Tata 58l. PSA4.28ng/ml v65ml PIRADS 4

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 58l. PSA4.28ng/ml v65ml PIRADS 4

Nieprzeczytany postautor: Santiago53 » 21 lis 2020, 18:13

Witam.

W załączniku przesyłam wynik badania rezonansu magnetycznego. Mógłby mi ktoś wyjaśnić co z niego wynika?

28.10.2020
mpMRI


received_2748697462125784.jpeg


mpmri pic.jpg



Tata jest umówiony do lekarza, ale chciałbym wiedzieć już coś nieco więcej.
Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Santiago53
 
Posty: 5
Rejestracja: 21 lis 2020, 18:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, 58 l. PSA density 0,065, PI RADS 4

Nieprzeczytany postautor: stanis » 21 lis 2020, 19:20

Witaj na forum.

W opisie mpMRI PI-RADS 4 oznacza wysokie prawdopodobieństwo obecności raka istotnego klinicznie (Gleason 4 lub 5).
Zatem wskazane jest jak najszybsze wykonanie biopsji prostaty. Biopsja będzie ułatwiona, bowiem urolog będzie mógł pobrać bioptaty z miejsc podejrzanych, które zostały wskazane w mpMRI. Pod warunkiem, że pacjent podda się biopsji fuzyjnej. - zb
Dopiero wynik biopsji może, ale nie musi, potwierdzić raka.

Niecharakterystyczna zmiana w kości udowej może być spowodowana urazem przebytym w przeszłości.

Jaki jest aktualny wynik PSA?
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT ; II.2020 PSA=0,004 ng/ml ; X.2020 PSA=0,007 ng/ml;

________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 3157
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata, 58 l. PSA density 0,065, PI RADS 4

Nieprzeczytany postautor: Santiago53 » 21 lis 2020, 19:38

Dziękuję za odpowiedź.
Nie było wcześniej żadnego urazu.


PSA
30.04.2019 - 2,890 ng/ml
15.09.2020 - 4,276 ng/ml
Santiago53
 
Posty: 5
Rejestracja: 21 lis 2020, 18:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, 58 l. PSA density 0,065, PI RADS 4

Nieprzeczytany postautor: stanis » 21 lis 2020, 19:50

W grupie wiekowej taty górna granica normalnego poziomu PSA = 3,0 ng/ml. Aktualne PSA nie jest maksymalnie wysokie, ale może być zaniżone jeśli tato zażywa leki na przerost prostaty zawierające finasteryd.

Warto byłoby również wykonać badanie całkowitego PSA (total PSA) z jednoczesnym badaniem wolnego PSA (free PSA).
f/tPSA ≤ 10% oznacza wysokie prawdopodobieństwo obecności raka prostaty.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT ; II.2020 PSA=0,004 ng/ml ; X.2020 PSA=0,007 ng/ml;

________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 3157
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Tata 58l. PSA4.28ng/ml v65ml PIRADS 4

Nieprzeczytany postautor: Santiago53 » 21 lis 2020, 22:37

Badanie rezonansem zostało wykonane 28.10.2020.
W załączeniu przesyłam druga stronę rezonansu.




__________________________
Thnx. Dokument wkleilam do pierwszego postu. Uzupelnilam rownież datę wykonania mpMRI.
-zb
Santiago53
 
Posty: 5
Rejestracja: 21 lis 2020, 18:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 58l. PSA4.28ng/ml v65ml PIRADS 4

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 22 lis 2020, 04:51

Santiago, tak jak napisał Ci już wyżej Stanis, tata musi mieć wykonaną biopsję czyli pobranie próbek tkanki prostaty, ze szczególnym uwzględnieniem zmian opisanych przez radiologa interpretującego obrazy uzyskane w multiparametrycznym MRI prostaty.

Standardowa biopsja, to pobranie 12 bioptatów (6 z lewego płata prostaty i 6 z prawego) pod kontrolą USG.
Obecnie oferowana jest również biopsja fuzyjna wykonywana przy pomocy jednego z systemów umożliwiających nałożenie wcześniej uzyskanych obrazów MRI na obraz USG uzyskiwany w czasie realnym. Podczas takiej biopsji pobiera się 12 standardowych bioptatów plus dodatkowe ze zmian znalezionych w mpMRI.
Jeśli fundusze nie stanowią problemu zainwestujcie w biopsję fuzyjną.

Najczęściej biopsja prostaty jest wykonywana przez ścianę odbytu. Ale można również spróbować znaleźć urologa wykonującego biopsję przez krocze, co zdecydowanie zmniejsza ryzyko infekcji.

Objętość prostaty Twojego Taty - 65 ml - jest 2.5 x większa od 25 ml standardowej prostaty.
Dlaczego Tata zbadał PSA? Dostał skierowanie od urologa (który go potem skierował na mpMRI)?
Czy BPH (łagodny rozrost prostaty) powodował/powoduje jakieś dolegliwości ze strony układu moczowego?
Czy Tata bierze jakieś leki "na prostatę" (ze szczególnym uwzględnieniem tych, których skladnikiem czynum jest finasteryd/dutasteryd)?
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9437
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 58l. PSA4.28ng/ml v65ml PIRADS 4

Nieprzeczytany postautor: Santiago53 » 22 lis 2020, 07:55

Dziękuję za odpowiedzi.

Tata należy do osób, które nie chcą za bardzo przyznać się do dolegliwości, tak że nie wiem jak z odczuwaniem bólu.

Skierowanie na badania dostał od lekarza rodzinnego (coroczne kontrolne), ze względu na wizytę u kardiologa.

Leki, które w chwili obecnej przyjmuje, to głównie te, przepisane przez kardiologa, tj.
- Zahron (rosuwastatyna > wysoki cholesterol)
- Nebilenin (nebivolol/beta-bloker > nadciśnienie)
- Co-Amlessa (amlodypina + peryndopryl > nadciśnienie)
Santiago53
 
Posty: 5
Rejestracja: 21 lis 2020, 18:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 58l. PSA4.28ng/ml v65ml PIRADS 4

Nieprzeczytany postautor: Santiago53 » 25 lis 2020, 14:54

Witam ponownie.
Na wstępie dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi.

Tato dostał skierowanie na biopsję na 04.12.2020.
Mógłby mi ktoś z forumowiczów polecić jakiegoś dobrego specjalistę, u którego można byłoby zacząć ewentualne leczenie?
Najlepiej z okolic Rzeszowa, Lublina bądź Krakowa?
Pozdrawiam.
Santiago53
 
Posty: 5
Rejestracja: 21 lis 2020, 18:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 58l. PSA4.28ng/ml v65ml PIRADS 4

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 25 lis 2020, 15:35

Santiago53 pisze:Mógłby mi ktoś z forumowiczów polecić jakiegoś dobrego specjalistę u którego można byłoby zacząć ewentualne leczenie?

Są 2 metody leczenia radykalnego, radykalna prostatektomia oraz radykalna radioterapia.
Obie mają podobną skuteczność onkologiczną, ale różne skutki uboczne. Polecam przeanalizować temat pod tym kątem, a potem najlepiej skonsultować u 2 różnych specjalistów, tj. u urologa chirurga i u radioterapeuty.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml.
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4353
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 165 gości

logo zenbox