Uretrotomia po operacji RP

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Uretrotomia po operacji RP

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 28 lis 2018, 21:23

Napisz, też ciekawam, mojemu tacie nie pomógł, a raczej pogorszył sprawę po odstawieniu. Ale np. matce urologa mojego taty ponoć świetnie pomógł.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3040
Rejestracja: 19 sty 2015, 23:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Uretrotomia po operacji RP

Nieprzeczytany postautor: stanis » 05 gru 2018, 10:16

bela71 pisze:Napisz, też ciekawam, mojemu tacie nie pomógł

Iza, odstawiłem Vesicare juz po tygodniu nie czekając ew. pozytywnych efektów po miesiącu. Okazało się, że lek powodował u mnie silne zaburzenia uniemożliwiące prowadzenie samochodu, dekoncentrację a tym samym nie byłem wręcz w stanie wykonywać swojego zawodu.

Wybieram zatem wkładki niż bóle głowy, ogólne otępienie, etc...

Może moje doświadczenie n/t ww. leku przyda się innym Forumowiczom.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2358
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Uretrotomia po operacji RP

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 05 gru 2018, 10:35

stanis pisze:Wybieram zatem wkładki niż bóle głowy, ogólne otępienie, etc...

Ja po operacji długo nie mogłem osiągnąć szczelności. Trwało to ok 4 mce, a ja dostawałem na głowę.
Vesicare miałem zapisane, ale ostatecznie nie brałem, bo trafiłem do rehabilitanta, który mówił, że ten lek niewiele daje. Ponoć jeszcze jako tako
w trakcie brania, a po odstawieniu wszystko wraca do stanu poprzedniego.
Rehabilitant od kontynencji (głównie kobiet) koncentrował się na stymulowaniu nerwów powięziowych i też różnych obszarów dna miednicy, ręką, lub specjalnym drążkiem.
Część odbywała się przez tylną część ciała, więc fajnie nie było, bolało jak cholera, aż łzy płynęły, ale efekty były widoczne. Najpierw znaczne pogorszenie, a potem skok na wyższy poziom poprawy. U kobiet ponoć dostęp lepszy... od przodu.
Wiem, ze ten człowiek też szkoli z tych metod, więc może gdzieś jest ktoś koło Ciebie, u kogo można się poddać tej rehabilitacji. Jakbyś był zainteresowany mogę dać namiary.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2415
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Uretrotomia po operacji RP

Nieprzeczytany postautor: stanis » 05 gru 2018, 10:56

kemoturf pisze:Wiem, ze ten człowiek też szkoli z tych metod, więc może gdzieś jest ktoś koło Ciebie, u kogo można się poddać tej rehabilitacji. Jakbyś był zainteresowany mogę dać namiary.

Dzięki Tomku za wskazówki, już zlokalizowałem rehabilitanta ds. kontynencji niedaleko od miejsca mojego zamieszkania.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2358
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Uretrotomia po operacji RP

Nieprzeczytany postautor: wiatger » 06 gru 2018, 20:58

stanis pisze:Iza, odstawiłem Vesicare juz po tygodniu nie czekając ew. pozytywnych efektów po miesiącu. Okazało się, że lek powodował u mnie silne zaburzenia uniemożliwiące prowadzenie samochodu, dekoncentrację a tym samym nie byłem wręcz w stanie wykonywać swojego zawodu.


Staszku,
Chyba dobrze zrobiłeś odstawiając ten lek, bo posiada on zbyt dużo działań ubocznych.
Przymierzałem się do niego dwukrotnie - najpierw zapisał mi go prof. M. podczas RT, gdy narzekałem na konieczność częstego oddawania moczu - kupiłem go, ale nie zdecydowałem się na przyjmowanie.
Ponownie planowałem go brać po roku od zakonczenia RT, aby zmniejszyć częstotliwość oddawania moczu podczas długich przejazdów autokarowych (wycieczka zagraniczna), ale znowu po przeczytaniu ulotki na to się nie zdecydowałem.
Natomiast od 2 miesięcy piję co drugi dzień 100 % eko sok z żurawiny z 100 % sokiem z róży i zauważyłem znaczne zmniejszenie częstotliwości oddawania moczu (2 razy w ciągu nocy).
O przyjmowaniu żurawiny pisano niedawno na forum, ale forma w jakiej to zalecano jest niewłaściwa.
Jeden z forumowiczów polecał ucieranie suszonej żurawiny z cukrem na "dżem" i spożywanie w takiej formie.
Nie podał jaka to była żurawina, ale zwykle nie jest krajowa i ekologiczna, a ponadto "kąpana" w oleju palmowym, aby za mocno nie wysychała (utrata wagi). Ucieranie jej z cukrem, głównym paliwem dla nowotworów, też jest nie do przyjęcia.
ur. 1943. Od 2011 (PSA 1,87 ng/ml) leczenie BPH (Omnic Ocas). 02.2015 – PSA 4,12 ng/ml; TRUS, MRI miednicy z kontrastem: niejednorodne wzmocnienie tkanki gruczołowej części centralno-lewobocznej prostaty - podejrzenie zmiany npl gruczołu krokowego. 10.2016 – tPSA 6,19 ng/ml; fPSA 0,54 ng/ml; DRE: wyczuwalny guzek. 12.2016 – PSA 7,71 ng/ml; mpMRI: po lewej stronie ognisko hipointensywne, cechy infiltracji lewych pęcherzyków nasiennych. Miednica bez adenopatii- wysokie podejrzenie naciekającego raka stercza, PI-RADS 5. 02.01.2017 biopsja : płat prawy - w jednym z bioptatów mikroognisko raka gruczołowego ; płat lewy - rak gruczołowy, Gleason 8 (4+4). Naciekanie nerwów niewidoczne. Rtg klatki –b. z., Scyntygrafia kośćca – b. z., Usg - b.z. Od 18.01.17 Flutamid 3x250mg; 02.17 PSA 2,44 ng/ml 31.01.17 Eligard 22,5 mg. 14.02.17 Flutamid stop.20.03.17 tPSA 0,786 ng/ml. 29.03.17 rozpoczęcie TomoTherapy. 05.2017 Eligard 45 mg.25.05.17 zakończenie RT, tPSA 0,184 ng/ml, T 34 ng/dl; 10.17 tPSA 0,02 ng/ml, T 8,5 ng/dl; 11.17 Eligard 22,5; 02.18 tPSA <0,01, Diphereline 11,25;
05.18 tPSA <0,006, T 5,0 ng/dl, Diphereline 11,25; 08.18 tPSA <0,01, T 28 ng/dl (inne lab.), HT STOP!
wiatger
Użytkownik
 
Posty: 80
Rejestracja: 11 lis 2016, 10:00
Lokalizacja: okolice Łodzi
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Uretrotomia po operacji RP

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 06 gru 2018, 23:31

Natomiast od 2 miesięcy piję co drugi dzień 100 % eko sok z żurawiny z 100 % sokiem z róży

Powinienes raczej brac tabletki z żurawiny, w przeciwienstwie do soku przynajmniej wiadomo ile zawierają skladnika czynnego.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7848
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Uretrotomia po operacji RP

Nieprzeczytany postautor: stanis » 07 gru 2018, 14:58

wiatger pisze:Jeden z forumowiczów polecał ucieranie suszonej żurawiny z cukrem na "dżem" i spożywanie w takiej formie.

Zamiast zurawiny suszonej lub kandyzowanej w oleju palmowym polecałbym rozmrożone owoce żurawiny.
Zamrożona żurawina jest do nabycia w supermarketach.


zosia bluszcz pisze:Powinienes raczej brac tabletki z żurawiny...

Dzięki za poradę, zakupiłem Ekstrakt żurawiny 150 mg, biorę 3 x 1 tab. Cierpliwie poczekam na efekty.

Ponownie odradzam lek o nazwie VESICARE http://www.dlapacjentow.poradnikzdrowie ... 10-mg,2929 , z uwagi na niepożądane działanie - prawie wszystkie skutki wymienione w ww. ulotce niestety u mnie wystąpiły.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2358
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Uretrotomia po operacji RP

Nieprzeczytany postautor: wiatger » 08 gru 2018, 13:57

zosia bluszcz pisze:Powinienes raczej brac tabletki z żurawiny,


Zosiu,
Widzę, że @ stanis skorzystał z Twojej porady i łyka " tabletki z żurawiną", ja natomiast jestem o r t o r e k t y k i e m
i w związku z tym nie stosuję m. in. żadnych suplementów diety.
ur. 1943. Od 2011 (PSA 1,87 ng/ml) leczenie BPH (Omnic Ocas). 02.2015 – PSA 4,12 ng/ml; TRUS, MRI miednicy z kontrastem: niejednorodne wzmocnienie tkanki gruczołowej części centralno-lewobocznej prostaty - podejrzenie zmiany npl gruczołu krokowego. 10.2016 – tPSA 6,19 ng/ml; fPSA 0,54 ng/ml; DRE: wyczuwalny guzek. 12.2016 – PSA 7,71 ng/ml; mpMRI: po lewej stronie ognisko hipointensywne, cechy infiltracji lewych pęcherzyków nasiennych. Miednica bez adenopatii- wysokie podejrzenie naciekającego raka stercza, PI-RADS 5. 02.01.2017 biopsja : płat prawy - w jednym z bioptatów mikroognisko raka gruczołowego ; płat lewy - rak gruczołowy, Gleason 8 (4+4). Naciekanie nerwów niewidoczne. Rtg klatki –b. z., Scyntygrafia kośćca – b. z., Usg - b.z. Od 18.01.17 Flutamid 3x250mg; 02.17 PSA 2,44 ng/ml 31.01.17 Eligard 22,5 mg. 14.02.17 Flutamid stop.20.03.17 tPSA 0,786 ng/ml. 29.03.17 rozpoczęcie TomoTherapy. 05.2017 Eligard 45 mg.25.05.17 zakończenie RT, tPSA 0,184 ng/ml, T 34 ng/dl; 10.17 tPSA 0,02 ng/ml, T 8,5 ng/dl; 11.17 Eligard 22,5; 02.18 tPSA <0,01, Diphereline 11,25;
05.18 tPSA <0,006, T 5,0 ng/dl, Diphereline 11,25; 08.18 tPSA <0,01, T 28 ng/dl (inne lab.), HT STOP!
wiatger
Użytkownik
 
Posty: 80
Rejestracja: 11 lis 2016, 10:00
Lokalizacja: okolice Łodzi
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Alicja125, Google [Bot], Jarek Sop, kemoturf, kinaszle, walenty i 56 gości

logo zenbox