Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 08 lip 2021, 11:05

Violinek pisze: czy w takiej sytuacji należy ponownie zbadać kał?

Uważam, że nawet jeśli objawy minęły mąż powinien zbadać kał po zakończeniu leczenia Metronizadolem.
Poza tym dobrze byłoby gdyby przez jakiś czas brał probiotyki (Lactobacillus acidophilus).
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9690
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Violinek » 08 lip 2021, 13:39

Dziękuję Zosiu za odpowiedź. Zrobimy jak piszesz. Jutro mąż jedzie z synem do Warszawy. Pokazałam mu Wasze wiadomosci i zresztą jego bardzo kiepskie samopoczucie po ostatniej samotnej wyprawie dało mu do myślenia i na szczęście podjął mądra decyzję. Wyniku histopatologicznego pooperacyjnego jeszcze nie ma, a w środę minęły 3 tygodnie. Jutro napisze coś więcej po wizycie w Warszawie. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
Violinek
 
Posty: 42
Rejestracja: 04 cze 2021, 09:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Violinek » 10 lip 2021, 19:48

Dzień dobry. Witam Was wszystkich.

Wczoraj mąż wrócił z Warszawy - bez cewnika. Na obecną chwilę wszystko w porządku.
Jeśli chodzi o trzymanie moczu, do ideału daleko. Dziś mąż zużył kilka wkładek urologicznych.

Wyników badań histopatologicznych jeszcze nie ma, tak że czekamy z niecierpliwością.
Violinek
 
Posty: 42
Rejestracja: 04 cze 2021, 09:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Violinek » 12 lip 2021, 08:18

Witajcie.

Maz dostał do codziennego stosowania lek Tadalafil 5mg. Po przeczytaniu ulotki, a zwłaszcza opisu możliwych skutków ubocznych, trochę się wystraszył - jest raczej niskociśnieniowcem a jego nerki i wątroba nie są w stanie idealnym. No i najważniejsza rzecz, wieloletnie problemy ze wzrokiem, tzn. zwyrodnienie plamki żółtej, odwarstwienie siatkówki i ciała szklistego.
Wiem, że w ulotce musi być wszystko opisane, ale czy Waszym zdaniem zażywanie tego leku nie pogorszy wyżej opisanych przypadłości i jak można by temu zaradzić. Mąż głównie boi się o oczy. Proszę doradźcie coś w tej sprawie.
Pozdrawiam
Violinek
 
Posty: 42
Rejestracja: 04 cze 2021, 09:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Violinek » 14 lip 2021, 18:58

Witam Wszystkich.

Dzisiaj mijają 4 tygodnie od operacji. Na wyniki jeszcze czekamy.

Mąż ma problemy z nogami. Jedna bardziej sprawna, druga żyję swoim życiem.
Dodatkowo, od kilku dni nogi drętwieją a po przejciu krótkiego dystansu bolą. Jak można zaradzić na to i czy jest to dysfunkcja przejściowa?
Violinek
 
Posty: 42
Rejestracja: 04 cze 2021, 09:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Mac » 14 lip 2021, 21:33

Może to być objaw zakrzepicy, która grozi zatorem. A to już jest jedna noga lub obie nogi na drugi świat.
Sam to przeszedłem po prostatektomii. Na szczęście wyszedłem cało (nie licząc stanu pozakrzepowego w nogach).

Proponowałbym jak najszybciej wykonać USG żył głębokich nóg (tzw. Doppler).

Pozdrawiam, Maciek
Rocznik 1961

Historia badań PSA: 05.2009 - PSA 2,364 / 10.2010 - PSA 2,53 / 01.2013 - PSA 3,16 / 11.2013 - PSA 4,71 / 04.2014 - PSA 3,81 f/t 0.12 / 06. 2014 levoxa / 07.2014 - 3,82 / 11.2014 - PSA 4,23 f/t 0,11 / 03.2015 - PSA 4,62 / 04.2015 - PSA 4,09 /
Badania dodatkowe: DRE (12.2013): DRE+ wyczuwalny guzek ok. 8 mm, TRUS (02.2014): OK, Biopsja (02.2014): brak utkania nowotworowego (6 rdzeni), MRI (12.2014) gruczoł krokowy 38×32×38 (24ml) o zachowanej budowie strefowej, strefy przejściowe gruczolakowato przebudowane, nie uwidoczniono w badaniu MR typowej zmiany w kierunku CaP itp. (aparat 3 teslowy, 32 kanały - badanie przed i po kontraście z badaniem dynamicznym i dyfuzją), Test PCA3 (12.2014): Score 87 (very high), Biopsja saturacyjna (02.2015): Adenocarcinoma tubulare G1, Gleason 7(3+4) w jednym wycinku /apex strona prawa/, PIN 1 w jednym wycinku, ASAP w jednym wycinku (20 rdzeni).

RP (05.05.2015) (metodą otwartą) w MSS w Warszawie
Badanie histopatologiczne: Rodzaj materiału (węzły chłonne zasłonowe, prostata, powięź Denovillersa), Rozpoznanie: Fragmenty tkanki tłuszczowej z drobnym węzłem chłonnym bez zmian nowotworowych, Fragmenty tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych, Gruczoł krokowy 2,5×4,0×3,0 Adenocarcinoma prostatae w skali Gleasona 7 (3+4); rak nacieka wierzchołek stercza po obu stronach, oba płaty stercza (przekroje 1-5) oraz podstawę stercza po stronie prawej; utkanie nie nacieka torebki stercza; we wszystkich wycinkach margines chirurgiczny jest bez zmian nowotworowych, Fragment tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych.
Powikłania: po RP - zatorowość płucna, trzymanie moczu po 3 tygodniach od wyjęcia cewnika - bez problemów, oddawanie moczu bez większych problemów po 3 miesiącach od RP, potencja? coś się zaczyna ruszać :).

PSA po RP: 05.08.2015 - 0,003 / 04.11.2015 - 0,008 / 05.02.2016 - 0,007 / 05.05.2016 - 0,017 / 25.08.2016 - 0,012 / 9.11.2016 - 0,011 / 6.02.2017 - poniżej 0,003 / 5.05.2017 - 0,021 / 4.08.2017 - 0,018 / 6.11.2017 - 0,013 / 6.02.2018 - 0,011 / 5.05.2018 - 0,014 / 16.08.2018 - 0,016 / 3.11.2018 - 0,02 / 5.02.2019 - 0,021 / 5.05.2019 - 0,019 / 20.07.2019 - 0.019 / 6.11.2017 - 0,007 / 5.02.2020 - 0,014 ng/ml / 09.06.2020 - 0,02 ng/ml / 23.09.2020 - 0,013 ng/ml 19.05.2021 - 0,092 ng/ml
Mac
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 458
Rejestracja: 14 kwie 2015, 23:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Violinek » 15 lip 2021, 15:43

Bardzo Ci dziękuję za radę i przestrogę. Pozdrawiam
Violinek
 
Posty: 42
Rejestracja: 04 cze 2021, 09:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: zdenerwowana » 22 lip 2021, 01:58

Nadal nie ma wyniku?
Rocznik 1948r, kontrola PSA co rok, po skoku PSA w 2007 roku biopsja- czysto, Leki- Apo fina 5 mg, Tamispras,
czerwiec 2015 PSA 5,2- marzec 2016 6,3- październik 2016 5,8- marzec 2017 7,2- kwiecień 2017 mpMR Wrocław: obj. 120cm, ognisko hipointensywne o średnicy 7mm. PIRADS 4. Hashimoto- Letrox 100 od 2016 roku
Maj 2017 wynik PSA 7,3 ng/ml, wskaźnik f/tPSA 20,6%.
Powtórzenie mpMR trzy zmiany PIRADS 3/4
węzły bez cech powiększania, pęcherz o prawidłowym sygnale, biopsja dnia 17 lipca- 12  bioptatow, wynik w jednej kasetce GL 3+3, naciek raka zajmuje <5% powierzchni bioptatu, Grade graup=1,w pozostałych łagodny rozrost gruczolakowy.Konsultacje onkolog, radioterapeuta- sugestia RT, urolog- 3 konsultacje-RP.
Tomografia komputerowa z 08.2019-
Pluca,wątroba, trzustka, śledziona, nadnercza, nerki, pęcherz- bez zmian. Węzły bez cech powiększania. Kości w zakresie badania bez zmian podejrzanych onkologicznie.
Wniosek- w TK nie stwierdzono zmian podejrzanych o przerzuty raka.
8.10.2019 rok- Warszawa, Medicover: RP metodą robotyczną.
Wynik PSA po 6 tygodniach od RP 0,002, ponad 3 miesiące po RP wynik poniżej 0,004, wynik z maja 2020 roku- 0,005, wrzesień 2020 PSA 0,030, testosteron 6,300; koniec października 2020 PSA 0,030, 8 grudnia 2020 PSA 0,042 - ta sama próbka w tym samym laboratorium, ale na nowym sprzęcie 0,020. 25 III 2021 wynik 0,02; 26 V 2021 wynik 0,04, 6 lipca 2021 wynik 0,06, 21 lipca 2021 wynik 0,05
zdenerwowana
 
Posty: 87
Rejestracja: 24 mar 2017, 04:55
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Violinek » 22 lip 2021, 12:30

Witaj.

Niestety nie mamy jeszcze żadnego dokumentu, który mogłabym wkleić. Mąż jest po rozmowie z doktorem, być może wynik będzie w tym tygodniu.
Za tydzień maz robi pierwsze poperacyjne PSA. Jak będziemy mieli wiadomosci zaraz napiszę.
Pozdrawiam Wszystkich
Violinek
 
Posty: 42
Rejestracja: 04 cze 2021, 09:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 22 lip 2021, 12:49

Violinek pisze:Mąż jest po rozmowie z doktorem, być może wynik będzie w tym tygodniu.

Może będzie? Jeśli dobrze liczę, upłynęło właśnie 5 tygodni od operacji, czyżby całe Synewo od czerwca bawiło na wakacjach?

Z życzeniami zerowego PSA,
zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9690
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Darek » 22 lip 2021, 15:22

zosia bluszcz pisze: czyżby całe Synewo od czerwca bawiło na wakacjach?

Nam również mówiono, że opóźnienia są z winy laboratorium, ale jak juz mieliśmy wynik w ręku okazało się, że wina labu nie jest aż taka duża, ocena histopatologiczna była wykonana dość szybko.
Gdy wcześniej dzwonilismy do Medicover aby upomnieć się o wynik, koordynatorka twierdziła, że został wysłany, czemu przeczył stempel pocztowy na kopercie. Albo klamała, albo nie wiedziala, w kazdym razie jest to niedopuszczalne.

Sorry za gorzkie słowa, ale powtórzę po raz kolejny - Centrum MD nawala a troska o pacjenta maleje wykładniczo po wpływie środków na konto.

Darek
ur. 1956. 04/2021 PSA14ng/ml. Gl. 7 (4+3). 05/2021 RARP da Vinci, Gl.4+3 pT3aN0 LV1R1. PSA po 6 tyg. 0,401mg/ml. PSA po 9 tyg. 0,224 mg/ml. 07/2021 start RT
Darek
 
Posty: 33
Rejestracja: 18 kwie 2021, 09:38
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Violinek » 23 lip 2021, 08:09

Witam Was serdecznie.

Tak, mija 5 tydzień. Czekamy z niecierpliwością.
Mąż wprawdzie czuje się trochę lepiej, ale do idealnego stanu daleko. Trzymanie moczu póki co też daje wiele do życzenia.
Dziękuję za troskę. Mam nadzieję, że szybko się odezwę z informacjami.
Violinek
 
Posty: 42
Rejestracja: 04 cze 2021, 09:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Darek » 23 lip 2021, 11:08

Violinek pisze:Tak, mija 5 tydzień.

Dzwonić do koordynatorki i nie odpuszczać, ma sprawdzić na jakim etapie są badania a jesli powie, ze wysłane zapytaj kiedy. Jak dostaniesz kopertę porównaj informację od niej otrzymaną ze stemplem pocztowym.

Ja nie omieszkalem jej podziękować, słowo "przepraszam" wydobyla z trudem i pokrętnie tlumaczyła, że to wina sekretariatu, więc raz jeszcze tej Pani przypomniałem, że ona była odpowiedzialna za caly proces organizacji i komunikacji. Swoja drogą, to rodzina dr P.S.

Darek
ur. 1956. 04/2021 PSA14ng/ml. Gl. 7 (4+3). 05/2021 RARP da Vinci, Gl.4+3 pT3aN0 LV1R1. PSA po 6 tyg. 0,401mg/ml. PSA po 9 tyg. 0,224 mg/ml. 07/2021 start RT
Darek
 
Posty: 33
Rejestracja: 18 kwie 2021, 09:38
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Violinek » 23 lip 2021, 11:43

Dziękuję Ci za wszystkie podpowiedzi.
Violinek
 
Posty: 42
Rejestracja: 04 cze 2021, 09:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP Gl.4+3pT3aN0LV0 R0?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 25 lip 2021, 12:57

Poniżej zamieszczam przesłany mi przez Violinek wynik histopatologii pooperacyjnej jej męża, który właśnie otrzymała (25.07.2021).
Ponieważ na raporcie patologa widnieje data 24.06.2021 (sic!) staje się oczywiste, że mamy do czynienia z totalnie niewydolną komunikacją na linii Synevo > Medicover > pacjent, sytuacja dość zaskakująca w dobie komunikacji elektronicznej.



17.06.2021
RARP - HISTOPATOLOGIA


Gleason 4+3 pT3a N0 (0/9) LV0 R0 <= margines chirurgiczny wątpliwy - 0.5 mm m. radialny (rak przekracza torebkę stercza)/szczyt prostaty

rarp hp1.jpg

rarp hp2.jpg



Pooperacyjne plusy:
1. W 9 wyciętych i zbadanych węzłach chłonnych patolog nie znalazł komórek rakowych - N0 (0/9).
2. Margines pęcherzowy czysty i szeroki (> 4 mm).
3. Brak naciekania naczyń krwionośnych i limfatycznych - LV0.
4. Brak inwazji przestrzeni okołonerwowych.

Pooperacyjne minusy:
1. Gleason 3+4 określony z biopsji zmienił się w zdecydowanie mniej korzystną pooperacyjną sumę Gleasona 4+3, z dominantą agresywnych "czwórek".
2. Kliniczne zaawansowanie cT2b (rak zajmuje więcej niż 50% jednego płata) w histopatologii zmieniło się na pT3a (naciek obejmuje oba płaty, przekroczona torebka prostaty) .
3. Margines chirurgiczny wątpliwy (0.5 mm) - m. radialny (rak przekracza torebkę stercza) oraz szczyt prostaty - R0 z dużym znakiem zapytania.

Podsumowując - nie jest wykluczone, że będzie konieczna radioterapia - adjuwantowa (jeśli pooperacyjne PSA będzie wskazywać na niedoszczętność operacji) lub ratunkowa (jeśli po jakimś czasie PSA zacznie systematycznie rosnąć).

Trzymam kciuki za zerowe PSA, zarówno pierwsze jak i wszystkie następne!

pzdr
zosia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9690
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż 64l. PSA10.5ng/ml BxfGl.3+4cT2b RARP

Nieprzeczytany postautor: Violinek » 25 lip 2021, 13:21

Witam Wszystkich.

Zosiu bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie sytuacji. Z tą data, to też zwróciłam na to uwagę.
Mam nadzieję, że PSA okaze się zerowe, ale gdyby było, niestety inaczej, to rozumiem, że musimy szukać radioterapeuty?
Violinek
 
Posty: 42
Rejestracja: 04 cze 2021, 09:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: moni, walenty, zosia bluszcz i 313 gości

logo zenbox
cron