona. Badanie palpacyjne czyste.

USG - Gruczoł krokowy wielkości 37 ml nieco uwypukla się w kierunku pęcherza moczowego. Po mikcji bez zalegania moczu w pęcherzu

Wklej raport z konsultacji urologicznej jako załącznik w formacie JPEG, pls.



HISTORIA PSA
04.2022 - 4.7 ng/ml (Pabianice)
10.2022 - 7.49 ng/ml (Pabianice)
11.2022 - 7,97 ng/ml, fPSA: 1,09 ng/ml f/tPSA 13.68% (Łódź, Szpital Salve)



Data?
KONSULTACJA UROLOGICZNA


Skierowanie na rezonans magnetyczny miednicy (gruczoł krokowy) 3T z kontrastem.


Umówiłem [Tatę na] MRI w Łodzi w szpitalu Salve.
Pytanie, czy to odpowiedni krok, czy może warto wykonać jakieś inne badania przed MRI (USG, biopsja)?
Czy MRI w Łodzi, w Salve to dobry pomysł?

Z góry dziękuję za wszystkie rady,
Michał
MichalGr
 
Posty: 5
Rejestracja: 23 lis 2022, 12:57
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata74l.PSA7.97ng/ml f/tPSA13.68%, co dalej?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 23 lis 2022, 13:54

MichalGr pisze:Czy MRI w Łodzi, w Salve to dobry pomysł?

Witaj na forum Michale.

Górna granica normalnego poziomu PSA w grupie wiekowej Taty wynosi 5.5 ng/ml.

MRI tak, ale wieloparametryczne, w skrócie mpMRI, z oceną PI-RADS v2, który wskaże stopień prawdopodobieństwa raka w 5-stopniowej skali PI-RADS i będzie ew. pomocne przy wykonywaniu biopsji fuzyjnej.

PI-RADS 1 - obecność raka istotnego klinicznie jest bardzo mało prawdopodobna
PI-RADS 2 - obecność raka istotnego klinicznie jest mało prawdopodobna
PI-RADS 3 - prawdopodobieństwo obecności raka istotnego klinicznie niejednoznaczne
PI-RADS 4 - prawdopodobieństwo obecności raka istotnego klinicznie wysokie
PI-RADS 5 - prawdopodobieństwo obecności raka istotnego klinicznie bardzo wysokie
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT ; II.2020 PSA=0,004 ng/ml ; X.2020 PSA=0,007 ng/ml; II.2021 PSA=0,010 ng/ml; X.2021 PSA=0,011ng/ml; I.2022 PSA=0,006 ng/ml; X.2022 PSA=0,008 ng/ml

________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 3782
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata74l.PSA7.97ng/ml f/tPSA13.68%, co dalej?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 23 lis 2022, 14:04

Witaj na forum.

MichalGr pisze:Umówiłem MRI w Łodzi w szpitalu Salve.
Pytanie, czy to odpowiedni krok, czy może warto wykonać jakieś inne badania przed MRI (USG, biopsja)?

Po pierwsze, na badanie MRI prostaty powinien skierować pacjenta urolog, który prowadzi pacjenta, i który zamieści w skierowaniu lub załączy do skierowania odpowiednią notatkę kliniczną.

ankieta_rezonans_magnetyczny.pdf

Po drugie, kolejność powinna być następująca: MRI prostaty => biopsja fuzyjna (w zależności od wyniku rezonansu).
Wiem, że w Salve Medica wykonują jedno i drugie.

Niestety, nic mi nie wiadomo na temat jakości opisów mpMRI wykonanych w tym ośrodku, ani jakości ich biopsji (powinna być to biopsja systematyczna plus biopsja celowana w zmianę/zmiany opisane w MRI), nie wiem też kto im robi histopatologię, ale z dużym prawdopodobieństwem Synevo.

pzdr
zosia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 10478
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata74l.PSA7.97ng/ml f/tPSA13.68%, co dalej?

Nieprzeczytany postautor: MichalGr » 23 lis 2022, 15:24

Dziękuję za odpowiedzi.

Na MRI skierował lekarz, trochę na moją prośbę, gdyż sam kazał poczekać 3 miesiące na kolejne PSA.
Gdzie można wykonać MRI, tak aby jakość opisu była odpowiednia?

Pozdrawiam
MichalGr
 
Posty: 5
Rejestracja: 23 lis 2022, 12:57
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata74l.PSA7.97ng/ml f/tPSA13.68%, co dalej?

Nieprzeczytany postautor: Patrycja » 23 lis 2022, 19:43

Świętokrzyskie Centrum Onkologii / MRI miednicy.
Polecam tez na MRI miednicy - quadia w Piasecznie, podobno najbardziej dokładne w Polsce.
Patrycja
 
Posty: 30
Rejestracja: 02 paź 2022, 21:45
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata74l.PSA7.97ng/ml f/tPSA13.68%, co dalej?

Nieprzeczytany postautor: Ad111 » 23 lis 2022, 20:41

Podpisuję się pod Quadia w Piasecznie.
Sam tam robiłem i faktycznie są profesjonalni, moja biopsja fuzyjna potwierdziła, że Pani dr opisująca moje badanie trafiła z oceną idealnie.
Lepsze jutro było wczoraj..."Nie wściekaj się na ludzi, którzy wiedzą więcej od ciebie, to nie ich wina" :-)Ur. 1965. Od 2016 pod opieką urologiczną łagodny przerost prostaty PSA – cały czas poniżej ≤ 3.0ng/ml; 12.2021- RM: Gruczoł krokowy: Strefa przejściowa: zmiany o charakterze rozrostu gruczołu (BPH) w obu płatach. Strefa obwodowa: o niejednorodnych wartościach sygnału w obrazach T2 zależnych jak w ewolucji procesu zapalnego z obszarem silnej restrykcji dyfuzji. A.PP, podstawa, PZpl/pm o wym. 14x7mm (PI-RADS-4). WNIOSKI: w prawym płacie stercza obszar PI-RADS-4 do bx.
12.2021 PSA - 2,72ng/ml; 04.2022 PSA 1,27 ng/ml, 21.07.22 PSA 1.20 ng/ml, 31.10.22 r. PSA 0,500 ng/ml (3 miesiące po krioablacji guza).
02.22 r. – biopsja fuzyjna – wynik: 1-4 wycinki o łącz.dł. 2,0 cm -Rozpoznanie: adenocarcinoma prostatae 7/3 (70%)+4(30%)/ Gleason score. Nowotwór widoczny w 1 z 4 wycinków o długości 0,3 cm. Nowotwór zajmuje 10% powierzchni przekrojów badanych wycinków.
2-4 wycinki o łącznej długości 3,0 cm oraz 3-3 wycinki o łącznej długości 3.0 cm - Rozpoznanie: W pobranych wycinkach widoczny obraz mikroskopowy łagodnego rozrostu stercza (BPH).
23.07.2022 r. - przezkroczowa fokalna krioablacja stercza.
Ad111
 
Posty: 69
Rejestracja: 12 cze 2022, 22:25
Blog: Wyświetl blog (7)

Re: Tata74l.PSA7.97ng/ml f/tPSA13.68%, co dalej?

Nieprzeczytany postautor: MichalGr » 23 lis 2022, 21:34

Dziękuję jutro podzwonię.

Swoją drogą ciekawe zachowanie lekarzy w Pabianicach.
Tata pojechał do lekarza prywatnie, lekarz bez badania wolnego PSA w 5 min. wypisał skierowanie na biopsję do szpitala w Pabianicach (oczywiście pan doktor pracuje w tym szpitalu), na następny dzień (!) i 3 dni leżenia.

Wydało mi się to dziwne, dlatego trafiłem na forum. Dzięki, że jesteście.

PS: Od pierwszego postu dodałem jeszcze opis USG (2021) i jeszcze jedno badanie PSA. <= Dodałam do pierwszego postu. Dokumentów nie przepisuj (zwłaszcza tylko wybranych fragmentów), wklejaj całość (minus dane osobowe) w postaci załączników w formacie JPEG (obrazek). Thnx
-zb
MichalGr
 
Posty: 5
Rejestracja: 23 lis 2022, 12:57
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata74l.PSA7.97ng/ml f/tPSA13.68%, co dalej?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 23 lis 2022, 23:44

MichalGr pisze:Tata pojechał do lekarza prywatnie, lekarz bez badania wolnego PSA w 5 min. wypisał skierowanie na biopsję do szpitala w Pabianicach (oczywiście pan doktor pracuje w tym szpitalu), na następny dzień (!) i 3 dni leżenia.

Badanie wolnego PSA nie jest obowiązkowe.
Trwająca 5' wizyta nowego pacjenta bez przeprowadzenie dokładnego wywiadu, DRE i TRUS i bez skierowania na MRI powinna zostać uznana za nieprofesjonalną.

A 3 dni leżenia, bo spółka, która prowadzi szpital w Pabianicach ma umowę z NFZ, który nie płaci za hospitalizację poniżej 3 dni.
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 10478
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata74l.PSA7.97ng/ml f/tPSA13.68%, co dalej?

Nieprzeczytany postautor: MichalGr » 24 lis 2022, 14:23

@zosia bluszcz

Rozumiem. Dziękuję.
MichalGr
 
Posty: 5
Rejestracja: 23 lis 2022, 12:57
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata74l.PSA7.97ng/ml f/tPSA13.68%, co dalej?

Nieprzeczytany postautor: Kermit » 25 lis 2022, 00:50

MichalGr pisze:Tata pojechał do lekarza prywatnie, lekarz bez badania wolnego PSA w 5 min. wypisał skierowanie na biopsję do szpitala w Pabianicach (oczywiście pan doktor pracuje w tym szpitalu), na następny dzień (!) i 3 dni leżenia.

Witam.

Żyjesz w Polsce! Ojciec miał dobre przyjęcie.

Ja w wieku 51 lat, z PSA 51 ng/ml, byłem podobnie załatwiony. Również byłem prywatnie, wizyta 5 minut, za parę dni wizyta u tego lekarza na NFZ. Dwa tygodnie później biopsja, po biopsji żadne leżenie w szpitalu, pół godziny i wynocha do domu.

Wygranej walki.
1968rok, 01.08.2019 PSA 50,8, Gleason 9(5+4)
05.08.2019-PSA 49,6, wolny 11,7, W/T 0,24
02.10.2019r. RP Gleason 9 (5+4) pT3bN1MO R1
15.11.2019 - PSA 13,1
27.11.2019 - PSA 14,9
od 10.12.2019 HT Diphereline SR11,25 co trzy miesiące
07.01.2020 -PSA 4,850
od 13.01.2020 chemioterapia DOCETAKSEL, 6 kursów do 22.04.2020 r.
31.01.2020 PSA 0,609, 21.02.2020 PSA 0,404, 13.03.2020 PSA 0,566, 01.04.2020 PSA 0,241, 20.04.2020 PSA 0,16
29.05.2020 PSA 0,144
od 08.06.2020 do 24.07.2020 radioterapia, 35 naświetleń
07.07.2020 PSA 0,094, 16.09.2020 PSA 0,017, 18.11.2020 PSA 0,015, 15.01.2021 PSA 0,011
03.03.2021 PSA 0,006
15.04.2021 PSA < 0,006, testosteron < 0,09 nmol/l /zakres referencyjny 9,9-27,9/
01.06.2021 PSA < 0,006
09.06.2021 po 18 miesiącach zaprzestanie HT na własne żądanie
02.08.2021 PSA 0,006, testosteron 5,28 nmol/l
23,09,2021 PSA 0,004
08.11.2021 PSA 0,005
05.01.2022 PSA 0,031, testosteron 680,ng/dl
21.01 PSA 0,061; 28.01 PSA 0,064; 18.02 PSA 0,098; 11.03 PSA 0,289
25.03 PSA 0,376; 21.04.PSA 1,120; 28.04 PSA 1,4; 06.05 PSA 1,680; 17.05 PSA 2,350
17.05.2022 powrót do HT ApoFlutam i następnie 23.05 Diphereline
30.05 do 03.06 radioterapia w 3 frakcjach po 9 Gy do dawki 27GY na wyrostek prawego L5
06.06 PSA 0,513;
27.06 do 01.07 radioterapia w 3 frakcjach po 9 Gy do dawki 27Gy na trzon Th 6
06.07 PSA 0,139; 22.07 PSA 0,092; 08.08 -12.08.22 RT żebra III 3x9 Gy
16.08 PSA 0,064; 14.09 PSA 0,045; 11.10 PSA 0,023; 04.11. PSA 0,012, 23.11.2022 STOP HT
Kermit
 
Posty: 164
Rejestracja: 10 lut 2021, 15:16
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata74l.PSA7.97ng/ml f/tPSA13.68%, co dalej?

Nieprzeczytany postautor: MichalGr » 28 lis 2022, 22:47

Kermit pisze:byłem podobnie załatwiony. Również byłem prywatnie, wizyta 5 minut, za parę dni wizyta u tego lekarza na NFZ.

Ojciec miał PSA 4.5 ng/ml (kwiecień 2022) i wtedy pierwszy raz dostał skierowanie do szpitala od innego lekarza z tej samej jednostki.
Moim zdaniem to jest bardzo patologiczny mechanizm wyciągania pieniędzy z NFZ.

Umówiłem tatę na MRI w Piasecznie i po tym będziemy pewnie umawiać na biopsję.


Kermit pisze: Wygranej walki.

Dziękujemy i wzajemnie!
MichalGr
 
Posty: 5
Rejestracja: 23 lis 2022, 12:57
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do NASZE HISTORIE

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 219 gości

logo zenbox