"Nowoczesne zasady odzywiania"-T.Colin Cambell

"Nowoczesne zasady odzywiania"-T.Colin Cambell

Nieprzeczytany postautor: jasmin » 24 kwie 2016, 08:36

Witam
Ostatnio wpadla mi w reke ksiazka pt "Nowoczesne zasady odzywiania" tego autora. I tak przegladam ja z ciekawosci. Czy ktos z Was czytal ta ksiazke? Jestem ciekawa opini na jej temat.
Pozdr
Basia
Tata ur 1946. 07/13 PSA 587, HT (Firmagon), 10/13 PSA 208,
scyntygrafia wykazala zmiany rakowe w prawie wszystkich kosciach szkieletu, Gl (4+4)
2.12/13 PSA 778
9.12/13 Tato odszedł od nas
jasmin
Użytkownik
 
Posty: 35
Rejestracja: 29 lip 2013, 14:29
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: T.Colin Cambell

Nieprzeczytany postautor: stanis » 24 kwie 2016, 09:35

Jasmin,

Może Ewaryn podejmie temat, najlepiej napisz w jej wątku :)

Pozdrowienia z deszczowego Śląska,
Stanis
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2552
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: T.Colin Cambell

Nieprzeczytany postautor: szef admin » 24 kwie 2016, 10:52

Jasmin, bez obrazy, założyłaś nowy wątek-zpytanie. Zatytułowałaś "T.Colin Cambell". Jak otworzyłem forum, rzuciło mi się w oczy to nazwisko. Zacząłem kojarzyć, czy to jakiś przeciwnik królowej angielskiej na je 90' siątkę? Jednak wątek jest temacie o dietach, pewnie będzie w temacie, i jest.

Skoro wspomniałaś, że wpadła Ci w rękę książka tego autora, więc domyślam się, że przeczytałaś. Czemu w paru słowach nie napisałaś, czym treść tej książki różni się od innych tego typu?

Zerknąłem do internetu, i teraz kapuję o co chodzi. Książka recenzje ma dobre, ale zgodnie z Twoją prośbą, też zaczekam na wpisy innych, którzy eksperymentują, bądź stosują odmienne diety.
Piszę o tym w kontekście o utworzeniu nowej piramidy żywieniowej.

Książkowych wydań o naj, naj dietach jest mnóstwo. Np. jestem posiadaczem takiej(kliknij w obrazek):


Obrazek
Obrazek Trudno poważnie dyskutować z kimś pozbawionym poczucia humoru
2018 XV edycja Konkursu "Godni Naśladowania" wyróżniony POZARZĄDOWIEC GODNY NAŚLADOWANIA przez Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Ur.1949
III'2007 PSA 8,28;biopsja Gl1+2!?;10/V/2007 limfadenektomia węzły b/z;IX'PSA 0,07;HT VIII-XII;RT XII'07-I'08 7400cGy/37frakcji;cTpN0M0
IV'2008 PSA 0,08; X’ TK ok XII' zastrzyki przeciwzakrzepicowe
I'2009 - XII' PSA 0,35 ng/ml - 0,60 ng/ml
I’2010 MRI ok, zastrzyki przeciwzakrzepicowe do IV’, III’ scyntygrafia & TRUSok, IX’ biopsja spartolona, VII' PSA 0,61;XII' 0,83;
VII'2011 1,03 T'2,33 MRI podejrzenie wznowy VIII’ biopsja- Sclerosis atrophicans prostatae;XI' MRI b/z - obserwować, PSA XI' 1,85;
V'2012 PSA 2,68 T 2,33;VII' 3,37 T'1,23;VII' PET-CT z octanem sugeruje proces nowotworowy; X' PSA 5,40;od X' Apo-Flutam 3x dziennie;po 1 mieś. PSA 1,28; 2 mieś. 1,05; 3 mieś. PSA 0,837;T 2,07
I'2013 zastrzyk Diphereline 11,25 mg na 3 mieś.; IV'2013 PSA 3,14 drugi Dipheriline+ Apo-flutam(zaniechany po 3,5 dniach);IV' w innym lab. PSA po 2 dniach 5,31, po 2 tyg. w swoim lab. PSA 1,92 ng/ml, T 0,19 ng/ml; VI' PET-CT z Choliną rak w obrębie stercza, VII' PSA 9,50 ng/ml, bikalutamid 50 mg * biopsja stercza = ogólnie Gleason 5+4, jeszcze w obrębie torebki (margines 0,2 mm); VIII' PSA 1,30 * T 1,51 bikalutamid 50mg; IX' Zmiana na Eligard PSA 0,85 przed BT IX/X' - 30 Gy=3x10;
I'2014 PSA 0,38 ng/ml {odstawiony bikalutamid}III' PSA 0,86{koniec działania Eligardu} IV' T 0,58 ng/ml*PSA 1,17 ng/ml; VI' T 2,35 & PSA 3,24;VII' T=2,25 & PSA 4,04* VIII' PSA 4,20 T 2,52 PET naciekanie na pęcherz, pęcherzyki nasienne, węzły chłonne| VIII' PSA 4,00 T 2,58 | IX' PSA 4,02 T 1,53 | XI' PSA 6,90 Apo-Flutam 2 tyg, po tym Eligard|
I'2015 PSA 1,65>II' PET-CT z choliną, praktycznie jak w roku poprz.>IV' PSA 8,83 ng/ml, T 1,69 ng/dl, zastosowano bikalutamid> 05' uretrotomia (pobrano próbki do badania histopatol.) V' PSA 1,10; VII' PSA 0,23 ng/ml; IX' 0,26 ng/ml, XI’ TURP, XI/XII' 0,35 ng/ml
I'2016 PSA 0,34 ng/ml, T 0,12 ng/dl / II/II'I PSA 0,41 ng/ml; IV' PSA 0,62 ng/ ml, T 0,23 ng/dl; VI' PSA 0,87 ng/ml, VII posiew ujemny(zaskoczenie), IX PSA 1,70 ng/ml; IX/X' PET-CT progresja, meta do węzła chłonnego biodrowego wspólnego prawego; X' PSA 1,66 ng/ml, T 0,17 ng/dl; XI' PSA 2,14 ng/ml; XII' PSA 3,03 ng/ml, T 0,104 ng/ml
I'2017 PSA 4,05 ng/ml, 08/02/2017 urestomia, II/III'2017 4,88 ng/ml, IV/V'17 PSA 5,36 ng/ml, 1-31maja badanie kliniczne ARAMIS, 5 maja Eligard pół roku, V/VI PSA 6,74 ng/ml, VI/VII 7,28 ng/ml; VIII PSA 9,87 ng/ml, T 0,091ng/dl 24/VIII Xtandi, 19/IX PSA 2,21 ng/ml, 04/X Eligard 45, 16/X PSA 1,55 ng/ml, 13/XI PSA 1,80 ng/ml, 05/XII PSA 3,43 ng/ml, T 0,127L ng/ml,
I'2018 PSA 9,67 ng/m/; scyntygrafia kości wolne od meta; 22/I' PSA 8,08 ng/ml; 24/I' liczne nacieki; 26/I' ChT I wlew docetakselu (jeszcze 9), II'2018 TURBT (koagulacja), badanie histopato: rak prostaty + wykryto drobnokomórkowy rak neuroendokrynny; III/IV' Eligard 45: IV' MRI pęcherz, węzły, odbyt nacieki PSA 7,97 ng/ml; V' PSA 5,92 ng/ml; VI' PSA 3,22 ng/ml; 22/06 ostatni wlew, przerwano ChT; VIII' 2 mieś po ChT PSA 1,81 ng/ml; VIII'23 TK podobne do poprz.; X' PSA 6,44 ng/ml; XI' 4,01 ng/ml, 22.XI' Eligard na pół roku; XII PSA 3,63 ng/ml
I'2019 02.I.' PSA 4,69 ng/ml; PSA I/II 7,72 ng/ml
Awatar użytkownika
szef admin
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 850
Rejestracja: 13 mar 2008, 13:50
Lokalizacja: Olsztyn
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: T.Colin Cambell

Nieprzeczytany postautor: jasmin » 24 kwie 2016, 11:24

Ksiazki nie czytalam jeszcze. Czeka w kolejce. Slyszalam o nej w pewnym wywiadzie w tv. Ksiazka zainteresowala mnie ze wzgledu na to, ze autor " udowadnia , ze konsumpcja miesa jest szkodliwa dla czlowieka".

Z drugiej strony jest dosyc duzo pozycji na rynku na temat "zdrowego odzywiania" popartymi roznymi badaniami naukowymi.
Mnie jako laikowi trudno jest dostrzec roznice pomiedzy dobrymi publikacjami à tymi co nie sa nic warte.

Zalozylam temat tak z czystej ciekawosci i chetnie wyslucham roznych opinii.
Pozdr
Tata ur 1946. 07/13 PSA 587, HT (Firmagon), 10/13 PSA 208,
scyntygrafia wykazala zmiany rakowe w prawie wszystkich kosciach szkieletu, Gl (4+4)
2.12/13 PSA 778
9.12/13 Tato odszedł od nas
jasmin
Użytkownik
 
Posty: 35
Rejestracja: 29 lip 2013, 14:29
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: "Nowoczesne zasady odzywiania"-T.Colin Cambell

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 24 kwie 2016, 11:51

Basiu,
Jesli znasz angielski przegugluj haslo China Study controversy albo controversies.
Nizej jedna ze stron rozprawiajaca sie z teoriami Campbell'a:

Forks Over Knives: The Latest Vegan Nonsense Dissected, Debunked and Destroyed
http://anthonycolpo.com/forks-over-kniv ... destroyed/

pzdr
zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8108
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: "Nowoczesne zasady odzywiania"-T.Colin Cambell

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 24 kwie 2016, 15:33

Jak się poszuka, można znaleźć dane, które sugerują (bo do udowodnienia na 100%, że to rzeczywiście czynnik sprawczy to jeszcze daleko), że X jest dobre dla jakiejś funkcji organizmu i takie, które wykażą, że X szkodzi na coś innego.
Chociażby konsumpcja ryb w Japonii - niby ogólny odsetek zachorowań na nowotwory jest tam niski, ale np. na raka żołądka - wysoki.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3119
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: "Nowoczesne zasady odzywiania"-T.Colin Cambell

Nieprzeczytany postautor: pawelsta » 25 kwie 2016, 10:30

bela71 pisze:Jak się poszuka, można znaleźć dane, które sugerują (bo do udowodnienia na 100%, że to rzeczywiście czynnik sprawczy to jeszcze daleko), że X jest dobre dla jakiejś funkcji organizmu i takie, które wykażą, że X szkodzi na coś innego.
Chociażby konsumpcja ryb w Japonii - niby ogólny odsetek zachorowań na nowotwory jest tam niski, ale np. na raka żołądka - wysoki.


Chodzi o nadmierne spożycie przez Japończyków ryb wędzonych co jest czynnikiem wzrostu możliwości zachorowania na raka żołądka
ur.1958 PSA 05/2010-2,3; 08/2011-3,4; 06/2012-4,09. 08/2012 biopsja: rak prostaty Gleason 3+3. 10/10/2012 załonowa RP. Hispat. Gleason 3+3,węzły chłonne bez nowotworu, marginesy wyciętego gruczołu ani obustronne pęcherzyki nasienne nowotworu nie zawierają. PSA po 8 tygodniach po RP-0,004. PSA po 5 miesiącach po RP-0,002. PSA po 8 miesiącach po RP-0,003. PSA po 11 miesiącach po RP-0,002. PSA po 14 miesiącach po RP-0,003. PSA po 17 miesiącach po RP-0,003. PSA po 20 miesiącach po RP-0,002. PSA po 23 miesiącach po RP-0,002. PSA po 26 miesiącach po RP-0,002. PSA po 29 miesiącach po RP-0,001. PSA po 33 miesiącach po RP-0,002. PSA po 38 miesiącach po RP-0,002. PSA po 44 miesiącach po RP-0,002. PSA po 50 miesiącach po RP-0,003.PSA po 56 miesiącach po RP- 0,004. PSA po 5 latach po RP-0,004. PSA po 6 latach po RP-0,005.

http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=1038
pawelsta
Użytkownik
 
Posty: 147
Rejestracja: 27 sie 2012, 09:38
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: "Nowoczesne zasady odzywiania"-T.Colin Cambell

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 25 kwie 2016, 11:33

pawelsta pisze:
bela71 pisze:Jak się poszuka, można znaleźć dane, które sugerują (bo do udowodnienia na 100%, że to rzeczywiście czynnik sprawczy to jeszcze daleko), że X jest dobre dla jakiejś funkcji organizmu i takie, które wykażą, że X szkodzi na coś innego.
Chociażby konsumpcja ryb w Japonii - niby ogólny odsetek zachorowań na nowotwory jest tam niski, ale np. na raka żołądka - wysoki.


Chodzi o nadmierne spożycie przez Japończyków ryb wędzonych co jest czynnikiem wzrostu możliwości zachorowania na raka żołądka


Nie chodzi wyłącznie o wedzone ryby.
Problemem jest to, ze tradycyjnie Japonczycy spozywaja wiele produktow typu pikle, z duza iloscia SOLI.
Sfermentowana soja tez nie jest bez winy. W Korei Poludniowej oraz w Chinach, gdzie uzywa sie jej sporo, incydencja raka żoładka dorownuje Japonii.
W tych dwoch krajach ogromny procent ludnosci jest dodatkowo zarazony Helicobater pylori, ktora to bakterie uwaza sie za przyczyne wystapienia raka zołądka. O ile wiem, Polska rowniez ma jakis ogromny procent ludnosci zarazonej Helicobacter p.. A co za tym idzie incydencje raka gastrycznego odpowiednio wysoką.


O raku żołądka w Japonii:

Stomach Cancer is Big in Japan
http://www.economicsofcancer.com/blog/s ... m-in-japan



Interaktywna mapa raka (mozna porownac Polske z innymi krajami):

Cancer's Global Footprint | Interactive map of cancer
Stomach cancer - Rak żołądka
http://globalcancermap.com/
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8108
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: "Nowoczesne zasady odzywiania"-T.Colin Cambell

Nieprzeczytany postautor: matylda » 26 maja 2016, 00:57

Dzięki Zosiu, za linki.
Interesuje mnie wszystko co dotyczy raka żołądka.
Może nie wszystko zrozumiałam, ale chyba istotne rzeczy tak. Wiem też jedno, że wyniki badań wskazują na podane przez Ciebie przyczyny raka żołądka ale przypadek mojego Męża zupełnie przeczy temu. Wiadomo, że w każdej regule może być wyjątek.

Mój Mąż nigdy nie miał żadnego refluksu, nie miał problemów z żołądkiem, nie palił papierosów, nie nadużywał alkoholu, bardzo rzadko jadał grillowane mięsa i wędzone ryby. Jadał olbrzymie ilości owoców i jarzyn (głównie jabłek,cebuli, świeżych ogórków, papryki, czosnku, wszystkie potrawy znacznie przyprawiał pieprzem, papryką.
Rozpoznano raka przypadkowo przy diagnozowaniu przerzutów raka prostaty, nie miał kompletnie żadnych objawów.

Pamiętam jedną rzecz i nie daje mi ona spokoju - może dwa, trzy lata przed diagnozą raka, mój Mąż zjadał, właściwie pochłaniał olbrzymie ilości miodu a rok wcześniej był poważnie chory. Leżał miesiąc w szpitalu z zatorowością płucną.Szukano przyczyny i nie znaleziono. Wcześniej, lekarz rodzinny leczył u Niego przeziębienie, trwało to z przerwami przez dwa miesiące. Potem poszedł Mąż do innego lekarza, który skierował Go na RTG płuc i okazało się, że miał zapalenie płuc, potem opłucnej aż wylądował z podejrzeniem zatorowości w szpitalu. I mnie się wydaje, że takie były początki całej historii z rakiem.
Może to sobie tak poukładałam w mniej lub bardziej logiczną całość, ale stąd też wynika moje obecne zainteresowanie tym co jemy. Dopiero dzisiaj zaczęłam podczytywać tematy żywieniowe.
Dzięki Starys.
Książkę J.Cambella mam, zaczęłam czytać, ale jakoś idzie mi to bardzo opornie.
Pozdrawiam
matylda
Mąż 1948r., histopat.09/2014; Gleason 6(3+3) oraz rak gruczołowy połączenia żołądkowo-przełykowego - G2,pT2,pN0 - po gastrektomii całkowitej w 08.2015; resekcja martwiczo zmienionego odcinka jelita czczego,zespolenie dwunastniczo-jelitowe, drenaż jamy otrzewnowej - 04.2018;

PSA2011- 03-3,65; 2013- 06-5,63; 07-5,52; 10-13,19; 11-9,060; 2014- 02-6,95; 06-6,40; 09-7,96; 11-5,2838; 2015- 01-6,730; 02-7,200; 04-0,299; 11-0,012-0,011; 12-0,009-0.005; 2016- 03-0,003; 04-0,0024 ng/ml (inny lab);06;08;10 - 0,003;2017- 03-0,003; 06-0,003; 08- nadal 0,003 ng/ml;10-0,004 ng/mL; 2018- 02-0,005 ng/mL; 07-0,007 ng/mL - 2 lata po tomoterapii;10-0,009ng/mL;

Testosteron (norma 2,84-8,00 ng/mL): 08/2016 do 03/2017-0,03 ng/mL; 06/2017-1,27ng/mL; 08/2017-2,13 ng/mL; 10/2017-2,63ng/mL; 07/2018 -2,16ng/mL;10/2018-3,00ng/mL;

rtg płuc 11/2014 czyste;
USG transrektalne:11/2014-stercz objętość 44ml, 02/2016-obj. 15 ml;
Scyntygrafia całego układu kostnego 11/2014-czysta;
KT miednicy mniejszej 02/2015 - powiększone węzły chłonne przy zewnętrznych naczyniach biodrowych; 11/2016 - mniejsze wymiary węzłów chłonnych przy prawych i lewych naczyniach biodrowych; KT miednicy mniejszej, klatki piersiowej i jamy brzusznej 09/2017 - obraz stabilny w każdym badaniu;

PET z 18F-FDG 03/2015 (wykryty rak wpustu żołądka) i 03/2016 (wg oceny lekarzy czysty);
CA-125 - 04/2015- 11,81 U/ml
CA-19.9 - 03/2016-6,25 U/mL; 06/2016-4,85 U/mL; 09/2016-7,48 U/mL; 10/2016-8,16 U/mL;

Finaster 5mg od 10/2013r z przerwą 3 miesiące przed i 6 miesięcy po resekcji żołądka, koniec we 09/2017;
APO-Flutam 250mg- od 6.01.2015 przez miesiąc;
Eligard 22,5mg od 28.01.2015 co trzy miesiące - ostatni 18.10.2016,
Clexane od 06/2015 80mg/0,8ml, potem 60mg do 02/2016;
wit. B12 od 09/2015 co miesiąc domięśniowo.

Chemioterapia wg schematu ECX - 3 cykle przed resekcją żołądka (06-0/8/2015) i 2 po (10-11/2015).
Radioterapia radykalna (05-06 2016), fotonami 6 MV, techniką IMRT-IGRT (tomoterapia) na okolicę gruczołu krokowego i pęcherzyki nasienne po 2Gy, razem 76 Gy(38 frakcji) oraz na węzły chłonne miednicy 46 Gy (23 frakcje).
matylda
Użytkownik
 
Posty: 146
Rejestracja: 01 kwie 2016, 19:26
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Diety na zdrowie * Diets for Health

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

logo zenbox