Jarek59 - PSA wysokie

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Jarek59 - PSA wysokie

Nieprzeczytany postautor: jarek59 » 05 gru 2018, 23:45

no i z ciśnieniem byłem u lekarza, już w normie, ale naparł się zebym zbił cholesterol...
Wziąłem Romazic 10 mg (Rozuwastatyna) i straszne mdłości cały dzień, przypomniałem sobie, że zawsze miałem mdłości na leki obniżające cholesterol.
To może jakieś inne...?
jarek59
Użytkownik
 
Posty: 321
Rejestracja: 01 sie 2011, 00:24
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jarek59 - PSA wysokie

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 06 gru 2018, 03:08

Ja tez nie mogę brac statyn poniewaz powodują powodują u mnie myalgię (niebotyczny poziom enzym CK (creatine kinase)).

Moze sprobuj leku o nazwie Ezetrol (skladnik czynny - Ezetymib).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ezetymib

Oczywiscie Ezetrol rowniez moze powodowac caly szereg skutkow ubocznych - ja czulam sie po nim na tyle kiepsko, ze kuracje tym specyfikiem zakonczylam na jednym opakowaniu.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8123
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jarek59 - PSA wysokie

Nieprzeczytany postautor: szandor » 06 gru 2018, 20:42

jarek59 pisze:Ja wiem że nie pasuje, a jeśli taki był? no czeka mnie ciężki miesiąc czekania... a ja nie jestem normalny :=)


Każde badanie PSA to olbrzymi stres, a właściwie czekanie na jego wynik. Jak rozbitek na bezludnej wyspie wybałusza gały do granic możliwości wypatrując statku na horyzoncie, tak my czekamy nawet na minimalny efekt, dający nadzieję i siły do dalszej walki. Towarzyszy temu czekaniu strach, bo może być odwrotnie. Zobacz moje wyniki, nie trzyma się to kupy. Na ostanie 3 nie mogę narzekać, ale na stres przy badaniu się nie uodporniłem.


Muszę dodać jedno zdanie:
I nie mam 100 % pewności, że są właściwe, ale tam będę robił badania gdzie wartości PSA wychodzą najniższe [taka moja "mondrość"].

Trzymam kciuki, żeby Twoje były takie jakich oczekujesz,
Janusz
ur. 1954
2008-PSA 4,081; 2010-PSA 4,31; 2011-PSA 4,10; 2012-PSA 6,01; 2013-PSA 4,10
VII 2013 -biopsja -ujemna
6.11.2014-PSA 7,65; 17.02.2015-PSA 7,80; 12.06.20151-PSA 6,98; 22.10.2015-PSA 5,50; 30.11.2015-PSA 4,10
13.12.2015-biopsja fuzyjna w Gronau, wynik: T1c Nx Mx Gleason 3+3=6 (PSA-3,75)
09.02.2016 RARP(da Vinci) w PZ Gronau diagnoza pT2a PN0(0/14) MxR0 Gleason 3+3=6, objętość guza 0,09 ml/0,21% C61,9;8140/3 tylko w prawym płacie,
otoczki okołonerwowe, pęcherzyki nasienne, węzły chłonne, po obu stronach wolne od nowotworu
przed operacją 08.02.2016-PSA 3,67, 4 dni po 13.02.2016-PSA 1,05
PSA
lab nr 1 ........................................lab nr 2
06.04.2016 - 0,08 ng/ml..............06.04.2016 - 0,091 ng/ml
25.05.2016 - 0,07 ng/ml..............25.05.2016 - 0,089 ng/ml
18.08.2016 - 0,09 ng/ml
20.11.2016 - 0,01 ng/ml
07.02.2017 - 0,09 ng/ml
04.04.2017 - 0,09 ng/ml
19.06.2017 - 0,07 ng/ml
10.08.2017 - 0,19 ng/ml..............11.08.2017 - 0,091 ng/ml
22.09.2017 - 0,14 ng/ml..............22.09.2017 - 0,081 ng/ml
21.11.2017 - 0,04 ng/ml..............20.11.2017 - 0,910 ng/ml rozrzut 2200 %
01.02.2018 - 2 lata po RARP w 3 labie w LCO ..........PSA<0,03 ng/ml ?????
09.05.2018 - 27 mies. po RARP w 3 labie w LCO .......PSA<0,03 ng/ml ?????
22.11.2018 - 33 mies. po RARP w 3 labie w LCO .......PSA<0,03 ng/ml ?????
szandor
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 140
Rejestracja: 01 kwie 2016, 18:33
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jarek59 - PSA wysokie

Nieprzeczytany postautor: jarek59 » 07 gru 2018, 21:20

dzięki za dobre słowo
Ale ja mam nie usunięta prostatę (po operacji - stwierdzono nie usuwać - rak jest na otrzewnej i węzłach chłonnych, poinformowano moja żonę, że to 2, 3 lata życia) załamanie, potem radioterapia paliatywna, w tzw. międzyczasie stwierdzono raka kości, potem że nie wiadomo) ,ja sam nie wiem co myśleć, miotam się....
Ale na razie się udaje... 7 lat i 4 miesiące
rok 2011 52 lata 7/11 PSA 52,25 HT eligard potemZoladex. PSA na HT:4,97 8,35 1,48 marzec2012-0,59 0,76 1,1 0,92 2,55 marzec 2013-2,06 4,84 8,35 8,48 pazdziernik 2013
30,47 14 stycznia 2014 odstawiono flutamid
2 razy scytygrafia nic nie wykazuje ( ostatnia styczeń 2014)
PET 20 lutego 2014 rak kosci....
scyntygrafia luty 2015 czysto...
scyntygrafia styczeń 2017 ???

5 marca 2014, PSA-21,56
kwiecien2014 PSA-19,85. Firmagon 2x120,firmagon 80 V,VI,VII,VIII
maj 2014 PSA-22,11
radioterapia paliatywna lipiec 2014 18 frakcji 45 Gy
22 września 2014 PSA 4,21, 22pazdziernika PSA 1,19
Eligard październik, 2015 styczeń, 16 IV, 21lipiec, 23X.2016 28sty, 10 maja, 23 sier ,3 gru. 2017 13III, 14VI, 25IX.2018 8 I,9 IV(45)8 października(45)
2015 luty PSA 0,24,...16IV PSA..0,218, czerwiec 0,112, październik 0,12
2016 rok luty PSA 0,13, marzec 0,15, czerwiec 0,21, październik 0,31 grudzień 0,43
2017 rok styczeń PSA 0,32 wrzesień 0,54 , grudzień 0,74
2018 olałem ??? chyba czas zrobić wynik? 05 wrzesień 0,044???, 28 listopad 0,21


http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=663
jarek59
Użytkownik
 
Posty: 321
Rejestracja: 01 sie 2011, 00:24
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jarek59 - PSA wysokie

Nieprzeczytany postautor: Marzens » 07 gru 2018, 22:05

Cześć Jarek,
Twoja historia leczenia dała mi nadzieję na to, że mój Tato pożyje jeszcze kilka lat.
Zyczę dobrej nocy.
Marzena
Marzens
Użytkownik
 
Posty: 50
Rejestracja: 12 lis 2018, 20:06
Lokalizacja: Poznan
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Jarek59 - PSA wysokie

Nieprzeczytany postautor: jarek59 » 19 gru 2018, 01:43

Jak radzić
sobie z seksem przy hormonoterapii?
rok 2011 52 lata 7/11 PSA 52,25 HT eligard potemZoladex. PSA na HT:4,97 8,35 1,48 marzec2012-0,59 0,76 1,1 0,92 2,55 marzec 2013-2,06 4,84 8,35 8,48 pazdziernik 2013
30,47 14 stycznia 2014 odstawiono flutamid
2 razy scytygrafia nic nie wykazuje ( ostatnia styczeń 2014)
PET 20 lutego 2014 rak kosci....
scyntygrafia luty 2015 czysto...
scyntygrafia styczeń 2017 ???

5 marca 2014, PSA-21,56
kwiecien2014 PSA-19,85. Firmagon 2x120,firmagon 80 V,VI,VII,VIII
maj 2014 PSA-22,11
radioterapia paliatywna lipiec 2014 18 frakcji 45 Gy
22 września 2014 PSA 4,21, 22pazdziernika PSA 1,19
Eligard październik, 2015 styczeń, 16 IV, 21lipiec, 23X.2016 28sty, 10 maja, 23 sier ,3 gru. 2017 13III, 14VI, 25IX.2018 8 I,9 IV(45)8 października(45)
2015 luty PSA 0,24,...16IV PSA..0,218, czerwiec 0,112, październik 0,12
2016 rok luty PSA 0,13, marzec 0,15, czerwiec 0,21, październik 0,31 grudzień 0,43
2017 rok styczeń PSA 0,32 wrzesień 0,54 , grudzień 0,74
2018 olałem ??? chyba czas zrobić wynik? 05 wrzesień 0,044???, 28 listopad 0,21


http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=663
jarek59
Użytkownik
 
Posty: 321
Rejestracja: 01 sie 2011, 00:24
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jarek59 - PSA wysokie

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 19 gru 2018, 09:31

jarek59 pisze:Jak radzić
sobie z seksem przy hormonoterapii?

Zapomnieć...

Ja tak zrobiłem. Przez pierwszy rok odczuwałem jeszcze jakieś potrzeby seksualne, a potem już była tylko pustka...
a może wolność...

Co ciekawe, od ponad 9 m-cy jestem bez hormonów, testosteron mega wysoki, a libido zerowe. Erekcja słaba. Niewiele w tym zakresie zmieniło się po odstawieniu HT. Musiałbym zbadać progesteron, bo może one też dostał w łeb od HT.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2603
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jarek59 - PSA wysokie

Nieprzeczytany postautor: jarek59 » 19 gru 2018, 15:49

E tam..... tak odpowiedz......
ja mam 7 lat hormonoterapie i jakoś tam...aby zapomniec to mowy nie ma.... myślałem ze wpomagać się trochę farmakologicznie....
rok 2011 52 lata 7/11 PSA 52,25 HT eligard potemZoladex. PSA na HT:4,97 8,35 1,48 marzec2012-0,59 0,76 1,1 0,92 2,55 marzec 2013-2,06 4,84 8,35 8,48 pazdziernik 2013
30,47 14 stycznia 2014 odstawiono flutamid
2 razy scytygrafia nic nie wykazuje ( ostatnia styczeń 2014)
PET 20 lutego 2014 rak kosci....
scyntygrafia luty 2015 czysto...
scyntygrafia styczeń 2017 ???

5 marca 2014, PSA-21,56
kwiecien2014 PSA-19,85. Firmagon 2x120,firmagon 80 V,VI,VII,VIII
maj 2014 PSA-22,11
radioterapia paliatywna lipiec 2014 18 frakcji 45 Gy
22 września 2014 PSA 4,21, 22pazdziernika PSA 1,19
Eligard październik, 2015 styczeń, 16 IV, 21lipiec, 23X.2016 28sty, 10 maja, 23 sier ,3 gru. 2017 13III, 14VI, 25IX.2018 8 I,9 IV(45)8 października(45)
2015 luty PSA 0,24,...16IV PSA..0,218, czerwiec 0,112, październik 0,12
2016 rok luty PSA 0,13, marzec 0,15, czerwiec 0,21, październik 0,31 grudzień 0,43
2017 rok styczeń PSA 0,32 wrzesień 0,54 , grudzień 0,74
2018 olałem ??? chyba czas zrobić wynik? 05 wrzesień 0,044???, 28 listopad 0,21


http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=663
jarek59
Użytkownik
 
Posty: 321
Rejestracja: 01 sie 2011, 00:24
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jarek59 - PSA wysokie

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 19 gru 2018, 16:40

Wiem, że jeden z forumowiczów skutecznie pomagał sobie Vitarosem, do tego dochodzą Sildenafil (Viagra) lub Tadalafil (Cialis).
Ten drugi ponoć skuteczniejszy. Ja przez pewien czas stosowałem Sidenafil, ale potem już tak bardzo mi się nie chciało, że i tego zaniechałem, bo po co robić coś na siłę.
Nie było mi też z tym źle.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2603
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Jarek59 - PSA wysokie

Nieprzeczytany postautor: jarek59 » 23 gru 2018, 22:32

Wesołych świąt życzę wszystkim.....
rok 2011 52 lata 7/11 PSA 52,25 HT eligard potemZoladex. PSA na HT:4,97 8,35 1,48 marzec2012-0,59 0,76 1,1 0,92 2,55 marzec 2013-2,06 4,84 8,35 8,48 pazdziernik 2013
30,47 14 stycznia 2014 odstawiono flutamid
2 razy scytygrafia nic nie wykazuje ( ostatnia styczeń 2014)
PET 20 lutego 2014 rak kosci....
scyntygrafia luty 2015 czysto...
scyntygrafia styczeń 2017 ???

5 marca 2014, PSA-21,56
kwiecien2014 PSA-19,85. Firmagon 2x120,firmagon 80 V,VI,VII,VIII
maj 2014 PSA-22,11
radioterapia paliatywna lipiec 2014 18 frakcji 45 Gy
22 września 2014 PSA 4,21, 22pazdziernika PSA 1,19
Eligard październik, 2015 styczeń, 16 IV, 21lipiec, 23X.2016 28sty, 10 maja, 23 sier ,3 gru. 2017 13III, 14VI, 25IX.2018 8 I,9 IV(45)8 października(45)
2015 luty PSA 0,24,...16IV PSA..0,218, czerwiec 0,112, październik 0,12
2016 rok luty PSA 0,13, marzec 0,15, czerwiec 0,21, październik 0,31 grudzień 0,43
2017 rok styczeń PSA 0,32 wrzesień 0,54 , grudzień 0,74
2018 olałem ??? chyba czas zrobić wynik? 05 wrzesień 0,044???, 28 listopad 0,21


http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=663
jarek59
Użytkownik
 
Posty: 321
Rejestracja: 01 sie 2011, 00:24
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Carmina, Czarnabe, dowgiallo i 75 gości

logo zenbox