Tata 61l.PSA 12 970 ng/ml HT

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 61l.PSA 12 970 ng/ml HT

Nieprzeczytany postautor: Patrycja1000 » 02 gru 2019, 21:30

Witajcie.

Mój tata (61 lat) rozpoczął leczenie z wynikiem PSA 12 970 ng/ml.
Nie miał żadnych objawów tylko zaczęły mu slabnac nogi. Do tego stopnia, że w ciągu tygodnia usiadł na wózek. Ma w nich mrowienie, ale nie ma siły, żeby na nich stanąć.
Z tomografii I rezonansu wyszły przerzuty do kości. Jest także ucisk na worek oponowy.

Lekarz od razu zastosował Dexamethason I Apo-Flutam.
Teraz tata ma 10 radioterapii na kregoslup.
Po tym ma byc biopsja guza prostaty.

Wzmacniamy tatę różnymi witaminami. Znalazlam wyciąg z rośliny, która nazywa się paw paw. Nie wiem czy możemy to dawać tacie łącznie z tradycyjnym leczeniem. Chcielibyśmy oczywiście szukać różnych sposobów aby leczenie było skuteczne. Czy ktoś użzywał paw paw przy nowotworze prostaty? Będę także wdzięczna za inne sugestie.
Patrycja1000
 
Posty: 2
Rejestracja: 02 gru 2019, 21:21
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA 12 970 ng/ml HT

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 03 gru 2019, 03:57

Witaj na forum, Patrycjo.

Patrycja1000 pisze:Mój tata (61 lat) rozpoczął leczenie z wynikiem PSA 12 970 ng/ml.

Czy jesteś pewna, że PSA Taty wynosi prawie 13 tysięcy ng/ml? Czy moglabyś wkleić dokument z tym szokującym wynikiem?


Patrycja1000 pisze:Nie miał żadnych objawów tylko zaczęły mu slabnac nogi. Do tego stopnia, że w ciągu tygodnia usiadł na wózek

Niedowład nóg, to wlaśnie byly objawy zaawansowanego raka z przerzutami do kręgosłupa.
Czy Tata ma kręgosłup unieruchomiony gorsetem?
Czy moglabyś wkleic jako załączniki (pamiętając o uprzednim usunięciu danych osobowych)
a/ opis tomografii
b/ opis rezonansu?
c/ wyniki badań laboratoryjnych - jeśli Tata byl w szpitalu, to powinien przy opuszczaniu szpitala otrzymać szpitalną kartę informacyjną z wynikami wszystkich badan, laboratoryjnych i obrazowych,

Gdzie Tata się leczy?
Pacjent z MSCC (Metastatic Spinal Cord Compression) czyli przerzutową kompresjaą rdzenia kręgowego powinien być leczony przez specjalistyczny zespól w duzym osrodku onkologicznym.

Czy oprócz kortykosterydow Tata bierze inne środki przeciwbolowe? A jeśli tak, to jakie?
Jaką dawkę Dexamethasonu dostaje? 10 mg?
Czy wiesz jaką dawką będzie nąświetlany?
Czy choruje jednocześnie na jakieś przewlekłe choroby? Jeśli tak, to na jakie i jakie leki w związku z tym chorobami regularnie bierze?

Daj sobie spokój z wyciągiem z papai i innymi cudami na kiju, ktore slużą glównie do wyciągania pieniędzy od zestresowanej rodziny.
Pomyśl raczej o wypozyczeniu łóżka z materacem przeciwodleżynowym i przystosowaniu domu/mieszkania do potrzeb pacjenta, ktory się przemieszcza na wózku.

Z życzeniami aby rak okazał się hormonozależny a RT kręgoslupa poprawiła Taty mobilność,
zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8898
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA 12 970 ng/ml HT

Nieprzeczytany postautor: Patrycja1000 » 04 gru 2019, 15:41

Tata nie ma unieruchomionego kręgosłupa gorsetem, nie choruje przewlekle.
Nie bierze też żadnych przeciwbólowych leków, bo nie ma dolegliwości bólowych. Tylko czuje mrowienie w nogach.


Wklejam wynikI badania PSA, moczu, krwi (z 08.11.2019) oraz tomografii i rezonansu.

78285426_467007167330973_1225554061621723136_n.jpg


morf 8.11.19.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Patrycja1000
 
Posty: 2
Rejestracja: 02 gru 2019, 21:21
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA 12 970 ng/ml HT

Nieprzeczytany postautor: stanis » 04 gru 2019, 17:44

OMG, a jednak PSA aż 12 970 ng/ml =(

Wklej pr. wyniki badan obrazowych.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2903
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 61l.PSA 12 970 ng/ml HT

Nieprzeczytany postautor: kinaszle » 04 gru 2019, 21:03

Z wyników - Tata "prawie zdrowy" z lekką anemią.
A z wyniku PSA .... no cóż? Oby leczenie było skuteczne jak najdłużej.
Tego życzę i nikt nie jest w stanie powiedzieć jak będzie dalej, ale nie okłamując Cię, musisz być przygotowana na ciężką i nierówną walkę z chorobą
ur.1961
PSA przed diagnozą CaP 04/2015 -5,4; 11/2015 - 6,6; 03/2016 - 5,0; 08/2016 - 3,4; 12/2016 - 6,5; 02/2018 -10,7 ng/ml
03/2018 TURP- Hist.pat. Gl. 5+4 Npl w 50% skrawków Pn1CT - N1?;SPECT bez ognisk; MRI - prostata niepow., zatarcie bud. stref., cz. przejściowa/obw. lewa - zmiany npl. Pęcherzyki nasienne bil. naciek. Pęcherz bzm. Węzły bzm. Testosteron 5,5ng/ml HT – Bicalutamid 50mg 04/2018 – biopsja węzła - przerzut CaP => T3bN1M0 Eligard 22,5mg 05/2018 PSA 1,13 ng/ml TES 0,25 ng/ml 06/2018 - 07/2018 RT - IMRT-IGRT 38 sesji = 78Gy/g Wit.C iv co 2-gi tydzień RT ; Eligard 22,5mg 08/2018 TEST 0,07 ng/ml PSA 0,101 ng/ml Metformina 2 x 500mg; 09/2018 – Eligard 22,5mg; PSA 0,06 ng/ml 08/2018 - 02/2019 8 x Docetaxel Wit.C 3x 50,0 iv 10/2018 Metformina 850mg 2x1 10/2018 Vit.C 50,0 iv 11/2018 PSA 0,105 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Wit.C 50,0 iv 12/2018 TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg Wit.C 25,0 iv,03/2019 PSA 0,02 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg 21/03/19RM Regres węzłów chł. naczyń biodr. lewych., prostata bzm. Zmiany kostne weryf. scynty/PET(cholina). 13'/06/19 TES < 0.05 ng/ml PSA 0,014 ng/ml Eligard 22,5mg
03/09/19 PSA 0,006 ng/ml TES < 0.05 ng/ml. Bicalutamid STOP po 18 miesiącach stosowania
03/11/19 PSA 0,005 ng/ml (nadir?) 13/11/19 PET PSMA - bez cech wznowy miejscowej i meta

Mój wątek
viewtopic.php?t=2933
kinaszle
Za aktywność
Za aktywność
 
Posty: 537
Rejestracja: 02 maja 2018, 09:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l.PSA 12 970 ng/ml HT

Nieprzeczytany postautor: aqq » 05 gru 2019, 16:52

Miałem przez kilka lat pacjenta na hormonoterapii z takim samym PSA. Niestety miał niedowład z powodu złamań kręgosłupa, kilka paliatywnych przeciwbólowych radioterapii. I poza jazdą na wózku inwalidzkim dobrych 4 lata go kontrolowałem. PSA nigdy nie spadło poniżej 100, żonglowaliśmy tylko hormonami i tak sobie progresował, aż w końcu przeszedł pod opiekę hospicjum domowego, bo nie mieliśmy mu już nic do zaproponowania.
Można przy dobrych wiatrach ugrać sporo czasu przy dobrej jakości życia.

A. de Saint-Exupery "Jeśli nie chcesz mieć swego udziału w klęskach, nie będziesz go miał również w zwycięstwach."
Awatar użytkownika
aqq
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 393
Rejestracja: 03 sie 2012, 19:29
Lokalizacja: Zamość (od 2016), Kraków (2002-2016)
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], ines_ad, MarcinP, Piotr87, syskaagata, wowa i 77 gości

logo zenbox