Strona 1 z 1

Wykład "Przez żołądek do serca" Warszawa, 29.01.2011r

Nieprzeczytany post: 06 sty 2011, 19:13
autor: IMZ
W ramach inauguracji otwarcia pierwszego w Polsce Centrum Medycyny Żywienia w Carolina Medical Center zapraszamy na wykład :

PRZEZ ŻOŁĄDEK DO ZDROWEGO SERCA


Czy wiesz, że współczesna dieta Polaków promuje rozwój miażdżycy już u małych dzieci?

Miażdżyca, leżąca u podstaw choroby niedokrwiennej serca i udarów, jest odpowiedzialna za prawie połowę zgonów w Polsce. W krajach uprzemysłowionych zmiany miażdżycowe zaczynają się już u małych dzieci, choć nie istnieją nawet u starszych ludzi w niektórych tradycyjnych społecznościach Azji czy Afryki. Badania wykazują, że oficjalne zalecenia dietetyczne w profilaktyce chorób serca nie są skuteczne. Już ponad 20 lat temu Dr Ornish w USA udowodnił, że poprzez kompleksowe zmiany w diecie można cofnąć najbardziej zaawansowaną miażdżycę i chorobę niedokrwienną serca. Jego program oferowany jest teraz w ponad 20 szpitalach w USA jako alternatywa dla operacji wszczepienia by-passów, stentów oraz angioplastyki.

Na wykładzie dowiesz się:

* W jaki sposób współczesna dieta wpływa na niszczenie naczyń krwionośnych już od dzieciństwa
* Co jedzą społeczeństwa, w których nie zaobserwowano miażdżycy nawet u osób starszych
* Że nie tylko tłuszcz nasycony oraz cholesterol wpływają na aktywację genów promujących miażdżycę
* Jak odwrócić miażdżycę czy chorobę niedokrwienną serca poprzez zmiany w żywieniu
* Jak skomponować dietę minimalizującą ryzyko zachorowania na choroby krążenia oraz cukrzycę, otyłość czy pewne nowotwory już od dzieciństwa

Przewidziana degustacja potraw przyjaznych sercu

Wykład poprowadzi mgr Małgorzata Desmond, specjalista w dziedzinie Medycyny Żywienia i Dietetyki, absolwentka University of West London, London Imperial College oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Wstęp; 60 PLN, po wcześniejszej rezerwacji pod adresem cemed@cemed.pl lub numerem telefonu 223558501

Sobota, 29 stycznia 2011, godz. 11, Warszawa, Medyczne Centrum Konferencyjne CEMED, ul. Pory. 78 - V piętro

Nieprzeczytany post: 06 sty 2011, 21:06
autor: ewaryn
Tak sobie myślę, że jak ktoś za wykład z dietetyki chce wyciągnąć z kieszeni klienta 60 zł, to powinno go być stać na płatną reklamę w mediach, a nie na zarzucanie tym ogłoszeniem wszystkich możliwych forów.

Nieprzeczytany post: 06 sty 2011, 22:26
autor: IMZ
ewaryn pisze:Tak sobie myślę, że jak ktoś za wykład z dietetyki chce wyciągnąć z kieszeni klienta 60 zł, to powinno go być stać na płatną reklamę w mediach, a nie na zarzucanie tym ogłoszeniem wszystkich możliwych forów.


Wykład kosztuje 60zł, ze względu na to, że będzie połączony z degustacją roślinnych potraw przyjaznych sercu i mini-warsztatem gotowania. A na forum wrzuciłam, bo jak najbardziej pasuje do działu "Kuchnia antyrakowa" i wydaję mi się, że forumowicze mogą być zainteresowani tą tematyką.
Pozdrawiam serdecznie!

Nieprzeczytany post: 06 sty 2011, 22:48
autor: zygmunt
A czy tam w tej kuchni przestrzega się HACCP?

Nieprzeczytany post: 06 sty 2011, 22:53
autor: IMZ
zygmunt pisze:A czy tam w tej kuchni przestrzega się HACCP?


Absolutnie :)

Nieprzeczytany post: 06 sty 2011, 23:42
autor: zygmunt
Będzie dokładnie sprawdzone w myśl starej rosyjskiej maxymy;"...dowieraj no prowieraj".
Nasz człowiek ,spec z tej branży będzie tam obecny incognito.Służbista,,skandalista,gorszy od "słynnego"Tomka, ja się jego boję bez powodu. OK?

Nieprzeczytany post: 06 sty 2011, 23:53
autor: IMZ
zygmunt pisze:Będzie dokładnie sprawdzone w myśl starej rosyjskiej maxymy;"...dowieraj no prowieraj".
Nasz człowiek ,spec z tej branży będzie tam obecny incognito.Służbista,,skandalista,gorszy od "słynnego"Tomka, ja się jego boję bez powodu. OK?


Znaczy się ten skandalista będzie w kuchni antyrakowej? ;)

Nieprzeczytany post: 07 sty 2011, 09:40
autor: zygmunt
Czepiam się jak.....pijany płotu.
Zwykle jak coś piszę , w jakikolwiek adres(prócz anonimów) to się podpisuję. Zygmunt albo Siggi albo mgr Zygmunt albo graff Siggi albo prawdziwy patriota albo Żyd,itd.itp.

Tu w tej wrzucie na forum tzw."kuchni antyrakowej" przyzwoitość by nakazywała jak się pisze"Pozdrawiam"to jeszcze się podpisać jakimś przezwiskiem.
Celowo zapytałem o HACCP (nie mylić z CCCP!!!),bo rygory san.hig.Unii są nieubłagalne i przy takiej okazji jaką się proponuje w W-wie-nie ma cudów-żeby wszyskie wymogi przestrzegano.
I tu się idea"rypnie".Nasz człowiek to zobaczy i oceni.Ja wiem co piszę bo w tej branży aż się zasiedziałem.
Za nieetyczne jednak uważam propagowanie właśnie tu na tym specjalnym forum,gdzie liczy się na większą klientelę bo główną ideą inicjatorów jest "łapanie"rynku.Tu łatwiej o klienta,bo osoba dotknięta groźnym dla zdrowia i życia przypadkiem łatwiej się da skusić "na cuda".
Skoro to tak wspaniałe to wypadałoby ogłosić w mediach jako informacje sponsorowane.A tu nic nie kosztuje a grupa dość liczna.

Mimo wszystko od leczenia są lekarze. Pozdrawiam ciepło Zygmunt.


www.youtube.com/watch?v=KFiiZJYLrPc&feature=related

Nieprzeczytany post: 07 sty 2011, 11:32
autor: IMZ
zygmunt pisze:Czepiam się jak.....pijany płotu.
Zwykle jak coś piszę , w jakikolwiek adres(prócz anonimów) to się podpisuję. Zygmunt albo Siggi albo mgr Zygmunt albo graff Siggi albo prawdziwy patriota albo Żyd,itd.itp.

Tu w tej wrzucie na forum tzw."kuchni antyrakowej" przyzwoitość by nakazywała jak się pisze"Pozdrawiam"to jeszcze się podpisać jakimś przezwiskiem.
Celowo zapytałem o HACCP (nie mylić z CCCP!!!),bo rygory san.hig.Unii są nieubłagalne i przy takiej okazji jaką się proponuje w W-wie-nie ma cudów-żeby wszyskie wymogi przestrzegano.
I tu się idea"rypnie".Nasz człowiek to zobaczy i oceni.Ja wiem co piszę bo w tej branży aż się zasiedziałem.
Za nieetyczne jednak uważam propagowanie właśnie tu na tym specjalnym forum,gdzie liczy się na większą klientelę bo główną ideą inicjatorów jest "łapanie"rynku.Tu łatwiej o klienta,bo osoba dotknięta groźnym dla zdrowia i życia przypadkiem łatwiej się da skusić "na cuda".
Skoro to tak wspaniałe to wypadałoby ogłosić w mediach jako informacje sponsorowane.A tu nic nie kosztuje a grupa dość liczna.

Mimo wszystko od leczenia są lekarze. Pozdrawiam ciepło Zygmunt.


Nie wiem za bardzo o jakich "cudach" mowa. Informacja rzeczywiście mogła być odebrana jako reklama, mimo, że nie było to moją intencją. W takim razie poproszę moderatora o skasowanie wątku i koniec dyskusji.
Pozdrawiam serdecznie,
Imza

Nieprzeczytany post: 07 sty 2011, 12:19
autor: szef admin
IMZ pisze:W takim razie poproszę moderatora o skasowanie wątku i koniec dyskusji.

Sama oceń, czy można zostawić albo usunąć, jednak reklamę. Sprawdziliśmy, w/g administracji, post może zostać.
Nie można nam się dziwić, że do tego typu ogłoszeń podchodzimy ostrożnie. Osobiście uważam za nie fair pobieranie
opłat za propagowanie zdrowego żywienia. Ktoś tu jest wyraźnie nastawiony na zysk, a to koliduje z celami naszego forum.
Wiem, że nie ma nic za darmo. My, jako "Gladiator" działamy społecznie, a nie żądamy, np. datków na forum,
bo dla nas najważniejsza jest wymiana informacji, edukacja, pomoc w tym zakresie, w jakim forum może to czynić.


Zygmuś, Ty "KACAPie" , no bo skoro CCCP, czemuś tak przesiąkł HACCPem? Może jeszcze powiesz, że ten system
wdrożyłeś do systemu ISO? Już widzę jak żonie przeprowadzasz audyt w lodówce i zapisujesz uwagi do kontrolki.
A jakie kary stosujesz, w razie przekroczenia przepisów? Dwie żółte kartki, a może już czerwoną jej wlepiłeś?


Swoją drogą wytyczne GMP, GHP, i ten HACCP często trącą o "głupotę". Mam tu na myśli małą gastronomię czy sklepy.

Nieprzeczytany post: 07 sty 2011, 14:30
autor: IMZ
admin pisze:
IMZ pisze:W takim razie poproszę moderatora o skasowanie wątku i koniec dyskusji.
Sama oceń, czy można zostawić albo usunąć, jednak reklamę. Sprawdziliśmy, w/g administracji, post może zostać.
Nie można nam się dziwić, że do tego typu ogłoszeń podchodzimy ostrożnie. Osobiście uważam za nie fair pobieranie
opłat za propagowanie zdrowego żywienia. Ktoś tu jest wyraźnie nastawiony na zysk, a to koliduje z celami naszego forum.
Wiem, że nie ma nic za darmo. My, jako "Gladiator" działamy społecznie, a nie żądamy, np. datków na forum,



Oczywiście nie dziwię się, że podchodzicie do takich postów ostrożnie. Spojrzałam teraz na niego raz jeszcze i rzeczywiście wygląda jak chamska reklama, bo przekleiłam info z ich strony, nawet nie dodając komentarza.. Z tego też względu poproszę o usunięcie wątku, bo nie chce, aby z mojej winy organizatorzy byli posądzani o spamowanie.

Co do pobierania opłat za tego typu imprezy, to zastanawia mnie, czemu w Polsce ludzi cały czas to dziwi.. Ktoś organizuje wykład, musi zapłacić za wynajem sali i sprzętu oraz za poczęstunek i jego przygotowanie, czyli pewnie za catering. Poza tym zakładam, że samo opracowanie treści wykładu wymaga trochę czasu i pracy oraz przede wszystkim wiedzy. Równie dobrze można by powiedzie-, że dietetycy są nie fair, bo pobierają opłaty za udzielanie porad o zdrowym żywieniu.
Takie jest moje zdanie.

W każdym razie poproszą o skasowanie wątku, żeby nie było niedomówień.
Serdecznie pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie,
Imza

Nieprzeczytany post: 07 sty 2011, 18:04
autor: RaKaR-szef forum
Zależy, kto jak do tego podchodzi. Jeżeli jest to w ramach działalności gospodarczej, degustację można, nawet trzeba robić bezpłatnie. Chyba, że jest to na zasadzie klubowego przyjęcia, party. Nie rozumiem intencji organizatorów. Poza tym, dla takich fachowców, z takim przygotowaniem zawodowym, taki wykład - pokaz - degustacja to betka. Stare powiedzenie, "Ile trzeba stracić, żeby mieć" jest zawsze aktualne.
Osobiście, współpracuję z pewną dietetyczką (ale nie w spr. diet), która na swoich klientów mówi 'pacjenci'. Współpracuje ona też z firmami farmaceutycznymi, np. z Abbottem, prowadzą badania.
Zastanawiam się, mamy tyle porad dot. żywienia, diet na rynku, że trudno jest dokonywać wyborów. Wiem, że odpowiednio dobranie produktów, może wiele dobrego w naszym organizmie uczynić, jednak ich zanieczyszczenie, modyfikowanie genetycznie etc. niweluje te wszystkie zalety. Na prawdę, trzeba wile zachodu, by taką żywność znaleźć na rynku.