Mąż r.1973 PSA92ng/mlBxGl.4+4? T4 N1M1 HT DX

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Mąż r.1973 PSA 92ng/ml BxGl.4+4? T4 N1M1 HT DX

Nieprzeczytany postautor: Marzens » 06 lip 2019, 06:45

Hej Czarnabe,
Kciuki zaciśnięte. Przesyłam dobre myśli.
Pozdrawiam
Marzena
Tata PSa 22/ng/ml BX PF Gl.5+4 RARP
PSA 07/2017 -11ng/ml ,09/20018 - 23,50 ng/ml,09/2018 - 22,50 ng/ml,10/2018 -22,02 ng/ml ;Biopsja GL.5+4
11-2018-25,48 ng/ml,16-11-2018 Scyntygrafia-czysto,26-11-2018 PET/MRI PSMA 68 Ga- zmiany meta w węzłach(3) oraz naciek na kośc miednicy? , 05-12-2019 Apo-Flutam,16-12-2018 Rozpoczęcie HT, 10-01-2019 RARP Gl.5+4, 22-02-2019 PSA 0,04 ng/ml Testosteron <0,03 ng/ml 06-03-2019 PSA 0.029 ng/ml
19-03-2019 PSA 0,02 ng/ml
28-05-2019 PSA 0,02 ng/ml
Hemoglobina 13,5 g/dL norma 14-18
Vitamina 25(OH0D 42,3 ng/ml
PLT 200 norma 150-450
Marzens
 
Posty: 114
Rejestracja: 12 lis 2018, 21:06
Lokalizacja: Poznan
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Mąż r.1973 PSA 92ng/ml BxGl.4+4? T4 N1M1 HT DX

Nieprzeczytany postautor: wikama » 06 lip 2019, 08:07

My też trzymamy kciuki za dobre decyzje!
Mąż 1972r.,
PSA 35.350 ng/ml (31.X.18),
biopsja (19.XI.18) - P+L Rak gruczołowy stercza Gleaxon 7 (3+4),
scyntygrafia kości (13.XII.18) - czysto,
RTG klatki piersiowej (17.XII.18) - czysto,
tomografia z kontrastem (18.XII.18) - czysto
rezonans z kontrastem (27.XII.18) - Gruczoł krokowy 47x36x42mm, obj. 37 ml. Wnioski: obszary PI-RADS 5 wzdłuż tylnej strefy w obu płatach z zajęciem pęcherzyków n. po L str. i przekraczaniem granic gruczołu po str. L; możliwa mikroinwazja pęczków n-n L. Obszar restrykcji dyfuzji w L kości łonowej
RP ( metodą otwartą) w CO w Bydgoszczy (25.II.19) Operator dr. Siekiera
Badanie histopatologiczne po RP - gruczoł krokowy z guzem i pęcherzykami n-n - Adenocarcinoma acinare prostatea, Gl 4+4=8 (pT3bN1), utkanie raka nie dochodzi do chirurgicznych granic specimenu; węzły biodrowe L i P - Metastases carcinomatosae ad lymphonodo - L (w 1 z 5 badanych obecny przerzut przekraczający torebkę węzła), P - (w 2 na 9 obecne są przerzuty przekraczające torebkę węzła (pN1)); węzły zasłonowe L i P - Lymphonodulitis reactivia sine metastasibus - L zbadano 5 węzłów, P zbadano 3 węzły
hormonoterapia (26.III.19) Eligard 45 mg co 6 m-cy, Apo-Flutam 3x1
PSA całkowite (09.IV.19) 0,723 ng/ml - 6 tygodni po operacji i 2 tygodnie włączeniu HT
radioterapia (15.V.19) Planowana dawka na węzły chłonne miednicy 51Gy w 30 frakcjach z podwyższeniem dawki na lożę po prostatektomii i przerzut do kości łonowej lewej do 66 Gy techniką SIB-VMAT (RapidArc)
wikama
 
Posty: 80
Rejestracja: 03 lis 2018, 13:09
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1973 PSA 92ng/ml BxGl.4+4? T4 N1M1 HT DX

Nieprzeczytany postautor: Czarnabe » 11 lip 2019, 19:24

Dziękujemy bardzo za kciuki :)
Wynik tomografii jest dobry a nawet bardzo dobry :-)
Nacieki się wycofały, zostało małe ognisko w prostacie, węzły chłonne się zmniejszyły, przerzut w kości łonowej dalej widoczny. Nowe zmiany się nie pojawily :)
Onkolog powiedzial, że chemia zrobiła swoje.
Krew dobra, nie ma potrzeby brania suplementów.

Za 2 tygodnie będzie konsylium i decyzja w sprawie radioterapii, 22 sierpnia lekarz przedstawi plan.
PSA - tu nie jesteśmy zgodni z mężem.
W tych emocjach ja usłyszałam less then 0.02, a mąż usłyszał less then 0.12.
Wydaje mi się, że ja dobrze uslyszalam, ale nie jestem pewna.
Zaskoczyła mnie jedna rzecz, mąż moze odstawic sterydy już dzisiaj wieczorem.
Wszędzie piszą, że należy stopniowo schodzić ze sterydów, nie odstawic gwałtownie. Mąż zadowolony, nie chce słyszeć o braniu chociaż 1 tabletki przez 3 dni.
Poza tym mąż czuje się bardzo dobrze, może uda się nam utrzymać dziada jak najdłużej pod kontrolą.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :-) 7
r. 1973, 01/2019--PSA92 Leczenie w UK
GL 4+4, adenocarcinoma +cribriform T3bN1M1
Przerzuty do prawych węzłów chłonnych miednicy,
Scynt. - pojedynczy przerzut do prawej kosci łonowej
22/01/19-- 15/03/19 - Bicalutamide 50mg,
01/03/19--Zoladex PSA-27.45
11/03/19 Docetaksel 164 mg, sepsa neutrop. 3x Zarzio
31/03 /19 PSA--12,
01/04 Docetaxel 120mg. 22/04 PSA - - 1,7
23/04 -Docetaksel 120mg, 10/05 PSA - 0.29
13/05 -Docetaksel 120mg, 24/05-Zoladex
30/05--PSA 0.14 , 3/06-Docetaxel 120mg
20/06-PSA <0.02, 24/06-Docetaxel 120
07/19--Tomografia - widoczna znaczna regresja zmian naciekowych, węzłów chłonnych, przerzut w kości łonowej dalej widoczny. Nie pojawiły się nowe zmiany.
Czarnabe
 
Posty: 129
Rejestracja: 28 sty 2019, 14:42
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1973 PSA 92ng/ml BxGl.4+4? T4 N1M1 HT DX

Nieprzeczytany postautor: kinaszle » 11 lip 2019, 22:03

Rzeczywiście, piszą żeby sterydy odstawiać powoli, żeby nie doszło do przełomu (nadnerczowego) z braku własnych hormonów sterydowych przy zablokowanej przysadce (mózgowej). Nawet podawane jest tempo redukcji stosowanych sterydów, ale dawka zwykła do DX 2x5 mg nie jest szczególnie wysoka.
Ja odstawiałem przez tydzień. Choć jak kiedyś zażywałem 70 mg dziennie, to odstawienie zabrało mi 30 dni.
ur.1961
04'2015 PSA 5,4 ng/ml 11'2015 6,6 ng/ml, 03'2016 5,0 ng/ml 08'2016 - 3,4 ng/ml
09'2016 wymiana zastawki aortalnej – dożywotnio Warfin VKA
12'2016 PSA 6,5 ng/ml, badanie urodynamiczne[b] - hipotonia wypieracza
02'2018 PSA 10,7 ng/ml 03'2018 TURP

Hist.pat. Rak acinarny Gl. 9/5+4/Grade group 5 Npl w 50% skrawków, nacieka osłonkę nerwową [/b]
03'2018 TK przy lewych naczyniach biodrowych węzeł chłonny szer. 20mm 03'2018 SPECT bez ognisk
03'2018 MRN
- prostata niepowiększona. Zatarcie budowy strefowej, niejednorodna intensywność sygnału w cz. przejściowej i obwodowej lewej. Naciekanie dolnej cz.pęcherzyków nasiennych obustronnie. Pęcherz bzm. Węzły uwidocznione bzm.
03'2018 TES 5,5ng/ml 03'2018 HT – Bicalutamid 50mg
04'2018 – biopsja węzła - przerzut raka gruczołowego stercza PSA (+) ERG (+) T3N1M0.
04'2018 – Eligard 22,5mg 05'2018 PSA 1,13 ng/ml 05'2018 TES 0,25 ng/ml
06'2018 - 07'2018 RT - IMRT-IGRT 38 sesji = 78Gy/g
w BCO,
Vit.C co 2-gi tydzień RT 6x15,0 iv, 6x30,0 iv, 3x25,0 2x25,0 iv
06'2018 – Eligard 22,5mg 08'2018 TEST 0,07 ng/ml PSA 0,101 ng/ml
08.2018
Metformina 2 x 500mg

09'2018 – Eligard 22,5mg 09'2018 PSA 0,06 ng/ml
08'2018 -02'2019 Docetaxel (1 - 8 ) 09'2018 Vit.C 3x 50,0 iv 10'2018 Metformina 850mg 2x1 10'2018 Vit.C 50,0 iv
11'2018 PSA 0,105 ng/ml TES < 0.05 ng/ml [size=50]11'2018 Vit.C 50,0 iv
12'2018 TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg 12'2018 Vit.C 25,0 iv,
03'2019 PSA 0,02 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg

21'03'19 RM Wnioski: Obraz węzłów chłonnych w okolicy naczyń biodrowych lewych z regresją wielkości, gruczoł krokowy w obecnym badaniu bez ewidentnych zmian podejrzanych. Obraz RM zmian kostnych może sugerować łagodną przebudowę, jednak z uwagi na wyjściowe zaawansowanie choroby do weryfikacji w badaniu scyntygraficznym / PET cholinowym.
13'06'19 TES < 0.05 ng/ml PSA 0,014 ng/ml / nadir ? / Eligard 22,5mg

Mój wątek
viewtopic.php?t=2933
kinaszle
Za aktywność
Za aktywność
 
Posty: 325
Rejestracja: 02 maja 2018, 10:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1973 PSA 92ng/ml BxGl.4+4? T4 N1M1 HT DX

Nieprzeczytany postautor: Sister » 11 lip 2019, 22:13

Czarnabe!
Cieszę się, że otrzymaliście pozytywne wieści. Trzymam kciuki za powodzenie dalszej terapii :)
Brat Źrebię 34l. luty 2019 PSA 240ng/ml BxGl.4+4 T4 HT DX
Sister
 
Posty: 61
Rejestracja: 23 lut 2019, 22:25
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1973 PSA 92ng/ml BxGl.4+4? T4 N1M1 HT DX

Nieprzeczytany postautor: moni » 12 lip 2019, 12:04

Wspaniałe!

Cieszą takie wiadomości :)
Życzymy dalszych sukcesów w leczeniu.

Pozdrawiam serdecznie
Moni
Rocznik 1955, GL 8 (4+4), scyntygrafia - przerzuty do kości, RM - węzły chłonne powiekszone, PSA 750..
Wdrożone leczenie Firmagon+ Pamifos ,7.03.2016- PSA - 32,86 ng/ml Firmagon +Pamifos , 10.05.2016-PSA-6,6ng/ml Firmagon + Pamifos , 7.06.2016-PSA - 5,1ng/ml , 11.08.2016-PSA - 3,6 ng/ml , 16.10.2016- PSA - 2,9ng/ml , 13.02.2017.PSA- 3,5 ng/ml , 10.04.2017- PSA - 3,9 ng/ml w dalszym ciągu bez zmian Firmagon + Pamifos .
Maj zmiana Pamifos na Osporil
3.07.17r. - PSA - 4,93ng/ml
9.10.2017 - PSA - 8,01 ng/ml Ponownie Pamifos
4.12.2017r.PSA - 18 ng/ml
30.01.2018r. - Binabic 50
5.02.2018.- PSA - 42 ng/ml
27.02.2018- PSA - 19 ng/ml - zmiana Firmagon na Diphereline
24.04.2018- PSA - 15,74 ng/ml
16.05.2018 - PSA- 17,73 ng/ml Testosteron - 0,123 ng/ml
7.06.2018 - 1 wlew Docetaxel , zastrzyk Dipherelin ,Encorton
28.06.2018 - 2 wlew Docetaxel , Zomikos , Encorton
19.07.2018 - 3 wlew Docetaxel , Zomikos , Encorton
9.08.2018 - 4 wlew Docetaxel , Encorton , PSA - 24 ng/ml
30.08.2018 - 5 wlew Docetaxel , Encorton , Dexametasone , Zomikos
20.09.2018 - 6 wlew Docetaxel , Diphereline
11.10.2018 - Zomikos
8.11.2018 - Zomikos . PSA - 3.73 ng/ml
13.12.2018 - Zomikos, Diphereline . PSA - 8.72 ng/ml :(
10.01.2019 - Zomikos , PSA - 26 ng/ml .Rozpoczęta terapia Enzalutamid
7.02.2019 - Zomikos , cd.Enzalutamid
7.03.2109 - Zomikos, Enzalutamid.
4.04.2019 - Zomikos , Enzalutamid PSA - 1 ng/ml
7.05.2019 - Zomikos, Enzalutamid
6.06.2019 - Zomikos ,Enzalutamid. Diphereline
5.07.2019 - Zomikos, Eznalutamid . PSA - 0,66 ng/ml
Testosteron - 0,120 ng/ml
moni
 
Posty: 321
Rejestracja: 19 lut 2016, 20:43
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1973 PSA 92ng/ml BxGl.4+4? T4 N1M1 HT DX

Nieprzeczytany postautor: Czarnabe » 19 lip 2019, 16:29

Witam kochani,

U nas się dzieje.
Myśleliśmy, że trochę odpoczniemy od wizyt u lekarzy, a tu ledwo po ostatnim spotkaniu z onkologiem list od GP zapraszajacy na badania po chemioterapii, krew, ekg, dobowy pomiar ciśnienia.
Wszystko jest ok, trochę podwyższone ciśnienie 144/86 (dzisiejsze) i cukier na górnej granicy normy. Mąż dostał antybiotyk na paznokcie, bo ropieja i śmierdzą.

Wizyta u onkologa zaplanowana na 22 sierpnia a tu dzisiaj przychodzi list zapraszający na 29 lipca na spotkanie z radioterapeutą.
Wszystko fajnie, tylko nie spodziewaliśmy się tej wizyty i zaplanowaliśmy 3 tyg. wakacje, wyjazd w tą niedzielę.

Mam do Was kochani pytanie, czy myślicie, że możemy zadzwonić i przełożyć tę wizytę na 3 tyg. później? Czy trzeba jednak szybko działać?
Wszystko zapłacone i jesteśmy w kropce, do radioterapeuty nawet nie mamy nr. telefonu.
Poradzcie proszę.
r. 1973, 01/2019--PSA92 Leczenie w UK
GL 4+4, adenocarcinoma +cribriform T3bN1M1
Przerzuty do prawych węzłów chłonnych miednicy,
Scynt. - pojedynczy przerzut do prawej kosci łonowej
22/01/19-- 15/03/19 - Bicalutamide 50mg,
01/03/19--Zoladex PSA-27.45
11/03/19 Docetaksel 164 mg, sepsa neutrop. 3x Zarzio
31/03 /19 PSA--12,
01/04 Docetaxel 120mg. 22/04 PSA - - 1,7
23/04 -Docetaksel 120mg, 10/05 PSA - 0.29
13/05 -Docetaksel 120mg, 24/05-Zoladex
30/05--PSA 0.14 , 3/06-Docetaxel 120mg
20/06-PSA <0.02, 24/06-Docetaxel 120
07/19--Tomografia - widoczna znaczna regresja zmian naciekowych, węzłów chłonnych, przerzut w kości łonowej dalej widoczny. Nie pojawiły się nowe zmiany.
Czarnabe
 
Posty: 129
Rejestracja: 28 sty 2019, 14:42
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1973 PSA 92ng/ml BxGl.4+4? T4 N1M1 HT DX

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 19 lip 2019, 17:04

Mam do Was kochani pytanie, czy myślicie, że możemy zadzwonić i przełożyć tę wizytę na 3 tyg. później? Czy trzeba jednak szybko działać?
Wszystko zapłacone i jesteśmy w kropce, do radioterapeuty nawet nie mamy nr. telefonu.

Czarnabe,
W liscie nie ma nazwiska radioterapeuty, z ktorym mąż ma sie spotkać?
Jesli nie ma, to zadzwoncie do osoby koordynującej leczenie, i to jak najszybciej.
Z jednej strony, wyjazd na wakacje, to dobra sprawa, zas z drugiej, jesli mąz zostal zakwalifikowany do RT po podanym up front Docetaxelu, to powinna sie ona rozpocząc dosc szybko po zakonczeniu CHT (w brytyjsko- szwajcarskim badaniu byly to bodajze 3 tyg.).

Dokąd sie udajecie na te wakacje?
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8605
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1973 PSA 92ng/ml BxGl.4+4? T4 N1M1 HT DX

Nieprzeczytany postautor: Czarnabe » 19 lip 2019, 20:19

Zosiu, jest nazwisko, sprawdziłam w internecie i wyszło, że to Head of the Radiotherapy Department at Charing Cross Hospital, jest weekend, nigdzie się już nie dodzwonimy.
Mąż po przeczytaniu Twojego posta zdecydował, że wróci do Londynu na wizytę.
Jeżeli trzeba będzie zacząć od razu naświetlania, to zacznie, a jak nie, to wróci na wakacje.
A wybieramy się w góry. Oczywiście nie będziemy się forsowac, będziemy korzystać z kolejek linowych :-)
Dziekuje bardzo za odpowiedź.
r. 1973, 01/2019--PSA92 Leczenie w UK
GL 4+4, adenocarcinoma +cribriform T3bN1M1
Przerzuty do prawych węzłów chłonnych miednicy,
Scynt. - pojedynczy przerzut do prawej kosci łonowej
22/01/19-- 15/03/19 - Bicalutamide 50mg,
01/03/19--Zoladex PSA-27.45
11/03/19 Docetaksel 164 mg, sepsa neutrop. 3x Zarzio
31/03 /19 PSA--12,
01/04 Docetaxel 120mg. 22/04 PSA - - 1,7
23/04 -Docetaksel 120mg, 10/05 PSA - 0.29
13/05 -Docetaksel 120mg, 24/05-Zoladex
30/05--PSA 0.14 , 3/06-Docetaxel 120mg
20/06-PSA <0.02, 24/06-Docetaxel 120
07/19--Tomografia - widoczna znaczna regresja zmian naciekowych, węzłów chłonnych, przerzut w kości łonowej dalej widoczny. Nie pojawiły się nowe zmiany.
Czarnabe
 
Posty: 129
Rejestracja: 28 sty 2019, 14:42
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Ecik, Mac, Marzena1981 i 64 gości

logo zenbox