Witamina D

Nieprzeczytany postautor: ewaryn » 26 paź 2013, 12:00

wlobo135 pisze:
mamy psychicznego doła
Witaj Elli, w wieku Twojego męża (79 lat) i przy średnim Gleasonie, rak prostaty rozwija się bardzo powoli a więc nie miejcie psychicznego doła. Mąż na pewno nie będzie walczył o życie ze skorupiakiem.
Trochę mnie zdziwiło zdanie mówiące że RP była brana pod uwagę. Mąż nie kwalifikuje się do RP ze względu na wiek i PSA przekraczające granice powodzenia zabiegu. Uważam że zastosowane leczenie w zupełności wystarczy aby uśmiercić raczysko.Zastanawiam się natomiast nad zrobieniem teraz CT skanu aky przekonać się czy rak nie zadomowił się już w kościach i czy w związku z tym nie trzeba zacząć obrony kości. Mam nadzieję że mężowi poradzono aby zaczął łykać wapno z wit. D.
Pozdrawiam
Włodek


Włodku!
Ile witaminy D suplementujesz? Czy badasz jej poziom ?
Ewa
ewaryn
 
Posty: 2926
Rejestracja: 17 lis 2008, 09:40
Blog: Wyświetl blog (0)

Nieprzeczytany postautor: wlobo135 » 26 paź 2013, 12:23

ewaryn pisze:Włodku!
Ile witaminy D suplementujesz? Czy badasz jej poziom ?
Ewa

Mam pastylki zawierające wapno razem z witaminą D. W tej chwili nie piszę z domu więc nie mogę sprawdzić jaką dawkę witaminy zawierają pastylki.
Nie badam poziomu witaminy D, ale badam poziom wapna we krwi. Kiedyś usiłowałem się dowiedzieć z internetu ile witaminy D powinienem przyjmować dziennie, ale różne żródła podawały różne wartości.
Pozdrawiam
Włodek
Motto: Zanim potępisz staraj się zrozumieć.
Ur. 1941 VI/09 PSA5,3 X/09 PSA9,7 Biopsja Gl 9(5+4) Scany: wszystko czyste 30/XI/09 prostatektomia radykalna z usunieciem wiązki nerwowo-naczyniowej. Gleason 10 pT3aN0M0 21/I/10 PSA 0,7 4/III/10 PSA 0,77. 26/III/10 PSA 1.0 Doubling time 4,5 mca. V/10 hormony (Zoladex) i radioterapia 66Gy. VIII/10 PSA 0,04 X/10 PSA 0.03 XII/10 PSA 0,03 testosteron 23ng/dL(0,8nml/L) II/11 PSA<0,05/<0,03 IV/11 PSA<0,05 testosteron<0,5nmol/L(<14ng/dL) Przerwa w hormonoterapii :) VII/11 PSA 0,001 Testosteron 1,03/30 IX/11 PSA<0.05, Testosteron3.8/112, 11/2011 PSA 0,04 testosteron 7,1/208 1/2012 PSA 0,1 2/2012 PSA 0,18Obrazekpowrót do HT 4/2012 PSA 0,03. 5/2012 PSA<0.03 7/2012 PSA 0,03 9/2012PSA 0,01 11/2012 PSA <0,03 1/2013 PSA <0,03 3/2013PSA <0,03 testosteron <23/0,8 Ponowne przerwanie HT 6/2013 PSA <0,003 testosteron<2,6 ng/dl 10/2013 PSA <0,03 testosteron 17,6 ng/dl. 2/2014 PSA<0.03 testosteron 138 7/2014 PSA-0,62, 8/2014 PSA-1,85 10/2014 PSA-7,9 11/2014 PSA-7,57PET/CT zajęte cztery węzły chłonne w miednicy, skierowanie na RT (SBRT) powrót do HT(3 miesiące) 2/2015 PSA-3,43 4/2015 PSA-0,72 7/2015 PSA-0,72 testosteron 40/1,3 10/2015 PSA-1,2 testosteron 168/5,8 12/2015 PSA-0,78 3/2016 PSA-0,71 6/2016 PSA-0,34 9/2016 PSA-0,16 12/2016 PSA-0,22 3/2017 PSA-0,54 7/2017 PSA-1,7 11/2017 PSA-0,3 2/2018 PSA-0,11 5/2018 PSA-0,09 7/2018 PSA-0,169 testosteron 37/1,34 12/2018 PSA-0,22

Wykres obrazujący przebieg leczenia. http://www.fotosik.pl/zdjecie/4c0bd44ca8968802
Awatar użytkownika
wlobo135
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4122
Rejestracja: 18 mar 2010, 09:34
Lokalizacja: Sydney
Blog: Wyświetl blog (0)

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 26 paź 2013, 12:27

Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8338
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Nieprzeczytany postautor: wlobo135 » 26 paź 2013, 12:39

Brak witaminy D raczej mi nie grozi bo codziennie przebywam przynajmniej kilkanaście minut na słońcu a oprócz tego codziennie jem sporą miskę jarzyn.
Motto: Zanim potępisz staraj się zrozumieć.
Ur. 1941 VI/09 PSA5,3 X/09 PSA9,7 Biopsja Gl 9(5+4) Scany: wszystko czyste 30/XI/09 prostatektomia radykalna z usunieciem wiązki nerwowo-naczyniowej. Gleason 10 pT3aN0M0 21/I/10 PSA 0,7 4/III/10 PSA 0,77. 26/III/10 PSA 1.0 Doubling time 4,5 mca. V/10 hormony (Zoladex) i radioterapia 66Gy. VIII/10 PSA 0,04 X/10 PSA 0.03 XII/10 PSA 0,03 testosteron 23ng/dL(0,8nml/L) II/11 PSA<0,05/<0,03 IV/11 PSA<0,05 testosteron<0,5nmol/L(<14ng/dL) Przerwa w hormonoterapii :) VII/11 PSA 0,001 Testosteron 1,03/30 IX/11 PSA<0.05, Testosteron3.8/112, 11/2011 PSA 0,04 testosteron 7,1/208 1/2012 PSA 0,1 2/2012 PSA 0,18Obrazekpowrót do HT 4/2012 PSA 0,03. 5/2012 PSA<0.03 7/2012 PSA 0,03 9/2012PSA 0,01 11/2012 PSA <0,03 1/2013 PSA <0,03 3/2013PSA <0,03 testosteron <23/0,8 Ponowne przerwanie HT 6/2013 PSA <0,003 testosteron<2,6 ng/dl 10/2013 PSA <0,03 testosteron 17,6 ng/dl. 2/2014 PSA<0.03 testosteron 138 7/2014 PSA-0,62, 8/2014 PSA-1,85 10/2014 PSA-7,9 11/2014 PSA-7,57PET/CT zajęte cztery węzły chłonne w miednicy, skierowanie na RT (SBRT) powrót do HT(3 miesiące) 2/2015 PSA-3,43 4/2015 PSA-0,72 7/2015 PSA-0,72 testosteron 40/1,3 10/2015 PSA-1,2 testosteron 168/5,8 12/2015 PSA-0,78 3/2016 PSA-0,71 6/2016 PSA-0,34 9/2016 PSA-0,16 12/2016 PSA-0,22 3/2017 PSA-0,54 7/2017 PSA-1,7 11/2017 PSA-0,3 2/2018 PSA-0,11 5/2018 PSA-0,09 7/2018 PSA-0,169 testosteron 37/1,34 12/2018 PSA-0,22

Wykres obrazujący przebieg leczenia. http://www.fotosik.pl/zdjecie/4c0bd44ca8968802
Awatar użytkownika
wlobo135
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4122
Rejestracja: 18 mar 2010, 09:34
Lokalizacja: Sydney
Blog: Wyświetl blog (0)

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 26 paź 2013, 12:55

Ale nie wiesz jaki masz jej poziom?
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8338
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Nieprzeczytany postautor: ewaryn » 26 paź 2013, 13:58

Włodku!
Po 50-tym roku życia skóra już nie syntetyzuje tyle D3, co w młodości.
W warzywach nie ma D3
Kilkanaście minut na słońcu to chyba zbyt mało, mówi się o codziennej ekspozycji ok. 30-minutowej
Jeżeli używasz kremów z filtrami, to nie będzie D3
Ludzie otyli (to nie Ty:) ) potrzebują znacznie większych dawek niż szczupli
Czytałam wypowiedź kobiety z USA: była po 60-tce, miała niedoczynność tarczycy, mieszkała w obszarze gdzie cały rok jest słońce, nie używała kremów z filtrami, dużo przebywała na słońcu. Endokrynolog , mimo podawania hormonów tarczycy, nie potrafił ustabilizować TSH. Poszła do innego endo. Ten kazał jej zrobić badanie D3...wynik :0,5 ng/ml, a więc dramatycznie niski. Lekarz uzupełnił poziom D3 i w ten sposób wreszcie pojawiła się pozytywna odpowiedź organizmu na hormony tarczycy, a ona zaczęła się wreszcie dobrze czuć.
Pisze się, że optymalny dla organizmu poziom D3 to: 50-80 ng/ml
Tu nie ma żartów....na tle niedoborów D3 może się pojawić wile schorzeń ( 16 rodzajów nowotworów z rakiem prostaty włacznie, cukrzyca, astma, alergie, choroby tarczycy, depresje itd.). Podawałam linki w wątku żywieniowym.
Podstawą jest wykonanie badania poziomu tej witaminy.
Pozdrawiam Ewa
ewaryn
 
Posty: 2926
Rejestracja: 17 lis 2008, 09:40
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Witamina D

Nieprzeczytany postautor: MAREK P. » 19 sie 2015, 12:34

MAREK 2015 (SUWAŁKI) ,UR.1962
X/ 2014 PSA 14,5 ;II/2015 BIOPSJA G-3+3=6;
III/2015 HT- ZOLADEX 10,8-STOP;IV/2015 TK=OK,SC-OK
V/2015 PSA-4,1;VI/2015 RP ZAŁONOWA -pT3a pNO ;
G-4+3-7;VII/2015 PSA -0,03;VIII/2015 PSA -0,01;
VIII/2015 PSA- 0,00,IX/2015 PSA- 0,01,X/15 -0,01;T-4,53
II/16- 0,00; VI/16-0,02;VII/16-0,01;II/19-0,133
Mój wątek :
http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?t=1993
Awatar użytkownika
MAREK P.
 
Posty: 315
Rejestracja: 17 lip 2015, 19:56
Blog: Wyświetl blog (16)

Re: Witamina D

Nieprzeczytany postautor: jacekartur » 19 sie 2015, 16:12

Co do witaminy D to tez czytalem ze 15 minut dziennnie w samo poludnie i nie zmywac ponoc jest rewelacyjna.Co do wit C to jestem tego przykladem byc moze za duzo wlewow dozylnie sprawilo ze rozwcieczylo rakola a miala tak pomoc chodzilem 3 razy w tygodniu na wlewy wit c w prywatnej klinice tak mialo to pomoc na raka kase pomoglo z portfela wyczyscic.Np wlew 75gram witaminy czystej kwas l askorbinowy z Niemiec sprowadzany placilem 600 zl a oprocz tego pelno suplementow teraz wiem ze co za duzo to nie zdrowo tak myslalem naczytalem sie o tym wszystkim a teraz mam to co mam .Moze komus to pomoglo ale mnie napewno nie .
Urodzony 1963 (51 lat) PSA-39,9 leczenie-Cipronex 10/2014 PSA-74 Biopsja: Gl 5+4 CT kości: liczne przerzuty. HT ApoFlutam + Zoladex PSA-1,28 początek wzrostu po pięciu miesiącach. 7/2015 PSA-19 Wlewy kwasu zoledronowego Data 8/2015 Psa-50 zmiana zoladex na Bicalutamid 50 mg. 10/2015 PSA>100 w listopadzie nie wykonane bandanie Psa.
jacekartur
 
Posty: 44
Rejestracja: 24 lip 2015, 09:25
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Witamina D

Nieprzeczytany postautor: armands » 19 sie 2015, 20:05

Wiecie co? Gdy to wszystko czytam, to sam nie wiem, co napisać.
Dlatego wkleję taki obrazek

Obrazek


PS. Oczywiście, wcale nie wzywam do picia, ani nie picia (*złego/*dobrego) mleka.

* wedle uznania ;)
Awatar użytkownika
armands
 
Posty: 2691
Rejestracja: 31 paź 2013, 11:27
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Witamina D

Nieprzeczytany postautor: ewaryn » 19 sie 2015, 22:10

MAREK P. pisze:Tu w linku jest m.in. o witaminie D
http://biotechnologia.pl/biotechnologia ... iego,13233

Rzadko ostatnio odzywam się na forum, ale jak czyta się takie artykuły jak ten, to aż "język świerzbi".
Oczywiście nie wszystko jest w tym artykule przekłamaniem.
Całkowicie zgadzam się z treścią końcową związaną a "aspiryną i masłem".
Natomiast wypisywanie przez pana profesora, bzdetów, że witamina C doprowadza do powstawania kamieni nerkowych jest zwyczajnie niekompetentne.
Były badania na ten temat, pan profesor powinien był zadać sobie trud , by je odszukać i się z nimi zapoznać.
Przez 14 (czternaście) lat obserwowano 85 557 kobiet biorących regularnie witaminę C w dużych dawkach. Nie zauważono żadsnych negatywnych efektów jeśli chodzi o powstawanie kamieni nerkowych:
przypis:
Curhan, G. C.Willett, W. C.Speizer, F. E.Stampfer, M. J. (1999)""Megadose Vitamin C consumption does not cause kidney stones Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in woman" J Am Soc Nephrol.,Apr, 10, 4, 840-845
Ktoś mógłby się przyczepić, że badano tylko kobiety, a z panami może być inaczej.
Otóż wcześniej wykonane zostały badania na "tylko" 45 251 mężczyznach. I ...zaskakujące wyniki:wskazywały one na to, że dawka witaminy C w ilości PONAD 1,5 grama/dobę powodowała obniżenie ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych:
przypis:
Curhan G. C. Willett W.C. Rimm E.B. Stampfer M. J. (1996):"A prospective study of the intake of vitamins C and B6, and the risk of kidney stones in men, J. Urol,155, 1847-1851.
Tak więc hipoteza , że witamina C w wysokich dawkach powoduje powstanie kamieni nerkowych została obalona.
Ale to nie wszystko. Byli lekarze, którzy używali witaminy C jako leku w przypadku istniejących już kamieni nerkowych:
przypis:
Mc Cormick W. J. (1946)"Lithogenesis and hypowitaminosis",Medical Record, 159, 410-413.
Inni autorzy w książce:"Ascorbate-The Science of Vitamin C" (dr Steve Hickey i dr Hilary Roberts piszą:"tworzenie się kamieni nerkowych wydaje się mieć miejsce wokół ogniska zapalnego. Wysokie stężenia witaminy C są silnie bakteriobójcze i mogą zapobiec formowaniu się kamieni nerkowych poprzez usunięcie bakterii wywołujących stan zapalny".
Jeszcze mogłabym podać 6 innych przypisów do badań nad witaminą C w tej kwestii.
Mimo, że tyle ich było i wykazano, że związku nie ma , nadal widzimy takie stwierdzenia jak w tym artykule, powtarzają je niektórzy lekarze czy dietetycy.

Teraz toksyczne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.Pan profesor wie, że w którymś kościele dzwoni tylko nie wie , w którym.
Mogłabym podać znów przypisy do materiałów źródłowych angielskich. Ale znalazłam wzmiankę na stronach polskich:
cytat:
"Nadmierne spożycie witamin i mikroelementów jest rzadką przyczyną uszkodzenia wątroby. Przyjmowanie witaminy A w dawkach powyżej 100 tys. j., lub w nieco mniejszych dawkach, ale przez dłuższy czas, na przykład kilka miesięcy może spowodować uszkodzenie wątroby, hipertrofię komórek spichrzających tłuszcz, włóknienie, a nawet marskość wątroby.
Dawki witaminy D powyżej 60 tys. przez dłuższy czas są hepatotoksyczne. Hepatotoksyczne może być nadmierne spożycie preparatów żelaza, jednak nawet długotrwałe spożycie dużych dawek rzędu 200-1000 mg/dz, relatywnie rzadko daje uszkodzenie wątroby.

http://www.prometeusze.pl/zywienie.php
Czy ktoś trzeźwo myślący weźnie dawkę D3 powyżej 60 000 IU i to przez długi czas?
A więc niech pan prof Leluk unika jej i leci na niedoborze- jego sprawa. Ważne żeby ludziom nie robił z mózgu wody.

Rację ma pan profesor, że nie powinniśmy się niczym suplemntować. Mówi, że 100 lat temu nie było suplemntów i ludzie wszystko dostarczali z pozywieniem.
Czy profesor Leluk nie widzi różnicy w tym co dawniej było w roślinach, a co jest teraz? Czy wie, że w glebie już praktycznie nie występuje selen i nie tylko?
Czasami suplemntacja jest koniecznością. To taka "laska", którą się podpieramy. A co się stanie jak "laski" zabraknie ? Tyle, że suplemntowac trzeba się z głową.
Cytrusy poleca? hi, hi, hi - są zrywane jeszcze nim dojrzeją, owoc musi dojrzeć na słońcu by wytworzyć witaminy.

Zostawiam prof. Leluka w spokoju,
teraz o wlewach z wiyaminy C.
Jerzy Zięba w kilku filmach ostrzegał, że w Polsce NIKT nie podaje w sposób prawidłowy witaminy C.
Przede wszystkim nie robi się wlewów z lewoskrętnej witaminy C, tylko z askorbinianu sodu (1 g askorbinianu sodu odpowiada 0,889 g kwasu askorbinowego).
W książce Jerzego Zięby podany jest dokładny protokół podawania wlewów.
I Jacek może mieć rację, że te wlewy które otrzymał mogły pobudzić komórki nowotworowe. Powodem może być użycie nie tylko nieprawidłowej formy witaminy C, ale zbyt niskie dawki. Są na ten temat badania. Witamina C w zbyt niskich dawkach powoduje stan stresu oksydacyjnego i działa jak oksydant, czyli utleniacz. Natomiast jeśli podaje się dawkę wysoką zaczyna działać jako przeciwutleniacz.
Jest wiele badań , które wykazały że w wysokich stężeniach witamina C powodowała wyhamowanie wzrostu komórek nowotworowych. Nie będę przepisywać materiałów źródłowych, bo nie wiem czy starczyłaby mi godzina.

Są badania, że podanie we wlewie zbyt niskich dawek (w chorobie nowotworowej) i dodatkowo bez dodania jakichkolwiek innych przeciwutleniaczy stymulowała wzrost komórek nowotworowych:
Prasad KN, Kumar R, "Effect of individual and multiple antioxidant vitamins on growth and morphology of human nontumorigenic and tumorigenic parotid acinar cell in cultures" Nutr Cancer. 1996; 26:11-19.
To na tyle.
Przesyłam pozdrowienia
Ewa
ewaryn
 
Posty: 2926
Rejestracja: 17 lis 2008, 09:40
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Witamina D

Nieprzeczytany postautor: jacekartur » 20 sie 2015, 08:24

Witam.Co do ilosci moich wlewow to milem podawane 75g trzy razy w tygodniu przez poltora miesiaca. .
Urodzony 1963 (51 lat) PSA-39,9 leczenie-Cipronex 10/2014 PSA-74 Biopsja: Gl 5+4 CT kości: liczne przerzuty. HT ApoFlutam + Zoladex PSA-1,28 początek wzrostu po pięciu miesiącach. 7/2015 PSA-19 Wlewy kwasu zoledronowego Data 8/2015 Psa-50 zmiana zoladex na Bicalutamid 50 mg. 10/2015 PSA>100 w listopadzie nie wykonane bandanie Psa.
jacekartur
 
Posty: 44
Rejestracja: 24 lip 2015, 09:25
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Witamina D

Nieprzeczytany postautor: jacekartur » 20 sie 2015, 08:32

i jeszczo jedno juz po pierwszym wlewie odczuwalem bole kosci jednak myslalem ze to tak ma byc i co wlew to gorsze bole jednak bralem wlewy z mysla ze mnie postawia na nogi a tu gorzej same bole kostne byc moze rozwcieczylem go tymi wlewami.
Urodzony 1963 (51 lat) PSA-39,9 leczenie-Cipronex 10/2014 PSA-74 Biopsja: Gl 5+4 CT kości: liczne przerzuty. HT ApoFlutam + Zoladex PSA-1,28 początek wzrostu po pięciu miesiącach. 7/2015 PSA-19 Wlewy kwasu zoledronowego Data 8/2015 Psa-50 zmiana zoladex na Bicalutamid 50 mg. 10/2015 PSA>100 w listopadzie nie wykonane bandanie Psa.
jacekartur
 
Posty: 44
Rejestracja: 24 lip 2015, 09:25
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Witamina D

Nieprzeczytany postautor: ewaryn » 20 sie 2015, 10:06

jacekartur pisze:Witam.Co do ilosci moich wlewow to milem podawane 75g trzy razy w tygodniu przez poltora miesiaca. .

Jacku,
nie mnie oceniać...jestem laikiem.
Wiem tyle, że nie robi się wlewów z kwasu l-askorbinowego, a Ty piszesz, że takie zastosowano (podaje się askorbinian sodu odpowiednio rozcieńczony. Askorbinian sodu to inna forma tzw. witaminy C).
Wiem też, że w czasie podawania wlewów lekarz powinien monitorować poziom w osoczu krwi pacjenta, bo badaniami ustalono jakie stężenie wpływa na komórki nowotworowe.
W niektórych terapiach nowotworów włącza się wysokie dawki witaminy B3, a w niektórych-kwasu liponowego dla zwiększenia efektu.
Mimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie przepisać części poświęconej witaminie C (myślę tu o książce Zięby:"Ukryte terapie" ). Sam rozdział o witaminie C to ponad 60 stron, część poświęcona leczeniu chorób nowotworowych witaminą C to ponad 30 stron. Czytałam to z zainteresowaniem, bo do każdego stwierdzenia autor podaje źródła badań. I to nie byle jakie źródła.

-
ewaryn
 
Posty: 2926
Rejestracja: 17 lis 2008, 09:40
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Diety na zdrowie * Diets for Health

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

logo zenbox