Wykład "Przez żołądek do serca" Warszawa, 29.01.2011r
: 06 sty 2011, 19:13
W ramach inauguracji otwarcia pierwszego w Polsce Centrum Medycyny Żywienia w Carolina Medical Center zapraszamy na wykład :
PRZEZ ŻOŁĄDEK DO ZDROWEGO SERCA
Czy wiesz, że współczesna dieta Polaków promuje rozwój miażdżycy już u małych dzieci?
Miażdżyca, leżąca u podstaw choroby niedokrwiennej serca i udarów, jest odpowiedzialna za prawie połowę zgonów w Polsce. W krajach uprzemysłowionych zmiany miażdżycowe zaczynają się już u małych dzieci, choć nie istnieją nawet u starszych ludzi w niektórych tradycyjnych społecznościach Azji czy Afryki. Badania wykazują, że oficjalne zalecenia dietetyczne w profilaktyce chorób serca nie są skuteczne. Już ponad 20 lat temu Dr Ornish w USA udowodnił, że poprzez kompleksowe zmiany w diecie można cofnąć najbardziej zaawansowaną miażdżycę i chorobę niedokrwienną serca. Jego program oferowany jest teraz w ponad 20 szpitalach w USA jako alternatywa dla operacji wszczepienia by-passów, stentów oraz angioplastyki.
Na wykładzie dowiesz się:
* W jaki sposób współczesna dieta wpływa na niszczenie naczyń krwionośnych już od dzieciństwa
* Co jedzą społeczeństwa, w których nie zaobserwowano miażdżycy nawet u osób starszych
* Że nie tylko tłuszcz nasycony oraz cholesterol wpływają na aktywację genów promujących miażdżycę
* Jak odwrócić miażdżycę czy chorobę niedokrwienną serca poprzez zmiany w żywieniu
* Jak skomponować dietę minimalizującą ryzyko zachorowania na choroby krążenia oraz cukrzycę, otyłość czy pewne nowotwory już od dzieciństwa
Przewidziana degustacja potraw przyjaznych sercu
Wykład poprowadzi mgr Małgorzata Desmond, specjalista w dziedzinie Medycyny Żywienia i Dietetyki, absolwentka University of West London, London Imperial College oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Wstęp; 60 PLN, po wcześniejszej rezerwacji pod adresem cemed@cemed.pl lub numerem telefonu 223558501
Sobota, 29 stycznia 2011, godz. 11, Warszawa, Medyczne Centrum Konferencyjne CEMED, ul. Pory. 78 - V piętro
PRZEZ ŻOŁĄDEK DO ZDROWEGO SERCA
Czy wiesz, że współczesna dieta Polaków promuje rozwój miażdżycy już u małych dzieci?
Miażdżyca, leżąca u podstaw choroby niedokrwiennej serca i udarów, jest odpowiedzialna za prawie połowę zgonów w Polsce. W krajach uprzemysłowionych zmiany miażdżycowe zaczynają się już u małych dzieci, choć nie istnieją nawet u starszych ludzi w niektórych tradycyjnych społecznościach Azji czy Afryki. Badania wykazują, że oficjalne zalecenia dietetyczne w profilaktyce chorób serca nie są skuteczne. Już ponad 20 lat temu Dr Ornish w USA udowodnił, że poprzez kompleksowe zmiany w diecie można cofnąć najbardziej zaawansowaną miażdżycę i chorobę niedokrwienną serca. Jego program oferowany jest teraz w ponad 20 szpitalach w USA jako alternatywa dla operacji wszczepienia by-passów, stentów oraz angioplastyki.
Na wykładzie dowiesz się:
* W jaki sposób współczesna dieta wpływa na niszczenie naczyń krwionośnych już od dzieciństwa
* Co jedzą społeczeństwa, w których nie zaobserwowano miażdżycy nawet u osób starszych
* Że nie tylko tłuszcz nasycony oraz cholesterol wpływają na aktywację genów promujących miażdżycę
* Jak odwrócić miażdżycę czy chorobę niedokrwienną serca poprzez zmiany w żywieniu
* Jak skomponować dietę minimalizującą ryzyko zachorowania na choroby krążenia oraz cukrzycę, otyłość czy pewne nowotwory już od dzieciństwa
Przewidziana degustacja potraw przyjaznych sercu
Wykład poprowadzi mgr Małgorzata Desmond, specjalista w dziedzinie Medycyny Żywienia i Dietetyki, absolwentka University of West London, London Imperial College oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Wstęp; 60 PLN, po wcześniejszej rezerwacji pod adresem cemed@cemed.pl lub numerem telefonu 223558501
Sobota, 29 stycznia 2011, godz. 11, Warszawa, Medyczne Centrum Konferencyjne CEMED, ul. Pory. 78 - V piętro