Rak prostaty a witamina C

Rak prostaty a witamina C

Nieprzeczytany postautor: razor » 07 lip 2018, 00:00

Witam,

Natknąłem się niedawno na taki artykuł
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/ ... -nowotwory

Jak myślicie czy warto spróbować dodać do diety sproszkowaną acerolę 2g/dzień (500mg vit. C)?

Dodam że tata ma problemy z nerkami i niedawno zaczął chemioterapię, po tym jak hormony przestały działać.

Pozdrawiam,
Paweł
Tata, lat 64
0) Kwiecień 2015 (w. 61 l.)
PSA 66 ng/ml
Zdiagnozowany rak złośliwy, stopień wg. Gleasona 9=4+5.
1) Kwiecień-październik 2015
Hormonoterapia: Eligard 11.25 + Flutamid
2) Listopad 2015 - grudzień 2017
Hormonoterapia: Eligard 22.50 + Flutamid
W grudniu 2017 przestała działać hormonoterapia zaczęło rosnąć PSA do 99 ng/ml 3)
3) Styczeń 2018
PSA 129,4 H ng/ml
Kreatynina 3,18 mg/dl
W związku z wysoką kreatyniną zlecono 7x radioterapia (2 naświetlenia + po tygodniu 5 naświetleń): 1x kręgosłup i 2x biodra, 5x prostata.
razor
 
Posty: 7
Rejestracja: 09 maja 2017, 06:41
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty a witamina C

Nieprzeczytany postautor: razor » 07 lip 2018, 00:04

Nie widzę opcji edycji posta więc dodam jako oddzielny wpis.

Ten suplement który znalazłem to:
[tu byl adres sklepu internetowego]

Jak myślicie jest godny zaufania?
Tata, lat 64
0) Kwiecień 2015 (w. 61 l.)
PSA 66 ng/ml
Zdiagnozowany rak złośliwy, stopień wg. Gleasona 9=4+5.
1) Kwiecień-październik 2015
Hormonoterapia: Eligard 11.25 + Flutamid
2) Listopad 2015 - grudzień 2017
Hormonoterapia: Eligard 22.50 + Flutamid
W grudniu 2017 przestała działać hormonoterapia zaczęło rosnąć PSA do 99 ng/ml 3)
3) Styczeń 2018
PSA 129,4 H ng/ml
Kreatynina 3,18 mg/dl
W związku z wysoką kreatyniną zlecono 7x radioterapia (2 naświetlenia + po tygodniu 5 naświetleń): 1x kręgosłup i 2x biodra, 5x prostata.
razor
 
Posty: 7
Rejestracja: 09 maja 2017, 06:41
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty a witamina C

Nieprzeczytany postautor: Wojtas » 01 sie 2018, 07:23

znalazłem art. o wit C pana Zięby może warto poczytać https://www.money.pl/archiwum/wiadomosc ... 12318.html
urodzony 1949r bez objawów PSA 4,88 - biopsja stwierdzony ,adenocarcinoma , 08.2011 RP Gleson 3+4 -2cICD-0,pecherzyki i wezły bez nacieku raka, naciek dochodzi do granicy cięcia szczytu jeden margines dodatni w szczycie , granice cięcia płatów i pęcherzowa bez nacieku raka- PSA 3.11.11 0,01ng/m; PSA 6.03.12 0.064 ,decyzja CO Gliwice RT 35 frakcji -70G od 10.04.d0 31.05 PSA, 29.05.12 0.058 6.08.12PSA 0.011 PSA 6.11.12 0.003 RT jednak była potrzebna.Dnia 8.02.13 PSA 0.002 uf chyba w dobrym kierunku. 10.05.13 PSA ,0,002ng/ml, 12.08.13 PSA 0,002 ng/ml , 12.11.13 PSA 0.003 ng/ml,12.02.14 PSA 0,003 ng/ml, 12.05.14 PSA 0,003 ng/ml,PSA 12.08.14 0,006 ng/ml ,11.14 PSA 0,011 ng/ml PSA 10.02.15 0,008 ng/ml 8.06.15 PSA 0,007 USG, RTG ok .8.12.15 PSA 0,007ng/ml, PSA 0,01 30.05.16 inne laboratorium, wszystko ok.6.12.16 PSA 0,007 9.05.17 PSA 0,006ng/ml 14.02.18 PSA0,008 ng/ml
Wojtas
 
Posty: 535
Rejestracja: 06 lis 2011, 18:36
Lokalizacja: Małopolska
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty a witamina C

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 01 sie 2018, 09:56

Wojtas pisze:znalazłem art. o wit C pana Zięby może warto poczytać https://www.money.pl/archiwum/wiadomosc ... 12318.html


:D :D :D
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8683
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty a witamina C

Nieprzeczytany postautor: wlobo135 » 01 sie 2018, 10:24

Rzeczywiście warto przeczytać ten artykuł do którego link zamieścił Wojtas.
Motto: Zanim potępisz staraj się zrozumieć.
Ur. 1941 VI/09 PSA5,3 X/09 PSA9,7 Biopsja Gl 9(5+4) Scany: wszystko czyste 30/XI/09 prostatektomia radykalna z usunieciem wiązki nerwowo-naczyniowej. Gleason 10 pT3aN0M0 21/I/10 PSA 0,7 4/III/10 PSA 0,77. 26/III/10 PSA 1.0 Doubling time 4,5 mca. V/10 hormony (Zoladex) i radioterapia 66Gy. VIII/10 PSA 0,04 X/10 PSA 0.03 XII/10 PSA 0,03 testosteron 23ng/dL(0,8nml/L) II/11 PSA<0,05/<0,03 IV/11 PSA<0,05 testosteron<0,5nmol/L(<14ng/dL) Przerwa w hormonoterapii :) VII/11 PSA 0,001 Testosteron 1,03/30 IX/11 PSA<0.05, Testosteron3.8/112, 11/2011 PSA 0,04 testosteron 7,1/208 1/2012 PSA 0,1 2/2012 PSA 0,18Obrazekpowrót do HT 4/2012 PSA 0,03. 5/2012 PSA<0.03 7/2012 PSA 0,03 9/2012PSA 0,01 11/2012 PSA <0,03 1/2013 PSA <0,03 3/2013PSA <0,03 testosteron <23/0,8 Ponowne przerwanie HT 6/2013 PSA <0,003 testosteron<2,6 ng/dl 10/2013 PSA <0,03 testosteron 17,6 ng/dl. 2/2014 PSA<0.03 testosteron 138 7/2014 PSA-0,62, 8/2014 PSA-1,85 10/2014 PSA-7,9 11/2014 PSA-7,57PET/CT zajęte cztery węzły chłonne w miednicy, skierowanie na RT (SBRT) powrót do HT(3 miesiące) 2/2015 PSA-3,43 4/2015 PSA-0,72 7/2015 PSA-0,72 testosteron 40/1,3 10/2015 PSA-1,2 testosteron 168/5,8 12/2015 PSA-0,78 3/2016 PSA-0,71 6/2016 PSA-0,34 9/2016 PSA-0,16 12/2016 PSA-0,22 3/2017 PSA-0,54 7/2017 PSA-1,7 11/2017 PSA-0,3 2/2018 PSA-0,11 5/2018 PSA-0,09 7/2018 PSA-0,169 testosteron 37/1,34 12/2018 PSA-0,22 3/2019PSA-0,26 6/2019PSA-0,55 SBRT na jeden "świecący" węzeł chłonny

Wykres obrazujący przebieg leczenia. http://www.fotosik.pl/zdjecie/4c0bd44ca8968802
Awatar użytkownika
wlobo135
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4121
Rejestracja: 18 mar 2010, 09:34
Lokalizacja: Sydney
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty a witamina C

Nieprzeczytany postautor: starys » 12 gru 2018, 16:24

Interesujący artykuł:

Chory na nowotwór dzwoni do kliniki. "Możemy pana wyleczyć witaminą C". Padają konkretne ceny

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... s=BoxMMtTi
Ur. 1948; XII/2014-DRE, PSA-12,49; I/2015-TRUS stercz 29,5 ml; II/2015- biopsja formalna, CaP,Gl 4+3,lewy, utkanie 30%; Start HT 16.03.2015 Zoladex10,8 + Flutamid 3x1; III/2015- rtg klatki-płuca OK, zwyrodnienie kręgosłupa; III/2015 – TK jamy brzusznej i miednicy mn. - gruczoł krokowy powiększony (42x45x38), dobrze odgraniczony, niejednorodny. Pęcherzyki nasienne nie wykazują zmian. Nie stwierdzono powiększenia węzłów chłonnych. Ściany pęcherza wykazują cechy wzmożonej trabekulacji. Nie stwierdza się meta do kości i płuc. Zwyrodnienie stawów biodrowych i kręgosłupa, dyskopatia wielopoziomowa. Pozostałe organy OK.; 20.03.2015 – PSA 9,55; 02.06.2015 - PSA 0,83;Test. 0,33ng/ml ;08.06.2015 - Zoladex10.8 (2-gi zast.); Flutamid STOP; 02.09.2015 - PSA 0,67; 11.09.2015 -Zoladex10.8 (3-ci zast.); 08 i 15.09.2015 MRI miednicy i jamy brzusznej - OK; prostata 28,2 ml, brak zmian meta;17.09.2015 - Konsylium - zakwalifikowany do RT radykalnej,T2c; 16.10.2015 - Brak techn.możliwości wyk. RT w CO Opole, przekierowanie do Gliwic; 26.10.2015 - Zakwalifikowany do mono-brachyterapii HDR w COI Gliwice; HDR BT 05.11 - 3.12.2015 3x11Gy/g razem 33 Gy; HT stop 07.12.2015;19.04.2017- Scyntygr. kości -OK; 29.08.2017 włącz. HT Apo-Flutam (3x1) + 12.09.2017 Eligard 22,5; 15.09.2017- PET jedno ognisko meta w talerzu biodr.; 02.10.2017- Apo-Flutam STOP; 11.12.2017- Eligard 45; Luty 2018 -Eligard nie działa, błąd przy podawaniu; 20.02.2018 - włączono Bicalutamid 1x50 mg/doba; Czerwiec 2018- Eligard 45 + Bicalutamid 1x50/doba; 31.01.2019- TK v. PET b.z. stabilizacja; Grudzień 2018- Eligard 45 + Bicalutamid 1x50/doba; Czerwiec 2019- zamiana Eligardu 45 na Diphereline SR 11,25 +Bicalutamid 1x50 doba

PSA po HDR BT - w nawiasach testost.: 18.01.2016 - 0,493; 25.04.2016 - 0,709 (T-2,43); 08.08.2016 -0,773 (T-5,41); 14.11.2016 -0,863; 20.03.2017- 3,57 (T-5,86); 24.04.2017- 8,782; 28.08.2017- 37,006 (T-7,88); 10.11.2017-13,730; 10.01.2018-6,030 (T-0,27); 08.02.2018-5,57 (T-3,99); 14.02.2018- 6,94 (T-5,92); 20.02.2018- 9,82 (T-8,02); 11.04.2018- 3,713 (T-9,53); 18.06.2018- 3,193 (T-9,79); 17.12.2018- 3,404; 14.02.2019- 4,29 (T-0,20); 26.06.2019- 16,730 (T-0,09)

Szczegóły w moim wątku kliknij
starys
 
Posty: 729
Rejestracja: 14 mar 2015, 13:49
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty a witamina C

Nieprzeczytany postautor: stanis » 14 sty 2019, 13:50

Cała prawda o witaminie C!

Organizmy wszystkich zwierząt, poza człowiekiem, niektórymi małpami, nietoperzami i świnkami morskimi „produkują” witaminę C. Choć człowiek tego nie czyni, bez witaminy C żyć nie może.
– Witamina C to silny przeciwutleniacz, aktywuje wiele enzymów, ułatwia przyswajanie żelaza, bierze udział w syntezie kolagenu, wzmacnia zęby i dziąsła, stabilizuje psychikę, jednak nie wykazuje związków z częstotliwością zapadania na przeziębienia i ma minimalny wpływ na szybkość zdrowienia – mówi prof. Bogusław Okopień, konsultant krajowy w dziedzinie farmakologii klinicznej.
Więcej o witaminie C dowiecie się z najnowszego odcinka programu Marii Zawały – Kierunek Zdrowie. Zobaczcie wideo:


https://tvs.pl/tv/kierunek-zdrowie-cala ... GWK5NX2nPs

W trakcie filmu n/t wlewów witaminy C w kontekście chorób nowotworowych wypowiada się prof. Sergiusz Nawrocki ze ŚUM.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2620
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)


Wróć do Diety na zdrowie * Diets for Health

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

logo zenbox