Obiecany chleb na zakwasie:
I etap - 1 szklanka mąki, 1 szklanka ciepłej wody i 2-3 łyżki zakwasu wymieszać, odłożyć 2-3 łyżki zakwaszonego ciasta do słoika, resztę przykryć ściereczką i odstawić na ok 10-12 godzin w ciepłe miejsce
II etap - do ciasta z etapu I dodać 1 szklankę mąki i 1 szklankę ciepłej wody i odstawić przykryte na 10-12 godzin
III etap - do ciasta z etapu II dodać 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli i 1 szklankę ciepłej wody, wymieszać - ciasto ma być gęste, więc najpierw dolać 2/3 wody i potem ewentualnie resztę, na tym etapie dodać też ziarenka - około 5 łyżek
IV etap - przełożyć ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych otrębami keksówek i zostawić do wyrośnięcia, w zależności od temperatury otoczenia trwa to od 1,5 do 2,5 godziny, gdy ciasto wypełni foremki nagrzać piekarnik do 200 stopni - góra i dół, bez termoobiegu i wstawić do gorącego piekarnika - czas pieczenia zależy od piekarnika, zazwyczaj jest to 40-50 minut, po upieczeniu wyciągnąć od razu!! na kratkę do wystudzenia i kroić dopiero po ostygnięciu
Mój zakwas jest żytni, ale można piec na nim oczywiście także chleby pszenne. Ja używam jako podstawowej mąki żytniej 720 i dodatkowo żytniej pełnoziarnistej 2000. Obie są bez problemu i w dobrej cenie dostępne w Auchan. Pełnoziarnistą dodaję na etapie III w dowolnej proporcji z 720 lub samą - zależy jak "razowy" chleb chcę uzyskać. Na początek kilka razy warto upiec z 720, aż wyczuje się konsystencję ciasta, wyrastanie, stopień upieczenia - pełnoziarnista bywa "kapryśna"
Ziarenka to może być słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam, płatki owsiane, otręby - na co przyjdzie ochota.
Jeśli nie piecze się dłużej niż tydzień warto dokarmić zakwas - wyjąć słoik z lodówki na ok. 20 minut aby się zagrzał i dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i wstawić do lodówki.
Zakwas można kupić suszony w sklepach ze zdrową żywnością lub dostać stąd:
http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/Jest też oczywiście możliwość samodzielnego wyhodowania zakwasu
W razie pytań chętnie odpowiem i podzielę się zakwasem.